Rozhovor s Romanem Viejem

3 Zář

Lubenský proudař a člen Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Roman Viej se ve dnech 31. července – 9. srpna zúčastnil Světových her policistů a hasičů v kanadském Vancouveru.
Osmnáctičlenná česká reprezentace na této akci získala 10 zlatých, 8 stříbrných a 9 bronzových medailí.

Ahoj Romane, v Kanadě se ti dařilo – získal jsi s družstvem zlato v Ultimate firefighter a ve dvojici s Miroslavem Šínem stříbro ve štafetě v indoor veslování.
Ano, vlastně to byl tým Michal Mour, Zdeněk Koutník, Lukáš Novák a já. Bylo to trochu atypické TFA oproti tomu, co tady znáte.

V čem se TFA (Ultimate firefighter) na těchto hrách lišilo od TFA třeba ve Štramberku?
Bylo to kratší a dynamické. Bylo to rozděleno na čtyři části, nebyly tam tak dlouhé schody jako třeba ve Štramberku. Postupně jsi ty čtyři části odbíhal, mezi nimi byla pauza 2-3 hodiny. Splnil jsi první svou disciplínu, byla přestávka, atd. Časy se ti pak sečetly. Když se běžely týmy, tak si každý z družstva vybral jednu disciplínu, tohle se nelosovalo, mohl sis vybrat. Já jsem měl 3. disciplínu – posunování zátěže kladivem, člunkový běh a přesun figuríny.

Jak ses dostal k veslování na trenažéru?
V práci. Bylo mi to doporučeno. Je to výborná věc na přípravu fyzičky. Zalíbilo se mi to, tak jsem začal trošičku veslovat.

Jak daleko byla v téhle disciplíně zlatá medaile?
Zlatá byla vzdálená asi vteřinu, což je při veslování na 1000 metrů už celkem dost. My jsme měli čas 1:27 min., vítězové 1:26 min. Ale na kilometr je to docela dobrý průměr, protože jsme soupeřili s veslaři.

Ruda: Za kolik to má Chalupa? 🙂
Neptal jsem se ho, nevím.

Jak tato štafeta probíhá?
Oproti Liverpoolu (Světové hry hasičů v roce 2008) to bylo rozdílné v tom, že tady bylo připraveno 8 trenažérů, kdy každý měl svůj vlastní a ve dvojici se ti sčítaly ujeté metry. Všichni jeli najednou. V Liverpoolu byla čtveřice lidí a tam se přesedalo podle toho, jak kdo v týmu potřeboval.

Jak se ti ve Vancouveru celkově líbilo?
Nádherné město, obrovské. A monstrózní akce.

Jen pro připomínku – vloni jsi na Světových hasičských hrách v Liverpoolu získal zlato na překážkové dráze, letos jsi v Německu na Mistrovství Evropy v TFA bral bronzovou medaili v kategorii 30-35 let a tvé družstvo bylo první v běhu Run Up na věž ostravské Nové radnice. Na jakou akci se chystáš teď?
Člověk by měl zkusit všechno, pokud to jde a je čas.

Takže triatlon?
To asi ne, neumím dobře plavat 🙂
Ruda: A neumí jezdit na kole 🙂

Ale již tuto sobotu 5. září můžete Romana vidět v Praze na Pankráci na startu „nejtěžší soutěže TFA v Evropě“ – Ironfireman 2009. Více na www.ironfireman.eu a Roman i Ruda se také chystají na Republikový přebor v TFA, který se koná v úterý 22. září v Olomouci. Z této druhé akce můžete opět očekávat reportáž na našem webu.

3 odpovědi na “Rozhovor s Romanem Viejem

  1. Dnes ve Snídaní s Novou bude v 7:20 a 7:55 rozhovor o Iron Fireman 2009:
    O víkendu proběhne už osmý ročník mezinárodní hasičské soutěže věnované památce hasičů, kteří zahynuli při teroristickém útoku na newyorská Dvojčata v září 2001. Vedle profesionálů si své síly poměří také dobrovolní hasiči a dokonce se náročného závodu zúčastní i žena! V jakých disciplínách si to letos hasiči z celé Evropy rozdají, to nám prozradí naši další hosté.

  2. Na V. Mistrovství světa v požárním odlétá 10.9.2009 do ruské Ufy těchto 10 reprezentantů v požárním sportu:
    Martin Provazník, Jaroslav Hrdlička, Jindřich Harasimovič, Martin Kulhavý, Marek Jarůšek, Lukáš Hons, Karel Ryl, Jan Hopp Petr Mařan a Jakub Pěkný
    Informace z šampionátu můžete sledovat na http://www.firesportufa.com

  3. 22. září v Olomouci ??? BUDU TAM !!! Ty jo, já chci mít taky takovou fotku !!! 🙂

Komentáře nejsou povoleny.