8. 5. Okrsková soutěž – Pržno

9 Kvě

Pržno, 8.5.2008 – Jak už bývá v posledních letech zvykem, zahájili jsme novou sezónu 8. května na Pržně okrskovou soutěží.
Každý rok, nehledě na výsledek, končí naše cesta postupovými koly požárního sportu hned v úvodu. Trénink něčeho v průběhu zbytku sezóny nepoužitelného, nulová motivace a především zkostnatělá pravidla jsou příčinou naší neúčasti v okresním kole. Opět také došlo k utažení šroubů v okrsku. Loni se premiérově začal používat naprosto zbytečný přetlakový ventil, letos byl novinkou start s vypnutým strojem. S touto tendencí můžeme v příštích letech očekávat nástřikové terče, 100 metrů překážek a kontrolu registračních karet.
Přesto že se rozhodčí tvářili, že mají vše pod kontrolou, zcela jim uteklo převlékání červeného dresu za bledě modrý. Případně je nějaký dodatek k pravidlům požárního sportu o kterém nevím. Když už hrajeme divadlo, prosil bych pro příště pány rozhodčí, aby se aspoň drželi scénáře, který si napsali.
Hlavní pržeňské fotbalové hřiště aktuálně prochází rekonstrukcí, takže je pokryto silnou vrstvou škváry. Skoro to vypadá, jako by jej pro své účely koupil jeden „významný investor“ realizující své nápady v Metylovicích. Člověk znalý poměrů a stavu naší bývalé tréninkové plochy ví, co mám na mysli.
Budiž ke cti pořadatelů alespoň zkosení trávy okolo základny, nicméně regulace doplňování vody přímo z cisterny se nezdá jako nejšťastnější. V průběhu soutěže vzniklo neustálým přeléváním kádě v tomto místě slušné jezírko.
Ale už k dění na hřišti. Po nezbytném nástupu v přilbách, bylo provedeno losování. Protože se k tomu nikdo neměl, tahal jsem z čepice jako první a hned startovní číslo 1.
Jak už jsem v úvodu napsal, motivace na této soutěži je značně problematická, takže jsme na trénincích raději věnovali čas útokům dle pravidle MSL. Pouze jsme vyzkoušeli startování stroje v průběhu útoku, což se ukazovalo jako zásadní problém. Náš startér je poněkud slabší. Běžně to nemá žádný vliv a měnit jej na jednu soutěž je zbytečné. I při samotném soutěžním pokusu stroj „chytl“ až napodruhé, což bylo v konečném hodnocení rozhodující. Čas 24,682 s byl o téměř dvě vteřiny horší než v loňském roce.
Druhý šel na start Frýdlant n.O. Slečna na rozdělovači měla drobnou krizi na spojích, takže proudaři nedoběhli k terčům. Levý se srazit podařilo, ale snažení pravého proudu po zhruba minutě ukončil vytažený koš z kádě. Startovní číslo 3 mělo Lubno, které přes zimu prošlo drobnou personální proměnou (nová tvář na pravém proudu, přesun pravého proudu na levý a levého proudu na béčka). I přes výrazný prostřik, znamenal čas 23,572 s průběžné vedení. Čtvrtá startující Baška nakonec svedla úspěšný obecní souboj s Hodoňovicemi (součást obce Baška), ovšem čas 39,733 s řadil tento tým až do druhé poloviny konečné klasifikace. S pětkou šlo na start Pstruží, jedno z lepších družstev Beskydské ligy. Protože podmínky okrskové soutěže výrazně smazávají kvalitativní rozdíly družstev, Pstruží mělo svůj pokus rozjetý velmi slušně a jen prostřik na levém terči přinesl výsledný čas 25,733 s. Šesté si základnu připravovaly Janovice, po kolapsu favoritů vítěz okrskové soutěže z roku 2005. Předvedly svůj standard a časem 38,897 s otevíraly druhou polovinu celkového pořadí. Sedmé v pořadí startovaly Hodoňovice a osmé domácí Pržno, které dokonce použilo vývěvu a zařadilo se na poslední hodnocené deváté místo. Trojnásobný vítěz Beskydské ligy Malenovice v nových oranžových dresech se na svůj přechod do MSL pilně připravuje, což dokázal časem 22,151 s a průběžným vedením. Startovní listinu mužské kategorie uzavřela Nová Ves. Zaváhání na koši nemohlo přinést lepší čas než 27,251 s a páté místo.
Po zkrácení trati o 20 metrů proběhla ženská kategorie. Otevřelo jí družstvo Bašky. Překvapivě dobrá voda ze stroje, ovšem jeho tragický výkon dal čas jen 29,633 s.
Druhé šly na start naše ženy. Aniž bych se chtěl dotknout ostatních účastnic okrskové soutěže, za standardních podmínek, jsou zatím v jiné výkonnostní kategorii. Ovšem na tomto klání standardní podmínky nejsou. Zuzce na pravém proudu vznikla smyčka, kterou voda v hadicích tlačila stále před sebou, až došlo k výstřiku a vysmeknutí proudnice. Čas 42,485 s byl vyvážen třemi stehy na horním rtu a několika dalšími „drobnými“ spáleninami. Vítězkami ženské kategorie se stalo po solidně provedeném útoku časem 23,759 s družstvo z Nové Vsi.
Do okresního kola postupuje z mužské kategorie čtvrté Pstruží a z ženské kategorie Nová Ves nebo Baška (nevím, jak dopadla jednání).

Komentáře účastníků:
Denisa:
– Právě skončil váš první útok v letošní sezoně, jaké jsou tvé bezprostřední dojmy?
– Dojmy nic moc, nejde o výsledek, ale o to, že se nám hned na první – celkem bezvýznamné soutěži, zranila Zuzka. Doufám, že bude v pořádku a bude brzo pokračovat.
– Svůj výkon bys ohodnotila jak?
– Normal 🙂 Spoje a běh v klidu, ale pak bych se zmlátila za tu „duchapřítomnost“. Když to začlo se Zuzkou zametat, neudělala jsem nic, stála jsem jak koza a čuměla, než kolem mě proběhla Denča, pak jsem se vzpamatovala, ale už bylo pozdě.
Ruda:
– Co bys řekl ke svému výkonu???
– Byla to bída, ale zamával jsem 🙂
– Co myslíš, kteří dneska dopadnete?
– První nebo druzí. Nebo třetí.

Hodnocení nezávislých pozorovatelů:
Občerstvení: * (z 5)
WC: * (z 5)

Celkové pořadí, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas

1. Malenovice – 22,246 – 22,151 – 22,246
2. Lubno – 21,159 – 23,572 – 23,572
3. Metylovice – 24,494 – 24,682 – 24,682
4. Pstruží – 25,733 – 24,150 – 25,733
5. Nová Ves – 27,141 – 27,251 – 27,251
6. Janovice – 38,895 – 38,897 – 38,897
7. Baška – 38,833 – 39,733 – 39,733
8. Hodoňovice – 40,360 – 37,533 – 40,360
9. Pržno – 47,436 – 44,936 – 47,436
10. Frýdlant n.O. – neplatný pokus

Celkové pořadí, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas

1. Nová Ves – 23,759 – 22,737 – 23,759
2. Baška – 27,333 – 29,633 – 29,633
3. Metylovice – 23,433 – 42,485 – 42,485

Soupiska:
post – muži – ženy

koš – Vladimír Konvička – Markéta Zajícová
savice – David Pavelek – Anna Bílková
stroj – Aleš Velička – Pavla Rusinová
béčka – Jan Šigut – Denisa Ryšková
rozdělovač – Radomír Rusina – Denisa Bílková
levý proud – Michal Bílek – Jana Biskupová
pravý proud – Rudolf Mališ – Zuzana Bílková

12 odpovědí na “8. 5. Okrsková soutěž – Pržno

  1. Červený x modrý dres… Byl vznesen dotaz k hlavnímu rozhodčímu ohledně dresu a půjčení člena družstva. Jestli to jde a jak vyřešit problém ohledně dresu, zda postupovat podle pravidel MSL. Rozhodčí rozhodl takto, takže bez vědomí rozhodčího to nebylo. Na to, že tato soutěž jak píšeš byla bez motivace a vlastně „nedobrovolná povinnost“ se mi zdá, že to zbytečně řešíš a spíš se tady rozdmýcháva oheň ohledně SDH Metylovice x SDH Lubno. Toť MŮJ názor ohledně tohoto článku a taky to platí pro diskuzní forum.

    Jinak chválím za pěkný článek a celé stránky Pavel

  2. No a já myslel, že ta okrskové divadlo probíha jenom u nás…. 🙂

    Soutež probíhala taky na škváře – do toho přišel hustej déšť , přetlakový ventil….a další nástrahy rozhodčích….co chybělo tak nenastartovaná mašina – tohle si na nás ještě nepřipravili, ale kdo ví….možná se nechaj inspirovat od vás a zavedou to na okrsek příští rok !! :-)))

  3. Rozhodčí na okrskové soutěži se neřídí pravidly MSL, ale PS. Pokud si vymyslí tuto komedii, má se jí držet. Takže to je spíš na rozhodčího, než na kterékoliv družstvo.

    Okrsková u nás probíhala na trávě, povrch byl docela solidní, až na ty ojedinělé louže. Ta škvára v článku je spíš povzdech nad stavem naší bývalé tréninkové trati, kterou onen „investor“ dokonale zničil. Kdo ví, tomu nemusím více naznačovat, jinak bych tuto kauzu nerad řešil v diskuzi.

  4. Pavle děkujeme za pochvalu !!! Jsme amatéři, ale snažíme se …

  5. Nezdá se mi, že by bylo zbytečné řešit motivaci družstev účastnit se postupových soutěží. Pokud má pořadatel zájem, aby se soutěžící účastnili, ať pro to něco dělá. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že 90% pohárových soutěží, které znám, má vyšší úroveň než postupovky – a nemám na mysli jenom okrsková kola.
    Proslýchá se, že pro letošní rok je postup na okresní kolo povinný. Jsem zvědavý, jak se to bude dodržovat.

  6. Nezdá se mi, že by byl postup na okresní kolo letos povinný. Z našeho okrsu jde třeba čtvrté v pořadí Pstruží. A nevím, jak by se tato „povinnost“ dodržovala? Následovaly by tresty OSH? Proměnily by se okrskové soutěže v komedii, kdy by se družstva cíleně snažila o co nejhorší výsledek? Myslím, že účast 10 mužských a 3 ženských družstev na našem okrsku je naprosto luxusní. Jak jsem se poptával družstev z okresu NJ, vesměs bojkotují už i první kolo postupových soutěží.

  7. Způsob jak to vymáhat by mě taky zajímal.
    Je to novinka, měla o tom rozhodnout rada velitelů. Prý se má poskládat výběr z každého okrsku. Další novinkou je doporučení, aby hlavní rozhodčí byl z jiného okrsku. To zas kvůli objektivnosti.
    U nás v okrsku je 7 sborů, většinou se zúčastní všichni. Navíc běháme i stovky, kdo by měl zájem, může se přijet podívat v sobotu 17. května do Kozlovic.

  8. Zdravím Metylovice, a jsem rád, že se poprvé objektívně hodnotí pořádání našeho okrskového kola, jak je uvedeno v prvních dvou odstavcích, a dovolil bych si to jen trochu osvětlit, jak je to s tou zkostnatělostí pravidel, a co se může dále očekávat atd….
    Každoročně se schází okrsek, aby před konáním se našeho prvního kola zde něco dohodlo, a mělo to alespoň řád podobající se pravidlům požárního sportu „v našich místních podmínkách“, a to po dohodě všech členů našeho okrsku, neboť každý se tomu nevěnuje jako vaše organizace a nezná pravidla dokonale. Rovněž není v úmyslu pořadatelů tohoto prvního našeho setkání v roce to nějak vyhrocovat, případně dělat nějaké striktní opatření za nedodržování pravidel.
    Budu rád, jak řady rozhodčí doplní někdo od vás, aby do této soutěže vnesl tvůj požadovaný duch dodržování pravidel.
    Rovněž nevidím nějaký problém, že po dotazu na rozhodčího tento se rozhodl jak uznal za vhodné, škoda, že na „převlékání“ jsme nebyli upozorněni vámi hned, abychom to mohli s ostatními vedoucími projednat a zaujat nějaký přijatelný postoj.
    Dále co se týká motivace, postupu do dalších kol atd, tuto dohodu o zastupování našeho okrsku v dalším kole jste v minulosti navrhli vy, když jste okrskové kolo vyhrávali, avšak z důvodu vaší zaneprázdněnosti v průběhu roku jste ostatní sbory v okrsku oslovili s žádostí, zda by neměly zájem okrsek zastupovat, a my v tom pokračujeme. Vždy jsme našli společné řešení a nikdy s tím, nebyl problém.
    V případě, že potřebujete motivaci k postupovým kolům, určitě se ozvěte v příštím roce a já budu rád, jak náš okrsek bude reprezentovat vaše organizace, neboť zcela jistě se zvedne i úroveň okresního kola touto vaší účastí. Rovněž se nevyhýbáme novým vašim námětům o změně organizátora případně zlepšení kvality této soutěže.
    S pozdravem velitel okrsku č. 11,

  9. S tím převléknutím dresu jsme si nechtěli zakládat na ještě větší „oblíbenost“, takže jsme to nechali plavat, třeba si toho všimnul i někdo jiný.
    Bohužel celá koncepce postupových kol je dost špatná, o její úrovni se už mnoho napsalo mimo jiné na Firesportu a frýdlantský okrsek to asi nedokáže změnit. Právě proto, že během roku je dost jiných atraktivních pohárových soutěží, jen málokdo obětuje čas k tréninku na okresní kolo, které mu stejně žádné „ovoce“ nepřinese.
    Snad by do těch „místních podmínek“ šlo zahrnout netrvání na startování stroje během útoku, když už přetlakový ventil byl vnucen shora.

  10. Zdravím Metylovice
    Jsem strašně rád, že jsi mi odpověděl na můj odkaz ohledně I. kola, a nyní již vše jde k zapomnění, ale nějak mi schází ve tvém hodnocení oblíbenosti, vyjádření Vašeho sboru, který jako první zavedl náhradního reprezentanta v Okresním kole ….
    A dále ohledně motivace k postupovým kolům, bych chtěl uvést, že požární sport je jeden z krásných sportů, a družstva, které tomuto obětují volný čas, zcela jistě mi dají za pravdu. Nevím, co na Firesportu byla za kritika směřující k postupovým kolům, ale vše je o lidech a dohodě, neboť i právě probíhající Extraliga v požárním sportu si dala za povinnost míti na závěrečném vyhodnocení alespoň část družstva. /I zde se mi to zdá jako direktivní rozhodnutní, avšak všichni účastníci byli schopni se tomuto podřídit/
    Vzpomínám si, že v době né dávno minulé, se kritizovalo dávání půlspojek na tzv papír, a hleďme, nyní MSL si z tohoto vzala příklad. Překvapilo mě, že se opět vrací MSL k době před minimálně 5 léty???. Vím, že to neovlivním já, ani ty, ale jenom chtěl jsem tím říci, že vše má nějaká pravidla, a teď jde o dohodě, zda jsme schopní se těmto pravidlům podřídit nebo né. Vždy se jedná o dohodu několika účastníků, takže v příštím roce bych tě chtěl poprosit, abys byl jedním z nás, a postaral se o dodržování pravidel, případně abys byl tvůrcem nějakých místních úprav.
    S pozdravem velitel okrsku č. 11 Libor Žák

  11. Nečekejte prosím vyjádření sboru, články ze soutěží a komentáře píše fyzická osoba Michal Bílek. Ale nevím, co se skrývá pod pojmem „náhradní reprezentant“. Pakliže se okresního kola nechce zúčastnit vítěz okrskového kola, je logické, že je tato možnost nabídnuta dalšímu v pořadí. Kdyby neměl nikdo zájem, tak na okresní kolo prostě nepůjde nikdo. Účast na okresním kole přece nebude povinná, ani netuším, jak by se tato povinnost vymáhala.

    Extraliga má skutečně povinné závěrečné nástupy. Předpokládám, že je to kvůli sponzorům. Bylo by totiž trochu trapné, kdyby si cenu družstvo na této vrcholné akci nepřevzalo samo. Nevím ale jakou souvislost to má s okrskovou soutěží.

    Také si nemyslím, že by se MSL se spojkami na papír vracela zpět. Spíš se trochu přibližuje trendům v současné Extralize. Což asi může někoho provokovat, ale tohle pravidlo těsně prošlo hlasováním účastníků ligy. A právě o to jde. Pravidla MSL si tvoří závodníci sami. Pravidla Extraligy částečně taktéž. A jak je tomu u pravidel PS? Je přece jasné, že tato pravidla ničí atraktivitu požárního sportu. A v této chvíli absolutně nemám chuť být rozhodčím podřízeným pravidlům o která téměř nikdo nestojí. Nejvíce mě deptá šířka hadic anaprosto zbytečný přetlakový ventil (letos i start se strojem v klidu). Místní úpravou by mohl pro příští rok aspoň být start se strojem v chodu, což současná pravidla až do II. kola povolují.

    Proč nezměnit pravidla PS tak, aby byla atraktivní? (pro požární útok je např. přiblížit pravidlům Extraligy?) Proč se neinspirovat u profesionálních hasičů a nenominovat na Mistrovství ČR reprezentace krajů s všeobecně uznávaným manažerem, místo postupových soutěží?

    Požární sport je jistě krásný, ale to především díky akcím typu Extraligy, Ligy ve výstupu na věž, Českého poháru (100m př.) a díky mnoha regionálním ligám. Na zatraktivnění už takový podíl nenesou postupové soutěže.

Komentáře nejsou povoleny.