22. 8. Mošnov

24 Srp

Mošnov, 22.8.2015 – Čtrnáctým kolem Moravskoslezské ligy byla specifická paralelní soutěž v Mošnově.

Dvě družstva zde startují na dvou drahách, které si ve druhém kole vymění. Počítá se jim samozřejmě lepší z obou pokusů.
Od počátku MSL zde čtyřikrát vyhráli muži Prchalova a pětkrát ženy Staré Vsi. Ti stejní také drží traťové rekordy – prchalovští muži z loňska 13,438 s, staroveské ženy z roku 2004 časem 16,37 s (ovšem tehdy ještě s mužem na proudu).
V prvním rozběhu vidíme mošnovské áčko a s nimi naše mužské áčko. Mošnovský David Gruss má levý terč dole za 13,883 s, ale Radek Polášek v leopardích elasťácích prostříkl na 14,768 s. Od Lubna 2003 po Prchalov 2015 se uskutečnilo 196 mužských ligových kol (čtyři z nich se nebodovala). A z těchto 196 kol jsem nevynechal jediné, na všech jsem byl na levém proudu našeho ligového týmu. Forma z posledních soutěží mě však utvrdila v tom, že je čas, aby se své příležitosti chopil Jirka Židek. Jiřinovy pokusy z posledního tréninku vypadaly pěkně a přestože v prvním kole prostříkl na 14,947 s, bylo jeho nasazení správnou volbou.
Ve třetím rozběhu na sebe narazily ženy Svinova a Staré Vsi. Tři proudařky předvedly šestnáctkový čas, ale zatímco Stará Ves si zapisuje 16,689 s, Svinov s prostřikem na pravém proudu jen 18,231 s. Čtvrtý rozběh svedl dohromady Větřkovice a Prchalovské béčko. Větřkovice s petřvaldickým Matějem Mynářem dokončují v čase 14,342 s. Větší trable asi zažíval Prchalov. Jeho dva stabilní proudaři byli s áčkem na Extralize v Libereckém kraji, Bufy nemocný. Na druhou stranu Prchalovu stačilo na posledních dvou kolech nad rámec účasti zajet 5 bodů, takže v červenočerných dresech nastupují proudaři z Jistebníku a Hněvošic. A vedli si až nečekaně dobře – čas 14,468 s se zdá jako dostačující.
Do pátého rozběhu nastupují naše ženy a s nimi muži Stachovic. Denča má na pravém proudu vodu o něco později a k tomu lehce prostříkla, takže asi nezbude, než si čas 18,105 s vylepšit ve druhém kole.
V šestém rozběhu jsou zastoupeni muži Svinova a Lubna. Svinov musí po nezdarech z předcházejících tří kol hájit náskok před Bartovicemi a 14,336 s není vůbec špatný základ. Lubno si na nalívku půjčuje malenovického Tomáše Ramíka, ale oba proudaři mají za zády vlnu na hadici, takže Mirďa prostříkl na ještě snesitelných 14,807 s, Marián na konečných 19,381 s. V sedmém rozběhu je staroveské mužské áčko a příliš nás netěší jejich výkon 14,543 s, vzhledem k tomu, že Stará Ves na nás ztrácí jen pět bodů. Tošovice mají příliš pomalou vodu a 16,290 s jistě na body stačit nebude.
V devátém rozběhu nastupuje naše mužské béčko a s námi také muži Mostů. Čas 15,196 s je nejlepším výkonem béčka na této trati, ale druhém kole se ho ještě jistě budeme snažit vylepšit.
První desítku uzavírají muži Nové Vsi. Stejně jako Lubno mají sestavu prořídlou vlivem frýdlantského Trhu lidových řemesel, na kterém se oba sbory podílejí. Na nalívce tak mají oprechtického veterána Třešňu, Fazol jde z nalívky na levý proud a na pravém jej doplňuje Verča Krejčí. Alespoň si nemusejí půjčovat. Výsledkem je sice 16,419 s, ale Verča zaběhla dokonce 15,946 s a nebude to její poslední patnáctka soutěže.
Petřvaldík měl teoretickou naději na titul, kterou jim Prchalov svým výkonem v prvním kole ještě zmenšil, ale s prostřikem Matěje Mynáře si petřvaldičtí zatím zapisují jen 15,605 s. Ve dvanáctém rozběhu vidíme muže Oprechtic a Malenovic. Malenovice předcházející čtyři kola vynechaly a nyní mají půjčeného strojníka z Nové Vsi. Úplně jim to neklaplo v kádi, k tomu se přidaly prostřiky a výsledkem je 15,368 s. Oprechtice mají na béčkch Stibyho, což je post, na kterém jsem ho snad ještě neviděl. David Malucha měl za zády smyčku a prostříkl na 15,474 s. Podvysoká se po výborném červnu a červenci dostala do situace, kdy musí své bronzové medaile hájit před vrbickým áčkem. S časem 13,945 s však mohou jistě být spokojeni. Čtrnáctý rozběh se příliš nepovedl Horní Suché, ani Dolní Lutyni. Dolní Lutyně neměla našroubovaný koš, Horní Suchá předvedla stejnou chybu, ale alespoň dokončili za 20,540 s. Petřvaldické ženy jsou v patnáctém rozběhu samy a zapisují si čas 18,741 s. Následují ženy Bartovic a Kozmic. Kozmice mají opět na levém proudu Magdu Drobnou (z Albrechtic) a v takřka totožných shozech dokončují v čase 17,174 s. Bartovice jsou jen o pár setin horší a je z toho 17,234 s. Změny v sestavě mají stejně jako jejich muži i oprechtické ženy, ale neklapla jim souhra vzadu a zapisují si 17,687 s. V osmnáctém rozběhu spolu nastupují ženy Albrechtic a muži Marklovic. Marklovicím 17,537 s stačí jen na body za účast, zato Albrechtice si zřejmě vylepšují osobní rekord, když jsou oba terče dole za 16,974 s. Ženy Turčianskych Teplic před Mošnovem ztrácely na Starou Ves jen dva body, ale nyní se musí vypořádat se staroveskou šestnáctkou. I ony pokořují hranici 17 vteřin, ale čas 16,852 s je řadí „až“ na druhé místo. Levý proudař Karviné-Louk zůstal daleko před kobercem, ale s vydatným štěstím časomíru zastavuje na hodnotě 15,143 s
V jednadvacátém rozběhu nastupují opět Bartovice s Kozmicemi, tentokrát v mužském podání. Zatímco Kozmicím čas 15,579 s body nepřinese, Bartovice si z prvního kola zapisují 14,731 s. Až téměř v závěru vidíme Vrbice A, která mošnovskou soutěž vyhrála v letech 2007 a 2009. Čas 13,747 s je řadí na první místo a boj o bronz se ještě vyostřuje. Děhylovu (15,863 s) a Košatce (18,358 s) prostříkli leví proudaři, Proskovicím chyboval rozdělovač (N). Muži Turčianskych Teplic mají napoprvé špatnou nalívku (16,125 s). Naopak po slušných shozech si čas 14,771 s zapisuje vrbické béčko. Kozlovice byly kousek od úspěchu už v Prchalově, ale přešlap čáry stříkání znamenal neplatný pokus. Tentokrát je 14,135 s řadí na třetí příčku. S Kozlovicemi si v závěru prvního kola svůj druhý pokus zaběhlo Lubno, ale zlepšují se jen na 15,428 s, což v jejich případě přináší 2 body.
Po prvním kole jsou naše ženy mezi ligovými týmy šesté, muži jedenáctí, béčko je celkově patnácté.
Druhé kolo otevírá opět naše mužské áčko a na druhé dráze Prchalov B. Prchalovské béčko se po prostřiku na pravém proudu už nezlepšuje, ale ke zlepšení došlo u našeho družstva. Sice napodruhé lehce prostříkl pro změnu Radim, přesto je z toho 14,687 s.
Svinovské ženy opět prostříkávají na pravém proudu a nezlepšují se. Ženy Staré Vsi si vedení ještě pojišťují časem 16,238 s, což je nový rekord Moravskoslezské ligy! Mošnov A a Větřkovice jen zopakovali své výkony z prvního kola, ale nezlepšují se. Mošnov opět třináctka vlevo a prostřik napravo, Větřkovice za svým prvním výkonem zaostaly o 14 tisícin.
V pátém rozběhu opět vidíme naše ženy, které už startují samy. Napodruhé je voda o něco rychleji, takže výstřiky jsou pod hranicí šestnácti vteřin, shozy takřka totožné za 17,637 s a ženy se dostávají aspoň před Oprechtice.
Svinovským mužům se útok povedl i napodruhé, přesto se už nikam neposunou. Stará Ves A si svůj výkon zlepšuje jen kosmeticky o 4 setiny na 14,502 s a také ani oni vzhůru nepůjdou. Před posledním kolem si tak držíme na osmou Starou Ves náskok čtyř bodů.
V devátém rozběhu se představuje naše mužské béčko. Libor po prvním kole odjížděl na fotbal, takže jej v sestavě nahrazuju já, byť si s Martinem měníme proudy – já klasicky nalevo, Martin napravo. Při prvním pokusu atakujeme patnáctivteřinovou hranici, ale praskla hadice, takže budeme opakovat. Při druhém už vše klaplo a škoda jen drobného prostřiku. Zlepšujeme se o kousek na 15,113 s a celkově nám to stačí na 19. pozici.
Když dostanu příležitost, abych běžel za jakýkoliv metylovský tým, budu rád a budu se snažit podat co nejlepší výkon. A když se do nominace nevejdu, jsem součástí týmu i tím, že dám značky na trať nebo odmetu vodu ze startovní čáry. Proto, že teď budu běhat míň, si nebudu hledat angažmá jinde. MetyLOVEice!!!
Verča Krejčí za muže Nové Vsi posouvá své hranice až na čas 15,433 s a věřím, že kdyby se podařilo načasovat vodu, její čtrnáctka by nebyla nereálná. Nicméně Nová Ves si odnáší 5 bodů za účast. Mužské béčko Staré Vsi má na levém proudu Pavlu Monsportovou, která stanovuje výsledný čas 15,594 s. Muži Petřvaldíku se sice zlepšují na 14,222 s, ale v této chvíli jsou již čtvrtí a Prchalov může slavit devátý ligový titul. Malenovice mají koš velmi rychle v kádi, ale při nalívce taky velmi rychle celou savici ven z kádě, takže je z toho neplatný pokus a čas 15,368 z prvního kola stačí jen na body za účast. Oprechtickým mužům při jejich pokusu prasklo béčko (dole byl jen pravý terč za 15,424 s), takže budou opakovat v osmnáctém rozběhu, hned po svých ženách. Slovenský rozběh č. 13 spojil muže Turčianskych Teplic a Podvysoké. Podvysoká se po mírném prostřiku časem 14,135 s nezlepšuje (levý terč 13,665 s). Prostřik napravo mají i Teplice a 15,210 s stačí na 7 bodů. Dolní Lutyně a Horní Suchá si z druhého kola zapisují patnáctkové časy, ale ty jim na body nestačí. Petřvaldické ženy v patnáctém rozběhu doplňují Kozlovice. S petřvaldickou pravou proudařkou zamávala proudnice a přestože levý terč je dole za 17,467 s, ke zlepšení to nevede. Na svůj výkon z prvního kola nenavázaly ani Kozlovice (15,246 s). Bartovicím v prvním kole prostříkla pravá proudařka, ve druhém vteřinu levá, takže pro ně platí výsledek z prvního kola (17,234 s). Kozmické ženy se zlepšují o 5 setin, ale na posun v pořadí to není. Ženy Turčianskych Teplic musely reagovat na výkon Staré Vsi a atakovat ligový rekord. Levý terč je dole za 15,959 s, pravý za 16,470 s a zůstávají tak za Starou Vsí. Jejich čas je nejlepším výkonem na lize, který kdy nestačil na vítězství. Oprechtickým ženám se v tomto sedmnáctém rozběhu sundala béčková hadice z koncovky, takže svůj pokus opakovat nebudou. Ale nastala komplikace pro oprechtické muže, kteří si tak museli půjčit hadici na svůj opakovaný útok. V něm však po prostřiku na levém terči dokončují v čase 15,668 s a z Mošnova si odvezou 5 bodů. Karviná-Louky se o jednu tisícinu dostává pod patnáctivteřinovou hranici, ale zůstává na svých osmi bodech. Na pěti bodech zůstávají i přes zlepšení muži Kozmic. Bartovický béčkař sice zapojil koncovku na stroj v poslední chvíli, ale výsledkem je 14,381 s, na pravém terči dokonce 13,589 s. Vrbické áčko už ke svému druhému pokusu nenastoupilo, přece jen se nedalo předpokládat, že by je ještě někdo sesadil z první příčky. Proskovicím čas 15,354 s zajistil šest ligových bodů. Naopak Děhylov je i přes zlepšení stále jen pětibodový. V závěru soutěže se nezlepšuje ani Košatka a Vrbice B a jako poslední na startu se objevilo domácí mužské béčko.
Před posledním kolem v Bartovicích tak zůstáváme sedmí, 12 bodů za Bartovicemi, 4 body před Starou Vsí a 11 bodů před Turčianskými Teplicemi. První desítku už máme, po výpadcích z posledních dvou let, jistou. Naše ženy zůstávají sedmé a šesté místo je už asi v oblasti teorie. Veteráni to mají rozjeto na celkové umístění mezi 2.-5. místem, tak uvidíme za dva týdny, jestli cinkne medaile. V mužské kategorii je už o zlatu a stříbru rozhodnuto, Podvysoká a Vrbice A si to rozdají o bronz. V ženské kategorii v případě vítězství Turčianskych Teplic ani třetí místo nebude stačit Staré Vsi k obhajobě titulu. V souboji o bronz jsou na tom Oprechtice podstatně líp, než Svinov. Ve veteránské kategorii si zřejmě pro titul kráčí Svinov, na další medaile jsou hned čtyři kandidáti.
Příští sobotu nás čeká pohárová soutěž ve Lhotce (14:00), poté noční soutěž mladých hasičů v Oprechticích (20:00) a noční soutěž v Malenovicích (20:30).
O víkendu se zakončí Extraliga – v sobotu v Zahorčicích (ST, 11:00) a neděli v Jaronicích (CB, 9:30). Gorolský pohár v sobotu pokračuje dvěma koly v Rakové a Hrádku. Severoslovenská liga se zakončí v sobotu v Hliníku nad Váhem (13:00) a Noční hlučínská hasičská liga pokračuje v pátek ve Štěpánkovicích (21:00).

Celkové pořadí, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – 1. kolo (levý-pravý) – 2. kolo (levý-pravý) – výsledný čas – body MSL

1. Vrbice A (KI) – (13,747-13,455) – (x-x) – 13,747 – 25
2. Podvysoká (SK) – (13,930-13,945) – (13,665-14,135) – 13,945 – 22
3. Kozlovice – (14,135-14,041) – (14,774-15,246) – 14,135 – 20
4. Petřvaldík (NJ) – (14,248-15,605) – (13,883-14,222) – 14,222 – 18
5. Svinov (OV) – (14,183-14,336) – (14,279-14,473) – 14,336 – 16
6. Větřkovice (OP) – (14,122-14,342) – (14,077-14,356) – 14,342 – 12
7. Bartovice (OV) – (14,215-14,731) – (14,381-13,589) – 14,381 – 14
8. Prchalov B (NJ) – (14,281-14,468) – (14,264-15,153) – 14,468 – 13
9. Stará Ves A (OV) – (14,543-14,455) – (14,204-14,502) – 14,502 – 12
10. Hukovice (NJ) – (14,364-14,617) – (N-N) – 14,617 – —
11. Metylovice A – (14,947-14,328) – (14,436-14,687) – 14,687 – 11
12. Mošnov A (NJ) – (13,883-14,768) – (13,931-15,298) – 14,768 – 10
13. Vrbice B (KI) – (14,771-14,487) – (17,359-15,546) – 14,771 – 9
14. Mistřovice (KI) – (13,840-14,831) – (N-N) – 14,831 – —
15. Horní Žukov (KI) – (15,204-14,987) – (14,854-14,682) – 14,854 – —
16. Karviná-Louky (KI) – (15,143-13,908) – (14,991-14,999) – 14,999 – 8
17. Pustkovec (OV) – (15,408-14,183) – (15,080-15,028) – 15,080 – —
18. Mošnov B (NJ) – (x-x) – (14,811-15,107) – 15,107 – —
19. Metylovice B – (14,714-15,196) – (14,677-15,113) – 15,113 – —
20. Hájov (NJ) – (14,479-15,199) – (16,340-15,127) – 15,199 – —
21. Turčianske Teplice (SK) – (16,125-15,672) – (14,663-15,21) – 15,21 – 7
22. Proskovice (OV) – (N-N) – (15,251-15,354) – 15,354 – 6
23. Malenovice – (15,368-14,807) – (N-N) – 15,368 – 2
24. Lubno – (14,807-19,381) – (15,126-15,428) – 15,428 – 2
25. Kujavy (NJ) – (x-x) – (14,229-15,469) – 15,469 – —
26. Kozmice (OP) – (15,579-15,427) – (15,471-14,877) – 15,471 – 5
27. Dolní Lutyně (KI) – (N-N) – (14,682-15,473) – 15,473 – 5
28. Oprechtice – (15,474-14,901) – (15,668-14,668) – 15,474 – 5
29. Děhylov (OP) – (15,863-15,206) – (15,522-14,917) – 15,522 – 5
30. Stará Ves B (OV) – (17,332-15,777) – (15,594-15,490) – 15,594 – —
31. Horní Suchá (KI) – (19,949-20,540) – (15,388-15,621) – 15,621 – 5
32. Český Těšín-Mosty (KI) – (16,174-16,228) – (15,769-15,585) – 15,769 – —
33. Tošovice (NJ) – (16,290-16,142) – (15,825-14,766) – 15,825 – 5
34. Jistebník (NJ) – (15,993-15,962) – (16,384-17,096) – 15,993 – —
35. Nová Ves – (16,419-15,946) – (16,437-15,433) – 16,419 – 5
36. Marklovice (KI) – (16,439-17,537) – (x-x) – 17,537 – 5
37. Košatka (OV) – (18,358-15,355) – (N-N) – 18,358 – 2
38. Stachovice (NJ) – (17,630-18,476) – (x-x) – 18,476 – —

Celkové pořadí, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – 1. kolo (levý-pravý) – 2. kolo (levý-pravý) – výsledný čas – body MSL

1. Stará Ves (OV) – (16,689-16,231) – (16,238-15,842) – 16,238 – 15
2. Turčianske Teplice (SK) – (16,037-16,852) – (15,959-16,470) – 16,470 – 12
3. Albrechtice (KI) – (16,716-16,974) – (21,257-19,855) – 16,974 – —
4. Kozmice (OP) – (17,147-17,174) – (16,805-17,093) – 17,093 – 10
5. Bartovice (OV) – (16,642-17,234) – (17,991-16,951) – 17,234 – 8
6. Metylovice – (17,112-18,105) – (17,637-17,597) – 17,637 – 7
7. Oprechtice – (17,687-17,274) – (N-N) – 17,687 – 6
8. Svinov (OV) – (16,503-18,231) – (17,753-19,281) – 18,231 – 5
9. Petřvaldík (NJ) – (18,741-18,571) – (17,467-24,145) – 18,741 – 5
10. Mistřovice (KI) – (N-N) – (19,213-18,219) – 19,213 – —
11. Horní Žukov (KI) – (30,122-28,922) – (21,259-17,795) – 21,259 – —

Soupiska:
post – muži A – muži B – ženy

koš – Pavel Kahánek – Pavel Koval – Kateřina Pečinková
savice – Jan Izvorský – Vladimír Bílek – Markéta Bílková
stroj – Radomír Rusina – Jiří Ryška – Lenka Zátopková
béčka – Pavel Šigut – Jan Bílek – Zuzana Bílková
rozdělovač – Jan Šigut – Jan Šigut – Adéla Štandlová
levý proud – Jiří Židek – Martin Koliba (Michal Bílek) – Barbora Šigutová
pravý proud – Radim Tomášek – Libor Rusina (Martin Koliba) – Denisa Ryšková

Průběžné pořadí MSL po 13. kole, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – body

1. Prchalov B – 291
2. Petřvaldík – 260
3. Podvysoká – 231
4. Vrbice A – 229
5. Svinov – 179
6. Bartovice – 173
7. Metylovice – 161
8. Stará Ves – 157
9. Turčianske Teplice – 150
10. Větřkovice – 132
11. Oprechtice – 131
12. Vrbice B – 124
13. Karviná-Louky – 119
14. Mošnov – 118
15. Tošovice – 116
16. Nová Ves – 113
17. Lubno – 106
18. Horní Suchá – 105
19. Kozmice – 98
20. Marklovice – 92
21. Dolní Lutyně – 90
22. Děhylov – 90
23. Kozlovice – 86
24. Proskovice – 73
25. Košatka – 61
26. Malenovice – 51

Průběžné pořadí MSL po 13. kole, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – body

1. Stará Ves – 151
2. Turčianske Teplice – 146
3. Oprechtice – 128
4. Svinov – 122
5. Bartovice – 116
6. Kozmice – 105
7. Metylovice – 98
8. Petřvaldík – 77

Průběžné pořadí MSL po 6. kole, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – body

1. Svinov – 62
2. Oprechtice B – 55
3. Prchalov – 54
4. Metylovice – 53
5. Stará Ves – 48
6. Vlčovice – 42
7. Bartovice – 34
8. Oprechtice A – 29
9. Studénka – 26
10. Malenovice – 26
11. Vrbice – 22

Pro sdh-metylovice.info Michal Bílek.

Jedna odpověď na „22. 8. Mošnov“

  1. Michale, jestli ti něco vadí, tak mi to řekni do očí a nevylívej si srdce do článku!

Komentáře nejsou povoleny.