17. 6. Oprechtice

20 Čvn

Oprechtice 17.6.2017 – V sobotu v Oprechticích odstartoval 15. ročník Moravskoslezské ligy v požárním útoku.

Oproti loňsku nás čeká několik novinek a tou hlavní je snížení počtu ligových kol na 12. Vznikla také Rada MSL, na kterou přešla většina práv valné hromady a v poslední době neřešených povinností. Doba přípravy byla jednotně stanovena na 4 minuty a při výpadku družstva ze startovní listiny se za něj vkládá čtyřminutová přestávka.
Liga v minulosti začínala na Lubně, v Dolní Lištné, v Rychalticích a v Malenovicích, ale žádný z těchto sborů již v současnosti ligu nepořádá. 17. červen je také dosud nejpozdnější začátek ligového ročníku.
Snížení počtu ligových kol bylo motivováno snahou o uvolnění napětí v soutěžním kalendáři a snad i větší dostupností ligy pro větší počet družstev. Jenže stal se přesný opak. Oproti loňsku se tak do MSL nepřihlásili muži Dolní Lutyně, Horní Suché, Hukovic, Kozmic, Kujav, Malenovic, veteráni Malenovic, Studénky a Vrbice, ženy Bartovic, Oprechtic a Podvysoké. Do ligy se vracejí muži Prchalov B, Proskovice, Trojanovice a jedinými ryzími nováčky jsou ženy Markvartovice. Celkově má tedy letos Moravskoslezská liga 35 účastníků (22 mužských, 6 ženských a 7 veteránských družstev).
Přestože se naplnila předpověď počasí a celou sobotu pršelo nebo poprchávalo, na průběh soutěže to mělo jen zanedbatelný vliv. Trať deštěm ovlivněna nebyla a pro závodníky a diváky byl dostatek stanů a přístřešků. Jen nálada je zkrátka se sluncem lepší.
Startovní číslo 1 mají oprechtičtí muži, kteří domácí soutěž vyhráli v roce 2011. Výrazně omladili sestavu, ale paradoxně to neklaplo těm nejzkušenějším vzadu. S pomalou vodou a drobným prostřikem je z toho čas 15,521 s, který stačí na 7 ligových bodů. Petřvaldické muže čeká obhajoba titulu a nepochybně také letos budou hlavními favority své kategorie. Mají silné obsazení jednotlivých postů a také kvalitní širší kádr. Tentokrát Matěj Mynář napravo prostříkl více než půlvteřinu na 14,431 s a tohle by na vítězství v Oprechticích stačilo naposled v roce 2006. Lubno se vedle MSL letos přihlásilo i do Beskydské ligy a úvodní dvě kola BL vyhráli. Shozy nejsou zdaleka bezchybné, ale 14,920 s zajišťuje solidních 14 bodů. Podobné útoky předvedli muži Dolní Lhoty a Svinova – levý proudař chybuje na základně je z toho neplatný pokus. Veteránskou kategorii otevírají Oprechtice. Stiby má sice levý terč dole za 14,652 s, Honya však napravo prostříkává na 16,623 s. Starovesští veteráni vloni kombinovali Moravskoslezskou a Beskydskou ligu, letos se přihlásili jen do MSL. Na prvním kole si ale zapisují neplatný pokus, když Zdeňku Kvitovi u terče vypadla proudnice. Vrbice A má oba proudaře z prchalovského áčka. Jeden je převlečen do vrbického dresu, druhý znamená odpočet tří bodů za půjčení závodníka. Vteřinový prostřik nalevo dává čas 14,736 a 15 bodů.
Druhou startovní desítku otevírá Prchalov B, letos (na rozdíl od jejich áčka) opět účastník MSL. Až na předloňského vítěze soutěže rozdělovačů Honzu Tichého (původně z Proskovic) se jedná o soubor vcelku neznámých tváří. S vypadnutou proudnicí napravo je z toho na úvodním kole neplatný pokus. Sestava Mošnova nedoznala v podstatě žádných změn, ale v úvodu sezóny svými starty docela šetřili. Čas 15,393 s je poněkud průměrný, ale za daných podmínek znamená desetibodový příděl. Svinovští veteráni vyhráli v Oprechticích v roce 2012 a docela se jim daří i tentokrát – 15,431 s. Staroveské ženy vloni završily ligový zlatý hattrick a k hlavním favoritkám budou patřit jistě i letos. První ligové kolo bylo také jejich první soutěží sezóny a trochu to bylo na výkonu poznat. Rozdělovačka vybíhala ze základny docela pozdě, proudařky lehce čekaly na vodu a shozy nebyly bezchybné. Čas 17,843 s je výrazná šance pro soupeřky.
Prchalovští veteráni obhajují ligový titul a ze své vítězné sestavy postrádají především na pravém proudu Kamila Lasáka. Nicméně nahrazuje jej Tomáš Pělucha a Prchalov bude i letos patřit minimálně k medailovým aspirantům. Jenže na úvodním kole se příliš nedaří sestřiky a čas 16,138 s je řadí až za Svinov.
Startovní číslo 16 mají naši pětatřicátníci. Letos se představili zatím jen v Malenovicích a vzhledem ke zraněním, pracovním směnám nebo počasí těch tréninkových pokusů nebylo tolik, kolik je asi potřeba. Při výběhu od základny Luďa přišlápl Easymu hadici. Easy se v podstatě zastavil a částečně mu vyklouzl kotouč. Sice pěkně zabojoval, aby byl docela daleko od terče a nesrazil ho. Radim měl napravo výborných 15,284 s, ale jsou z toho jen body za účast a neplatný pokus.
Kozmice mají v Noční hlučínské lize tři!! mužské týmy (a ženy), ale v MSL se letos představí jen jejich ženské družstvo. Nicméně po loňském bronzu budou nejspíš i nyní patřit k favoritkám. Na prvním kole však po velkém zaváhání rozdělovačky dokončují jen za 34,443 s a odnášejí si body za účast. Muži Staré Vsi obhajují loňské stříbrné medaile a mají v sestavě změnu na levém proudu. Právě levý proudař v Oprechticích prostříkl na 16,239 s, což přináší jen 5 bodů za účast. Oprechtické ženy dosud absolvovaly všech 188 ženských ligových kol, v roce 2011 získaly ligový titul a od roku 2009 devět let v řadě sbíraly z MSL medaile. Ovšem vzhledem k reprezentačním ambicím svých proudařek, z toho vyplývající jejich menší časové dostupnosti, se do letošního ligového ročníku již nepřihlásily. Na domácí soutěži mají půjčené obě proudařky ze Staré Vsi a po zaváhání béčkařky na spojkách dokončují v čase 20,294 s.
Druhou startovní desítku uzavírají naši muži. Jirka Židek si po prostřicích na Bystrém a v Brušperku vybírá snad jen krátkou psychologickou pauzu se zaměřením na trénink, takže na proudech máme poloveteránskou dvojici. Bohužel ale nedokážeme využít nikterak výrazných výkonů soupeřů. Honzovi vypadl rozdělovač, béčko zapojuje až v běhu a od terčů jsme poměrně daleko. Mně se sice povedl stejně jako před týdnem shoz z kategorie „zprdeleklika“, ale Radimův nekompaktní proud vody srazil pravý terč až v čase 20,201 s. Bohužel pro muže tak platí totéž co pro veterány – není (kvalitní) trénink, nejsou body.
Vrbickému béčku se oba terče rozsvěcují takřka současně a 14,639 s jim zajišťuje 20 ligových bodů. Poté v rámci pravidel MSL za dvě chybějící družstva (Jasenice, Stará Ves B) následuje osmiminutová přestávka.
A po ní se na základně připravují naše ženy. V šestičlenné ženské kategorii došlo k úpravě bodování, takže nad rámec účasti berou body letos jen čtyři družstva. Konečné zisky tak mohou být docela vyrovnané. Jenže ani ženám se jich útok stoprocentně nepovedl. S košem šroubovaným nad kádí a pomalejší vodou napravo je z toho čas 19,086 s.
Za téměř stejných deštivých podmínek se markvartovickým ženám dařilo o poznání víc a 17,881 s je řadí těsně za Starou Ves. První polovinu startovního pole uzavírají muži Jistebníku. Letos už vyhráli noční soutěž v Košatce, přesto je jejich čas 14,444 s docela překvapením, a jen o 13 tisícin zaostávají za Petřvaldíkem. Teď jen záleží, jak tento velmi mladý tým kolem Romana Konečného unese ambice ve svých hlavách.
Po vítězství sahali i muži Trojanovic, ale vteřinový prostřik napravo znamená čas 15,434 s a 8 ligových bodů. Muži Proskovic letos vyhráli v Malenovicích a svou formu si drží dál. Čas 14,858 s jim přináší 15 bodů. Muži Bartovic vyhráli v Oprechticích v letech 2007, 2008 a 2012. Stejně jako další čtyři mužské týmy měli vítězný čas pouze na jednom proudu. Shoz nalevo za 15,012 s jim přinesl 12 bodů. Svinovské ženy měly velmi podařený úvod sezóny s vítězstvími na nočních soutěžích v Košatce, Bartovicích a Petřvaldu. Pokus se jim povedl i tentokrát a časem 17,143 s se dostávají do čela. Veteráni Vlčovic vedle MSL objíždějí i spoustu soutěží na Vsetínsku a vloni se stali mistry Valašské hasičské ligy. Letos už vyhráli ve Slušovicích, v Jasenici, ve Velkých Karlovicích,Valašské Polance a na noční soutěži v Petřvaldu. Patnáctkové časy jsou v jejich silách, ale s mírnými prostřiky je z toho 16,292 a třetí místo. Bohužel ve startovní listině jsou nezřídka výpadky (Bijacovce, Bílý Potok, Dolní Lutyně; Nová Ves má dvě družstva místo nahlášených tří a své první dvě pozice nestíhají) a tedy čtyřminutové přestávky. Přestávky zamezují nadměrnému zrychlování soutěže, ale musím říct, že tyhle chvíle, kdy se neděje ani žádná příprava základny, jsou docela nuda. Tento systém je určitým řešením, ale ani zdaleka ne dokonalým. Čtvrtou startovní desítku a veteránskou kategorii uzavírají Bartovice. Při dvou neplatných pokusech jim na body stačí dokončit a čas 17,204 s jim zajištuje právě 6 bodů.
Petřvaldické ženy mají na levém proudu místo Daniely Čiberové Magdu Drobnou, ale po cvakání rozdělovačky na základně si zapisují neplatný pokus. Muži Větřkovic vyhráli svou noční soutěž a solidně se jim vede i na lize. Čas 14,817 s stačí na 16 bodů za 5. místo. Po cvakání strojníka na spojce pravého proudaře Podvysoká výrazně zaostává za svými ambicemi – 15,410 s, 9 bodů. Naopak Tošovice se časem 14,921 s zařadily o jednu tisícinu za Lubno a připsaly si 13 bodů. Muži Děhylova byli jedni z těch, kteří měli vítězný čas na jenom proudu. Výsledných 15,269 s jim přináší 11 ligových bodů.
54 družstev je nejnižší účast na oprechtickém ligovém kole za posledních šest let. Chápu, že počasí nebylo nic moc, ale tohle snad na rozhodování o účasti na denní soutěži roli nehraje? Chápu, že ne každý má šanci na umístění na hodnocených pozicích (a tak raději jede do nedaleké Žabně, která měla soutěž ve stejnou chvíli). Ale můžete se inspirovat, jak se dá pořádat hasičská soutěž. Jen doufám, že tohle nebude trendem po zbytek sezóny.
Pro nás skončilo úvodní kolo MSL zklamáním. Za týden ale liga pokračuje ve všech třech kategoriích ve Svinově, kde máme šanci své chyby napravit.

Celkové pořadí, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Petřvaldík (NJ) – 13,872 – 14,431 – 14,431 – 25
2. Jistebník (NJ) – 14,444 – 14,309 – 14,444 – 22
3. Vrbice B (KI) – 14,630 – 14,639 – 14,639 – 20
4. Vrbice A (KI) – 14,736 – 13,752 – 14,736 – 15
5. Větřkovice (OP) – 14,817 – 14,729 – 14,817 – 16
6. Proskovice (OV) – 14,858 – 14,681 – 14,858 – 15
7. Lubno – 14,731 – 14,920 – 14,920 – 14
8. Tošovice (NJ) – 14,921 – 14,780 – 14,921 – 13
9. Prchalov A (NJ) – 14,596 – 14,941 – 14,941 – —
10. Bartovice (OV) – 15,012 – 14,298 – 15,012 – 12
11. Dolní Lištná – 15,007 – 15,217 – 15,217 – —
12. Děhylov (OP) – 15,269 – 14,381 – 15,269 – 11
13. Mošnov (NJ) – 14,818 – 15,393 – 15,393 – 10
14. Podvysoká (SK) – 15,311 – 15,410 – 15,410 – 9
15. Trojanovice (NJ) – 14,326 – 15,434 – 15,434 – 8
16. Písečná – 14,879 – 15,503 – 15,503 – —
17. Oprechtice – 15,521 – 15,271 – 15,521 – 7
18. Kojkovice – 15,066 – 15,620 – 15,620 – —
19. Pustkovec (OV) – 15,715 – 15,548 – 15,715 – 6
20. Stachovice (NJ) – 16,052 – 15,578 – 16,052 – 5
21. Košatka (OV) – 15,672 – 16,235 – 16,235 – 5
22. Stará Ves (OV) – 16,239 – 14,850 – 16,239 – 5
23. Žakovce (SK) – 15,185 – 17,013 – 17,013 – —
24. Vyšní Lhoty – 17,366 – 18,402 – 18,402 – —
25. Metylovice – 14,726 – 20,201 – 20,201 – 5
26. Třanovice – 23,648 – 22,705 – 23,648 – —
27. Malenovice – 14,913 – 24,305 – 24,305 – —
28. Svinov (OV) – N – 15,037 – neplatný pokus – 5
29. Prchalov B (NJ) – 15,371 – N – neplatný pokus – 5
30. Spišský Štvrtok (SK) – 15,644 – N – neplatný pokus – —
31. Dolní Lhota (OV) – N – 16,512 – neplatný pokus – 5
32. Nová Ves – N – N – neplatný pokus – —

Celkové pořadí, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Svinov (OV) – 17,043 – 16,816 – 17,043 – 12
2. Spišský Štvrtok (SK) – 17,460 – 17,452 – 17,460 – —
3. Marpus (OV) – 17,790 – 17,777 – 17,790 – —
4. Stará Ves (OV) – 17,843 – 17,520 – 17,843 – 10
5. Markvartovice (OP) – 17,538 – 17,881 – 17,881 – 8
6. Albrechtice (KI) – 17,245 – 18,023 – 18,023 – —
7. Metylovice – 18,665 – 19,086 – 19,086 – 6
8. Písečná B – 18,825 – 19,399 – 19,399 – —
9. Oprechtice – 20,294 – 19,523 – 20,294 – —
10. Proskovice (OV) – 20,770 – 20,021 – 20,770 – —
11. Petřvald (NJ) – 18,569 – 21,071 – 21,071 – —
12. Nová Ves – 19,697 – 21,554 – 21,554 – —
13. Kozmice (OP) – 34,443 – 33,775 – 34,443 – 5
14. Petřvaldík (NJ) – N – N – neplatný pokus – 5

Celkové pořadí, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Svinov (OV) – 15,431 – 15,072 – 15,431 – 12
2. Prchalov (NJ) – 16,138 – 15,678 – 16,138 – 10
3. Vlčovice (NJ) – 15,787 – 16,292 – 16,292 – 8
4. Oprechtice – 14,652 – 16,623 – 16,623 – 7
5. Bartovice (OV) – 16,539 – 17,204 – 17,204 – 6
6. Malenovice – 17,931 – 17,421 – 17,931 – —
7. Metylovice – N – 15,284 – neplatný pokus – 5
8. Stará Ves (OV) – N – N – neplatný pokus – 5

Soupiska:
post – muži – ženy – nad 35 let

koš – Ondřej Vačkář – Markéta Bílková – Pavel Koval
savice – Jan Izvorský – Martina Orihelová – Vladimír Bílek
stroj – Jiří Ryška – Denisa Ryšková – Aleš Velička
béčka – Pavel Šigut – Lenka Lednická – Jiří Ryška
rozdělovač – Jan Šigut – Denisa Izvorská – Luděk Juřica
levý proud – Michal Bílek – Barbora Šigutová – Jan Izvorský
pravý proud – Radim Tomášek – Adéla Štandlová – Radim Tomášek

Pro sdh-metylovice.info Michal Bílek.