21. 5. Malenovice

23 Kvě

Malenovice, 21.5.2016 – V sobotu se v Malenovicích rozjel 14. ročník Moravskoslezské ligy v požárním útoku.

Letošní MSL doznává hned několik změn a novinek. Z patnáctky neměnných pořadatelů posledních čtyř let vypadlo Lubno a Karviná-Louky, nahradili je Podvysoká a Tošovice. Poprvé se tak jedno ligové kolo uskuteční mimo Moravskoslezský kraj a to rovnou na Slovensku v Podvysoké. V mužské kategorii mezi účastníky chybí devítinásobný vítěz Prchalov a podle přihlášek během prvního kola se do ligy nepřihlásili ani Turčianske Teplice, Karviná-Louky, Nová Ves, Marklovice, Kozlovice a Proskovice. Naopak nováčky jsou Hukovice, Stachovice, Kujavy, po roční pauze se vrací Dolní Lhota a po sedmileté přestávce Jistebník. Do ženské kategorie se nepřihlásily Turčianske Teplice, ale nahradily je jiné účastnice ze Slovenska – Podvysoká. Ve veteránské kategorii chybí vítězové z roku 2011 Oprechtice A. Jediná změna v pravidlech jsou jednotné značky na trati. Přestože počet týmů v ženské kategorii zůstal neměnný, na webu MSL se trochu změnilo bodování (vloni 15-12-10-8-7-6-5-5, letos 13-11-9-8-7-6-5-5) – uvidíme, zda to bude změna trvalá.
Malenovice pořádají ligové kolo od roku 2010. Traťové rekordy drží muži Bartovic (13,749 s), ženy Oprechtic (16,515 s) a veteráni Oprechtice B (15,376 s). Loňská vítězství pak obhajují muži Prchalov B, ženy Oprechtice a veteráni Oprechtice B.
Startovní číslo 1 mají domácí veteráni, kteří mají posily z Lubna a Bystrého. Pokus opakují, protože jim praskla hadice. Napodruhé je z toho s prostřikem čas 18,754 s a konečná 10. příčka.
Dvojku mají naši pětatřicátníci, kteří tuto soutěž vyhráli v letech 2010 a 2014. Do veteránského věku nám dozrál nalívač Honza Izvorský (Easy), takže se po bezmála sedmi letech vrátil na levý proud. Tréninky vypadaly velmi slibně, ale přece jen shozy si ještě musí Easy zažít. Jeho prostřik zastavuje časomíru na hodnotě 15,925 s, Radim má pravý terč dole za 14,643 s. Nakonec to stačí na čtvrté místo, ale do dalšího veteránského kola nás čeká měsíc tréninků.
Kujavy se v předcházejících letech účastnily především Novojičínské ligy, v roce 2012 ji dokonce vyhrály. Ke své premiéře v MSL nastupují s domácím Michalem Šikýřem na rozdělovači, takže odepisují 3 body, chyba na koši pak dává čas 18,579 s. Tošovice po své první sezóně v MSL letos budou pořádat 8. ligové kolo. Napoprvé předvedli čas 15,411 s, ale protože se jim při pokusu hýbal levý terč (i tak na něm bylo dosaženo lepšího času – 15,230 s), podali protest a svůj útok opakovali. Napodruhé se zlepšili na výsledných 14,826 s a tento čas jim stačil na 13 ligových bodů.
Startovní číslo 5 má naše ženské áčko. V Malenovicích naše ženy vyhrály v letech 2004, 2007, 2008 a 2011, ale dosud na denní soutěži nezaběhly sedmnáctkový čas. Krista s vodou nečekala, takže Lenka má pravý terč dole i s menším prostřikem za skvělých 17,076 s, ale Báře se po odhozu zamotala hadice a tak výsledných 23,886 s stačí jen na body za účast.
Veteráni Vlčovic se museli vypořádat se zraněním Radka Zátopka, kterého na proudu nahradil Pavel Kahánek a prostříkl na 17,370 s. Muži Stachovic ještě vloni získali bronzové medaile v Novojičínské lize, letos se již přesunuli do MSL. Při svém prvním ligovém pokusu dosahují času 15,053 s, který jim zajišťuje 11 bodů. Malenovičtí muži mají na stroji Jana Zemana, vloni závodníka Kozlovic. Přišlápnutí hadice a pád Standy Pyška před kobercem však znamená jen neplatný pokus. Svinovské ženy vloni skončily v lize hned pod stupni vítězů a letos na úvod zajíždějí čas 17,238 s, který možná překvapivě stačí až na 4. místo.
První startovní desítku uzavírají naši muži. Aleš má trochu problémy s ustavením koše na vibrující základně, ale tahle potíž je v Malenovicích dlouhodobá a mošnovjáci s překročeným limitem na přípravu v roce 2011 by mohli vyprávět. Koš jde do kádě na savici jen seknutý, takže je i pomalejší voda a čas 15,374 s nám zajišťuje alespoň 9 ligových bodů.
Děhylov se vloni na lize dostal pod hranici 15 vteřin jen dvakrát, a to v obou kolech v Mošnově. Osobní ligový rekord si mohli vydatně vylepšit nebýt prostřiku na levém proudu – 15,776 s. Dolní Lutyně si v předcházejícím roce první body nad rámec účasti připsala až v Petřvaldíku. S dvouvteřinovým prostřikem na pravém proudu (16,983 s) je to i nyní jen za 5 bodů. Lubňané chybovali při nalívce a pomalejší voda způsobila čas 15,091 s. Svinov vloni dosáhl svého nejlepšího umístění v lize, když skončili celkově pátí. Letošní ročník rozjeli vcelku dobře a jejich první čas má hodnotu 14,515 s.
Startovní číslo 16 má naše ženské béčko. Jana s Katkou se zatím nemohou ideálně sladit, takže voda má určité rezervy a 19,945 s nakonec stačí na 9. místo.
Mošnov má oproti své loňské sestavě změny na nalívce a především na stroji. Drobný prostřik na pravém proudu (14,822 s) je ve vyrovnaném startovním poli odsouvá z druhého místa na deváté. Muži Petřvaldíku mají při svém pokusu výrazný prostřik na pravém proudu, ale nerozjela se časomíra, takže budou opakovat. I napodruhé vidíme prostřik napravo, takže jeden z ligových favoritů si na úvod zapisuje 12 bodů za čas 14,906 s. Větřkovice jsou po dlouhých peripetiích se sestavou kompletní, trošku pozměněné a na úvod si po chybě na koši připisují čas 19,932 s. Oprechtičtí veteráni mají v lize letos pouze jejich mladší béčko. Časem 14,982 s vylepšují vlastní traťový rekord a ujímají se vedení.
Třetí startovní desítku otevírají svinovští veteráni. Obhájci titulu vloni vsázeli na vyrovnané patnáctkové časy. Tentokrát je to s prostřikem na pravém proudu 16,256 s a pátá příčka. Muži Hukovic patří společně s Kujavami a Tošovicemi k trojici týmů, které letos kombinují MSL s Novojičínskou ligou. Premiéra v Moravskoslezské lize se jim z této trojice povedla nejlépe a čas 14,752 s jim vynesl 18 bodů. Petřvaldický ženský ligový tým má novou proudařku, ale s otevřeným středem na rozdělovači a ubráním na stroji se její kvality projevit nemohly – 21,117 s. Oprechtické ženy mají oproti své tradiční sestavě změnu na béčkách a na rozdělovači, ale na výkonu jim to neubralo. Čas 16,369 s je třetí nejlepší výkon Moravskoslezské ligy na regulérní trati. Oprechtičtí proudaři nechali nemálo na terčích, ale na výsledný čas to zas takový vliv nemělo – 14,792 s. Rychlá nalívka oprechtických veteránů jim totiž dala dostatečný prostor na prostřik. Vrbičtí veteráni omladili proudařskou dvojici a po loňské řadě neplatných pokusů se letos řadí mezi medailové aspiranty – 15,380 s.
Čtvrtou startovní desítku otevírají ženy Staré Vsi. Jen málokdy se stává, že by šestnáctka nestačila na vítězství a to ještě na kratší trati v Petřvaldíku nebo při dvoukolové soutěži v Mošnově. Staroveské ženy v Malenovicích předvedly čas 16,696 s a skončily druhé. Levý proudař Dolní Lhoty běžel po přišlápnutí hadice béčkařem bez kotouče a 17,316 s stačí jen na body za účast. Také levý proudař Košatky byl dál od terče a jeho prostřik na 16,395 s na body nestačí. Vrbice A po dvou stříbrných a loňské bronzové medaili patří při neúčasti Prchalova ke kandidátům na titul. Svou misi zahájili dobře časem 14,190 s. Mužům Staré Vsi i s prostřikem na levém proudu stačí čas 14,612 s na 20 ligových bodů. Podvysoká vyřešila trable s vibrující základnou tím, že startovali se strojem v klidu. Prostřik na pravém proudu dává čas 14,819 s a řadí je o 3 tisíciny před Mošnov a 7 tisícin před Tošovice. Kozmickým ženám bezprostředně po útoku praskla hadice, takže rozdělovačka je lehce zkropena, ale terče jsou dole za 17,184 s. Bartovický levý proudař nestihl dobře zakleknout a pokus nebyl zdárně dokončen. Čas pravého terče přitom byl 14,261 s. Vrbice má letos jako jediný tým v lize i své béčko. Pravý proudař však prostříkl mimo bodované pozice na čas 16,771 s.
Bartovické ženy měly poměrně poměněnou sestavu a do ligy se přihlásily až přímo na prvním kole. Čas 18,010 s by jim body přinesl, ale nenašroubovaný koš po útoku znamená jen neplatný pokus. S problémy na koši zůstali mimo body i muži Kozmic – 21,127 s. V páté startovní desítce jsme také viděli tři po sobě jdoucí veteránská družstva. Prchalov se od loňska ještě posílil na proudu. Přestože levý proudař zapojoval proudnici až v běhu, ze základny nevzal kotouč. I tak prchalovští vylepšují traťový rekord na 14,824 s. Starovesští veteráni mají čtrnáctku alespoň na levém proudu, ale výsledných 16,435 s stačí jen na 6 ligových bodů. Naopak jen body za účast si odnášejí veteráni Bartovic – 17,879 s. Jistebničtí muži se s Moravskoslezskou ligou rozloučili na domácí soutěži v roce 2008. Z původní sestavy nyní zbyl jen Roman Konečný, doplněný o novou šestici. Po zacvakání strojníka a pravého proudaře si odnášejí 8 bodů za čas 15,715 s. Sestavu změnilo i prchlovské áčko, které se letos zaměří hlavně na Extraligu. I s prostřikem pravého proudaře si zapisují druhé místo za čas 14,495 s.
Proudařky Podvysoké by zvládly i rychlejší vodu, takže 18,292 s jistě pro tohoto ligového nováčka není limitem. Čas těsně pod hranici šestnácti vteřin (15,961 s) zajistil jeden bod nad rámec účasti Horní Suché. Posledním ligovým družstvem na startu byli veteráni Studénky, kteří v předcházejících dvou letech zahajovali sezónu až na druhém kole v Oprechticích. Tentokrát to je alespoň za 5 bodů – 18,574 s.
Malenovické ligové kolo je pro nás atraktivní především svou blízkostí. Ale je trochu překvapující, že se v Kuvajtu pod Lysou horou udělují finanční odměny ve výši minima předepsaného ligovými pravidly. Další ligové kolo nás čeká až bezmála za měsíc 18.6. v Oprechticích. Následující víkend se chystáme v pátek na noční soutěž do Bartovic, v sobotu mladí hasiči absolvují požární útok v rámci Plamenu, další se vypraví na závod Běhej lesy Lednice, také budeme kácet máj.

Současná pravidla MSL mají 15 stran, odhlasovala je většina ligových družstev a pokud se nám na nich něco nelíbí, změna může proběhnout opět jen hlasováním. Ne tím, že je společně za tolerance rozhodčích nebudeme dodržovat.
8 TECHNICKÁ PRAVIDLA: Výstroj soutěžících – k provedení požárního útoku, jednotná sportovní nebo pracovní ústroj, dlouhé kalhoty zcela zakrývající stehna a lýtka.
Jednotná opravdu neznamená 5 dresů + dvě různá trička. Jednotná neznamená 6 dresů + jeden dres veterána. Jednotná neznamená ani kombinace tří různých sad, byť podobných. Odlišnost dresů má za cíl upozornit na půjčení závodníka, ale na prvním kole, aby se v tom čert vyznal. Můžeme tolerovat různost kalhot, ale v Malenovicích to opravdu chvílemi vypadalo, jako když se sejdeme na tréninku. Anebo čekáte na prvního rozhodčího, který bude trvat na dodržování pravidel?

Celkové pořadí, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Vrbice A (KI) – 13,907 – 14,190 – 14,190 – 25
2. Prchalov A (NJ) – 14,044 – 14,495 – 14,495 – —
3. Svinov (OV) – 14,515 – 14,066 – 14,515 – 22
4. Mistřovice (KI) – 13,902 – 14,542 – 14,542 – —
5. Stará Ves (OV) – 14,612 – 14,033 – 14,612 – 20
6. Hukovice (NJ) – 14,752 – 14,529 – 14,752 – 18
7. Oprechtice – 14,792 – 14,708 – 14,792 – 16
8. Podvysoká (SK) – 14,059 – 14,819 – 14,819 – 15
9. Mošnov (NJ) – 14,449 – 14,822 – 14,822 – 14
10. Tošovice (NJ) – 14,826 – 14,418 – 14,826 – 13
11. Petřvaldík (NJ) – 14,183 – 14,906 – 14,906 – 12
12. Stachovice (NJ) – 14,684 – 15,053 – 15,053 – 11
13. Lubno – 15,091 – 14,822 – 15,091 – 10
14. Frýdek – 15,259 – 15,268 – 15,268 – —
15. Metylovice – 15,374 – 14,985 – 15,374 – 9
16. Nová Ves – 15,710 – 14,739 – 15,710 – —
17. Jistebník (NJ) – 15,267 – 15,715 – 15,715 – 8
18. Vyšní Lhoty – 15,055 – 15,740 – 15,740 – —
19. Děhylov (OP) – 15,776 – 14,310 – 15,776 – 7
20. Horní Suchá (KI) – 15,961 – 15,496 – 15,961 – 6
21. Rudinka (SK) – 15,503 – 16,103 – 16,103 – —
22. Kozmice B (OP) – 16,194 – 15,955 – 16,194 – —
23. Košatka (OV) – 16,395 – 15,695 – 16,395 – 5
24. Vrbice B (KI) – 15,325 – 16,771 – 16,771 – 5
25. Dolní Lutyně (KI) – 14,959 – 16,983 – 16,983 – 5
26. Dolní Lhota (OV) – 17,316 – 15,687 – 17,316 – 5
27. Baška – 18,543 – 18,230 – 18,543 – —
28. Kujavy (NJ) – 18,241 – 18,579 – 18,579 – 2
29. Větřkovice (OP) – 19,932 – 19,761 – 19,932 – 5
30. Kozmice A (OP) – 21,127 – 19,917 – 21,127 – 5
31. Prchalov B (NJ) – N – 14,402 – neplatný pokus – —
32. Bartovice (OV) – N – 14,261 – neplatný pokus – 5
33. Malenovice – N – N – neplatný pokus – 5

Celkové pořadí, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Oprechtice – 16,369 – 16,040 – 16,369 – 15
2. Stará Ves (OV) – 16,696 – 16,623 – 16,696 – 12
3. Kozmice (OP) – 17,104 – 17,184 – 17,184 – 10
4. Svinov (OV) – 17,238 – 16,862 – 17,238 – 8
5. Mistřovice (KI) – 17,616 – 18,104 – 18,104 – —
6. Podvysoká (SK) – 18,241 – 18,292 – 18,292 – 7
7. Albrechtice (KI) – 16,609 – 18,616 – 18,616 – —
8. Petřvaldík B (NJ) – 19,572 – 18,805 – 19,572 – —
9. Metylovice B – 19,945 – 19,214 – 19,945 – —
10. Frýdek – 20,143 – 19,852 – 20,143 – —
11. Petřvaldík A (NJ) – 20,391 – 21,117 – 21,117 – 6
12. Pstruží – 21,220 – 20,062 – 21,220 – —
13. Metylovice A – 23,886 – 17,076 – 23,886 – 5
14. Bartovice (OV) – 17,733 – 18,010 – neplatný pokus – 5
15. Hukovice (NJ) – N – N – neplatný pokus – —

Celkové pořadí, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Prchalov (NJ) – 14,824 – 14,627 – 14,824 – 15
2. Oprechtice B – 14,982 – 14,513 – 14,982 – 12
3. Vrbice (KI) – 15,226 – 15,380 – 15,380 – 10
4. Metylovice – 15,925 – 14,643 – 15,925 – 8
5. Svinov (OV) – 15,229 – 16,256 – 16,256 – 7
6. Stará Ves (OV) – 14,986 – 16,435 – 16,435 – 6
7. Vlčovice (NJ) – 15,649 – 17,370 – 17,370 – 5
8. Bartovice (OV) – 17,350 – 17,879 – 17,879 – 5
9. Studénka (NJ) – 18,357 – 18,574 – 18,574 – 5
10. Malenovice – 18,754 – 16,867 – 18,754 – 5
11. Nová Ves – 22,298 – 23,811 – 23,811 – —

Soupiska:
post – muži – ženy A – ženy B – nad 35 let

koš – Aleš Vyvial – Kateřina Pečinková – Kateřina Pečinková – Vladimír Konvička
savice – Jan Izvorský – Martina Orihelová – Jana Kolibová – Vladimír Bílek
stroj – Radomír Rusina – Kristýna Ryšková – Lenka Zátopková – Aleš Velička
béčka – Pavel Šigut – Martina Uhrová – Zuzana Bílková – Jiří Ryška
rozdělovač – Adam Lanča – Adéla Štandlová – Denisa Izvorská – Radomír Rusina
levý proud – Radim Tomášek – Barbora Šigutová – Barbora Šigutová – Jan Izvorský
pravý proud – Libor Rusina – Lenka Lednická – Denisa Ryšková – Radim Tomášek

Průběžné pořadí MSL po 1. kole, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – body

1. Vrbice A – 25
2. Svinov – 22
3. Stará Ves – 20
4. Hukovice – 18
5. Oprechtice – 16
6. Podvysoká – 15
7. Mošnov – 14
8. Tošovice – 13
9. Petřvaldík – 12
10. Stachovice – 11
11. Lubno – 10
12. Metylovice – 9
13. Jistebník – 8
14. Děhylov – 7
15. Horní Suchá – 6
16. Košatka – 5
17. Vrbice B – 5
18. Dolní Lutyně – 5
19. Dolní Lhota – 5
20. Větřkovice – 5
21. Kozmice – 5
22. Bartovice – 5
22. Malenovice – 5
24. Kujavy – 2

Průběžné pořadí MSL po 1. kole, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – body

1. Oprechtice – 15
2. Stará Ves – 12
3. Kozmice – 10
4. Svinov – 8
5. Podvysoká – 7
6. Petřvaldík – 6
7. Metylovice – 5
8. Bartovice – 5

Průběžné pořadí MSL po 1. kole, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – body

1. Prchalov – 15
2. Oprechtice B – 12
3. Vrbice – 10
4. Metylovice – 8
5. Svinov – 7
6. Stará Ves – 6
7. Vlčovice – 5
8. Bartovice – 5
9. Studénka – 5
10. Malenovice – 5

Pro sdh-metylovice.info Michal Bílek.

Jedna odpověď na „21. 5. Malenovice“

Komentáře nejsou povoleny.