22. 4. NoMen Run

30 Dub

Po týdenní pauze Vám přináším mini ohlédnutí za běžeckým závodem NoMen Run 2017.
Start: Areál SKI Nové Město na Moravě
Cíl: Velká Bíteš
Termín: 22. dubna 2017
1 sobota
88 km Vysočinou a kouskem Jihomoravského kraje
8 úseků
4 holky v týmu

Týdenní pauza je tak akorát, abych měl ten správný emoční odstup. Psát tento článek před týdnem, nominoval byl všechny členky SDH METYLOVICE na prezidentky České republiky. Nominovanými by tedy byly RADKA HAZUCHOVÁ, JANA KOLIBOVÁ, ZUZANA BÍLKOVÁ a DENISA IZVORSKÁ.

Jenže prezidentka může být jen jedna! Lámal bych si hlavu, která to má být.
RADKA HAZUCHOVÁ?
Za to že na svých úsecích zaběhla sedmnáctý respektive ŠESTÝ nejlepší čas? Její porce kilometrů skončila na čísle 18,1 km.

Nebo by to byla JANA KOLIBOVÁ?
Možná, vždyť před STOOSMI dny porodila syna Floriána! Neměla by ještě odpočívat? Nikoli, Jana je velká bojovnice a holky nenechala ve štychu. Běžela třetí a osmý úsek, počet kilometrů 23,1 km! Klobouček dolů. Navíc měla obě děti s sebou, s těmi ji pomohl manžel Martin.

Tak nevím, co takhle kdyby prezidentkou byla ZUZKA BÍLKOVÁ?
Na závodě odvedla kus práce a v pěkně svižném tempu. Zuzka nastoupala 597 metrů, její porce kilometrů se zastavila na čísle 23,4 km.

A nebo by to měla být DENISA IZVORSKÁ?
Byla kapitánkou týmu, takže má zkušenosti s vedením. 🙂 Odběhla největší počet metrů, konkrétně 23900 m. Taky běžela jeden z nejtěžších úseků a dokonce se potýkala s lehkým zraněním kolene.

Nad tím vším bych si musel lámat hlavu. A teď po týdnu už nemusím. Vím, že holky podaly ty nejlepší výkony, které v danou chvíli mohly podat. Navíc jsem jim vždy šel naproti a nedal jim do konce jejich úseků vydechnout. Konkurence byla veliká, na start se postavilo 99 štafet. Naše holky vybojovaly výborné 28. místo. Zdálo by se, že oproti loňskému jedenáctému místu to je zhoršení, ale vloni startovalo jen 56 štafet. Ano, časově byly holky o dvacet minut pomalejší, ale trať nebyla úplně stejná. Když k tomu přidáme rozdílné počasí, kdy letos byly docela často zkrápěny deštěm a teplota se pohybovala okolo pěti stupňů, vychází mi, že jsou holky prostě parádní a že zaslouží pouze slova chvály. Za sebe můžu říct, že bych to běžet nechtěl. 🙂

Klobouk ještě musím smeknout před organizaci tohoto závodu. Holky to mají perfektně zmáknuté, už jen označit 88 kilometrů musí být fuška. Vidím to na celoroční přípravy.

Překvapením pro mne bylo, kolik holek poslouchá při běhu hudbu. Navíc se sluchátky v obou uších. Mi osobně to připadá velice nebezpečné, pohybuji-li se po silnici v běžném silničním provozu, ale proti gustu … Nicméně, na většině běžeckých závodů je toto zakázáno.

A jedna černá kaňka na závěr. Naštěstí neznám číslo týmu a ani jsem po něm nepátral, ale na hradě Pernštejn jsme byli svědkem, tak trochu obejití pravidel závodu. Na předávce čekala závodnice, nicméně její kolegyně ne a ne dorazit. Přece jenom stoupání k hradu dalo všem holkám zabrat. No a když to trvalo, závodnice si pro štafetový kolík seběhla z kopce mimo předávku a tam pak ne výzvy komu předává nereagovala a pokračovala dále. Inu, když to někoho bez fair play baví …

Poprosil jsem holky, ať mi napíšou své pocity ze závodu, takže níže je máte téměř všechny.

RADKA HAZUCHOVÁ
Letos mi holky „nadělily“ 1. a 5. úsek. První je pro mě novinka, pátý znám od loňska – je nejkratší, holky mě šetří. 🙂 (Za což je chválím a velebuji) 🙂 Taky je obdivuji , jak mají vše nastudované, pamatují si profily tratí, časy z minulého roku apod. Ale ona ta neznalost a skleróza je taky na něco dobrá, neboť můj první úsek skončil, když jsem ještě spořila síly na 2 -2,5 kilometry. Deni mě čeká na trati, prý posledních 200 metrů. A já myslela, že si udělaly další „point meating“. Sprintuji do cíle a jsem v euforii, že to mám za sebou.
Déšť na trati mi nevadil, v botách mokro-nevadí. Rychle sedáme do auta a jedeme podpořit  Zuzku na trať, neboť je rychlá  a nechceme ji na point meetingu minout. A je to tak, tak. 🙂
První úseky jsou za námi, každá se s nimi poprala, jak nejlépe za daných podmínek šlo. Největší obdiv má u mě Jana. Odpojit se od dětí, v autě za jízdy odsát mléko pro Floriánka a běžet tolik kilometrů  4 měsíce po porodu!   Pro mě nemyslitelné.
Přichází druhé úseky – ty jsou horší. Tělo ztvrdne, navíc je chladno, stále s přestávkami prší. Obdivuji Easyho, že z tepla auta vyleze a navíc jde na trať a dobíhající běžkyni podporuje a motivuje (za což ne vždy sklízí pochvalná slova. Že, Deni? 🙂
Zkrátím to – druhý úsek bolí, v hlavě se mi mele: „Tak to je naposled“, „Proč to dělám, mám to zapotřebí?“, „Tady je ale fakt hezky“, „Ten kopec na hrad asi půjdu pěšky“. Ale všechno nějak dopadlo. A i kdybych šla pěšky,  tak vím, že mám skvělé parťačky, které mi nebudou nic vyčítat a budou mě ještě chlácholit. A O TOM TO JE ! ! !
Takže jestli to zdraví a okolnosti dovolí, příští rok , Vysočino, běžím znova !

ZUZANA BÍLKOVÁ
Jak se Vám běželo?
Nebylo to pro mě vůbec jednoduché. Nejprve jsem běžela 2. úsek, o kterém jsem od Radky věděla, že je to v klidu, z kopce 🙂 Hned po startu jsem se nechala bez rozumu vyhecovat soupeřkou k rýchlemu seběhu a pak toho trochu litovala. A sobotní počasí mi vůbec nevyhovovalo, hlavně déšť a chlad. Ale moc nám pomáhal náš řidič, kustod, psycholog Easy. Ujal se své role na jedničku a s každou z nás dobíhal kilometr i více do cíle. Moc velká pomoc, jsi BOREC!
Do mého druhého úseku, jinak č. 6, jsem vyběhla s rozumem, protože Deny mi dala jasné instrukce, že kopce na trati jsou fakt těžké. Tady musím moc poděkovat Martinovi, který na mě čekal na začátku druhého krpálu, hecoval mě a „nutil“ mě k běhu 🙂 DÍKY MOC! Trasa fakt moc hezká, lesní pěšinky, co kousek nějaká zvířatka 🙂
Jaká byla spokojenost s Vašim výkonem? Jelikož jsem si krizi a nechutí prošla na první úseku, druhý už byl pocitově lepší a zanechalo to na mě pozitivní dojem. Klobouk dolů před výkonem Jany, tři a půl měsíce po porodu!
Jak jste spokojené z celkového umístění? Oproti loňsku o 20 minut horší, o rok starší, o jedno dítě více a o 40 týmu ve startovce navíc 😉 Celkové umístění odpovídá výkonu, myslím, že počasí nás potrápilo. Ale jinak spokojenost.

Nejlepší zážitek? Asi zdolání těch dvou krpálů na 6. úseku. A následné předběhnutí soupeřky, která na předávce nehrála zrovna čistou hru. To byla euforie 🙂
Nejhorší zážitek? Na hradě Persnštejn jsem čekala na předávku od Radky, která probíhala u horní brány. Jako na každý hrad, i tam vedla cesta do pořádného kopce. A bohužel jsem byla svědkem, že u jednoho týmu proběhla předávka nestandartně dříve, nahoru k bráně už vyběhla paní, která měla teprvé předávku dostat. Nemilé překvapení.
Srovnání 2016 a 2017?  2016 – poprvé je vždycky nezapomenutelné 🙂 První v cíli, absolutní euforie. 2017 – pocitově těžší, ale zkušenost k nezaplacení
a poslední 🙂
Jak to vidíte 2018? Dobře, budeme tam. Snad 🙂

DENISA IZVORSKÁ
Jak se Vám běželo?
První úsek (čtyřka) dobře, ale pomalu. Dlouhý kopec, kde jsem se nechtěla uhnat, tak jsem si šla svoje tak, abych ho vyběhla. Což se podařilo. (Pár holek mě předběhlo, jedna brutálním tempem.) Seběh super, setkání se zbytkem týmu, občerstvení. Zuzka (která čtyřku běžela loni): „Nejhorší máš za sebou.“ Změna terénu, zase kopec. (Myšlenka: No nevím, Zuzi… :)) Kus přede mnou soupeřka v zelené vestě. Při krásném dlouhém terénním seběhu ji dávám. Kus před cílem Easy. Hecuje mě, běžíme tempem 4:30, což je mi jinak dost cizí. 🙂 Sprint na předávku. Pak už úleva, dobrý pocit, pivo. 🙂
Druhý úsek (sedmička) hrozně, a strááášně pomalu. Při prudkém počátečním seběhu se ozvalo koleno, které mě limitovalo skoro celý úsek. Zpočátku les kolem vody, pak kopec, asfalt. Zpomaluju, dávájí mě tři holky. Bohužel se ani jedné nechytnu. Setkání s týmem, ale nepomáhá. Koleno bolí, ty tři se vzdalují. Z vesnice Krčma do údolí kolem říčky Libochovky, terén, úleva pro kolena, ale psychicky i fyzicky už jsem rozložená, nelze zrychlit. Poslední kopec vyšlapu a koušu magnesko s hroznovým cukrem ve víře, že pomůže. Na konci Vidonína Easy. Opět asfalt, trocha bolesti, hooodně unávy a psychické nepohody. Kus před námi soupeřka v oranžovém tričku. Easy: „Dívej se, jde. Nemůže. Pojď, doženem ji.“ „Super, drž to, nezpomaluj!“ A tak pořád dokola, dva kilometry. Až se to nakonec podařilo. Úplně zbytečně, ale aspoň pro ten pocit. 🙂 Díky, Easy! 🙂

Jaká byla spokojenost s Vašim výkonem?
Jedna velká tragédie s trochou světlých chvilek.

Jak jste spokojené z celkového umístění?
V rámci možností, a vzhledem k obrovské konkurenci, je umístění slušné. Nicméně myslím, že máme na víc. 🙂 Ale na všechny své kolegyně jsem obrovsky pyšná. Radka celkově 6. na pátém úseku – BORKA! Zuzka kosící na šestce jednu soupeřku za druhou – BORKA! Jana takové výkony chvíli po porodu, no comment – BORKA NEJVĚTŠÍ! (Hrdosti sama na sebe mi nějak nezbylo, není moc na co…)

Nejlepší zážitek?
Sledovat, pozorovat, poslouchat a užívat si, jak statečně a srdnatě bojují mé kolegyně z týmu. Společně doběhy do cíle úseků, sdílení zážitků v autě atd.

Nejhorší zážitek?
Můj druhý úsek.

Srovnání 2016 a 2017?
2016 – všechno nové, lehce nervózní, ale euforické, skvělý výsledek, splnění snu
2017 – návrat na známá místa, veliké těšení, průběh znesnadněn počasím, lehké zklamání (především z vlastního výkonu), ale spousta vzácných zkušeností a poučení pro příště

a poslední 🙂

Jak to vidíte 2018?
TAK URČITĚ! 🙂 Stejná sestava, ale (snad) opět o něco silnější! 🙂 (Úseky už mám v hlavě rozdělené!) 🙂

Fotogalerii najdete ZDE.

Pro sdh-metylovice.info Jan Izvorský.

Celkové pořadí:
pořadí – družstvo – výsledný čas

1. RUN&MUM – 6:51:41
2. OBěhny – 6:58:47
3. DrTi tým – 7:32:15
4. SINCE 1997 – 7:38:54
5. Kometky – 7:50:05
6. Běhničky – 7:56:54
7. Nedostižné – 8:01:13
8. Rychlebské Rakety – 8:03:03
9. O-girls – 8:08:29
10. SRTG Ladies – 8:12:06
11. Dámská jízda 2 – 8:21:51
12. Magorky z Orcy – 8:28:04
13. ZLounky – 8:30:58
14. FantasticFour – 8:38:30
15. VETCARE – 8:39:55
16. Mandarinky – 8:41:37
17. Mamky v pohybu – 8:43:20
18. Freerun – 8:43:39
19. zberaci zazitkov – 8:45:38
20. Tralalalala – 8:49:08
21. Prazdrojské Běhny – 8:50:32
22. Žabky – 8:53:07
23. runrunrun – 8:55:15
24. Kristovky v běhu – 8:56:11
25. Dogumy – 8:56:35
26. Vyriony – 8:58:48
27. Běhny pro radost – 8:58:55
28. SDH Metylovice – 8:59:44
29. No limits – 8:59:59
30. Run4fun – 9:04:40
31. SRTG Prostějov – 9:05:49
32. Margotky – 9:08:30
33. Střelky – 9:10:04
34. Ottlens team – 9:11:42
35. Life – 9:11:44
36. DDB – 9:11:48
37. OBEHNI SVET – 9:13:15
38. AK Tišnov – Rolling Women – 9:13:57
39. Bez nás to neběží – 9:16:26
40. Drozdajky – 9:16:33
41. Eleven Design Store – 9:17:29
42. Superběhny – 9:17:44
43. PeVanky – 9:19:07
44. no RUN no FUN – 9:22:38
45. O 106 – 9:23:25
46. LMVM Žďár nad Sázavou – 9:28:17
47. Mrtvej Javorník Racing Ladies – 9:30:46
48. BRAVO – 9:30:52
49. Cukr a bič – 9:35:21
50. PrIMA Advenťačky – 9:35:41
51. Pink mums – 9:36:18
52. Kumpačka junior – 9:38:03
53. Nemůžeš? Přidej… si čokoládu. – 9:40:06
54. SK Černé plíce – 9:41:37
55. Kurdějovské dračice – 9:41:46
56. Ženy sobě – 9:42:36
57. Doběhneme ? – 9:43:42
58. Tchičína-run – 9:45:00
59. RUNařky – 9:48:48
60. Tryskomissky – 9:49:11
61. The Bestie – 9:49:47
62. Mattonky – 9:51:39
63. B.A.B. run – 9:53:52
64. Pura Vida – 9:56:43
65. Čtyřicítky na tahu – 9:58:22
66. Běžíme v tom společně 🙂 – 9:58:26
67. ZUBALUBA – 10:01:43
68. Kumpačka – 10:02:12
69. Létající dračice – 10:04:44
70. Makabaja – 10:07:38
71. Malofatranské gule – 10:08:51
72. Vopičky – 10:10:06
73. JuuL – Kapitánovy dcerky – 10:12:09
74. Mattoni Růžovky Ostrava – 10:14:36
75. fitMAMI HK – 10:14:45
76. Jeden měsíc běžce – 10:17:13
77. Pani beźná – 10:17:14
78. Puffins 4 fun – 10:21:56
79. FARMÁŘKY – 10:24:16
80. Běhám pro radost – 10:24:52
81. Čtyři statečné – 10:26:42
82. Pohodářky – 10:28:14
83. Craft team – 10:34:56
84. #narcisrunners – 10:36:31
85. 3necké pumy – 10:37:04
86. Runerky – 10:37:58
87. Mostecké běhny – 10:43:28
88. Wild cats – 10:45:24
89. Limitovaná edice – 10:59:40
90. ABCD – 11:01:20
91. Našly jsme se! – 11:13:30
92. Dneska běžím, zítra ležím 🙂 – 11:37:15
93. Báječné turboželvy – 11:38:42
94. Seveřanky – 11:38:58
95. slowly ladies – 11:41:49
96. miss bikiny – 11:49:43
97. Ostravské běhny – 12:05:47
98. Happy runners – 12:18:17
99. Ultra Rungo – 12:19:45