Zakončení MSL 2017

20 Lis

18.11.2017, Větřkovice – Slavnostní zakončení 15. ročníku Moravskoslezské ligy se uskutečnilo uplynulou sobotu ve Větřkovicích.

Sbor dobrovolných hasičů Větřkovice pořádal zakončení MSL již v letech 2011 a 2014. Slavnostním večerem provázel Pavel Kubesa a klobouk dolů před jeho výkonem – umí mluvit, byl připraven, ale zároveň nenudil. Nejprve své ceny převzali veteráni, po nich ženy, muži a na závěr byla vyhodnocena anketa All Stars MSL 2017.

Publikaci shrnující výsledky celého ročníku Moravskoslezské ligy a příslušné statistiky, kterou jednotlivá družstva obdržela na slavnostním zakončení, najdete ZDE.

Výsledky All Stars MSL 2017 najdete ZDE.

Klipy našich družstev připravili Radim Tomášek a Jiří Židek, najdete je zde:
Muži
Ženy
Nad 35 let

Videa Lucie Poláškové:
Znělka MSL 2017
Crazy Clip MSL 2017

Zatím zveřejněné klipy dalších družstev (budu dál aktualizovat, nebo dávejte odkazy do komentářů):
Děhylov, muži
Dolní Lhota, muži
Jistebník, muži
Kozmice, ženy
Lubno, muži
Markvartovice, ženy
Oprechtice, muži
Oprechtice, nad 35 let B
Petřvaldík, muži
Podvysoká, muži
Stachovice, muži
Stará Ves, muži
Stará Ves, nad 35 let
Stará Ves, ženy
Svinov, muži
Tošovice, muži
Trojanovice, muži
Větřkovice, muži
Vlčovice, nad 35 let

Během sobotního večera jsme také uskutečnili dva rozhovory – s Karolínou Mučkovou a Radimem Daněčkem.

Karolína Mučková, levá proudařka Markvartovic

– Třetím rokem se účastníte Noční hlučínské hasičské ligy, letos jste se k tomu poprvé přihlásily i do MSL. Co vás k tomu motivovalo?
Hlavně jsme si to chtěly vyzkoušet, porovnat síly i s ostatními týmy a větší konkurencí. V NHHL je to přece jen takové víc domácké, jsou tam týmy, které známe delší dobu.
– Dá se říct, že by některá z těch dvou lig měla pro vás vyšší prioritu?
Asi NHHL. Běháme to od vzniku ligy, takže je to pro nás vždy priorita. MSL byla opravdu už jen taková zkouška.
– Jak se dá zvládnout 52 soutěží, z toho 19 nočních, během jedné sezóny? Jak moc široký musíte pro to mít kádr? Jak jste zapojovaly i náhradnice?
Nebylo to zas tak hrozné, dalo se to a myslím, že jsme to zvládly docela dobře. Je nás osm a další holky, které za nás jsou ochotné a chtějí běhat. Takže zhruba deset se nás vždy najde.
– S Kristýnou Tessarzovou, vaší pravou proudařkou, jste letos vyhrály TFA dvojic v Ludgeřovicích. Baví tě tahle disciplína a uvidíme tě třeba v dubnu na TFA v Metylovicích?
TFA běháme v Ludgeřovicích, kde se ho účastní v podstatě celý náš tým po dvojicích. Je to z hecu a máme to nejblíž, takže tohle je tak jediné TFA, kterého se účastníme.
– Vloni jsi ve starší dorostenecké kategorii skončila 5. na mistrovství republiky. Věnuješ se tedy intenzivněji i závodům ve stovkách?
Příští rok bych chtěla objet i Český pohár. Stovky jsou individuální disciplína, která baví mě i Kristýnu, takže se jím snažíme věnovat. V Markvartovicích nám pořídili překážky, teď je dokonce v jednání i tartanová dráha. Máme docela dobré zázemí.
– Neovlivní účast na stovkách naopak tvou účast na soutěžích v požárním útoku?
Docela ano, protože se nám stalo tuto sezónu, že jsme jely reprezentovat na Mistrovství České republiky těškovický tým a zrovna ten víkend jsme měly jedno kolo NHHL, což byl trochu problém. Občas to tam vleze, ale vždycky se to dá nějak zkombinovat. Holky se nám snaží vyjít vstříc a umožní nám běhat i stovky.
– Jsou vaše závodnice převážně odchovankyně z Markvartovic, nebo jste i doplněné z okolních sborů?
Já jsem z Hati, za ně jsem běhala za děcka, když jsem byla menší. Markvartovice jsem si objevila a pak jsem za ně začala běhat. Jinak jsme tak půl na půl z Markvartovic a Ludgeřovic – takhle spojené, je to kousek.
– Na Facebooku máte občas nějaká videa ze zimní přípravy. Jak tedy přes zimu trénujete?
Po sezóně si dáváme pauzu, pak máme tréninky spíš individuálně a od ledna chodíme společně do tělocvičny, do hasičárny, kde posilujeme. Během sezóny trénujeme jen jednou týdně útoky, někdo k tomu třeba sám základny.
– Jak dlouho váš tým funguje v současném obsazení? Vloni ale, pokud se nepletu, na levém proudu běhala vaše současná béčkařka Pavla Barabaschová.
V současném obsazení fungujeme v podstatě první sezónu. Už vloni měla Pavla problémy s kolenem a na proud se sama necítila, takže jsme se vyměnily. Já jsem vloni byla béčkařka. V Markvartovicích jsem začínala na savicích a na koši, pak mě posunuli na béčka a teď běhám proud.
– Tobě osobně se letos docela dařilo a v Petřvaldíku jsi zaběhla vůbec nejlepší shoz ženské ligové sezóny – 15,917. Zaslouženě jsi pak v All Stars byla zvolena nejlepší levou proudařkou MSL. Co pro tebe toto ocenění znamená?
Docela dost. Že jsem se za krátkou dobu dokázala vypracovat tak vysoko. Vítězství v All Stars jsem nečekala, protože je určitě dost lepších proudařek. Třeba Petra Skýpalová, to je takový můj vzor. Měla jsem radost, už když jsem se dostala do top 3.
– Letos na pěti kolech MSL startovali i vaši muži, kteří se účastní NHHL. Je předpoklad, že se Markvartovice zapojí do Moravskoslezské ligy i v mužské kategorii?
To určitě ne. Kluci už na začátku říkali, že nechtějí, možná se trochu podceňují. Příští rok chtějí zkusit aspoň Moravskoslezský pohár. Třeba si to ještě rozmyslí a začnou běhat Moravskoslezskou ligu.
– Jaké ambice máte pro příští sezónu?
To ještě nevíme. Buď se budeme přizpůsobovat klukům a začneme běhat MSP, ale zatím se chceme udržet v MSL. Kombinovat NHHL, MSL i MSP by bylo náročné, takže NHHL zůstává, dál se uvidí. A ještě k tomu stovky. Bude to zajímavé, záleží na domluvě.

Radim Daněček, košař Stachovic
Mám pocit, že mám o Moravskoslezské lize vcelku dobrý přehled, ale kdybych měl říct, co vím o Stachovicích, skončil bych asi docela brzy. Takže příprava na tento rozhovor bylo docela zajímavé samostudium a věřím, že nejen já si teď rozšířím obzory.

– V letech 2013-2015 jste se účastnili Novojičínské ligy a končili jste v ní třetím místem. Co vás motivovalo k přestupu do MSL?
Novojičínská liga nebyla vůbec špatná, ale říkali jsme si, že jsme vždycky objeli víc než polovinu kol MSL, takže ji chceme zkusit. O kombinaci NJL a MSL jsme neuvažovali. Šli jsme si za tím, že objedeme celou Moravskoslezskou ligu.
– Oproti loňsku jste změnili sestavu snad jen na levém proudu, kdy Michala Mikulenku nahradil David Jurčík. Co k této změně vedlo?
Michal šel běhat do Jakubčovic. David je členem SDH Děrné a říkal, že nám vypomůže, tak jsme ho angažovali do týmu a chodí jednou týdně na tréninky a myslím, že to oběma stranám jen prospělo.
– V sezóně 2017 jste absolvovali 47 soutěží. Která z nich byla pro tebe nejlepším zážitkem?
Za největší zážitek bych bral dvě vítězství na Moravskoslezské lize – ve Staré Vsi a v Mošnově.
– Zvládli jste také čtyři soutěže se strojem PS8. Jakou tohle má u vás tradici?
Jo, z těch čtyř jsme tři vyhráli a jednou jsme byli druzí. U nás v okrsku i obecně kolem Fulneku, to má celkem velkou tradici a těch soutěží je víc a víc a rádi se jich účastníme. Na udržování stroje máme šikovného strojníka. Přes zimu měl mašinu celou rozebranou a zařídil repasi klikové hřídele, takže osmička šlape jak má. Třeba na soutěži v Jerlochovicích bylo osm týmů se stroji PS8.
– Stachovice jsou místní část Fulneku o zhruba pěti stech obyvatelích. Jak těžké je v tak relativně malé obci složit tým jak jste případně doplněni z jiných sborů?
U nás to není zas až tak složité, musím podotknout zatím. Pět členů bydlí přímo ve Stachovicích, jeden člen našeho sboru bydlí v Odrách. David Jurčík je člen Děrného a běhává i za Lukavec, ale tím, že Lukavec běhá NJL, tak nám tímto vychází hodně vstříc. V našem klipu bylo poděkování Johnnymu ze Závišic, který za nás jednou běžel, dvakrát nám pomohl rozdělovač z Oder. I ve Fulneku je preferovaný fotbal, ale zhruba poslední dva roky, když o sobě jako Stachovice dáváme vědět, tak vzrostla i podpora požárního sportu.
– Jak dlouho takhle váš tým už funguje? Došlo k nějaké jednorázové generační výměně nebo se mění průběžně? Poprvé jsme totiž Stachovice na soutěži potkali už v roce 2001 na Staroveském kotli, ale předpokládám, že se zdaleka nejednalo o současný tým.
Proměňujeme se průběžně. Já dělám starostu sboru od svých dvaceti let a snažím se taky náš tým trochu koučovat. Změny jsou vždy minimální.
– Jak vypadá vaše zimní příprava a jak trénujete během sezóny?
Zhruba tři až čtyři chodíme hrát florbal. Poslední zimu jsme se párkrát dostali do tunelu s Oprechticemi, ale nechodili jsme tam pravidelně každý týden. I tak si myslím, že nám to pomohlo a klukům to dalo nový rozhled.
– Letos jsi byl v All Stars zvolen třetím nejlepším košařem. Co toto ocenění pro tebe znamená?
Nečekal jsem to, protože si myslím, že to běhám už několik let stejně, ale je to taky spojeno s naším letošním umístěním v lize. A velice si toho vážím.
– Jaké máte ambice pro příští sezónu a jaké změny vás případně čekají?
Pro příští sezónu bych nic neměnil. Zimní příprava bude asi opět dobrovolná na florbalu a v tunelu.
-Ty sám jsi už před třicítkou starostou SDH Stachovice. Jak se to tak stane? Předpokládám, že vím, co to obnáší, ale jak těžká/lehká role je to pro tebe?
Ve dvaceti jsem to bral jako výzvu, protože u nás ve sboru nebyl nikdo, kdo by se tomu věnoval. Myslím, že se s tím peru vcelku statečně, člověk se pořád učí. Jsem jen rád, že nám to funguje.
– Když jsem si do Googlu zadal „TFA“ a „Stachovice“ dostal jsem pouze Veronika Urbanová na TFA Horní Suchá 2016. Nelákají vás i jiné hasičské disciplíny? Třeba TFA a klidně konkrétně TFA Metylovice 2018?
Na TFA jsem se několikrát díval, ale nemyslím si, že jsme až tak namakaní, abychom se ho mohli i zúčastnit. Ale můžu to klukům navrhnout a pouvažujeme o tom.

Pro sdh-metylovice info Zuzana Bílková a Michal Bílek.

Jedna odpověď na „Zakončení MSL 2017“

Komentáře nejsou povoleny.