Zakončení Moravskoslezské ligy

29 Říj

27.10.2013, Karviná – Letošní Moravskoslezská liga byla definitivně zakončena na akci pořádané SDH Marklovice.

Místem ligového galavečera byl Obecní dům Družba v Karviné, který v roce 2010 prošel nákladnou rekonstrukcí. Možná nebyly úplně scestné obavy, aby v sobotu neprošel také devastací, ale myslím, že tohle měli pořadatelé pod kontrolou a celkově se jim večer podařil.
Moderátorem a následným DJ byl Roman Pastorek a musím uznat, že nebyl úplně mimo. Přece jen se jednalo o poměrně úzce zaměřenou akci a zkuste si fundovaně moderovat třeba galavečer jachtingu…
Nejprve byly předány upomínkové plakety družstvům veteránů na 4.-8. místě, ženám na 6.-9. místě a mužům od 11. do 27. příčky. Po přestávce se pak dostalo i na 4.-5. ženy a 4.-10. muže. Poté došlo na vyhodnocení anket All Stars a na závěr medailistů ve všech třech kategoriích. Předávání cen mělo vcelku spád – přínosem myslím bylo zkrácení vizitek na 1 minutu, ale vyhodnocení All Stars týmů na jednotlivých postech už bylo dost nepřehledné. Přece jen 7 závodníků, 7 závodnic, předávající a moderátor se téměř nemohli vejít na pódium. Když už takové urychlení, tak se přece jen pro příště přimlouvám za vyhodnocení All Stars ženy C, ženy B, ženy A, muži C, muži B a muži A.
I náš sbor si odnesl dvě ocenění v rámci anket All Stars. Já jsem byl podruhé ohodnocen v kategorii Osobnost MSL, za což všem hlasujícím děkuji a věřím, že pro některé to muselo být aktem drobného masochismu, když tak v článcích během sezóny ryju. Ale slibuju, že jako Hrdý Budžes vytrvám i napřesrok… A Denča Ryšková získala druhý největší počet bodů v kategorii Miss, takže máme letos další vicemissku.

Letos jsem připravil publikaci shrnující výsledky celého ročníku Moravskoslezské ligy, All Stars MSL, Moravskoslezské ligy mladých hasičů a příslušné statistiky.
Ke stažení je ZDE.

Vizitky našich družstev připravil Martin Nováček a najdete je zde:
Muži
Ženy
Nad 35 let

Jedny z nejpovedenějších letošních vizitek měl, dalo by se říct už tradičně, Svinov od Adama Strakoše:
Svinov A
Svinov B
A také Kozlovice od Adama Valíčka:
Kozlovice
Letošní znělku a crazy clip pak připravil Martin Rajski:
Znělka MSL 2013
Crazy Clip MSL 2013
Klip Veroniky Krejčí k anketám Miss a Sympaťák najdete tady:
Miss a Sympaťáci MSL

Několik fotek, které jsem během večera pořídil, najdete ZDE.

Rozhovor Zuzky s hasičem a hasičkou roku – Ján Šulek (Podvysoká) a Veronika Krejčí (Oprechtice):
Letos jste vyhráli ankety All stars ve svých kategoriíh a také celkově Hasič / Hasička roku. Jak vy vnímáte tohle ocenění? Byla letošní sezóna Vaše nejlepší?
V: Ocenění udělá určitě vždycky radost, to asi není o čem mluvit. Ale myslím si, že to není všechno. Přece jenom to musí člověk cítit asi sám, jak se mu dařilo. Sezónu vnímám jako… Chybělo nám si myslím štěstíčko, protože běžecky jsme na tom byli tento rok asi nejlíp, ale i tak, tím že nám to vrátilo v Petřvaldíku, jsem za to strašně ráda a myslím si, že snad příští rok to padne, to vítězství 🙂
J: Ocenění si vážím, děkuji všem, co hlasovali. Toto ocenění je pro všech sedm. Těžko jeden může být dobrý, když ostatní v týmu nejsou. Požární útok je jenom o těch sedmi lidech. Tato sezóna je pro nás v MSL první. Čekali jsme lepší úspěchy, ale měli jsme nějaké problémy. Uvidíme příští rok. Kvalita MSL je trošku vyšší než jsme byli zvyklí předtím u nás na Slovensku.
Jak probíhala vaše příprava na sezónu? Aby se konkurenti mohli inspirovat 🙂
J: Naše příprava probíhala spíše individuálně. Přes zimu v tělocvičně a párkrát jsme byli v hale v Korni. Někdo se diví, ale my společné tréninky během sezóny skoro nemáme. Jeden trénink jsme měli na začátku sezóny a potom jestli jsme v průběhu sezóny měli 2 až 3 tréninkové útoky. Jinak vůbec netrénujeme společně, každý se připravuje individuálně. Není čas, kdy trénovat. Když nastane někde chyba v týmu, tak se ukáže na toho, kdo ji způsobil a je třeba ty chyby odstranit. Chybí nám ale někdy týmová souhra, i v sestřicích proudařů.
V: Příprava přes zimu je jak kdo chce. Máme pronajatý tunel v Ostravě, kdo chce má možnosti jit tam s námi. Zde probíhá atletická průprava. Spíše chodí holky z „předku“, „zadek“ týmu moc nechodí. Ale o to více pak společně trénujeme útoky, od jara do konce sezóny většinou jednou týdně.
Věnujete se i jiným disciplínám požárního sportu, kromě požárního útoku?
V: Vždycky se mi strašně líbily stovky a taky jsem je běhala. Teď mě to spíše nepouští přes zdraví. Tento rok jsem měla možnost zaběhnout si za Frýdek a doufám, že příští rok se do toho pustím zase více.
J: Já pracuji jako hasič – záchranář, takže jsem nominovaný do Slovenské reprezentace a mojí povinnosti je se věnovat všem 4 disciplínám požárního sportu – stovky, věže, štafety a požární útok. Jako dobrovolný hasič s naším týmem Podvysoká se věnujeme pouze požárnímu útoku. Individuálně chodím běhat stovky po Čechách. U nás, na rozdíl od Čech, to zatím není rozvinuté ve všech 4 disciplínách. Je i těžké najít mezi dobrovolnými hasiči nějakého stovkaře či věžaře. Víceméně jenom profesionální hasiči se tomu věnují.
Klasická otázka pro oceněné na závěr. Kam si dáte ocenění za All Stars a Hasič/Hasička roku?
J: Ocenění si dám k ostatním ocenění na poličku. Bude mě těšit.
V: Já si to dám taky na poličku. Ale raději bych to někde schovala, protože utírat na tom prach není moc praktické 😀

Pro sdh-metylovice info Michal Bílek a Zuzana Bílková.