Střípky z historie V. – 50. léta

6 Pro

V historii našeho sboru se tentokrát podíváme do padesátých let.

Celý balíček můžete stahovat ZDE z ulozto.cz – po rozkliknutí odkazu opište kód a stáhněte balíček do vašeho počítače. Zabalen je ve formátu ZIP.

Začínáme v roce 1952, kdy coby starosta sboru končí František Kupča a následujících 12 let je starostováním Ondřeje Lepíka. V roce 1953 probíhá přestavba zbrojnice. Sbor je také nabádán, aby se členové „smutečních obřadů se zesnulým prezidentem soudruhem Klementem Gottwaldem účastnili v nejhojnějším počtu a za všech okolností v hasičském stejnokroji. Památku nejpřednějšího muže našeho národa uctěte položením věnce.“ 22. května 1954 se mužské družstvo zúčastnilo své zřejmě první soutěže – okrskového kola Celostátní soutěže požárních družstev (CSPD), na které skončilo na 2. místě a postoupilo do kola okresního, které se konalo 26. června ve Sviadnově a opět jsme skončili druzí. Ve zprávě z roku 1954 už je také zmínka o vzniklém družstvu žáků a dorostu, jehož vedoucím je Josef Vyvial. 18. listopadu 1954 vzniká první družstvo žen, ve složení Karla Lövová, Anna Michalcová, Drahomíra Liberdová, Marie Pečínková, Marie Tajchmanová, Marie Kořená. Po hasičském plesu se členové sboru pustili do zkoušek divadelní hry Paličova dcera…
V roce 1955 má sbor již 106 členů! – 20 žáků, 9 žaček, 10 dorostenců, 10 žen, 20 mužů cvičících, 37 necvičících. „S přípravou na letní sezonu se začalo brzy po novém roce. Okna sálu na Čihadle skoro denně osvětlená ukazovala, že požárníci s tělesnou přípravou to myslí velmi vážně. Každé družstvo, které bylo v soutěži (CSPD) cvičilo jednou týdně za plné účasti.“ Družstva dorostenců a žen skončila v okresním kole shodně na 4. místě, mladší muži byli 8., družstvo starších mužů po druhém místě v okresním kole bylo na krajské soutěži třetí. Nejúspěšnější bylo družstvo žáků pod vedením Josefa Pečinky a Josefa Vyviala. Nejprve zvítězili v okresním kole ve Sviadnově, vyhráli na krajském kole v Třinci a vítězstvím na republikovém kole v Brně se stali mistry ČSR.