18. 6. Oprechtice

20 Čvn

Oprechtice 18.6.2016 – Druhým kolem pokračovala v sobotu Moravskoslezská liga v Oprechticích.

Oprechtický hasičský víkend zahrnuje sobotní kolo MSL, večerní Climart cup a nedělní kolo Moravskoslezské ligy mladých hasičů. Letos jsme během zhruba 26 hodin mohli vidět více než 170 útoků, z toho osm v podání metylovských družstev (početnější byl s devíti starty pouze Petřvaldík).
Ne náhodou bylo oprechtické ligové kolo v posledních osmi letech zvoleno jako to nejlepší v MSL v rámci ankety All Stars. I tentokrát bylo vše perfektně připraveno a něco, co by se dalo zlepšovat nebo inovovat se už hledá jen stěží.
Traťové rekordy drží v Oprechticích muži Prchalova (2014 – 13,517 s), ženy Oprechtic (2011 – 16,928 s) a veteráni Prchalova (2015 – 14,767 s). Vítězství obhajují muži a veteráni Prchalova a svinovské ženy.
Startovní číslo 1 mají domácí veteráni. Při útoku jim však praskla hadice, takže budou svůj pokus opakovat.
Dvojku pak mají naši muži A. V Oprechticích vzhledem k možnosti doplnění sestav veterány máme i mužské béčko. V áčku je na levém proudu Radim, protože má aktuálně nejlepší formu, a Libor, který nejmladší a dostává příležitost, aby ukázal, co v něm je. Útok nevypadá špatně a Radim má terč dole za 14,406 s. Bohužel Libor prostříkává na 15,459 s a tímhle se začíná naše letošní oprechtická mizérie.
Oprechtičtí veteráni napodruhé předvedli na obou proudech takřka identické prostřiky a zapisují si 15,363 s. Nezanedbatelný prostřik na pravém proudu mají i veteráni Svinova, přesto se časem 15,153 s ujímají vedení. Na první čtrnáctku na lize si však musí minimálně týden počkat. Muži Petřvaldíku vyhráli v Oprechticích pouze v roce 2002 a poté zde skončili třikrát druzí. Čas 14,208 s je výrazné vylepšení nezdaru v Malenovicích. Oprechtické ženy vyhrály domácí denní soutěž pouze v roce 2011 a vloni byly druhé. Letos se jim vstup do ligy nadmíru vydařil a časem 16,732 s vylepšují vlastní traťový rekord. Ženy Svinova vyhrály v Oprechticích v letech 2012-2014 ještě coby Bartovice B, čtvrté vítězství přidaly vloni už jako Svinov. S chybou na koši je útok dokončen za 18,112 s a svinovská série končí. Proudařky petřvaldického áčka měly rezervy na shozech a 19,414 s jim přináší jen body za účast.
Devátí jdou na start naši pětatřicátníci. V Oprechticích vyhráli v letech 2011 a 2014, vloni byli třetí. Napoprvé startovací pistole nerozjela časomíru, takže útok je u základny zastaven a dochází k opravě. Tohle v Oprechticích zažili naši muži v roce 2008 a pak z toho bylo druhé místo. Napodruhé je všechno už rozjeto vcelku dobře, Radim má pravý terč dole za 15,333 s, ale Easy předvedl sedmivteřinový prostřik a čas 22,687 s je daleko za očekáváním.
Pravý proudař Dolní Lutyně si pod sebou zlomil hadici a jeho terč zůstal nesražen. Lutyně tak má stejně jako vloni po dvou kolech 10 bodů za účast. Muži Svinova předcházející dva ročníky oprechtické soutěže nedokončili. Tahle statistika se jim letos podařila prolomit, ale s časem 15,598 s asi příliš spokojeni nebudou.
Dvanáctku má naše ženské áčko. Na pravý proud se už vrací Denča. Tento víkend postrádáme Adél, takže ji v áčku na rozdělovači nahrazuje Deny. Bára při výběhu ze základny vzala jen část kotouče a Deny se odpojila pravá koncovka z rozdělovače. Útok je dokončen v čase 37,793 s, ale dvakrát pět bodů za účast znamená po dvou kolech 8. příčku.
V letošní sezóně také vidíme restart mužů Kojkovic, kteří v MSL získali druhé a dvě třetí místa, naposled jsme je v lize zaznamenali v sezóně 2011 a nyní v novém složení v Oprechticích předvádějí čas 17,409 s. Také ženy Bartovic opakují svůj pokus pro prasknutou béčkovou hadici. Napodruhé je z toho po zacvakání a prostřiku levé proudařky čas 18,082 s. Muži Lubna se obstojně vyrovnali s větrem u terčů a zapisují si 14,822 s.
Osmnáctku má naše ženské béčko. Protože chybí Zuzka, tak aby vyšly počty se sestavami, na rozdělovač se po sedmileté pauze vrací Radka Hazuchová. Z áčka jsou půjčené Katka Pečinková na koš a Marťa Uhrová na béčka. Radce rozdělovač u značky vypadl na céčkové hadice, takže proudařky byly trochu zkrácené, navíc Kamču vytočila proudnice do strany. Útok je dokončen za 28,838 s, což ale nestačí na lepší než 14. místo.
Jistebničtí muži navzdory téměř vteřinovému prostřiku na pravém proudu berou časem 15,333 s dvanáct ligových bodů. Bartovičtí muži vyhráli v Oprechticích v letech 2007, 2008 a 2012. Nyní z toho bude po vyrovnaných prostřicích časem 15,044 s osmá příčka. Ženy Staré Vsi vyhrály své první dva oprechtické starty v roce 2003 a 2004, poté přidávaly převážně čtvrtá a pátá místa. S několika drobnými chybami si zapisují čas 17,468 s. O něco lépe si vedou kozmické ženy, kterým 17,264 s stačí na průběžnou druhou pozici. Bartovičtí veteráni s vypadnutou proudnicí na pravém proudu zopakovali svůj loňský neplatný pokus.
Pětadvacáté jde na start naše mužské béčko. Z áčka máme půjčeného Honzu Šiguta na rozdělovač. Nejedeme o body, ale o vlastní pocit z útoku. Bohužel Honza s rozdělovačem u značky spadl, zaklekáváme s Martinem asi o trochu dál od terčů, než jsme chtěli a s prostřiky je z toho 15,998 s. Pocit tedy nic moc.
Mužům Staré Vsi se bodově zadařilo na prvním kole v Malenovicích a minulý týden vyhráli soutěž v Brušperku. Povedený útok předvedli i v Oprechticích a časem 14,390 s jsou průběžně druzí. Veteráni Vlčovic sbírají jedno vítězství za druhým na Vsetínsku a průběžně vedou Valašskou hasičskou ligu, ve které obhajují loňský titul. V Oprechticích vyhráli v roce 2013 a letos si s prostřiky připisují 17,070 s. Větřkovice od roku 2012 střídají na této soutěži neplatné pokusy a 20. místa. Vloni byli dvacátí, takže letos je z toho po chybě na spojích N. Děhylov letos po čtyřech kolech vede Noční hlučínskou hasičskou ligu a nadmíru se jim povedlo i sobotní kolo MSL. Čas 14,432 s jim zajišťuje 20 bodů. Čtvrtou startovní desítku otevírá Košatka, která nebyla od bodů zas tak vzdálená, nebýt prostřiku na pravém proudu – 17,338 s.
Také oprechtičtí muži vyhráli domácí soutěž jen v roce 2011, kdy Oprechtice v MSL/MSLMH získaly titul ve čtyřech z pěti kategorií. David Malucha na levém proudu prostříkl více než dvě vteřiny, přesto čas 16,703 s stačí alespoň na 6 ligových bodů. Prchalovští veteráni před sezónou ještě výrazně posílili proudaři z Bolatic. V Oprechticích navázali na čtrnáctku z Malenovic a časem 14,576 s jen o 5 setin zaostali za ligovým rekordem. Veteránům Staré Vsi chybuje strojník na spojkách a čas 36,428 s stačí jen na body za účast. Horní Suchá s nezapojenými koncovkami na rozdělovači nenaváže na své loňské 8. místo. Tentokrát to je neplatný pokus. Muži Kujav startují na oprechtickém ligovém kole poprvé a časem 15,230 s uzavírají první desítku. Osm ze čtrnácti ročníků oprechtické pohárové soutěže vyhráli muži Prchalova. Tentokrát je k vidění pouze jejich béčko, které však předvádí první třináctku dne – 13,864 s.
Pátou desítku otevírají muži Podvysoké, ale bez svého nalívače Jara v sestavě. Nesouhra vzadu se nejspíš podepsala na šroubování koše v kádi a času 16,487 s. Mošnov svůj pokus nedokončil pro poruchu stroje a odnáší si alespoň 5 bodů za účast. Malenovičtí veteráni jsou z poloviny tvořeni závodníky loňského oprechtického veteránského áčka. Čas 19,147 s jim stačí na 7 bodů. Ženy Podvysoké s menším zaváháním na levém proudu dokončují za 18,734 s a připisují si 6 bodů. Muži Kujav, Tošovic a Hukovic letos kombinují Novojičínskou a Moravskoslezskou ligu. Hukovice jsou v NJL po šesti kolech čtvrté, ale na druhém kole MSL se jim nedaří a za nesražený levý terč si odnesou jen 5 bodů za účast. Muže Stachovic čas 15,442 s řadí o jednu setinu a jeden bod před naše áčko.
Malenovice si na nalívku půjčují domácího Tomáše Janka, takže odepisují tři body. Jenže takřka domácí Jindra Skopal na pravém proudu prostříkl tři vteřiny a čas 17,414 s žádnou slávu nepřinese. Historicky čtyřiapadesátým mužským týmem, který se zapojuje do Moravskoslezské ligy je Pustkovec, který úvodní kolo v Malenovicích vynechal. Čas 15,719 s stačí poprvé na 8 ligových bodů. Muži Tošovic mají na stroji svinovskou Ivetu Ritzkovou, ale nalívač se se savicí trochu pral a ztratil vodu, takže je z toho jen neplatný pokus. Dolní Lhota si svůj pokus zaběhla, ale již před jeho startem bylo jasné, že si odnesou jen 5 bodů za neplatný pokus, když překročili pětiminutový limit na přípravu základny. Vrbické béčko si půjčuje nalívače ze svého áčka, takže i Vrbice B bude mít o 3 body méně. Čas 14,513 s stačí na 5. místo. Neplatný pokus za překročený limit na přípravu mají i veteráni Studénky, kteří tak přicházejí o jeden bod, když terče srazili za 19,251 s. Vcelku unikátní bilanci mají v Oprechticích muži Kozmice A – v předcházejících třech letech si zapsali na denní soutěži neplatný pokus, v posledních šesti letech dokonce pětkrát. Nezapojená béčka znamenají N i tentokrát.
Vydatné změny se díky neligovým družstvům odehrály v závěru ženské kategorie. Nejprve druhou šestnáctku dne předvedly Albrechtice – 16,961 s – a poté traťový rekord časem 16,696 s vylepšil Radíkov, který z prvního místa o 4 setiny odsunul domácí družstvo. Posledním mužským družstvem soutěže bylo vrbické áčko, které vyhrálo první kolo v Malenovicích. Na pravém proudu vidíme nejlepší shoz dne (13,408 s), ale prostřik Adama Hrbáče nalevo a čas 14,612 s stačí „jen“ na 16 bodů.
A tak zatímco Petřvaldík zaváhal na prvním kole, Vrbice A na druhém, do čela mužské kategorie se s 42 body dostala Stará Ves. A pokud uvažujete, kdy naposled muži Staré Vsi vedli průběžné hodnocení MSL, tušíte správně, že zatím nikdy. Dosud se to povedlo jen Metylovicím, Prchalovu, Dolní Lištné, Kojkovicím, Bartovicím, Proskovicím, Bartovicím B, Petřvaldíku, Oprechticím, Prchalovu B a letos Vrbici A.
Po dvou vítězstvím na úvodních dvou kolech vedou ženskou kategorii Oprechtice a stejně si vede mezi veterány Prchalov. Moravskoslezská liga pokračuje 25. června třetím kolem ve Svinově.

Celkové pořadí, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Prchalov B (NJ) – 13,546 – 13,864 – 13,864 – —
2. Petřvaldík (NJ) – 14,208 – 14,036 – 14,208 – 25
3. Stará Ves A (OV) – 14,390 – 14,377 – 14,390 – 22
4. Děhylov (OP) – 14,432 – 14,346 – 14,432 – 20
5. Vrbice B (KI) – 14,483 – 14,513 – 14,513 – 15
6. Vrbice A (KI) – 14,612 – 13,408 – 14,612 – 16
7. Lubno – 14,762 – 14,822 – 14,822 – 15
8. Bartovice (OV) – 15,028 – 15,044 – 15,044 – 14
9. Svoboda (OP) – 14,803 – 15,108 – 15,108 – —
10. Kujavy (NJ) – 15,201 – 15,230 – 15,230 – 13
11. Jistebník (NJ) – 14,420 – 15,333 – 15,333 – 12
12. Stará Ves B (OV) – 15,018 – 15,352 – 15,352 – —
13. Stachovice (NJ) – 15,442 – 15,212 – 15,442 – 11
14. Metylovice A – 14,406 – 15,459 – 15,459 – 10
15. Svinov (OV) – 14,594 – 15,598 – 15,598 – 9
16. Pustkovec (OV) – 15,719 – 14,914 – 15,719 – 8
17. Proskovice (OV) – 14,773 – 15,972 – 15,972 – —
18. Milíkov – 15,380 – 15,996 – 15,996 – —
19. Metylovice B – 15,412 – 15,998 – 15,998 – —
20. Stupné (PB) – 14,318 – 16,071 – 16,071 – —
21. Luboměř (NJ) – 15,764 – 16,074 – 16,074 – —
22. Podvysoká (CA) – 16,487 – 15,800 – 16,487 – 7
23. Oprechtice – 16,703 – 14,305 – 16,703 – 6
24. Dolní Lištná – 16,079 – 16,959 – 16,959 – —
25. Bijacovce (LE) – 15,594 – 17,051 – 17,051 – —
26. Košatka (OV) – 15,769 – 17,338 – 17,338 – 5
27. Kojkovice – 17,409 – 15,371 – 17,409 – —
28. Malenovice – 14,394 – 17,414 – 17,414 – 2
29. Žakovce (KK) – 17,161 – 17,540 – 17,540 – —
30. Kozmice B (OP) – 19,399 – 19,092 – 19,399 – —
31. Dolní Lhota (OV) – 15,920 – 15,158 – neplatný pokus – 5
32. Nižné Ružbachy (SL) – N – 14,869 – neplatný pokus – —
33. Dolní Lutyně (KI) – 15,418 – N – neplatný pokus – 5
34. Hukovice (NJ) – N – 25,567 – neplatný pokus – 5
35. Horní Suchá (KI) – N – N – neplatný pokus – 5
36. Kozmice A (OP) – N – N – neplatný pokus – 5
37. Mošnov (NJ) – N – N – neplatný pokus – 5
38. Tošovice (NJ) – N – N – neplatný pokus – 5
39. Větřkovice (OP) – N – N – neplatný pokus – 5

Celkové pořadí, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Radíkov (PR) – 16,680 – 16,696 – 16,696 – —
2. Oprechtice – 16,732 – 16,173 – 16,732 – 15
3. Albrechtice (KI) – 16,678 – 16,961 – 16,961 – —
4. Kozmice (OP) – 17,264 – 16,743 – 17,264 – 12
5. Stará Ves (OV) – 17,280 – 17,468 – 17,468 – 10
6. Malé Hoštice (OP) – 17,064 – 17,529 – 17,529 – —
7. Bartovice (OV) – 18,082 – 16,790 – 18,082 – 8
8. Svinov (OV) – 18,112 – 17,947 – 18,112 – 7
9. Podvysoká (CA) – 18,734 – 18,042 – 18,734 – 6
10. Petřvaldík A (NJ) – 18,707 – 19,414 – 19,414 – 5
11. Petřvaldík B (NJ) – 19,979 – 19,946 – 19,979 – —
12. Hukovice (NJ) – 23,650 – 20,769 – 23,650 – —
13. Marpus (OV) – 23,435 – 26,916 – 26,916 – —
14. Metylovice B – 28,838 – 28,004 – 28,838 – —
15. Metylovice A – 37,793 – 32,494 – 37,793 – 5

16. Petřvald (NJ) – N – N – neplatný pokus – —

Celkové pořadí, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Prchalov (NJ) – 14,461 – 14,576 – 14,576 – 15
2. Svinov (OV) – 14,559 – 15,153 – 15,153 – 12
3. Oprechtice B – 15,363 – 15,335 – 15,363 – 10
4. Vlčovice (NJ) – 17,070 – 16,284 – 17,070 – 8
5. Petřvald (NJ) – 18,024 – 17,541 – 18,024 – —
6. Malenovice – 19,147 – 17,924 – 19,147 – 7
7. Metylovice – 22,687 – 15,333 – 22,687 – 6
8. Stará Ves (OV) – 35,172 – 36,428 – 36,428 – 5
9. Studénka (NJ) – 19,251 – 17,615 – neplatný pokus – 5
10. Bartovice (OV) – N – N – neplatný pokus – 5

Soupiska:
post – muži A – muži B – nad 35

koš – Pavel Kahánek – Ondřej Vačkář – Vladimír Konvička
savice – Jan Izvorský – Vladimír Bílek – Vladimír Bílek
stroj – Radomír Rusina – Aleš Velička – Aleš Velička
béčka – Pavel Šigut – Jiří Ryška – Jiří Ryška
rozdělovač – Jan Šigut – Jan Šigut – Radomír Rusina
levý proud – Radim Tomášek – Michal Bílek – Jan Izvorský
pravý proud – Libor Rusina – Martin Koliba – Radim Tomášek

Soupiska:
post – ženy A – ženy B

koš – Kateřina Pečinková – Kateřina Pečinková
savice – Martina Orihelová – Jana Kolibová
stroj – Kristýna Ryšková – Lenka Zátopková
béčka – Martina Uhrová – Martina Uhrová
rozdělovač – Denisa Izvorská – Radka Hazuchová
levý proud – Barbora Šigutová – Lenka Lednická
pravý proud – Denisa Ryšková – Kamila Kelnerová

Průběžné pořadí MSL po 2. kole, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – body

1. Stará Ves – 42
2. Vrbice A – 41
3. Petřvaldík – 37
4. Svinov – 31
5. Děhylov – 27
6. Lubno – 25
7. Hukovice – 23
8. Oprechtice – 22
9. Podvysoká – 22
10. Stachovice – 22
11. Vrbice B – 20
12. Jistebník – 20
13. Mošnov – 19
13. Bartovice – 19
15. Metylovice – 19
16. Tošovice – 18
17. Kujavy – 15
18. Horní Suchá – 11
19. Košatka – 10
20. Dolní Lhota – 10
21. Dolní Lutyně – 10
22. Kozmice – 10
23. Větřkovice – 10
24. Pustkovec – 8
25. Malenovice – 7

Průběžné pořadí MSL po 2. kole, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – body

1. Oprechtice – 30
2. Stará Ves – 22
2. Kozmice – 22
4. Svinov – 15
5. Bartovice – 13
6. Podvysoká – 13
7. Petřvaldík – 11
8. Metylovice – 10

Průběžné pořadí MSL po 2. kole, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – body

1. Prchalov – 30
2. Oprechtice B – 22
3. Svinov – 19
4. Metylovice – 14
5. Vlčovice – 13
6. Malenovice – 12
7. Stará Ves – 11
8. Vrbice – 10
9. Bartovice – 10
10. Studénka – 10

Pro sdh-metylovice.info Michal Bílek.