23. 9. Ostravice

23 Zář

Ostravice, 23.9.2017 – V sobotu jsme se vypravili na 31. ročník Poháru Beskyd na Ostravici.

Tato soutěž se běhá v mužské i ženské kategorii na 3B. Na Frýdecko-Místecku je této trati krom Ostravice snad už jen naše okrsková soutěž, takže pro nás je to ojedinělá zkušenost a příležitost. V pátek se jako zázrakem zlepšilo počasí natolik, že jsme dali i trénink, ale v sobotu se vše vrátilo do obvyklého deště a zimy. Tohle bylo asi hlavní příčinou, proč nedorazila ani obvyklá družstva z okolí, takže startovní listina byla pouze šestičlenná. Naše ženy v ní byly ve své kategorii osamoceny.
Jako první se představili domácí muži a vzhledem k tomu, že je příliš na soutěžích nevídáme, předvedli svůj standard 22,342 s (na své trati mají rekord 20,081 s a nejlépe skončili při premiéře v roce 1989 druzí).
Protože zatím nedorazila další družstva, hned jako druhé se představily naše ženy. Napoprvé se nerozjela časomíra, ale napodruhé už vše vyšlo, až na mé cvakání na první spojce, terče padají téměř současně za 21,233 s. Na to, jak byla trať podmáčená, jde o skvělý výkon. V minulosti byly na Ostravici v ženské kategorii jen tři cizí rychlejší časy – Petřvaldík v roce 2010 a Nová Ves v letech 2011 a 2012.
Lubno teprve postupně přijíždí, takže s přestávkou na sbalení hadic jdou na start jako třetí naši muži. Na pravý proud jsme angažovali Martina Nováčka, který přijel ze soutěže Biocelu Paskov. Tréninkové pokusy nás utvrzovaly v tom, že trať na 3B si můžeme zaběhnout na okrsku a Ostravici, ale jinak tohle opravdu není distance pro nás. Přesto soutěžní pokus se povedl až nad očekávání dobře a čas 17,873 s je náš historicky šestý nejlepší výkon na 3B, přestože jsme jej zaběhli v brouzdališti vody.
Lubňané stejně jako Martin přijeli na Ostravici z Biocelu. Ale vůbec se jim tam nedařilo, takže si chtěli zlepšit náladu po neplatném pokusu. Na této soutěži má jejich nejlepší čas hodnotu 17,180 s, Mirek Mikuš vloni na levém proudu dokonce 16,554 s. Jenže Kubovi se v běhu dostala hadice mezi nohy, a když se jí s rozdělovačem snažil přeskočit, výrazně se zbrzdil. Vladan s vodou na to ale nereagoval, takže spousta hadic zůstala nenatažených, proudaři byli až příliš daleko a Mirek si k tomu odpojil proudnici. Poté ještě dorazila dvě mužská družstva Palkovic. Palkovjané letos získali bronzové medaile v Beskydské lize, vloni na této trati zaběhli čas 19,733 s. Jejich áčko i s drobnými problémy svůj útok dokončilo za 21,392 s a zařadilo se na druhé místo, béčko si připsalo neplatný pokus.
Bohužel počasí se výrazně podepsalo na nízké účasti, ale věřím, že příští rok to už bude opět lepší. Přispěla by k tomu jistě i větší účast Ostravice na soutěžích v okolí, protože letos jsme potkali pouze jejich veterány na Pstruží a Dolní Bečvě, u nás byli naposled v roce 2003.
Poslední naší letošní soutěží bude 7. října October cup ve Velkých Hošticích.

Videa:
Metylovice, muži
Metylovice, ženy

Lubno, muži
Ostravice, muži
Palkovice, muži A
Palkovice, muži A

Celkové pořadí, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas

1. Metylovice – 17,733 – 17,873 – 17,873
2. Palkovice A – 21,392 – 21,040 – 21,392
3. Ostravice – 22,342 – 22,034 – 22,342
4. Lubno – N – N – neplatný pokus
5. Palkovice B – N – N – neplatný pokus

Celkové pořadí, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas

1. Metylovice – 21,041 – 21,233 – 21,233

Soupiska:
post – muži – ženy

koš – Pavel Koval – Kateřina Pečinková
savice – Jan Izvorský – Kristýna Ryšková
stroj – Jiří Ryška – Denisa Ryšková
béčka – Pavel Šigut – Martina Uhrová
rozdělovač – Jan Šigut – Barbora Šigutová
levý proud – Michal Bílek – Michal Bílek
pravý proud – Martin Nováček – Adéla Štandlová

Pro sdh-metylovice.info Michal Bílek.