16. 7. Tošovice

18 Čvc

Tošovice, 16.7.2016 – V sobotu odpoledne, za snad nejhoršího počasí uplynulého týdne, zavítala Moravskoslezská liga poprvé do Tošovic.

Tošovice se rozhodly pro startovní listinu dle příjezdu, což je v dnešní době vcelku ojedinělé a sahají k tomu především ti, kterým se v minulosti neosvědčilo nahlašování družstev v předstihu. Mně se chce dodat, že se k této verzi uchylují ti, kteří si nejsou schopni skladbu startovní listiny, především v úvodu soutěže, dostatečně pohlídat a ne zcela dostatečně s družstvy komunikují (přece si na začátek startovky nedám někoho, komu nedůvěřuju, že své startovní pořadí dodrží). Navíc mám osobní zkušenosti (z pozice závodníka) jak to s tím nahlašováním podle příjezdu obvykle vypadá. Jelikož se Easy vracel do Ostravy na Colours, byl to právě on, kdo přijel do Tošovic už po desáté hodině, jelikož v 11:00 se otevírala startovní listina a ve 12:00 začínala soutěž. Easyho pocity si můžete přečíst zde:
„V 10:10 jsme oslovili muže u startovného, který nám sdělil, že za 10 – 15 minut máme dorazit. Poté, co jsem se byl zahřát čajem, jsem dorazil zpět ke startovnému. Tam ten samý muž řekl, že jsme se přišli zaregistrovat tajemné černovlásce. Ta si ovšem postavila hlavu, že v žádném případě, že jasně bylo napsáno až v 11:00. Tak jsme postupně začali tvořit hada, přičemž každý se podivoval proč, protože kdo přijel (je splněna podmínka dle příjezdu) stál v oné frontě. A tak jsme čekali až do oněch 11:00. Nicméně těsně před tímto limitem byla zničehonic ručně psaná startovní listina celou dobu pohozena na stole před námi bráněna tělem oné černovlásky a světe div se. Aniž by nás kdokoli předběhl, a to jsem byl fakt první ve frontě, najednou byly napsány ve startovce Hukovice, dva týmy Kozmice, Horní Suchá možná ještě jeden tým, na který jsem už zapomněl. Nikdo z těchto týmů nemusel čekat, nikdo nemusel ‚mrznout‘. O to více mi přišlo směšné dodržení termínu 11:00.“

Na nás tak vyšla startovní čísla 3 (muži) a 8 (ženy). Jenže krátce před začátkem je ohlášeno, že se ve startovní listině z čísla 2 odsunou dál muži Hukovic. Řečnická otázka – jak je možné, že druhý nahlášený tým na začátku soutěže není? Jestli ta startovka nebyla nějaká cinknutná? Opravdu startování podle příjezdu vyřeší problém s chybějícími družstvy? Zatraktivní to soutěž?
V Tošovicích se konal 4. ročník jejich pohárové soutěže. Předcházející tři ročníky vyhráli muži Stachovic, Luboměře a Hukovic, ženy Vlkovic, Jančí a Turčianskych Teplic. Traťové rekordy drží Luboměř (14,343 s) a Turčianske Teplice (17,075 s).
Jako první se představují domácí muži a my tak míříme na přípravnou základnu. Jenže náš stroj, který prošel kontrolou na předcházejících sedmi kolech i na oprechtickém Climart Cupu, je najednou shledán Stanislavem Šenkyříkem jako nevyhovující – není vidět skrz hrdla. Jelikož je v mírné nadsázce na trati 9 pořadatelů, z nichž 7 jsou domácí závodníci připravující se na svůj pokus, je Stanislav Šenkyřík zároveň rozhodčím přípravné základny, rozhodčím na základně i startérem. Opravdu polyfunkční člověk zvládne jistě vše najednou, ale tímto pořadatelé jednoznačně porušili pravidla MSL, 3.1 Povinnosti pořadatele: „Pořadatel je povinen zajistit sbor rozhodčích v minimálním rozsahu 1x startér, 1x rozhodčí hlavní (základna+kontrola koše), 1x rozhodčí délky hadic, 1x jeho pomocník, 1x rozhodčí čáry sestřiku.“ V úvodu 8. kola chyběl hlavní rozhodčí pro základnu a kontrolu koše, jehož funkci suploval startér.
V minulosti jsme mohli slyšet, že pokud budeme řešit hlavy motorů, pak Stanislav Šenkyřík nebude ligovým rozhodčím (Schůze MSL, 17.11.2009, Malenovice), a najednou se cítí být kompetentní k posuzování detailů strojů. Záslepku na hrdle Kozmic nebo baterii mimo rám stroje Studénky jsme u nás řešili výzvou k odstranění, aby se předešlo potížím na dalších kolech. Tentokrát však vítězí ego a přesvědčení o neomylnosti držitelů praporků. Jestliže vykazoval náš stroj zjevné úpravy, jak je možné, že rozhodčí v Tošovicích neviděli evidentně upravené palivové nádrže jiných strojů, u kterých původní nádrž slouží jako skříňka pro mazání koncovek. Neviděli nebo nechtěli vidět? Je jen otázkou času, kdy i s tímto bude mít nějaký jiný rozhodčí problém… Po dohodě se slečnami u výsledkové tabule se odsouváme na 11. pozici a hledáme řešení.
Muži Tošovic díky zkrutům na levém proudu a tím pádem opožděné vodě dokončují za 17,151 s. Lubno svou ligovou sestavu rozšiřuje o Ondřeje Bártka na nalívce a s takřka shodnými prostřiky na obou proudech si zapisují 15,193 s. O pět tisícin se pak do čela dostává Mošnov – 15,188 s. Petřvaldičtí muži mají na stroji Jakuba Měkynu, obvykle levého proudaře Košatky. Útok se jim docela povedl, jenže po shozu obou terčů na displeji na chvíli zasvítí tři číslice 13.9 a poté už jen samé nuly. Čas není změřen ani na malém displeji, takže Petřvaldík bude svůj pokus opakovat. Podle videa se dá usuzovat, že pravý terč byl dole za 14,08 s, levý pak za 14,28 s. Ženy Kozmic se letos pouze u nás neumístily na ligové bedně a také v Tošovicích předvádějí sedmnáctkový čas – 17,408 s.
Šestku měly naše ženy. Na stroj se po zranění vrátila Krista, jinak se jejich sestava nemění. Bohužel Denči s rozdělovačem chyběl kousek ke značce, takže i Adél je na pravém proudu dál od terče. Bára sice dává třetí letošní šestnáctku, ale výsledkem je 17,976 s (výstřiky 15,92-15-96).
Dolní Lutyně sice měla našlápnuto k umístění na bedně, 6 bodů za 16,271 s je zatím zabrzdí na poslední 25. příčce. Poté šli na svůj opakovaný pokus muži Petřvaldíku. Strojník však zacvakal spojku a výsledkem bylo 5 bodů za čas 16,336. Ovšem za „takové ty vaginální opisy“ slyšitelné z videa to mohlo být také za nulu, kdyby však na všechny stejný metr nebyl občas různě dlouhý. O poznání víc se dařilo Podvysoké, která jde navzdory prostřiku na pravém proudu časem 14,276 s s přehledem do čela.
Startovní číslo 11 mají konečně naši muži, ovšem třičtvrtěhodinové zpoždění na pohodě nepřidá. Sice jsme měli předjednanou lubenskou Růženku, ale rozhodli jsme se pro naši Červenou. Voda bude o něco pomalejší, ale vsadili jsme na to, že budeme blíž terčům. Nic však nešlo, jak mělo – Honza zacvakal a voda byla opožděná víc, než jsme čekali. Zacvakal i Libor, takže na koberec stejně nedoběhl. Libor měl sice výstřik 14,32, ale u mě se bez jasného vysvětlení opozdil na 14,84, z čehož jsem i u čáry prostříkl na 16,025 s. Pravý terč zůstal nesražen a my si zapisujeme 5 bodů za neplatný pokus.
Petřvaldické ženy A předvedly svůj nejlepší letošní výkon 17,726 s a bodově se tak dotahují na naše ženy. Naopak ženy Podvysoké časem 19,055 s vyjdou na pátém kole v řadě bodově naprázdno. Pod patnáctivteřinovou hranici se dostali i muži Svinova (14,972 s), kterým 5. místo na soutěži zajišťuje průběžně sedmou příčku v lize. Radim na tohle ligové kolo původně sám sebe nenominoval, ale pak přijal výzvu Petřvaldíku, aby zalepil mezeru na levém proudu v sestavě Košatky po Jakubu Měkynovi. Košatce to v rámci jejich možností sedlo, takže se Radimovi povedl jejich nejlepší ligový shoz za poslední dvě sezóny (14,669 s – Arnold: I am old, not obsolete) a výsledných 15,441 s vynáší 9 bodů. Kujavy i se startérem, rozhodčím základny a rozhodčím přípravné základny na stroji (bylo jich akorát sedm) byly před tímto kolem na tom bodově stejně jako my. Čas 14,850 s je už posouvá před nás na konec první ligové desítky. Jistebnický pokus je přínosným materiálem pro případný Crazy Clip, ale jinak jen za 5 bodů (16,292 s). Zatím nejlépe si z ligových nováčků vedou Stachovice, které i díky bodům z Tošovic (15,063 s) jsou průběžně deváté. Ženy Svinova nedokázaly navázat na své vítězství z předcházejícího týdne a s výrazným prostřikem nalevo (20,061 s) je to pro ně tentokrát za 5 bodů.
Třetí startovní desítku otevřeli muži Dolní Lhoty. Do ligové desítky za tři a půl sezóny pronikli jen třikrát a počtvrté právě nyní – osmé místo za 15,130 s. Ženy Staré Vsi si před týdnem v Podvysoké připsaly své letošní nejhorší umístění na lize (4. příčka), přesto stále s desetibodovým náskokem vedou. Druhé béčko zůstalo nedotažené, i tak si Daniela Hamalová napravo připisuje šestnáctku. Pavla Monsportová nalevo špatně zaklekla a prostříkla na 17,480 s. Děhylov v předcházejících dvou letech na lize obsadil konečnou 24. a 22. pozici, letos už byli třetí v Oprechticích a v Tošovicích jsou časem 14,528 s průběžně druzí.
Ženy Tošovic mají půjčené proudařky z Kozmic a Staré Vsi, do svého dresu převlečenou béčkařku Hukovic a přestože se může zdát, že mají vlastních závodnic jako na Švédskou trojku (za dva týdny v Prchalově), ujímají se časem 17,290 s vedení. Tohle si už Moravskoslezská liga prožila a naštěstí také vyřešila. V téhle chvíli už v Tošovicích vydatně prší, takže se nelze divit deštníkům při přípravě základny. Že však připustil deštník nad košem i ve chvíli startu, jako v případě mužů Bartovic, je jednoznačnou chybou domácího rozhodčího základny. Bartovicím se útok za 14,641 s povedl a tak jsou aktuálně v lize už pátí. Levý proudař Staré Vsi A zacvakal proudnici a navzdory tomu, že doběhl až před koberec, svůj terč nesrazil. Stará Ves si tak náskok na Petřvaldík nevybuduje, naopak se může výrazněji přiblížit Vrbice.
Oprechtické ženy lehce improvizují se sestavou vzadu, ale na průběh útoku to nemá vliv. Čas 16,392 s se řadí do TOP10 historicky nejlepších ženských výkonů na lize. Oprechtičtí muži mají naopak neobvyklou proudařskou dvojici Michal Stibor – Pavel Krpec. Napravo je opožděná voda a čas 15,224 s vynáší 10 bodů. Vrbické áčko má oproti obvyklé sestavě na pravém proudu Karla Ryla, jenže odpojené béčko z rozdělovače i pro znamená jen 5 bodů za účast. Změnu na pravém proudu, béčkách a koši mají i ženy Bartovic, shozy mají jisté rezervy, přesto je čas 17,935 s řadí těsně před naše družstvo. Vrbické béčko se letos dokázalo bodově prosadit jen v Oprechticích a Svinově, ale 15,048 s stačí tentokrát na 6. místo. Malenovice pokračují s přestavbou svého týmu a nyní už měli juniory na koši, savicích, béčkách a levém proudu. Podklouznutí strojníka a později položená savice možná ovlivnilo nalívku, takže je nabráno až napodruhé – 31,125 s.
V Tošovicích jsme si opět dokázali, že pro zdárný průběh soutěže je nutné mít širší pořadatelský tým, především na trati. Příští týden nás čeká ligová pauza, kterou někteří využijí pro dovolené, jiní pro účast na neligových pohárových soutěžích. MSL pokračuje víkendem 30.7. ve Vrbici a 31.7. v Prchalově.
A jen taková poznámka pod čarou – pokud ještě máte na mysli rezignační prohlášení Výboru MSL (na webu msliga.info), tak vězte, že do konce letošního ligového ročníku zbývá necelých 7 týdnů, což je přesně čas pro nalezení nových členů Výboru.

Celkové pořadí, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Podvysoká (CA) – 13,611 – 14,276 – 14,276 – 25
2. Děhylov (OP) – 14,528 – 14,233 – 14,528 – 22
3. Bartovice (OV) – 14,574 – 14,641 – 14,641 – 20
4. Kujavy (NJ) – 14,850 – 14,849 – 14,850 – 18
5. Svinov (OV) – 14,972 – 14,360 – 14,972 – 16
6. Vrbice B (KI) – 14,883 – 15,048 – 15,048 – 15
7. Stachovice (NJ) – 15,063 – 14,530 – 15,063 – 14
8. Dolní Lhota (OV) – 15,130 – 14,664 – 15,130 – 13
9. Mošnov (NJ) – 15,188 – 14,974 – 15,188 – 12
10. Lubno – 15,141 – 15,193 – 15,193 – 11
11. Oprechtice – 15,039 – 15,224 – 15,224 – 10
12. Košatka (OV) – 14,669 – 15,441 – 15,441 – 9
13. Trojanovice (NJ) – 15,593 – 15,300 – 15,593 – —
14. Kozmice (OP) – 15,505 – 15,750 – 15,750 – 8
15. Hukovice (NJ) – 16,064 – 15,508 – 16,064 – 7
16. Dolní Lutyně (KI) – 16,271 – 14,571 – 16,271 – 6
17. Jistebník (NJ) – 15,753 – 16,292 – 16,292 – 5
18. Petřvaldík (NJ) – 16,336 – 16,142 – 16,336 – 5
19. Odry (NJ) – 16,601 – 16,858 – 16,858 – —
20. Větřkovice (OP) – 15,243 – 16,987 – 16,987 – 5
21. Tošovice (NJ) – 17,151 – 14,020 – 17,151 – 5
22. Markvartovice (OP) – 17,420 – 16,371 – 17,420 – —
23. Vřesina (OP) – 22,058 – 17,542 – 22,058 – —
24. Malenovice – 31,125 – 30,492 – 31,125 – 5
25. Metylovice – 16,025 – N – neplatný pokus – 5
26. Horní Suchá (KI) – 15,088 – N – neplatný pokus – 5
27. Stará Ves A (OV) – N – 15,708 – neplatný pokus – 5
28. Stará Ves B (OV) – N – N – neplatný pokus – —
29. Pustkovec (OV) – N – N – neplatný pokus – 5
30. Vrbice A (KI) – N – N – neplatný pokus – 5

Celkové pořadí, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Oprechtice – 16,392 – 16,165 – 16,392 – 15
2. Tošovice (NJ) – 17,197 – 17,290 – 17,290 – —
3. Kozmice (OP) – 17,408 – 17,203 – 17,408 – 12
4. Stará Ves (OV) – 17,480 – 16,987 – 17,480 – 10
5. Petřvaldík A (NJ) – 17,553 – 17,726 – 17,726 – 8
6. Bartovice (OV) – 17,935 – 17,867 – 17,935 – 7
7. Metylovice – 16,728 – 17,976 – 17,976 – 6
8. Hukovice (NJ) – 18,324 – 18,031 – 18,324 – —
9. Podvysoká (CA) – 19,055 – 18,091 – 19,055 – 5
10. Svinov (OV) – 20,061 – 16,775 – 20,061 – 5
11. Markvartovice (OP) – 20,746 – 20,943 – 20,943 – —
12. Petřvaldík B (NJ) – 20,134 – 23,763 – 23,763 – —
13. Hladké Životice (NJ) – 27,362 – 27,552 – 27,552 – —
14. Trojanovice (NJ) – N – 19,671 – neplatný pokus – —
15. Tísek (NJ) – N – N – neplatný pokus – —

Soupiska:
post – muži – ženy

koš – Aleš Vyvial – Kateřina Pečinková
savice – Jan Izvorský – Martina Orihelová
stroj – Jan Šigut – Kristýna Ryšková
béčka – Pavel Šigut – Martina Uhrová
rozdělovač – Adam Lanča – Denisa Ryšková
levý proud – Michal Bílek – Barbora Šigutová
pravý proud – Libor Rusina – Adéla Štandlová

Průběžné pořadí MSL po 8. kole, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – body

1. Stará Ves – 157
2. Petřvaldík – 154
3. Vrbice A – 124
4. Lubno – 114
5. Bartovice – 111
6. Podvysoká – 105
7. Svinov – 104
8. Mošnov – 88
9. Stachovice – 85
10. Kujavy – 81
11. Děhylov – 80
12. Oprechtice – 79
13. Tošovice – 68
14. Metylovice – 68
15. Větřkovice – 64
16. Vrbice B – 59
17. Hukovice – 59
18. Horní Suchá – 58
19. Jistebník – 56
20. Košatka – 52
21. Kozmice – 51
22. Dolní Lhota – 49
23. Pustkovec – 40
24. Malenovice – 39
25. Dolní Lutyně – 39

Průběžné pořadí MSL po 8. kole, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – body

1. Stará Ves – 97
2. Oprechtice – 92
3. Kozmice – 82
4. Bartovice – 64
5. Svinov – 60
6. Metylovice – 52
7. Petřvaldík – 52
8. Podvysoká – 43

Průběžné pořadí MSL po 4. kole, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – body

1. Oprechtice B – 52
2. Prchalov – 48
3. Svinov – 36
4. Metylovice – 30
5. Vrbice – 27
6. Vlčovice – 23
7. Stará Ves – 23
8. Bartovice – 22
9. Studénka – 21
10. Malenovice – 17

Pro sdh-metylovice.info Michal Bílek.