Střípky z historie VII. – 70. léta

20 Pro

Střípky z historie našeho sboru se dostávají již do sedmdesátých let.

Celý balíček můžete stahovat ZDE z ulozto.cz – po rozkliknutí odkazu opište kód a stáhněte balíček do vašeho počítače. Zabalen je ve formátu ZIP.

Po celé toto desetiletí je starostou sboru František Michalec a velitelem Jaroslav Herot.
Nedílnou součástí výročních zpráv v této době byla část politicko-ideologická. Tak se dovídáme, jak si vedou soudruzi v Chile, jaké významné výročí se ten rok zrovna slaví, případně jak západní země stojí nad propastí…
V roce 1970 muži poprvé vítězí na soutěži v Turzovce, se kterou je za pár let navázána oficiální družba. Na domácí soutěži, která se konala 25. července, jsme třetí, triumf připadl Nové Vsi. Můžete si také prohlédnout 4 pozvánky na plesy v Jindřichově, Lhotce, Frýdlantu n.O. a Pstruží – je vidět, že výběr grafického zpracování byl opravdu pestrý.
V následujícím roce 1971 se konečně započalo se stavbou nové garáže. Rozpočet této stavby byl 70 000 Kčs. Muži opět vítězí v okrskovém kole, v okresním kole jsme druzí za Lubnem. Naše pohárová soutěž se konala 10. července a sjelo se na ní 21 družstev. V samotném závěru se na start postavily ženy Čeladné a docela překvapivě v této ryze mužské soutěži vyhrály!
V roce 1972 se naše soutěž koná až 8. října, protože vlivem jarních povodní byl zanešen potok, ze kterého se nasávala voda. Poprvé u nás vítězí Ostroj (Ferrum) Frýdlant n.O. – družstvo ve své době srovnatelné s dnešním Prchalovem. Náš člen Vítězslav Koubek v kategorii jednotlivců postoupil do krajského kola postupových soutěží, kde se jen vlivem drobného zranění z tréninku umístil na 7. místě. Muži si odnášejí třetí triumf z Tísku (další tamější přijde až po 32 letech) a počtvrté vítězí ve Staré Vsi.
František Michalec st. v roce 1973 u příležitosti svých 70. narozenin v Ostravě přebírá tehdejší nejvyšší hasičské vyznamenání „Za zásluhy“.
31. května 1974 sbor dostává novou cisternu CAS 25 Škoda 706 RTHP, v tomto roce má naše jednotka 10 výjezdů. Zřejmě poprvé na domácí soutěži startuje naše béčko.
Od 1. ledna 1975 se obec Metylovice stává součástí Frýdlantu nad Ostravicí a na 9. ročníku naší pohárové soutěže poprvé vítězíme doma.
26. května 1976 se konaly oslavy 90 let založení našeho sboru. 20. listopadu toho roku byla uzavřena oficiální družba s hasiči z Turzovky. Naše Tatra 805 putuje do Vyšních Lhot a za něj získáváme vozidlo značky GAZ.
V roce 1978 přichází první veteránské vítězství, kdy naše družstvo nad 35 let vyhrálo ve Frýdlantu n.O.

Příští týden postoupíme do 80. let, kdy sbor oslaví již sté výročí svého trvání a budete si moci mimo jiné také prohlédnout jednu pozvánku na naší soutěž z té doby.