Metylovský krmáš

14 Lis

Šestou letošní akcí, kterou jsme pořádali pro veřejnost (ples, TFA, oslavy 130, ligová soutěž, netradička), byl tradiční Metylovský krmáš.

Wikipedie vysvětluje, co je to Krmáš: Posvícení (na Moravě hody, ve Slezsku krmáš s různými formami pravopisu v bývalé německé jižní Moravě kiritog) je vzpomínková slavnost na posvěcení kostela. Byť jsou Metylovice na levé straně řeky Ostravice, a tedy na Moravě, slavíme u nás krmáš, nikoli hody. Metylovský kostel Všech svatých byl vysvěcen 10. listopadu 1653, proto krmáš slavíme obvykle druhý listopadový víkend.
O krmáši se kupodivu obecní kronika příliš nezmiňuje. Slavil se však několik dní až do pondělka a ještě před 30 lety krmášové zábavy za celý prodloužený víkend měly téměř 500 účastníků. Jenže slavit i v pondělí šlo v dobách, kdy metylovjané pracovali ve svých živnostech nebo doma v zemědělství, případně za socialismu, kdy lidé předstírali, že pracují a stát předstíral, že je platil. S novými poměry v 90. letech krmáš skomíral, až se omezil v poslední době na jednu zábavu v sobotu.
Letos se tedy rozhodli, spolu s obecním úřadem, pořádat krmáš hasiči. Odpoledne u Sokolovny hrál harmonikář, prodávaly se výrobky ze zabíjačky, svařák nebo koláče. Od 19 hodin v Sokolovně pak hrála skupina Meteor, proběhla tombola a po určité odmlce byl předveden metylovský svatební tanec Žabák.

Video najdete ZDE.

Přestože kapacita sálu je zhruba 240 míst a na plesy je s vedlejším menším sálem zvětšena až na 300, letošní účast zhruba 160 hostí je pravděpodobně nejlepší za posledních dvacet let.

Fotogalerii najdete ZDE.