Rozhovor – manželé Juřicovi

26 Led

Na mé otázky odpověděli manželé Juřicovi.

Jak došlo k Vašemu seznámení a za jak dlouho byla svatba?
Paní Jana: “JežíšMaria“ tolik roků. 🙂 My jsme byli sousedé vlastně, takže jsme se znali od děcka. No a seznámili jsme se v roce 1962, přes vojnu jsme spolu chodili a brali jsme se v roce 1968, takže 6 roků jsme spolu chodili.

Jaké to je žít po boku mistra republiky?
Paní Jana: Úplně normální. To ani nevnímám, že někdy byl. Ale pamatuji si to jako děcko, možná už slečna v té době, že jsme s mamkou čekaly až oni se vrátí z toho Brna, že to jako fakt byla událost.

Mohla byste nám prozradit recept na Váš luxusní guláš?
Paní Jana: To nevím. 🙂
Pan Slávek: To je pod známkou tajemství. 🙂
Paní Jana: Letos to prozradím mému synovi, který říkal, že už máme dost roků, že by se měli učit, takže letos na soutěž bude vařit guláš Luďek se Zuzkou a tomu to prozradím.

Při Vaši skvělé kondici – nechtěl byste jezdit za B-tým?
Pan Slávek: Už to nejde, protože když se ten metráček uvede do pohybu tak potom se těžko brzdí, a holt už to nejde. Já si myslím, že je to zbytečné kazit, do nekonečna to stejně nejde. Rád se na to podívám, každého ohodnotím, třeba ze svého pohledu, ale už si na to netroufám.

Pamatujete si v kterém roce byl první ročník pohárové soutěže? Co Vás vedlo, k jejímu uspořádání?
Pan Slávek: Myslím si, že to bylo v roce 1967 a hlavním důvodem bylo to, že jsme jezdili všude na soutěže a tak jsme jim to chtěli vrátit, ať taky můžou přijet do metylovic na soutěž. Poté došlo k nešťastné události, protože strojník týmu Břeťa Čupa přišel o život při dopravní nehodě, takže se to potom jmenovalo Memoriál Břetislava Čupy. No a letos bude 42. ročník – už 5. července ve 12:00 hod.

V roce 1971 začala výstavba nové hasičárny, při které bylo odpracováno 7000 brigádnických hodin – myslíte si, že by současní hasiči byli něčeho podobného v dnešní době taky schopni?
Pan Slávek: Asi by to bylo těžké, ale myslím si, že by ještě ten kolektiv, který tady je, byl toho schopen. Pevně v to věřím.

Všichni ví, že Vaše vnučky jsou slavné sportovkyně, myslíte si, že i vnuci půjdou v těchto šlépějích nebo se budou věnovat něčemu jinému? Čemu?
Paní Jana: Oni jsou ještě hrozně malí. 🙂 Ale Ádik určitě bude sportovat, Ondra nevím. No ale Ádik určitě, ten je úplný hasič!!!
Pan Slávek: Kuchař, hasič. Pokud nebude sportovat, tak bude vařit. 🙂

Na který z dosavadních hasičských plesů nejraději vzpomínáte?
Pan Slávek: Asi na ten loňský, kdy jsme vyhráli první cenu v tombole. 🙂 Těžko říci, byly podařené všechny. Já si myslím, že možná ten, toho si moc cením, který se konal jako poslední v hospodě na Čihadle, které už bylo v té době zavřené. Během dvou dnů jsme obvolali Mladou Boleslav, Brno, kde bydleli tehdejší majitelé. Podařilo se nám otevřít na jeden večer tu hospodu, uspořádat tam ples a dát to zpátky do pořádku. On to byl strašný humbuk, nervozita. Měli jsme roznesené pozvánky a ve středu před plesem jsme z ničeho nic nevěděli kde ples bude, protože na původním místě se měnili smlouvy a majitelé atd. Ale tomu Ráďovi, co bydlel v té Mladé Boleslavi, se to strašně líbilo, protože už v půl desáte ho nesli nohama napřed. 🙂 Připomíná to loňskou netradiční soutěž. Někteří nám házeli klacky pod nohy, ale my jsme to i přesto dokázali a pořádali.

Zajímáte se sám o výsledky jednotlivých soutěží ihned po jejich skončení a nebo Vám je někdo automaticky dá znát?
Pan Slávek: Jak kdy, zajímám se, ale je faktem, že jsem celkem promptně informován.

Jak jste spokojeni s výsledky sezony roku 2007?
Pan Slávek: Z mého pohledu by to mohlo být lepší. No lepší – výsledky jsou vždycky těžké. Když to vezmeme podle času, my jsme se nezhoršili, zlepšili se ti ostatní. Tak čím to je? Áčko stárne svým způsobem, ale je to pořád dobré. Nebudem si vykládat, samozřejmě za mlada se běhá rychleji. Svým způsobem obdivuji to plénum mladých lidí, že jsou schopni objezdit 40 soutěží, to je až nemyslitelné To když hraje reprezentace, tak se kvůli dvěma zápasům musí na tři týdny uzavřít 1. liga, protože by to nevydrželi. A to jsou ti nejvíce trénovaní, co teprve ti méně trénovaní nebo hůře placeni. 🙂

Co byste vzkázali prostřednictvím našich stránek našemu družebnímu sboru z Turzovky?
Pan Slávek: Co bych jim vzkázal? Nazdar – přijďte na bál.

Na 90% akcí tančíte minimálně jednou na stole? Co to způsobuje?
Paní Jana: Protože staří hasiči, jako byl můj taťka, oddaný hasič, měli písničku „Naše slípka kropenatá“ a při této písničce bylo vždycky povinnosti všech hasičů tančit na stole. Dneska už vy to neznáte, a já bych byla hrozně ráda, aby jste se toho ujali, aby to zůstalo všem metylovským hasičům, protože teď už jsem na to sama. Měli by jste si to vzít za svoje, že by jste tam na ty stoly měli vlézt!!! Je to odkaz mého taťky, taková hymna hasičská.

Zatančíte na stole i na sobotním plese?
Paní Jana: Tam si myslím, že by se to nehodilo, to je na takové ty privátní akce.

Který z konkurenčních sborů máte nejvíce v oblibě?
Pan Slávek: Turzovku – protože jsme kamarádi, kdysi jsme se navštěvovali i doma. I mimo sezonu, jsme jeli kolem, tak jsme se stavili na návštěvu, protože jsme věděli kde bydlí. Je to takové osobní přátelství. Jinak nevím, ale mám rád lubňany svým způsobem, takové samorosty.
Paní Jana: Ono už to upadlo, ale bylo by to dobré obnovit.

Jaké je Vaše přání pro SDH?
Paní Jana: Já bych byla strašně ráda, aby se to dostalo do těch starých kolejí, abychom mohli pořádat netradiční soutěž na hřišti za školou, aby se to vyřešilo, protože si myslím, že to tam bylo úplně ideální. Jak se mají domluvit lidí z celého světa, když nejsme schopni my v Metylovicích.
Pan Slávek: Já bych chtěl, aby se v celé republice dělalo více pro hasiče. Kolik bylo slibů po povodních? Chci aby to společnost vzala vážně. Mě by zajímalo, kdo půjde pomoci bližnímu svému, jenom proto, aby přišel o své příjmy, podle současných zákonů? Kdo zaplatí ty tři neplacené dny nemocenské, když se někomu stane úraz při zásahu? Zaplatí to pojišťovna? To bych chtěl, aby si to vláda a společnost uvědomila.

4 odpovědi na “Rozhovor – manželé Juřicovi

  1. To poděkování bylo Tobě, žes to napsal (i když otázky byly taky velmi povedené) 🙂 … Hlavní dík ale samozřejmě patřil zpovídaným. A ty Liborku nepruď!!! :-))

Komentáře nejsou povoleny.