31.12. Akce Smrk

8 Led

Ještě jeden článek za rok 2014 bych chtěl pro čtenáře našeho webu. A to popsat jednu skvělou akci s charitativním podtextem. Koná se na Silvestra na nekomerčním kopci zvaným SMRK.

V roce 2014 se konal již třetí ročník, já byl zván pokaždé, ale až na třetí pokus se mi podařilo zúčastnit se. A vlastně si potvrdit, že jsem dva roky zpětně chyboval, když jsem nešel. Ono se mi to stává poměrně často, vždy když mi Rudolf Mališ něco řekne, poslechnu ho tak na pátou urgenci nebo po třech letech. Například, Easy pojď na Colours, je to tam super – výsledek dva nebo tři roky jsem ztratil, než jsem šel. Teď už pravidelně chodím. Easy, poslechni si Poletíme? to je úplně super kapelka … tak po půl roce jsem na to přišel, poslouchám téměř denně, jsem veliký fanoušek. Easy, pojď na Smrk na Silvestra … NO KONEČNĚ JSEM ŠEL !!!

A teď vysvětlení. Jde o to, vylézt na nádhernou horu jménem Smrk. Tam již od osmi rána nabízejí ZDARMA svařák bratři Mališovi s jejich pomocníky. Každý kdo dorazí, může se občerstvit. Svařáček je ohříván ve velkém hrnci, takže ideální překvapení. Je připravena pokladnička, kde může kdokoli dobrovolně přispět jakoukoliv částkou. O tom, že peníze jdou na různé projekty, jen ne do kapes organizátorů, svědčí darovací smlouvy, stylově umístěné na trekových holích, které jsou zapíchnuty ve sněhu.

Zeptal jsem se Rudy, kdo je otcem myšlenky. „Nejspíše já s Přemou. Začalo to závodem Beskydský Šerpa a nesením bečky na Lysou. Když jsme potom šli na nějaký kopec, kde bylo hodně lidí, tak jsme si říkali, že by bylo super tam vynést bečku. Ke Smrku nás přivedl nejspíše taťka, který řekl, že tam by se to určitě ujalo. A protože se blížil Silvestr a pivo by nešlo,tak jsme nesli svařák“

O tom, že akce se stává čím dál tím více známější, svědčí pár následující čísel. V prvním roce se vybraly dva tisíce, které putovaly na Canisterapii. O rok později to byl již dvojnásobek, tedy tisíce čtyři a ty byly rozděleny na půl. Jedna část šla opět na Canisterapii a druhá půlka putovala do Záchranné stanice Bartošovice na Moravě.

Letos se jen o fous nepodařilo vybrat dvojnásobek z roku 2013, ale i tak se bude rozdělovat minimálně sedm tisíc.

Ještě přichází to hlavní, kdo to na Smrku zná, tak ví. Nedojedete tam autem, což znamená, vše poctivě vynést na zádech. Letos se neslo 90 litrů svařáku a další harampádí k ohřevu. Rudolf si to pěkně ošéfoval, takže Vám mohu poskytnout, kdo kolik litrů nesl.

Přema 16 litrů, Saki 16 litrů, Ruda 16 litrů, Folo 9,5 litrů, Easy 8,5 litrů, Keloš 7,5 litrů, Ivana 6 litrů, Andrea 3 litry, Aneta 3 litry, Mery 3 litry a Lucka 1,5 litru.

Já se dobrovolně přiznám, že čtvrt trasy mi v nesení pomohl Jirka Židek. Bylo to až na konci, takže jsem ho nechal slíznout vrcholovou smetanu, prostě on byl ten king, kdo batoh dotáhl na místo určení.

Uplynulý Silvestr bylo nahoře maximálně nádherné počasí, exkluzivní výhledy, spousta sluníčka, jako by i počasí chtělo nalákat na tuto akcičku další návštěvníky. Takže za rok na Smrku AHOJ.
(pozor, pozor – ponese se pouze 100 litrů svařáku, takže kdo dříve přijde, ten … )

Pro sdh-metylovice.info Jan Izvorský.