Detektory oxidu uhelnatého

11 Pro

Se začínající topnou sezonou začne přibývat otrav oxidem uhelnatým. Ten je nebezpečný už jen proto, že není cítit, a proto otrava přichází bez varování.

Otravě se vystavuje každý, kdo provozuje jakékoliv topné zařízení. Podzimní revize topidla a komína by měly zajistit alespoň částečnou jistotu. Jenže kdo zaručí, že se mezitím nezměnily podmínky? Stačí jen komín ucpaný mrtvým ptákem a rázem se zhorší podmínky pro spalování topného média.

Největší nebezpečí hrozí ve špatně větraných místnostech. Nemusí to být jen sklep s kotlem. Často lidé mívají například závěsný plynový kotel v malé koupelně. I když musí být místnost vybavena větracími mřížkami například ve dveřích, často se to nedodržuje z designových důvodů. Anebo když je větrací otvor přímo ve zdi, bývá zastavěný nábytkem. Stejně tak hrozí nebezpečí ve špatně větraných garážích. Hlavně pokud necháte nastartované auto se špatně seřízeným motorem.

Oxid uhelnatý působí na srdce, cévní a nervový systém. Při jeho nízkých koncentracích může zdravý člověk pociťovat únavu, člověk se srdečními problémy bolest na prsou. Při vyšších koncentracích může dojít k poruchám vidění a koordinace, bolestem hlavy, závratím, zmatečnému chování a žaludeční nevolnosti. Velmi vysoké koncentrace jsou smrtelné. Pokud se jej silně nadechnete, velmi rychle ztrácíte vědomí a nemáte sílu dojít na čerstvý vzduch.

Nejjednodušší je koupit takzvaný autonomní hlásič. To v praxi znamená, že může pracovat samostatně a nemusí být zapojen do okruhu například v rámci elektronického zabezpečení domu. Naopak – kdo namontované zabezpečení domu má, není problém čidlo dokoupit a připojit. Oxid uhelnatý je lehčí než vzduch a dostupné návody tak doporučují montovat čidlo do výšky alespoň 1,5 metru.

V okamžiku, kdy hlásič rozpozná nebezpečí, začne hlasitě houkat (udává se hodnota kolem 85 dB). Nejlevnější hlásiče v ceně kolem 500 korun pracují podle okamžitého naměřeného výsledku. Hlásiče za 1 000 až 1 500 korun vyhodnocují intenzitu alarmu podle 24hodinové historie. Většinou to bývá tak, že alarm se zapne, pokud se více než hodinu udržuje koncentrace kolem 30–50 ppm. Při vyšší koncentraci se postupně četnost alarmů zvyšuje. Například při 300 ppm se zapne už po třech minutách.

Na trhu najdete dva způsoby nakládání s bateriemi. Někteří výrobci zaručují životnost čidla většinou po dobu 7–10 let. Součástí výrobku je pak baterie, která se nemusí celou dobu měnit, protože životnost čidla má omezenou životnost. Počítá se, že po těch například sedmi letech koupíte přístroj nový. U levnějších výrobků bývá napájení většinou řešeno tužkovými baterkami, které hlásí stav vybití. Když si čidla koupíte, možná je v životě neuslyšíte. Investice se trochu podobá například investici do pojistky proti vykradení bytu. Ale na rozdíl od něj vám mohou zachránit život.

ppm = Parts per million (z angličtiny, česky „dílů či částic na jeden milion“), zkráceně též ppm, je výraz pro jednu miliontinu (celku). Velice často se lze s tímto poměrem setkat např. ve zprávách o znečištění životního prostředí, kdy jsou tímto poměrem udávány maximálně přípustné koncentrace tuhých látek, oxidů síry nebo dusíku v ovzduší apod.

Zdroj: hobby.idnes.cz