OLYMPIJSKÝ BĚH Frýdek – Místek

24 Čvn

51 závodů, na které ve středu 22.6.2016 vyběhlo 52.574 běžců v České republice.
13490763_10207185544302006_4180715542633417650_o.jpg
Jeden jsme si vybrali i my, hasiči z Metylovic.

Rozum sice napovídal, že bych se měl účastnit našeho hasičského tréninku, neb akutně potřebuji naučit se shozy, nicméně olympijská myšlenka ve mne zvítězila.

Přihlásil jsem se tedy z sdh sám, ale brzo jsem zjistil, že na startu bude metylovických dresů více. Deny, Zuzka, Bára se rozhodli také startovat. A to ještě Jana s Martinem taktéž, leč pozdní příchod a uzavřená registrace je odsoudil běžet bez startovního čísla. Počasí nám přálo, bylo velmi výživné, ve sdělovacích prostředcích se psalo tropické. Naštěstí minimálně půlka frýdecko-místecké pětikilometrové trasy vedla ve stínu. Nedovedete se představit, jaký je to provokativní pocit, když běžíte z místeckého parku podél řeky Ostravice, směr Baška, v puse sucho, není z čeho plivnout, a míjíte plně obsazené restaurační zařízení Krmelec, poté hospůdku Na Kurtech a dorazí Vás hospoda U Splavu (U Žida). A na zpáteční cestě to samé v opačném pořadí. 🙂 Dle mého byl běh ve Frýdku – Místku rozběhnut velmi rychle, dávám si za cíl kilometr za 4:30. To se mi daří první i druhý kilometr. Dokonce i rychleji. 🙂 Asi na tom druhém kilometru jsem za sebou slyšel hlasité dýchání, to bylo znamení, že Martin (Koník) mne dohnal. A to bylo to nejlepší co mne mohlo potkat. Bok po boku jsme již něco odběhali, takže zachytávám Martinovo tempo a společně doběhneme až do cíle. Kdybych někdy chtěl běžet nějaký „profi“ závod a Martin by chtěl, vzal bych ho sebou jako mého vodiče! Je to ten nejlepší vodič na světě!!! (Běhej lesy Lednice nám trochu nevyšla 🙂 )
Dobíhám v čase 22:48, trať nakonec měřila cca 5.110 metrů. Lije ze mne jak z konve, ale jsem moc rád, že to mám za sebou. Samozřejmě na trati zase klasické černé myšlenky v hlavě, proč to děláš, co tu děláš, kdy už bude konec …
Ale po chvíli v cíli to vždy opadne a nastává pocit štěstí? Dá se to tak nazvat? Asi ano, štěstí, spokojenost, prostě dobrý pocit, z dobře odvedené práce. Chvíli po mém doběhu hlásí moderátor, že do cíle se blíží první žena. Ihned naskakuje myšlenka, že to bude tak 24 minut, to musí být Zuzka ne? Poslouchám napjatě dál a už to slyším … startovní číslo 68! Yes, ženskou kategorii ovládla s přehledem ZUZKA BÍLKOVÁ!!!

Dále výsledky neznám, protože oficiální ještě nevyšly (čipy ani nic podobného jsme tady neměli) ale jestli se nemýlím tak po Zuzce doběhla Deny, poté Jana a Bára, která se již delší dobu potýká se zraněním kolene, ale stejně se vždy nechá přemluvit a na další závod jde. Pak si dá předzávodní hodinový monolog (ten co já zažívám až při běhu) a po závodě je zase v klidu, věřím že šťastná.

Pojďme ke klasickému poděkování všem. 🙂 Takže prvně poděkuji rodičům Zuzky, že stvořili takovou „běhnu“ 🙂 , je to fakt paráda být u toho, jak perlí závod od závodu. Poté Mirďovi Mikušovi, že vzal za mě hasičský trénink a kluci nebyli bez nálivky. Děkuji mé babičce a dědovi za pohlídání dětí během olympijského běhu, poté všem pořadatelům a hlavně EMILU ZÁTOPKOVI ZA INSPIRACI!

Dnes se na internetu objevilo toto video, koukněte, metylovický dres se několikrát objeví!

A ještě pár rozhovorů:

Bára Šigutová:
Jak se ti běžel olympijský běh?
Běželo se mi strašně. Noc před závodem jsem díky střevním potížím strávila na záchodě. V práci jsem den nějak přežila ale stejně jsem si připadala jako hadrová panenka. Bylo to utrpení a opětovné vnitřní nadávání … proč?!

Jaký vliv na výkon mělo počasí?
Počasí bylo ubíjející, nesnáším vedro. První polovina se celkem dala, byla ve stínu, větší polovina v lese, ale druhá byla celkem výživná – chodník, pařák.

Jak se ti líbila trať?
Trať byla hodně známa, takže jsem neměla problém se orientovat. Bohužel vedro a rovná trať po chodníku na slunci mi absolutně nevyhovovala.

Jaký další závod plánuješ?
Závody neplánuji, pokud se něco vyskytne a já dostanu „super“ nápad to zkusit, tak se přihlásím. V plánu mám spíše fandit našim běžeckým nadšencům.

Denisa Izvorská:
Jak se ti běžel olympijský běh?
Na to, jak se mi předtím nechtělo, dobře. Výsledný čas už tak dobrý není, chtělo to zrychlit.

Jaký vliv na výkon mělo počasí?
Minimální. Horko nemám ráda, ale nebylo to tak strašné.

Jak se ti líbila trať?
Líbila – příjemná, krátká, hodně stínu.

Jaký další závod plánuješ?
Už tuto sobotu půlmaraton v Olomouci. Naštěstí napůl s vítězkou olympijského běhu. Úspěch bude, když nebudu mít o moc horší čas na těch 10 km než Zuzka na 11,0975km. 🙂

44b9a961-fdf3-4ca3-aa5e-50042b8e57ef.jpg

Zuzka Bílková:
Jak se ti běžel olympijský běh?
Docela dobře. Neměla jsem žádné velké ambice, hlava čistá 🙂 Po startu jsem se držela Lucky, kterou znám z Mattoni Freerun z Olešné. Polovinu závodu jsem běžela v těsném závěsu, pak jsem ji předběhla. Asi kilometr před cílem mě potěšila paní, která mi řekla, že jsem první. Chytla jsem druhý dech a pelášila do cíle.

Jaký vliv na výkon mělo počasí?
Doufám, že velký. 🙂 Běžela jsem už v životě pětku i rychleji.

Jak se ti líbila trať?
Na to, že jsem mapku viděla poprvé asi hodinu před závodem na mobilu, dobrý. Bylo fajn, že velká část tratě byla ve stínu. Moc se mi líbila prostřední pasáž v lese.

Jaký další závod plánuješ?
Hned teď v sobotu jedeme na výlet do Olomouce, na 1/2Maraton. Tentokrát s Deny běžíme štafetu (11+10 km). Počasí bude asi zase tropické. Ale já se těším 🙂 (Na rozdíl od mé parťačky 🙂 ) A pak to vypadá asi na závodní prázdniny. Ale běhat mám v plánu, podzim bude nabitý.

Pro sdh-metylovice info Jan Izvorský.

4 odpovědi na “OLYMPIJSKÝ BĚH Frýdek – Místek

  1. S takovým číslem na hrudi to snad ani jinak nešlo, že Zuzi? JSI BORKA!

  2. Ještě jedna informace – v rámci startovného se mohlo přispět na OLYMPIJSKOU NADACI.

    Info od pořadatelů všech závodů v ČR – NA KONTO OLYMPIJSKÉ NADACE JSME LETOS PŘISPĚLI UŽ 224.350 KČ

Komentáře nejsou povoleny.