24. 9. Craft RunFest

27 Zář

Ostrava, 24.9.2017 – Již potřetí se metylovské štafety zúčastnily běžeckého závodu v Ostravě.

Fotogalerii najdete ZDE.

V roce 2015 to byl Ostravský maratón a štafeta ve formátu 8×5 km (4 muži + 4 ženy). Vloni jsme přestoupili na Craft RunFest a štafety (6×6,4 km) sestavili rovnou dvě – smíšenou (5 mužů + 1 žena) a ryze ženskou. Smíšená štafeta obsadila nečekané a zavazující 2. místo a ženy skončily ve své kategorii 12.
Letos se trať lehce zkrátila (6×6 km) a proměnil se její profil, ale štafety jsme složili opět dvě, byť s poněkud jiným složením. V ženské štafetě chyběly Radka Hazuchová a Jana Kolibová, nahradily je Denča Ryšková a Markéta Školotíková. Ještě o něco složitější měl sestavování týmu kapitán smíšené štafety Easy. Z loňské šestice postrádal Honzu Hazuchu, Martina Kolibu a vloni našeho nejrychlejšího běžce Davida Beleje. A tak po prvotní úvaze, jestli obhajobu neodpískat a účastí Zuzky nedoplnit ženský tým, se rozhodl povolat vytrvalce z Oprechtických náhorních plošin a #klucizopre výzvu přijali. Poslední vynucená změna v sestavě nastala těsně před tímto víkendem, nicméně Bohuš, jak sám říkal, sehnal „kolegu od mamky z práce“. Tím kolegou byl Rosťa Trávníček (1968), člen Frýdecko-Místeckého Pepa Teamu. Rosťa se s ambicemi držel při zdi. Po úrazu prý příliš netrénoval, takže si troufá na šestikilometrové trati tak na čas 24 minut, z čehož ostatním lehce spadla čelist.
Nebudu vám popisovat pocity z trati, protože o ty se s vámi podělí kapitáni obou týmů, spíš se zaměřím na dění přímo na Masarykově náměstí. Krátce po půl desáté parkujeme v Nové Karolině a vypravujeme se do centra dění. Svou základnu z batohů budujeme vedle divadla Stará aréna a pomalu se zde scházejí i naši závodníci. V 10:00 je start maratonců a půlmaratonců a stojednasedmdesátý maratonec Jaroslav Máčala se startovním číslem 1 do cíle dobíhá krátce před slavnostním vyhlašováním v 16 hodin. Někteří se už rozběhávají, takže ještě uděláme týmové fotky a na 10:20 je připraven start štafetového závodu. Mixovou štafetu rozběhne Easy a ženskou Krista. Ani jeden z nich se na startu do předních řad netlačí, takže najít je v davu je docela oříšek. Stodaadvacet štafet vyrazilo na trať a o deset minut později se do ostravských ulic vydaly také bezmála dvě stovky čtvrtmaratonců (10,54 km). Před obchodním domem Laso čekáme na proběhnutí závodníků, abych pak úhlopříčně přeběhl Masarykovo náměstí a vyhlížel jejich doběh do cíle. A pak zase k Lasu a tohle stále dokola, než budou všichni naši atleti v cíli. V 10:46 předává Easy (26:45) štafetový kolík Martinovi. Po prvním úseku je naše MIX štafeta na 6. místě ve své kategorii a 18. celkově. O deset a půl minuty později do cíle dobíhá Krista (37:05) a předává štafetu Denči. V 11:14 do cíle dobíhá Martin (27:20) a na trať vybíhá Zuzka. Martin posunul štafetu na 5. místo ve své kategorii a 12. místo celkově. O osmnáct minut později v 11:30 Denča (34:55) předává štafetový kolík Báře. Ženy jsou v tuto chvíli deváté.
Zuzka (28:39) v 11:42 předává štafetu Bohušovi a MIX se posunul už na 3. místo v kategorii (9. celkově) a na Třanovické přespolní žraloky, vedoucí smíšenou kategorii, ztrácí něco málo přes dvě minuty. Bohuš se přibližuje Báře, takže nás čeká docela honička zachytit vše podstatné. Bára (37:46) ve 12:09 dobírá do cíle a vysílá na trať Adél. Ženy jsou po polovině trati desáté a o minutu a půl později probíhá cílem Bohuš (28:34). Náš mix je aktuálně ve své kategorii čtvrtý, celkově poskočil na sedmé místo. V popředí s velkým náskokem uhání mužská štafeta SMS, ale na pátý úsek naší smíšené štafety vybíhá Rosťa, který na trati předbíhá Adél. V cíli je ve 12:34 a svůj úsek zvládl nad plán za 23:11!! Jen pro úplnost – Rosťa byl na pátých úsecích smíšených štafet vůbec nejrychlejší, mezi 192 běžci mixů byl čtvrtý a mezi 732 běžci všech štafet devátý. Neuvěřitelný výkon a SDH Metylovice MIX se vrací na bednu s dvouminutovou ztrátou na Třanovické přespolní žraloky a minutovým odstupem za Běžeckým klubem Olbramice 1. Celkově jsme šestí.
Adél (37:49) ve 12:47 předává štafetový kolík Markét a ženy jsou průběžně jedenácté. Na posledním úseku smíšené štafety Marťas udržel náskok na SK Černé plíce a ve 13:01:09 dobíhá do cíle na 3. místě. Po loňském druhém místě další umístění na stupních vítězů. Ale zatímco vloni byla naše ztráta na vítězný 1. Běžecký Jablunkov 23 minut a náskok na třetí Skripov run téměř 17 minut, letos se do 20 minut za vítěze dostalo deset smíšených štafet.
Markét vloni na Craft RunFestu běžela individuální desítku za 58:18. Letos se zapojila do štafety a byla z naší šestice vůbec nejrychlejší (30:55), na pátém úseku ženských štafet třetí. SDH Metylovice ŽENY se tak posouvají na 10. místo v kategorii. Ve 13:18 na trať vybíhá finišující kapitánka Deny, ale zároveň se schyluje k dětským běhům, do kterých se přihlásila Stellča. Stella se toho hlavně na startu nebojí a dokazuje snahu dostat se do první startovní řady. Po oběhu bloku domů ulic Zámecká, 28. října a Dlouhá dobíhá do cíle odhadem v TOP10 mezi dívkami své věkové kategorie do 7 let. Ale pak už vyhlížíme Deny (32:14), která ve 13:50:44 dobíhá do cíle na 10. místě v ženské kategorii. Ženy se tak oproti loňsku zlepšují o dvě příčky.
Běžecká sezóna ještě zdaleka nekončí, naopak navazuje na sezónu požárních útoků. 7. října se koná Memoriál Michala Pětroše v Hošťálkovicích, 14. října nás čeká Night run v Olomouci, 28. října Půlšichta na Čupku, 4. listopadu Hornická desítka ve Frýdku-Místku a nepochybně ještě několik dalších závodů do konce kalendářního roku 2017.

Easy, kapitán SDH Metylovice MIX:
Jako kapitán týmu štafety SDH METYLOVICE MIX jsem zaplatil registraci hned v první vlně, aby startovné bylo co nejnižší. To znamená téměř půl roku před startem. Doufal jsem ve stejný tým, jenž tak zazářil před rokem. Na konci června se dozvídám, že nebude jedna z velkých opor Honza Hazucha. Tajně doufám, že by ho mohl nahradit jeho syn Adámek, který začal běhat aktivně na trati 800 metrů, pokud se nemýlím. Bohužel, všichni kluci Hazuchovi se v termín závodu dovolenkovali někde u moře. V červenci se dozvídám, že ASI nebude „kůň“ týmu – Martin Koliba, na začátku září potvrzeno. A na konec David Belej byl pracovně pryč a bylo vymalováno. Zůstal tedy základ týmu, kdy je zároveň splněna podmínka MIX. Zuzka a já. Po společném půlmaratonu v Olomouci naše příprava směrovala pouze k Beskydské sedmičce, takže na běhání moc času nezbylo. Konkrétně já jsem absolvoval jediný trénink a ten byl ještě hooodně špatný! No nic, musím dát do běhu srdíčko.
Chvíli to vypadalo, že štafetu úplně rozpustím, Zuzku přenechám Deny a bude. Nicméně jsem nenašel ani jedno diskuzní fórum, kde bych mohl registraci nabídnout. Ani se mi nechtělo to nějak řešit. Ovšem představa, že jen tak přijdu o startovné 1.500, mi nedala spát. Musím někoho sehnat. Michal protestuje, Ruda rovněž, Jiřina je ve Skotsku, Libor Rusina tvrdí, že jsme blázni, že ani náhodou a Radim Tomášek je bohužel marod se zády. Stálo by to milion sil, ale překecal bych ho 🙂 Nevím proč, ani kdo mi to info poslal, ale najednou mě v práci osvítilo. Vzpomněl jsem si na Bohuša a Martina z Oprechtic! Jednou mi říkali, že běželi do Brušperka nebo Krmelína na pivo (už si nepamatuji přesně, jak říkají mé dcerky, „tati, už si starý“).
Okamžitě jsem oba oslovil s tím, že se nebudu zlobit, když budou mít i někoho třetího. Ihned souhlasili, což mě překvapilo, protože ještě nikdy neabsolvovali běžecký závod. Dokonce sehnali i třetího, mega posilu, Rosťu Trávníčka. Kluci poctivě trénovali, což mě těšilo ještě více.
A tak jsme to společně zvládli, v nabité konkurenci uspěli a dokonce jsme dosáhli na price money 🙂 Takže se nám vrátilo startovné a zůstanou vzpomínky na super běžeckou akci v srdci Ostravy, na Bohušovo a Martinovo Poprvé.
Zároveň mě napadlo, že by tato čím dál tím více se prohlubující se OPRECHTICKO – METYLOVICKÁ VZÁJEMNOST mohla přejít v družbu. Tato bude stvrzena v den svatby slečny Martiny Uhrové (SDH METYLOVICE) a pana Jana Krejčího (SDH OPRECHTICE) 🙂
Již teď se na tento akt těším, stejně jako na další start štafety SDH METYLOVICE MIX.
Děkuji všem za předvedené výkony, jsem na Vás hrdý!

Deny, kapitánka SDH Metylovice ŽENY:
Jako kapitánka naší dámské štafety musím říct, že jsem s výsledkem i jednotlivými výkony moc spokojená. Už dopředu jsem avizovala, že „my běžíme pro radost, Easyho štafeta pro peníze“ 😀 Tímto jsem uklidňovala i holky, že je ÚPLNĚ jedno, jak to zaběhnou nebo třeba ujdou. Šlo mi spíš o vykročení z kolejí neustálých požárních útoků, o změnu, o to, ať se potkáme jinde, než na hasičské soutěži nebo tréninku… No a to všechno se povedlo.
Každá z nás do toho dala všechno, co bylo aktuálně v silách a možnostech. Krista mě nejdříve dvakrát odmítla, aby nakonec přece jen běžela jako náhradnice za původně nominovanou a toho času laborující se zády Radku Hazuchovou. A dala to s přehledem! Denča měla asi největší nervy, tradičně se podceňovala, ale v jejím super výkonu se projevily nastoupané kilometry z Lysé. Bára podle svých slov trénovala hlavně na kole, a nebýt křupnutí v koleni 2 km před cílem, její kvalitní čas by byl ještě mnohem lepší. Adél je mistryně ve sprintu a TFA, ale i na 6 km ukázala svůj potenciál a velký progres proti loňsku. No a Markét, to je tichá voda, která ty běžecké břehy pěkně semlela! 🙂 Zřejmě kvalitní a pravidelný trénink… Na rozdíl ode mě. Za toto léto jsem toho naběhala zoufale málo a na časech je to vidět. Ale už si z toho nedělám těžkou hlavu. Jednou jsi dole, jednou nahoře…
Ale subjektivně se mi běželo výborně. Půlku trati jsem se vezla za borcem, který mě předběhl u radnice. Za obrátkou v Komenského sadech mě hecnul a ptal se, jestli má přidat. Řekla jsem, ať běží, jak chce a na mě se neohlíží. A v duchu si pomyslela „buď tě uvisím, nebo ne“. Chlapec lehounce přidal, a já si říkala, jestli to vydržím celé 4 km do cíle nebo umřu… Ale držela jsem se, byla jsem jak na pověstné gumě, chvíli pět metrů za ním, chvíli metr. Uprostřed trati mezi mosty začal koukat na hodinky. A kousek před druhým mostem zničehonic přešel do chůze. „Co mu šibe?!“, říkala jsem si. Ale hlasitě jsem ho hecovala: „Pojď!“ „Já jsem to přepálil.“ „Aha. To nevadí!“ To se stává, říkala jsem si už v duchu. Chudák, chtěl mi pomoct, až to nakonec odskákal. Pak už jsem se blížila k náměstí a tradičně se přemlouvala ke zrychlení. Snažila jsem se usmát na povzbuzující Denču, zamávala jsem Michalovi do foťáku, při obíhání posledního bloku trošinku „spočla“, abych měla sílu na finiš, ve kterém mě holky krásně vyhecovaly k závěrečnému sprintu. Díky holky!
Byl to FAJNY ZAVOD JAK CYP. Příjemně mě navnadil na ty další a snad i do nějakého tréninku! 🙂
Takže v Hošťálkovicích na shledanou!

Štafety SMÍŠENÉ:
pořadí – družstvo – výsledný čas

1. BK Olbramice 1 – 2:39:15
2. Třanovičtí přespolní žraloci – 2:40:04
3. SDH Metylovice MIX – 2:41:09
4. SK Černé Plíce – 2:43:01
5. FIASCO team Frenštát p. R. „A“ – 2:43:49
6. Skripkov run – 2:46:15
7. Ježek na kopci – 2:47:45
8. FIASCO team Frenštát p. R. „B“ – 2:52:08
9. Srdce raka – 2:54:06
10. Interna Opava + Externa I. – 2:57:10
11. Bedajle Tým – 2:59:44
12. Interna Opava + Externa II. – 3:00:21
13. Čisté nebe – 3:07:00
14. Slow motion TEAM – 3:07:13
15. Ještěři – 3:07:50
16. Hladnovské gazely – 3:09:37
17. V cíli budeme pivní – 3:12:39
18. Gepardi na ledu – 3:13:10
19. ARO nemocnice F-M – 3:14:37
20. RychléNožky Skripkov – 3:15:54
21. BK Ludgeřovice – 3:18:41
22. Dream team – 3:19:59
23. JaXeNaMaKaLi – 3:20:38
24. Run For Rum – 3:23:07
25. Startcíl.cz – 3:23:29
26. Všeumělové – 3:24:59
27. Ti ze Šmidkeho – 3:29:16
28. RunFest Ostrava – 3:30:10
29. Fandíme běhu – 3:31:17
30. PROČ?! – 3:31:34
31. Rodinný klan – Plankovi – 3:44:11
32. ZŠ Ukrajinská – 3:44:34

Štafety MUŽI:
pořadí – družstvo – výsledný čas

1. SMS – 2:17:19
2. Muži za Ostravu – 2:36:27
3. Biatlon Ostrava I – 2:45:32
4. Parta mladejch lidí – 2:54:11
5. Challenge accepted – 3:09:31
6. FNO-Doprava+KC – 3:19:24

Štafety ŽENY:
pořadí – družstvo – výsledný čas

1. SDD – 2:49:27
2. FajnOVE baby za Ostravu!!! – 3:03:40
3. Biatlon Ostrava II – 3:05:05
4. Biatlon Ostrava III – 3:06:42
5. SK Oceláci Ostrava – 3:08:53
6. BK Olbramice 2 – 3:15:01
7. JN – 3:22:48
8. Běhny a coury – 3:28:49
9. KrPolky – 3:29:15
10. SDH Metylovice ŽENY – 3:30:44
11. SuperBěhny – 3:40:23
12. Nulová šance – 3:51:33
13. Tryskomyši – 3:57:42

Štafety FIREMNÍ:
pořadí – družstvo – výsledný čas

1. eD system Czech A – 2:36:58
2. Assa Abloy 1 – 2:53:18
3. CertiCon-Express – na parní pohon – 2:53:35
4. Rafani – 2:53:40
5. Forlex s.r.o. – 2:54:15
6. FNO – Krevní centrum – 2:56:14
7. Na Hrázi – 2:58:36
8. Kardiovaskulární oddělení – 2:58:45
9. FNO – Klinika léčebné rehabilitace – 3:00:50
10. Carpe-Fist – 3:01:14
11. První – 3:01:48
12. FNO – Urgenťáci – 3:02:45
13. Vyncke Flames – 3:02:47
14. Vyncke Sparkles – 3:02:48
15. Red Coffee – 3:04:21
16. FNO – Lékárna – 3:04:53
17. FNO – IT – 3:05:12
18. Bypass – 3:05:16
19. FNO – Daktylové – 3:05:21
20. FNO- Poslední tažení – 3:05:50
21. TEMEX – vždy o krok napřed… – 3:06:59
22. Aromno – 3:07:35
23. PROebiz Sports Team – 3:07:51
24. FNO – Psychiatrie – 3:08:15
25. Asus Rush Team – 3:08:34
26. FNO – Klinika onkologická I – 3:08:36
27. eD system Czech B – 3:08:44
28. Park Inn by Radisson Hotel Ostrava 1 – 3:08:55
29. FNO – Statimovky – 3:09:50
30. FNO – Radiodiagnostický ustav – 3:10:16
31. DURA Automotive – 3:11:08
32. Ušáci – 3:11:16
33. Koeximpo Fun – 3:11:23
34. IDC – 3:11:38
35. PS – 3:12:17
36. Turbo šneci – 3:12:38
37. FNO – KIL Bacily – 3:12:40
38. FNO – KHO 1 – 3:13:48
39. FNO – Klinika onkologická II – 3:14:39
40. Vítkovická nemocnice – rehabilitace – 3:14:39
41. Citi never sleeps ?!? – 3:16:32
42. FNO – KHO 2 – 3:17:41
43. Dpova.cz – 3:18:11
44. Run CertiCon.exe – 3:18:27
45. FNO – Nukleárníci – 3:18:58
46. Charita Frýdek-Místek – 3:19:46
47. KARIM – 3:20:16
48. FNO – SYNAPSE – 3:20:53
49. Neurochirurgie – 3:21:03
50. Dobrovolníci – Nadační fond Pavla Novotného – 3:21:05
51. Centrum sociálních služeb Ostrava – 3:22:01
52. FNO – běžím jako BOLT – 3:27:06
53. Interní klinika – holky – 3:28:40
54. Park Inn by Radisson Hotel Ostrava 2 – 3:29:28
55. Park Inn by Radisson Hotel Ostrava 3 – 3:30:29
56. NAM system – run NAM run, let´s have fun – 3:31:39
57. Paul Wurth 1 – 3:32:33
58. FNO – Traumatologie – 3:32:49
59. FNO – KCH-Ladies – 3:34:26
60. FNO – Dětská hematologie – 3:38:23
61. MOaP – 3:38:26
62. Paul Wurth 2 – 3:38:26
63. OstravaInfo!!! – 3:40:38
64. Výběr z bobulí – 3:40:55
65. Steelcom Run Express – 3:41:48
66. Rychlonožky z KDL – 3:46:41
67. Imperium Sportu Team – 3:47:09
68. Belhavá noha – 3:50:23
69. FNO – KIL Spalničky – 4:10:23
70. Divoké slépky – 4:11:33
71. Neuron – 4:12:20

Pro sdh-metylovice.info Michal Bílek.