COLOURS OF OSTRAVA 2013

24 Čvc

18. – 21. 7. 2013 / DOLNÍ VÍTKOVICE

!!! BYLO TO SKVĚLÉ !!!

Rok se s rokem sešel a já (respektive všichni fanoušci Colours of Ostrava) jsem se konečně dočkal. Čtyři dny plné hudby, pohody, ale také v podstatě dřiny a testovaní fyzické kondice. Ono stát deset hodin denně na nohou, nachodit stovky metrů při přechodech od stage ke stage, to prostě nějakou tu energii ubere. Navíc letos při slunečném počasí, kdy nezapršelo ani minutu. To se za tři předchozí roky, co já na Colours chodím, nikdy nestalo. Postupem času moc lituji, že jsem neposlechl mého „životního poradce“ Rudu Mališe a nešel již v 2009, 2008, kdy mě Ruda neustále lákal. Já ho vlastně neposlouchám furt a vždy později lituji. Naposledy jsem se o tom přesvědčil právě dnes, kdy se doktor na kontrole divil, že jsem tu ortézu nosil celých čtrnáct dní. A Ruda už do mě pár dní meldoval: „simulante, sundej to, proč to pořád nosíš, to musíš rozchodit“. 🙂 Ale dost bylo Rudy, pokračujme festivalem.

Vlastně to je špatně. Colours of Ostrava je taková „one man show“ Rudolfa Mališe. Celé čtyři dny jsem se divil, že Ruda nedostal „po pysku“. Například když si hází se Sakim a Evelínkou létajícím talířem mezi davem lidí. Tu to pán dostane do zad, támhle paní do břicha, následuje kotník, těsně nad a podobně. Pan Mališ se vždy usměje, mávne, že jako sorry a je to. Nebo když nenápadně z propíchnutého balonku stříká vodu na kolemjdoucí. Ze sto střiků je devadesáttři opětováno úsměvem, šest chlápků to nepochopí a jedna dívčina zvedne prostředníček a mračí se. Nebo když Ruda se síťovkou na hlavě přepadává kolemjdoucí, vždy opětováno úsměvem. Prostě pohoda a radost ze života ze všech účastníků festivalu čiší!

Ještě než rozeberu den po dni pojďme si říct, že Colours of Ostrava není pouze hudba. V každém okamžiku máte několik možností, kam zajít, co Vás v tu chvíli zaujme. Je to Vaše absolutně svobodná volba. Může to být již zmiňovaná muzika, může to být divadlo, kino, tanec, workshop, diskuze, výstavy, prohlídka vysoké pece č. 1 a mnoho dalších možností. Pokud byste měli hlad, máte opět desítky možností, co si dát. Přes klasické maso, bramboráky, langoše, halušky, tortilly, kebaby, hamburgery, jste si mohli dát i chleba se zabíjačkovou pomazánkou, sushi či něco vegetariánského. Na čepu bylo pivko Radegast, ovocné pivka, Kofola, vody atd. K dispozici byly i čajovny se vším, co k čajovnám patří. K zakoupení byly různé serepetičky, oblečení, ať už s motivy Colours, Ostravy či různé národnostní.

A teď už k hlavní myšlence Colours of Ostrava – představit Ostravě muzikanty z celého světa. Letos to bylo přes dvěstě hudebníků z třiceti zemí. Německo, Kanada, Pobřeží slonoviny, Mali, Kamerun, Španělsko, Polsko, Izrael, Maroko, Švédsko, Velká Británie, USA, Irsko, Tunisko, Francie, Austrálie, Rakousko, Argentina, Mexiko, Itálie, Švýcarsko, Kuba, Portugalsko, Řecko, Island, Albánie, Alžírsko, Severní Irsko a samozřejmě domácí Česká republika)

Nyní Vám doporučím ty nejlepší z každého dne, které jsem slyšel a určitě budu poslouchat. Hledejte na youtube či na netu. Samozřejmě můžete nesouhlasit, každý člověk jiný názor. A když festival navštívilo asi třicettřitisíc lidí, těžko hledat s někým shodu.

ČTVRTEK:
Zahajovací den festivalu se hudba teprve rozjíždí, takže zde mám jen dva favority.
1. FANFARA TIRANA MEETS TRANSGLOBAL UNDERGROUND
2. EMIL & JAKUB

PÁTEK:
Ze začátku se pátek vyvíjel perfektně, ale v noci tempo uvadalo, už to nebylo takové skočné.
1. POLETÍME? – prostě toto je pro mne srdeční záležitost, navíc se to moc líbí Stellince, takže volba byla jasná
2. STANLEY´S DIXIE STREET BAND – nebýt kapely POLETÍME? byla by tato kapela jasnou jedničkou, takže o fous druzí. Nutno podotknout, že díky Honzovi Habernalovi měly Metylovice své zastoupení na Colours of Ostrava i v účinkujících
3. DUB FX

SOBOTA:
V sobotu je již festival v plném proudu, víte kde co je, jste plně soustředěni na výkon umělců.
1. THE TAP TAP – není třeba komentovat, prostě si uvědomíte, že taková ortéza na noze vlastně není žádný problém
2. WANASTOWI VJECY
3. BALKAN BEAT BOX

NEDĚLE:
Poslední den festivalu jste již unavení, ale i přesto chcete, aby se zastavil čas, že prostě nechcete aby byl konec. A zase rok čekat.
1. VOJTĚCH DYK & B-SIDE BAND
2. BOTANICA

Na konci tohoto článku bych chtěl poděkovat všem, s kterými jsem COLOURS OF OSTRAVA 2013 strávil, Zuzce za bezpečný odvoz, tetě Áji a Evelínce za pomoc při hlídání Stellinky a Rudovi se Sakim za bolest bránice, vzniklou neustálým se smáním.

Už teď se se Stellou a nově i Emmou 🙂 těšíme na další ročník, víme, že to zase
! BUDE SKVĚLÉ !

Hodnocení nezávislých pozorovatelů:
Občerstvení: ***** a půl (z 5, vloni *****)
WC: **** (z 5, vloni ***)

Soupiska:
Stellča Izvorská, Evelínka Štundová, Peťa a Ivana Štundovi, Ruda a Andrea Mališovi, Přema Mališ, Zuzka Bílková, Pavel Suchan, Martin Bouška, Zuzka Melichaříková, Jana Uhlářová, Lukáš Vyvial, Tereza Liberdová, Jan Izvorský a 33 tisíc dalších fanoušků muziky …

Pro sdh-metylovice.info Jan Izvorský