8. 10. TFA Závišice

10 Říj

Závišice, 8.10.2016 – Uplynulá sobota byla pro nás opět docela nabitá.

Krom toho, že jsme měli pravidelnou podzimní brigádu – sběr železného šrotu, se Jirka, Radim a Easy vydali podpořit Lubno a Vlčovice na pohárové soutěže do Paskova a Podhradní Lhoty. Deny a Adél měly v plánu obhajobu medailových umístění na TFA v Závišicích. Já jsem jako obvykle jel na tenhle závod točit a nasávat atmosféru do článku. Jenže…
Deny se poněkud zdržela v práci, takže jsme do Závišic dojeli bez ní. Soutěž už probíhala a nikterak přeplněná startovní listina se pomalu chýlila k závěru mužské kategorie, kterou nakonec vyhrál domácí Ondřej Číp. A co bylo ještě podivnější, kategorie mužů nad 30 let zela prázdnotou. Absolutně nepřipravený si od pořadatelů půjčuju jen nepatrně menší boty, než bych asi ve skutečnosti potřeboval, navlékám si náš univerzální závodní oblek, který padne holkám, Rudovi i mně, a vyrážím na start. Přihlašují se jen další dva soupeři, takže motivace umístění na bedně je myslím jasná. Snaha šetřit se a absolutně se nezničit už po chvíli přechází v trápení, přesto se do cíle dostanu bez toho, že bych omdlel, a kupodivu následný soupeř je o 17 vteřin pomalejší. Domácí velitel mi naděluje lehce přes jednu minutu, ale ta pěkná trofej zdobící teď naši kuchyňskou linku mi už neunikne…
Po úpravě trati došlo na ženskou kategorii. Ženy tahaly o dvě pneumatiky méně, kladivem posouvaly menší pneumatiku a bariéru měly vysokou 160 cm, ostatní disciplíny a zátěž už byly stejné. Právě 160centimetrová kategorie je na holky asi příliš, vhodnější by pro ně byla 80centimetrová překážka, jako v minulosti, nebo žebříková stěna z dětské štafety CTIF. Adél startovala hned jako první a jela si svůj v podstatě bezchybný závod. Na bariéře byl první pokus nadějný, ale k jejímu překonání přece jen potřebovala žebřík. Do cíle pak doběhla v čase 4:13,97 min. Jako druhá se představila Magdaléna Vyplelová z Brušperku, nejmladší účastnice našeho jarního TFA. V první technické části trati si vedla nadmíru dobře, ale její ztráta začala výrazněji narůstat při vynášení barelů do schodů. Nicméně i ona svůj závod dokončila za 6:48,12 min. Deny bohužel do Závišic dojet nestihla, a tak byla ženská kategorie jen dvoučlenná.
Závišický železný hasič si možná zasloužil lepší propagaci, každopádně by mu slušela větší účast závodníků. Přitom se jedná o TFA, které vhodným kompromisem pro ty nejlepší borce i pro hobbíky chtějící si vyzkoušet tuto disciplínu.
Příští sobotu naše mladé hasiče čeká závod požární všestrannosti na Pražmě a na programu také máme TFA v Guntramovicích, běžecký Night Run v Olomouci nebo nedělní Kateřinický trail.

Videa:
Michal Bílek
Adéla Štandlová
Magdaléna Vyplelová

Fotogalerii z předávání cen najdete ZDE.

Celkové pořadí, kategorie MUŽI DO 30 LET:
pořadí – závodník (jednotka) – výsledný čas

1. Ondřej Číp (Závišice) – 3:15,68
2. Lukáš Kavka (Hájov) – 3:27,22
3. Přemysl Pařenica (Trnávka) – 3:36,02
4. Jan Váhala (Straník) – 3:40,23
5. Jakub Bartoň (Starý Jičín) – 4:17,73
6. Josef Zástěra (HZSP Letiště Mošnov) – 5:07,15
7. Vít Kopřiva (Ostrava) – 6:18,07

Celkové pořadí, kategorie MUŽI NAD 30 LET:
pořadí – závodník (jednotka) – výsledný čas

1. Tomáš Both (Závišice) – 4:17,52
2. Michal Bílek (Metylovice) – 5:18,93
3. Josef Indrák (Straník) – 5:35,26

Celkové pořadí, kategorie ŽENY:
pořadí – závodnice (jednotka) – výsledný čas

1. Adéla Štandlová (Metylovice) – 4:13,97
2. Magdaléna Vyplelová (Brušperk) – 6:48,12

Pro sdh-metylovice.info Michal Bílek.