11.6.2016 TROJVÝTUP 2016

17 Čvn

Zní to až neuvěřitelně, ale právě píši již čtvrtý článek nebo reportáž, jak kdo chce, z akce zvané TROJVÝSTUP.

V roce 2013 jsem psal, že až budu velký, tak se této akce taky zúčastním. Rok 2014 jsem velký ještě nebyl, ale už jsem byl aspoň pomocná ruka Přemy Mališe, který je hlavní pořadatel a mecenáš v jednom. Dovezl jsem občerstvení na Krásnou, zajel pro fotky, které se tradičně fotí na startu u Rajské boudy v 6:00, a tyto pak odvezl k Bezruči, aby mohly být v tištěné podobě rozdány po třetím zdolání Lysé hory všem účastníkům. A v tento osudný rok jsem slíbil, že za rok už budu na startu.

Přesto, že všichni známe písničku SLIBEM NEZARMOUTÍŠ od Kabátu, já slib dodržel a v roce 2015 poprvé zdolal trasu RAJSKÁ BOUDA – LYSÁ – KRÁSNÁ – LYSÁ – PETR BEZRUČ – LYSÁ – RAJSKÁ BOUDA. Tenkrát nás šlo 39, letos se počet účastníku vyšplhal na 57 – to znamená, že i OSMÝ ročník je rekordní. 57 to už je slušná skupinka! Všichni tito, slovy Radima Tomáška, „úplní dementi“ 🙂 byli plní elánu, odhodlání, sil, takže dle mého názoru byla celá trasa zdolána v rekordním čase. Počasí nám přálo, bylo pod mrakem, později drobně pršelo, ale to je stoprocentně lepší než třeba horko nebo nějaký ten slejvák. Ještě mě napadá jeden rozdíl 2015 – 2016 a to je občerstvení ŠANTÁN. To jak všichni víme, muselo ustoupit „novodobé Lysé“ a šlo k zemi po otevření Bezručovy chaty. Ta se tedy stala místem, kde byly předávány odměny za zdolání třech výstupů, kterými jsou pamětní tričko a pamětní fotografie. Nejmladším účastníkem této povedené akce byla Evelína Štundová, nejstarším pak Valentin Mališ. Úplně nejmladší teda byla Stella, ale ta šla pouze jeden výstup, ten poslední. Šla perfektně, jen lehce jsem ji musel korigovat, aby nebrala do ruky každý kamínek a netrhala každý lísteček, co potká. Emmička si schrupla v krosně na zádech maminky (extra výkon Deny) a já byl moc hrdý, že mám tak šikovné holčičky.

Chtěl bych z tohoto místa poděkovat všem, co se na akci TROJVÝSTUP podílejí, všem účastníkům za milou, rodinnou atmosféru, díky které se už teď těším na devátý ročník.

Zvu tímto všechny, kterým hory nejsou lhostejné, aby si to zkusili, dá se to, DÁTE TO! 🙂

Rozhovor s hlavním pořadatelem  Přemou Mališem:

Jak se Ti šel Trojvýstup?

Letos hodně těžce. Při druhém výstupu jsem se chlapsky rozhodl sám vynést všechna účastnická trička a s poměrně těžkou krosnou na zádech jsem maličko přepálil tempo. Dá se říct, že celou druhou polovinu Trojvýstupu jsem se bránil křečím ve stehnech. Před příštím ročníkem nesmím podcenit přísun minerálů…

Jak se Ti líbil 8. Trojvýstup?

Líbil se mi moc. Týden, dva předem mě maličko ovládla trudomyslnost, ale teď, jen pár dní po Trojvýstupu, už se fakt těším na další. Po celých 22 hodin kdy se akce konala (sobota 06.00 – neděle 03.45) byla atmosféra po všech stránkách výborná.

Překvapilo Tě něco, někdo?

Překvapila mě naprostá disciplinovanost všech účastníků, jejíž zásluhou jsme zvládli tuhle masu dostat na vrchol v rekordním čase. Rychlejší jsme byli snad jen v premiérovém ročníku, ale to nás šla desetina. Všichni byli naprosto úžasní, všichni přijeli včas na start, nikdo se neloudal, nebrzdil ani neprudil:) Všem za to veliký dík.

Kolik lidí letos měl organizační tým? 

K úspěšnému průběhu sedmého ročníku přispěly pomocnou rukou tyto dobré duše:

Anna Mališová (výroba svačin)
Ruda Mališ (chystání myslivecké chaty)
Marcel Bielý (čepování piva a vyzvednutí fotek)
Mikuláš Balog (doprava Marcela Bielého na určená stanoviště)
Karel Kovář (zapůjčení a odborná instalace chlazení)
Pavel Merta (kulinářské řemeslo)
Aneta Liberdová, Jana Uhlářová, Ivana a Evelína Štundovy (večerní obsluha a pomývání nádobí)

Pokud jsem na někoho zapomněl, tak se omlouvám. Nejde o zlomyslnost, ale o sklerózu.

Loni sis pohrával s myšlenkou uspořádat v zimě setkání „trojvýstupáků“ na Lysé. Povedlo se?

Jak tazatel moc dobře ví, tak nepovedlo, ale dík za připomenutí. Jsem rád, že myšlenka úplně nezapadla. Mohla by z toho být zajímavá tradice. Uvidíme za půl roku, třeba to v zimě konečně vyjde.

Bude v roce 2017 stejná trasa jako letos nebo bude nějaká změna?

Změna bude až v roce 2018, kdy se v rámci jubilejního desátého ročníku vrátíme zpět ke kořenům Trojvýstupu a půjdeme mnohými nenáviděnou asfaltku z Ostravice (kompletní délku – od nádraží 🙂 ). Ale to je ještě daleko, v příštím roce se mohou všichni těšit na oblíbenou trasu posledních tří ročníků.

Letos se startovní pole rozrostlo na 57 lidí. Plánuješ nějaký strop, aby byl Trojvýstup stále komorní záležitost, dá-li se to takto nazvat?

Je nás už sice hodně, ale pro příští rok žádné omezení nechystám. Letošek ukázal, že při dobré přípravě a disciplíně všech startujících se dá rodinná atmosféra udržet i ve větším kolektivu. Trojvýstup je založen na principu, že každý kdo už jednou startoval, tudíž byl někým pozván, může pozvat zase svého kamaráda, o kterém ví, že má rád hory, trasu tělesně zvládne a i nám ostatním s ním bude dobře. Prozatím se tato taktika jeví jako funkční a řečeno slovy Peťe Uhláře “su tam s nami sami dobři lude“. Dejme tomu ještě všichni šanci poporůst. Nikoho nechci diskvalifikovat, i když vím, že rodinná atmosféra nepůjde udržet do nekonečna. Je to v podstatě ale jen na nás. Pokud si všichni budou zvát kamarády, kteří zvládnou Trojvýstup fyzicky i mentálně, tak se při sebevětším počtu účastníků o jeho další osud nebojím

PS: Děkuji vyslancům SDH Metylovice, že přispěli svou troškou do mlýna letošních stodevětašedesáti výstupů, které jsme v rámci naší akce dali.

Zuzko Bílková, a příště to bude doufám třikrát:)

Seznam účastníků TROJVÝSTUPu 2016:

Přemysl Mališ
Martin Vyvlečka
Jana Uhlářová
Petr Uhlář
Honza Herot
Miroslav Hříbek
Darina Kaňoková
Jakub Rybnikář
Roman Keller
Kája Kovář
Filip Freinek
Lukáš Drastich
Pavel Halata
Jan Izvorský
Denisa Izvorská
Petr Štunda
Ivana Štundová
Alena Štundová
Evelína Štundová
Naďa Habernalová
Martin Halata
Jan Habernal
Veronika Pustková
Stanislav Uhlář
Pavel Suchan
Lucie Míčková
Mája Liberdová
Aneta Liberdová
Dana Petriková
Jindřich Bura
Zbyněk Jurečka
Zdeňka Marková
Zdeněk Týče
Jitka Habernalová
Valentin Mališ
Iva Jurečková
Martin Herot
Martin Březina
Simona Rečková
Vít Habernal
Martin Ochmann
Filip Ochmann
Jana Vrublová
Adriana Buriánková
Štefan Hlavák
Rostislav Zajíc
Tomáš Pavlosek
Martin Bouška
Vlaďka Límová
Roman Bojczuk
Eva Kovářová
Michal Čupa
Lucie Hrdá
Honza Pospíšil
Láďa Kula
Lukáš Kiša
Katka Ištvanechová