COLOURS OF OSTRAVA 2014

28 Čvc

Po roce mi to opět nedá, abych nenapsal pár řádků z festivalu COLOURS OF OSTRAVA.

Vloni jsem psal, že je to docela o fyzičce. Letos se to opět potvrdilo. Desítky kilometrů za ty čtyři magické dny nachodíte, navíc neustále posilujete pravou ruku – nosíte v ní kelímek s pitím. Ve většině případů pivečko, někdy voda, kofola, ale i víno, že Rudo? 🙂 Tento rok nespadla ani jedna kapka deště, což je super, protože sebou nemusíte tahat pláštěnku, nicméně to palermo, které bylo v neděli, už je fakt moc. Ale neviděl jsem nikoho zkolabovat, ani jsem o tom nikde nečetl, takže organizačně zvládnuto na jedničku. To bude tím, že v areálu se pohybovalo několik hasičských aut, které různými způsoby ochlazovaly buď areál nebo přímo návštěvníky festivalu. Líbili se mi i „brigádníci“, kteří vyfasovali pytel vody na záda a chodili v davu a osvěžovali každého, kdo chtěl.

Pojďme letos společně rozebrat důvody proč jít na COLOURS OF OSTRAVA 2015. Vynecháme samozřejmosti jako je hudba z celého světa, zábava s přáteli, spousta dobrého jídla a pití. Rozdělme se tedy do sekcí – ženy a muži.

SEKCE ŽENY
(muži přeskočí, nečtou, zbytečné)
Takže holky – festival COLOURS OF OSTRAVA, to je jedna veliká šance oživit Váš šatník i šperkovnici. Nakoupíte zde úplně vše, trička, tílka, mikinečky, šátky, korálků hafo, klobouky, nasrávačky, náušnice, čepice, sukně, tašky, náramky, klíčenky, hodinky, vějíře, různé orientální hadry a podobně. Navíc na festivalu probíhá několik tanečních workshopů, takže se i přiučíte ladně hýbat svými těly.

SEKCE MUŽI
(ženy přeskočí, nečtou, nezajímavé)
Pánové, takže asi tak. Oči je třeba mít v pořádku, v mém případě mít dobře vyčištěné brýle. Těch samiček, ty tělíčka, to je přímo gastro festival! To bylo žrádlo! A hlavně i za rok bude. Prsa všech velikostí, ladné siluety, křivky co se nám CHLAPŮM tak líbí, vše skoro na dosah. Ten kdo se bojí, nosí černé brýle a hlavně kouká, kouká a kouká. Fakt je to krása. A je jedno, že máte vedle sebe svou polovičku nebo je třeba doma. Vždyť neděláte nic špatného, jen používáte oči, které se prostě používat musí!

Takže pozvánku pro všechny na příští ročník máme za sebou a teď v rychlosti, co z programu nejvíce pobavilo mne.

DEN PRVNÍ doporučuji:
CIRK LA PUTYKA – představení RISK – několikrát jsem se přistihl, jak sedím s hubou dokořán a čumím. Fakt mazec akrobatické kousky, super zážitek.

HOWLIN´ RAIN – na tuto kapelku jsem se dostal omylem, ale o tom to vše je. Prostě o svobodě volby a o překvapení. A tito týpci mě teda fakt překvapili, pěkný nářez.

DEN DRUHÝ doporučuji:
SOUBOJ GIGANTŮ: Komediograf versus Besídka Divadla Sklep – při této divadelní show mi de facto v kuse tekly slzy a nejen já se smál na celé kolo

SLEPÍ KŘOVÁCI – kapela z Frýdku – Místku a hraje jim to báječně. Člověk by ani nevěřil, co dokáží dvě kytary, bicí a jeden zpěvák

DEN TŘETÍ doporučuji:
DAN BÁRTA – tak to je česká klasika

BASTILLE – neznal jsem a už budu poslouchat

DEN ČTVRTÝ doporučuji:
DIVADLO BOLKA POLÍVKY: DNA – představení, kde hraje otec s dcerou otce s dcerou, moc pěkné

HORKÝŽE SLÍŽE – hráli hit za hitem a to mě baví

FAST FOOD ORCHESTRA – slyšel jsem jen kousek a líbilo se mi, takže určitě je ještě poslechnu

CHINASKI – totéž co HS – hráli hit za hitem, zpívali všichni, člověk až nechápe, co všechno od nich zná

JOHN NEWMAN – do Colours jsem znal jen jeden hit a musím potvrdit, že lepší závěr COLOURS OF OSTRAVA nemohl být

Na závěr fesťáku si každý pokládá otázku, zda-li to stálo za to, který účinkující ho pobavil úplně nejvíce, kdo byl ten úplně NEJ. Za mě musím říct, že nikdo takový není. Mohl bych říct, SOUBOJ GIGANTŮ: Komediograf versus Besídka Divadla Sklep. Ale neudělám to. Pro mě na celém festivalu byli NEJ PŘÁTELÉ, s kterými vždy festival trávím. Zážitky s nimi si budu pamatovat do konce života, výkon některého z účinkujících možná ne.

Možná to bude znít divně, ale VAŽME si přátel kolem sebe a hlavně KAŽDÉHO dne, který prožijeme. Letošní festival mě takto ovlivnil a to rovnou dvakrát. První situace, zpěvák Michal Hrůza, tu kauzu každý z médií znáte. Měl velké plány na léto a jediný okamžik vše změnil. Proč se to muselo stát? Co bude dál?

Druhá podobná situace. V sobotu, když jsme na festival jeli vlakem, z ničeho nic neplánovaná zastávka. Na koleji leží chlápek, skočil z mostu. A otázky se mi v hlavě toulají dodnes. Proč se to muselo stát? Proč takto musel ukončit život? Měl rodinu? Dluhy? Nebo neměl přátele?

Jak už jsem psal výše, možná to bude znít divně, možná to tu vůbec nepatří, ale já jsem to tu napsat chtěl.
VAŽME si přátel kolem sebe a hlavně KAŽDÉHO dne, který prožijeme!

Pro sdh-metylovice.info Jan Izvorský.