TROJVÝSTUP 2013

14 Čvn

V sobotu 8.6.2013 v brzkých ranních hodinách vyrazilo 36 nadšenců zdolávat královnu Beskyd.
trojvstup2013017.jpg

Trasa je každý rok stejná:
RAJSKÁ BOUDA – LYSÁ – OSTRAVICE – LYSÁ – PETR BEZRUČ – LYSÁ – RAJSKÁ BOUDA

Letos se tato akce konala již popáté. Jednou, až budu velký, se této akce taky zúčastním, prozatím můžu všem jen závidět, že to zvádli. Přináším Vám mini rozhovor s pořadatelem tohoto výletu PŘEMOU MALIŠEM. (Pro ty kdo by nevěděl, bratr Rudy) 🙂

Jak Tě napadl uspořádat Trojvýstup?
Nápad se zrodil na podzim roku 2008, kdy jsem začal pravidelně chodit na Lysou. Při jednom z výstupů jsem se o tom zmínil Petrovi Uhlářovi, který byl myšlenkou nadšen. Zbývalo tedy počkat na lepší počasí (rozuměj léto 2009) a mohli jsme uskutečnit první ročník.

Kolik „bláznů“ se letos účastnilo všech tří pokusů?
Letos se do souboje se třemi výstupy vrhlo 36 účastníků, z toho 33 zvládlo kompletní Trojvýstup.

Jak to bylo s účasti v minulých letech, respektive je vzrůstající tendence?
Jednoduchá odpověď:
2009 – 6 účastníků
2010 – 11 účastníků
2011 – 23 účastníků
2012 – 26 účastníků
2013 – 36 účastníků

Je někdo, kromě Tebe, kdo byl na všech pěti ročnících?
Kromě výše zmíněného (mj. pravidelného účastníka hasičských zájezdů) Petra Uhláře, mají dále stoprocentní účast jeho dcera Jana a Martin Vyvlečka. Všichni tři na letošním večírku obdrželi za svou věrnost od pořadatele malou upomínku.

Jaký je průměrný čas zdolání Trojvýstupu?
Vychází se vždy v 6.00 a potřetí se nahoru trousíme mezi 15. a 16. hodinou. První ročník jsme byli nahoře již ve 14.30, ale to byla jiná situace, jelikož v šesti lidech je výstup rychlejší a nedochází k takovým průtahům, jako když nás jdou více než tři desítky. Letos jsem se trošku bál, jestli akci zvládneme v rozumném čase, ale vyšlo to perfektně a ve čtyři už jsme rozdávali trička, jimiž je každý účastník za svou dřinu odměněn.

Kolik sil zbývá na následnou afterparty?
Není lepší reklamy na zdravý pohyb, než je trojvýstupovská afterparty. Kdo by po setmění očekával mátožné turisty zmožené celodenní túrou, šeredně by se pletl. Někteří jedinci pravidelně tančí na stolech a akce končívá hluboko po půlnoci. Loni jsme trhli rekord, když jsem večírek rozpouštěl v neděli ve 4.30 ráno…

Chtěl bys, aby se z trojvýstupu stala masivní akce?
To v žádném případě. Nebylo by problém vyvěsit na Lysé pozvánku, a věřím že počty účastníků by rostly geometrickou řadou. Trojvýstup je ovšem založen spíš na principu „pozvi svého kamaráda“. Jsem zastáncem pozvolného růstu a hlavně rodinné atmosféry, kdy se všichni většinou přímo, nebo maximálně přes jednu osobu znají.

Myslíš si, že by se dal přidat ještě jeden výstup?
Někteří takové tendence v minulosti měli, ale to jsem rezolutně odmítl s tím, že bych takový výšlap klidně vyzkoušel a rád absolvoval, ale ať jej někdo uspořádá jako další akci. Trojvýstup si zaplevelovat dalšími přídavnými výstupy nenechám:-)

Pro sdh-metylovice.info Jan Izvorský.