Rozhovor s ženami z Turčianskych Teplic

4 Srp

Ve Vrbici jsme uskutečnili první letošní větší rozhovor s dvěma členkami ženského družstva Turčianských Teplic…

Petronela Bujnová, rozdělovačka

– Letos jste ligovým nováčkem. Představte se nám.
Jsme Turčianske Teplice ze Žilinského kraje. Běhaly jsme Tekovsko-hontianskou hasičskou ligu, kterou jsme třikrát vyhrály. Běhávaly jsme i Turčianskou hasičskou ligu. U nás ale není úroveň ženských družstev tak velká. Párkrát jsme byly na soutěžích MSL a jejich úroveň se nám líbila. Proto jsme se rozhodly, že letos budeme jezdit Moravskoslezskou ligu. Holky v družstvu jsou z celého okresu i z dálky. Dvě členky bydlí u Nitry, mají to k nám kolem 100 km. Trénujeme většinou jednou týdně.

– Jak se Vám líbí Moravskoslezská liga? Byl to dobrý krok?
Soutěže se nám líbí. Je tady větší konkurence a vždy je to napínavé do posledního družstva. Určitě to byl dobrý krok. I víc nás těší úspěch v takové konkurenci. Působí to tady více profesionálně, než u nás. Na THHL jsme měli více kamarádů, tady moc lidi neznáme. Ale když jsme potřebovali, vždycky nám někdo pomohl. Lidé jsou tady příjemní.

– Jaké byly vaše cíle a plány pro letošní sezónu?
Cíle jsme měly asi ty největší. Zatím se nám je docela daří naplňovat, ale do konce je ještě daleko.

– Působíte jako hodně mladé družstvo. Jak dlouho se věnujete požárnímu sportu?
Běháváme spolu 4 roky a vypadá to, že letošní sezóna je asi naše poslední společná. Je náročné to skloubit s prací, školou a některé holky chtějí jet do zahraničí. Museli jsme si půjčovat, protože máme jen jednu náhradnici a jsou situace, kdy nám závodnice chybí. Ale do konce sezóny už bychom měly být kompletní.

– Na soutěžní kola MSL to máte docela daleko. Jak zvládáte cestování?
Cestujeme v průměru 150 km. S tímhle jsme ale počítali. Musíme poděkovat sponzorům, protože bez jejich pomoci bychom to nezvládli. Někdy je to náročné, více nám budou vyhovovat MSL víkendy, kdy tady budeme mezi soutěžemi nocovat.

Patricie Betáková, levá proudařka

– Běháš levý proud a s přehledem zvládáš dvě spojky. Jaká je tvoje sportovní historie?
Začala jsem běhat s holkami před 4 lety. Teď se věnuji i atletice a dost mi to pomáhá. Jinak běhávám i stovky. Věže jsme se taky snažili trénovat, ale jsme teprve v začátcích. Minulý rok jsem byla mistryně Slovenska ve stovkách a držím i národní rekord. Ale oproti časům ve světě, ty naše nejsou zatím tak dobré. Zatím je pro mě prvořadý požární útok, ale stovky mě taky lákají.

Pros sdh-metylovice.info Zuzana Bílková.