Vaříme s SDH Metylovice – díl 67. (Michaela Zormanová)

9 Led

První recept v roce 2015 je extra VIP. Požádal jsem o něj autorku článku o našem SDH, který vyšel 9.12.2014 v Deníku. Rovnou dva recepty si pro Vás připravila Michaela Zormanová. !DĚKUJEME!

Protože jsem nějakou dobu žila ve Španělsku a nějakou v Dominikánské republice, představím Vám dva velmi jednoduché recepty, jeden z každé z těchto zemí.

Španělská tortilla

Suroviny:
brambory
cibule
sůl
vejce
olej

Postup:
Brambory nakrájíme na tenké plátky, posolíme a zlehka osmahneme. Následně vytáhneme a promícháme s na plátky nakrájenou cibulí. Do pánve rozklepneme vejce a až se utvoří krusta, která bude schopná tento bramborový koláč (kterým španělská tortilla je, neplést s mexickou plackou, které se říká stejně) udržet, přidáme brambory a vejce a znovu „zalijeme“ rozkvedlanými vejci. Obrátíme, aby se to pěkně osmahlo, a můžeme podávat. Ve Španělsku se tortilla jí úplně s čímkoli, překvapivě ji Španělé jedí i v chlebu jako sandwich. Nejlepší je ale samozřejmě se španělskou sušenou šunkou.

Dominikánský puding

Suroviny:
4 vejce
plechovka kondenzovaného mléka
hrnek mléka
lžíce vanilkového cukru
libovolné rozinky
sušené ovoce nebo ořechy

Suroviny na karamel:
tři lžíce cukru
hrnek vody

Postup:
Připravíme si karamel svařením vody a cukru a necháme ho ve vodní lázni (španělsky baño de María – Mariina lázeň, jsou to dvě nádoby, ta spodní s vodou zahřívá tu nad ní, používá se i u nás, tak určitě znáte). Smícháme mléka s vejci a vanilkou „v Mariině lázni“ a až se všechno dobře promísí, okamžitě to nalijeme do formy, případně přidáme rozinky, ořechy apod. Podává se vychlazené nejčastěji s kompotovaným ovocem, ale může být i čerstvé. V Dominikánské republice je nejoblíbenější příloha salát z kompotované papáji, žlutého melounu a ananasu.

Otázky a odpovědi budou doplněny. 🙂