S kamenem do Kameňa

22 Lis

Ve sváteční den, pátek 17. listopadu pořádalo SDH Lubno ve spolupráci s Městem Frýdlant nad Ostravicí brannou hru s názvem S KAMENĚM DO KAMEŇA.

Dlouho jsem název nechápal, ale na místě ihned pochopil. Naproti lubenského hasičského areálu, kde konečně vyrostla dlouho očekávaná budova (zázemí), je kopec, který se jmenuje Kameň. Legenda praví, že již staří Lubňané na tento kopec chodili, na jeho vrchol vždy donesli kámen a tak se tedy kopec zvětšuje. Cílem je překonat nadmořskou výšku Lysé hory. Proto jedním ze dvanácti úkolů mládežníků bylo donést taktéž kámen na vrchol „hory“ Kameň.

Na trať se postupně vydávaly tříčlenné týmy. SDH Metylovice reprezentovala dvě družstva.
Metylovice TLS ve složením Terka Tomášková, Lucka Hajdušková a Stella Izvorská. Druhá bandička pak měla název METYLOVICE TMV – Tomáš Halata, Míša Kovalová a Vítek Závodný.

Pokusím se vzpomenout na všechny úkoly, které měli.
– stříkání džberovkou na terč
– střelba ze vzduchovky
– přesun na laně
– bludiště
– základy topografie
– motání hadice C
– hod gumákem
– vázání uzlů
– zabíjení hřebíků
– zdravověda

Na každém stanovišti navíc děti dostaly otázku, za správnou odpověď obdržely žolíka. Ten se jim hodil, kdyby náhodou nesplnily požadovaný úkol, za který vždy získaly písmeno. A následně z hromady písmen musely vyluštit tajenku. Nápovědou jim bylo, že se skládá ze tří slov.

Nakonec byli všichni vítězi, protože se všem podařilo tajenku rozluštit. Ta zněla následovně: HURÁ DO KAMEŇA.

Závěrem musím říct, že se to všem dětem moc líbilo, naši mladí hasiči už požadovali, abychom tuto soutěž za rok absolvovali znova. O to víc to mne překvapilo, protože trať byla nemilosrdná, v mokru, v zimě, do kopce, trním atd. Na druhou stranu to vyvážili skvělí pořadatelé, super atmosféra, výborné občerstvení, odměny za vyluštění tajenky a útulné teplo v nově postavené budově.

Takže zase za rok, S KAMENEM DO KAMEŇA!

Pro sdh-metylovice.info Jan Izvorský.

Fotogalerie ke shlédnutí ZDE.