Vaříme s SDH Metylovice – díl 81. (Denisa Izvorská)

13 Kvě

Jednoduché, chutné a rovnou 4 recepty od mé manželky 🙂

Dnes budeme vařit bez lepku, mléka a vajec. Kromě toho, že je to „IN“, je to pro některé z nás NUTNOST (alergie, nesnášenlivost – kopřivky, ekzémy, bolesti břicha, atd.)
Když jsem se loni v květnu dozvěděla, že Emma patří do výše zmíněné skupiny, brečela jsem. Ale asi po týdnu prvotní zoufalství vystřídalo smíření, po měsíci nadšení a teď po roce už je to rutina – jak pro mě, tak i pro Emmu.
Tady je návrh kompletního menu pro čtyřčlennou rodinu. Recepty jsou jednoduché, dostupné a rychlé. (skoro jako od Ládi Hrušky) 🙂

DOMÁCÍ CHLÉB s TUŇÁKOVOU POMAZÁNKOU (předkrm/svačina)
SUROVINY na chleba:
250 g Jizerky (bezlepková směs)
170 g pohankové mouky
80 g kukuřičné mouky
1 jablko
420 ml vody
1 lžíce oleje
1 lžička kmínu
1 lžička soli
1 lžička cukru
15 g čerstvého droždí

POSTUP:
Do domácí pekárny nalijeme vodu, přidáme olej, cukr a sůl. Přisypeme Jizerku a obě mouky, přidáme oloupané a nastrouhané jablko, na to kmín a úplně nahoru rozdrolíme droždí. Zapneme běžný program (možno zvolit tmavší kůrku) a zhruba za 3 hodiny máme chleba hotový. Nebude tak vysoký a nadýchaný jako z klasické pšeničné mouky, ale chuťově se mu vyrovná. Kdo nemá pekárnu (děkujeme, babičko Zdeňko!), musí těsto zpracovat a vytvarovat rukama, nechat nakynout a péct (třeba v dortové formě) v troubě cca 90 minut na 180°C.

SUROVINY na pomazánku:
1 konzerva drceného tuňáka ve vlastní šťávě
4 lžíce margarínu
2 lžíce hořčice
Sůl a pepř dle chuti
Jarní cibulka

POSTUP:
Jarní cibulku na drobno nakrájíme a smícháme s ostatními surovinami.

ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA
SUROVINY:
1 pytlík mraženého špenátu (klidně i protlaku)
1 cibule
1 lžíce sádla (oleje)
1,5 l vody nebo vývaru
1 lžička soli
2 stroužky česneku

POSTUP:
Na sádle nebo oleji osmahneme cibuli, přidáme špenát a zalijeme vodou (vývarem). Necháme chvíli (10-15 minut) vařit, pak přidáme sůl a česnek. Na závěr můžeme rozmixovat. Podáváme s opečeným chlebem nebo jen s rozlámaným kukuřičným plátkem, fajnšmekři si uvaří jáhly.

BRAMBOROVO-MRKVOVÉ PLACKY (hlavní chod/večeře)
SUROVINY:
12 středně velkých brambor
2 mrkve
4 lžíce kukuřičné mouky
2 lžičky psyllia
150 ml vody
2 lžičky soli
2 lžičky majoránky
4-6 stroužků česneku
100 g sádla

POSTUP:
Brambory a mrkve na hrubo nastrouháme a slijeme přebytečnou vodu, kterou pustily brambory. V čisté vodě si rozmícháme psyllium a necháme nabobtnat. Vznikne nám rosolovitá hmota, která svými vlastnostmi nahradí vejce. Přidáme do nastrouhaných brambor a mrkve. Promícháme, nasypeme mouku, sůl, majoránku a prolisovaný česnek. Dobře promícháme a smažíme na sádle. (Můžeme podávat samotné, s masem nebo třeba s orestovaným kyselým zelím.)

POHANKA „NA SLADKO“ (dezert/snídaně před závodem)
SUROVINY:
200 g pohanky (kroupa nebo lámanka)
1 litr vody
1 lžička soli
4 lžíce medu
1 banán
1 jablko
Hrst mandlí nebo kešu oříšků (klidně obojí)
2 lžíce margarínu
(Kakao/granko/mák/skořice na posypání)

POSTUP:
Do vroucí osolené vody nasypeme pohanku, krátce povaříme (1-2 min.), slijeme přebytečnou vodu, přikryjeme pokličkou, zabalíme do utěrky a necháme (v dece nebo peřinách) 20 minut „dojít“. Mezitím si nachystáme ostatní suroviny, oloupeme a nakrájíme ovoce a snažíme se nesníst všechny ořechy ještě před kompletací pokrmu. 🙂 Odpočinutou (měkkou) pohanku prosladíme medem, vmícháme margarín (tak, aby se rozpustil), přidáme ovoce a ořechy a na závěr můžeme posypat kakaem, mákem nebo skořicí.

Co je těžší – vařit bezlepkově, bezvaječně, bezmléčně nebo WHOLE 30?
Určitě bez GMO (lepku, mléka a vajec). Hlavně než člověk vychytá, co se čím dá nahradit, kde se co dá koupit (co nejlevněji samozřejmě) apod. U WHOLE 30 není moc co řešit, tam je zas horší vymýšlet co uvařit či připravit, aby to nebylo furt dokola (i když tohle je obecně můj problém, ať už připravuju cokoli). Naštěstí ty jsi vděčný strávník, nevadí ti jakákoli improvizace ani stereotyp.

Které tři recepty z těch osmdesáti, co už na stránkách jsou, Ti utkvěly v paměti?
Kafe po ránu od Michala, recept od Libora Rusiny a dobrota od Pavly Rusinové, kterou jsem zatím bez GMO nezkoušela, ale co nejdřív to napravím.

Jaké jídlo vaříš nejraději?
Hlavně rychlé. 🙂 Třeba těstoviny s mletým masem nebo „pečoky“ (neloupané brambory pečené v troubě). Taky ráda peču bábovky s asistencí Stelly a Emmy – baví mě je sledovat jak míchají a ochutnávají těsto… A někdy ráda improvizuju ve stylu „polívka co dům dal“ – takové chutnají nejlíp. 🙂

Myslíš, že trio „Alda, Radek, Honza“ dodají své recepty?
Když je hodně zmáčknem, snad z nich něco vypadne. 🙂

Od koho dalšího bys chtěla číst recept?
Baví mě recepty od zkušenějších kuchařek a kuchařů, třeba paní Konvičková nebo Karteczkovi ještě nedostali prostor …

Tvá nejoblíbenější restaurace?
Na Hřišti v Metylovicích a Merlin ve FnO (dobré pivo, děcka se vyblbnou a hranolky mají všude 🙂 ) , bezlepkovou pizzou mě potěšili v Imrvére ve FnO.

Je pravda, že láska prochází žaludkem?
Něco na tom bude. Stellčin čajový dýchánek budiž důkazem. 🙂

Jak se Ti líbilo TFA v Metylovicích?
Paráda. Zcela neskromně – všechno od počasí, přes organizaci, po výsledky domácích vyšly na jedničku (max. jedna mínus) 🙂 Co se týče jídla, snad si každý přišel na své. Ale rezervy samozřejmě jsou a víme o nich. 🙂

Na které soutěži se Ti líbí nejvíce?
Prostředí v Malenovicích, jídlo ve Staré Vsi a celkově v Oprechticích. Samozřejmě srdeční záležitost jsou všechny domácí soutěže.

Myslíš si, že by šlo uspořádat opět soutěž u myslivecké chaty?
Myslím, že šlo. Je to výzva!