7. 7. Metylovice

9 Čvc

Metylovice, 7.7.2018 – V tradiční termín první červencové soboty se uskutečnil 52. ročník naší pohárové soutěže.

Páteční přípravy nám lehce zpomalila bouřka, ale stihli jsme zhruba vše, co jsme potřebovali. V sobotu dopoledne ještě proběhlo zkrácení trávy na dráze a dolaďování detailů. Tím, že je naše trať přímo na fotbalovém hřišti, jako jediní v MSL zatím nemáme zpevněný prostor kolem základny. Znamená to tedy nabíjení koberců a lopatování vody během soutěže. Ale jde to zvládnout i díky tomu, že máme nejspíš nejlepší kajakáře na lize – technická četa od základny má na konci naší soutěže zádové svalstvo jako Josef Dostál.
V pátek v podvečer došlo k odhlášení tří družstev, ale to se stává. Nepříjemnější je, že družstva mužů Palkovic, ženy Nové Vsi, ženské béčko a muži Svinova se odhlásili až u prezence, takže ve startovní listině nastaly čtyřminutové mezery. Celkový počet účastníků tak byl 57, což je sice nejmíň, za posledních osm let, ale s výjimkou Oprechtic (59 družstev i díky následnému Climart cupu) se stále jedná o výrazný ligový nadstandard.

Partnery naší soutěže byli:
ALVITONE – VINOTÉKA FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ
ANAJ CZECH – broušení, výroba a vývoj tvarových nástrojů – Jana a Vavřinec Pečínkovi
AUTODOPRAVA Vladimír Sobčák
AUTOSERVIS-PNEUSERVIS KOCUREK
AV ELEKTRO – Aleš Velička
BEDŘICH HALATA
DANIEL PETEREK stavební firma
EMOS – elektrozboží, servis a montáže elektro
E-shop ALKOHOL-LIHOVINY – Radim Tomášek
EXTRAVÝFUK – dodavatel výfuků do aut
HOSPŮDKA NA HŘIŠTI – David Pavelek
internetový obchod VšeProKrby.CZ
KOMAXIT Štefek a spol.
LAKUM KTL
LV SERVIS Metylovice – Lukáš Volník, elektroservis
OBEC METYLOVICE
PEKAŘSTVÍ BOČEK
PIVOVAR RADEGAST
POHÁRY BAUER
POTRAVINY Jiřina a Milan Kulhánkovi
RESTAURACE POD LÍPAMI – Ing. Aleš Přibyla
RONEX – Ing. Radomír Kulhánek – vedení a zpracování účetnictví
RYBÍZÁK – kvalitní ovocná vína
SPORTOVNÍ POTŘEBY HANNAH – Ivana Peksová
TRUHLÁŘSTVÍ LUTO
VALAŠSKÝ PIVOVAR KOZLOVICE
YDYKSEB.CZ
ZKERAMIKY.CZ

Startovní číslo 1 mělo poprvé naše ženské áčko. Na domácí soutěži na vítězství čeká od roku 1999. Tréninky ukazují, že s vodou se čekat nebude a cílem bude šestnáctkový čas. Takhle to vypadá i při soutěžním pokusu. Jenže Adél lehce zaspala na startu, zaklekla před kobercem a je z toho prostřik na 17,658 s. I s lehce horším časem se podařilo zvítězit ve Svinově, ale takové štěstí dvakrát v sezóně asi mít nebudeme.
Dvojku mají veteráni Svinova a potvrzují svou letošní nadvládu. Časem 14,308 s vylepšují veteránský traťový rekord. Po čtyřminutové pauze vidíme proskovické béčko, kterému však čas 15,771 s zajistí jen 5 bodů za účast.
Startovní číslo 4 pak mají naši muži nad 35 let. Luďovo zranění ze Staroveského kotle stále není doléčeno, takže jej na rozdělovači nahrazuje David Michálek. Bohužel savice je v kádi bez koše a béčko není zapojené na rozdělovači, takže útok končíme vcelku brzy se zápisem neplatný pokus.
Po další čtyřminutové přestávce vidíme muže Nové Vsi, ale tentokrát zůstala na rozdělovači nezapojená céčková koncovka. Prchalovští muži jsou již šestinásobnými vítězi naší soutěže a jejich áčko u nás také drží traťový rekord (13,637 s). Rekord se otřásal na pravém proudu, ale výsledných 13,917 s je prvním krokem k sedmému vítězství.
Jako sedmé se představuje naše mužské áčko. Vítr je minimální, panují téměř ideální podmínky, takže není čas na taktizování. Pravděpodobně z toho budou prostřiky, ale musíme jet naplno. A kupodivu nám tahle taktika protentokrát vyšla. Čas 14,370 s je historicky nejlepší výkon metylovských mužů na domácí soutěži.
Proskovické ženy zbrzdilo cvakání béčkařky na stroj, pak ztratily vodu, takže čas 32,335 s přinese body jen za předpokladu neplatného pokusu některých z ligových soupeřek. Ženám Palkovic praskla při jejich útoku hadice. Napodruhé předvedly svůj nejlepší čas na naší soutěži – 20,172 s, který jim vynesl 11. místo. Muži Stachovic průběžně vedou ligu. Pravý proudař však už ze základny vybíhal bez kotouče a nezapojená proudnice znamená neplatný pokus. Druhou startovní desítku otevírá prchalovské mužské béčko, které odepisuje 3 body za půjčeného pravého proudaře z vlastního áčka. Zas tolik je to nemusí mrzet, protože 13,962 s je řadí na průběžné druhé místo.
Dvanáctku má naše mužské béčko. Už druhým rokem se jedná pravděpodobně o jediný start tohoto týmu v sezóně, ale muži B nechyběli na domácí soutěži od roku 1990. Na levém proudu se po zranění vrací Martin Koliba, na pravém čeká domácí premiéra Péťu Opělu. A nevedli si vůbec špatně – Martin má levý terč za 15,006 s, což by znamenalo nejlepší neligový tým. Péťa s mírně opožděnou vodou a prostřikem dokončuje za 16,168 s.
Jistebničtí muži postrádají zraněného fotbalistu Patrika Štandla a časem 14,445 s se řadí bezprostředně za naše áčko. Albrechtické ženy s jejich proudařkami ve svinovských dresech k nám přijely po roční přestávce. I s vteřinovým prostřikem na pravém proudu se časem 17,527 s dostávají do vedení. Ženám Lhotky se příliš nedaří na nalívce, takže je z toho jen 22,944 s. Ale solidní sedmnáctkou o pár hodin později vítězí ve Frýdku.
Poprvé na naší soutěži otevíráme také kategorii žen nad 35 let. Tenhle nápad vzniknul v červnu na prvním ligovém kole v Oprechticích. Prvním družstvem této kategorie jsou domácí ženy nad 35 let se startovním číslem 16. Oproti červnové sestavě na levém proudu Kamilu Kelnerovou nahradila Reňa Matulová. I přes menší prostřiky je z toho čas 20,792 s.
Muži Mošnova u nás v posledních třech letech nepronikli do první desítky. Tentokrát je to povedenější a zapisují si 14,666 s. Kozmické ženy na nás ztrácejí jediný bod. Ale ne zcela povedený odhoz hadice na pravém proudu způsobuje prostřik na 18,137 s. Muži Lhotky nebyli daleko od toho, aby si vylepšili svůj nejlepší čas na naší trati. Prostřik na pravém terči ale dává čas 17,036 s. Lubňané dlouhé čekání na vítězství u nás ukončili až předloni na TFA. Drobné chyby v kádi a na shozech dávají čas 14,769 s.
Snad každý rok se stává, že k nám dorazí někdo vůbec poprvé. Letos tak premiéru na naší soutěži měli muži Oder. Bohužel cvakání rozdělovače způsobilo neplatný pokus, ale věřím, že příští rok to už bude výrazně lepší. Turzovka je náš slovenský družební sbor a jejich ženy se účastní Noční hasičské ligy Žilinského kraje. U nás je doplňuje Adél na rozdělovači a zapisují si čas 21,476 s.
Se startovním číslem 23 se představilo šesté a poslední domácí družstvo – ženské béčko. Sestava lehce kopíruje tým nad 35 let, vepředu jsou proudařky, které takhle spolu běžely naposled v Kozlovicích 2006, ale je to především příležitost zaběhnout si poprvé domácí soutěž pro Katku Michalíkovou na savicích. Čas 19,207 snení vůbec špatný a v dané konkurenci stačí na 9. místo.
Muži Děhylova si berou rozdělovače ze sestavy neplachovických veteránů, ale jeho zakopnutí zkracuje proudaře a pravý prostříkává na 15,965 s. Při pokusu vrbického béčka Radim Zdražila zacvakal a nevzal kotouč, s vodou se jde pomaleji a útok je dokončen za 16,879 s. Při tomto pokusu došlo bezprostředně po sražení terčů k prasknutí hadice, což v daném případě nevedlo k opakování. Ale kdyby byl proudař dál od terče a útok by se protáhl, pak by takovéto prasknutí k opakování směřovalo. Cítíte sami, jak nesmyslné je toto pravidlo o opakování útoku v případě prasknutí hadice (=závadě na vlastním materiálu)? Staroveské ženy jsou letos krom plánovaných změn v sestavě decimovány zraněními. Při jejich útoku došlo k prasknutí hadice. Napodruhé dokončily v čase 17,731 s a zapisují si 9 bodů. Muži Větřkovic s menším prostřikem na pravém proudu uzavírají časem 15,122 s výsledkovou první desítku. Košatka získala jeden bod nad rámec účasti na úvodním ligovém kole a dál pokračuje pětibodovými zápisy. Pět bodů si odvážejí i od nás za čas 16,440 s. Ženy Petřvaldíku mají v sestavě strojnici Proskovic a odečítají si tak jeden bod. Dobržďování košařky po patách a její podklouznutí, zacvakání rozdělovačky a prostřik na levém proudu je příliš chyb na lepší čas než 20,865 s. Kozmickým mužům výkon 15,328 s vynesl cenu pro nejlepší mužský neligový tým.
Veteráni Neplachovic jsou letos ligovými nováčky a vůbec poprvé také startují na naší soutěži. Levý proudař zacvakal a zaklekl zhruba 4 metry od čáry stříkání. Ale měl zalomenou hadici a pokus se podařilo dokončit až v čase 55,550 s. Vzhledem k šedesátivteřinovému limitu na dokončení útoku není příliš prostoru pro posunování takovéhoto rekordu, nicméně nejdelší ligový pokus je nadále v držení žen Oprechtic, které v roce 2005 v Tísku dokončily svůj útok za 57,602 s. Muži Petřvaldíku čas pod 13,9 u nás už dvakrát zaběhli. Jenže zacvakáni strojníka je zpomalilo s vodou a 14,523 s na Prchalov zdaleka nestačí. Muži Markvartovic upisují 3 body za půjčeného kozmického levého proudaře, ale pomalá voda po nedokonalostech na koši stačí jen na čas 15,724 s. Muži Oprechtic jsou jedni z řady vítězů naší soutěže, kteří k nám přijeli i letos. Martinův čas napravo by stačil na první pětku, ale vteřinový prostřik nalevo zastavuje časomíru na hodnotě 15,475 s. Proudaři Trojanovic mají z kotoučů vymotáno tak krátký konec hadic, že z toho při vzájemném zapojování PP-LP + ST-PP zůstává rozum stát, ale zatím jim to vychází. Nebýt podklouznutí savičáře u kádě, mohli si zapsat lepší čas než 18,655 s. Svinovské ženy u nás obhajují loňské vítězství, ale po přišlápnutí hadice levé proudařky béčkařkou se jde s vodou opatrněji. K tomu určité podcenění situace na pravém proudu, prostřik nalevo a výsledkem je čas 19,400 s. Muži Podvysoké začali obhajobu titulu dvěma neplatnými pokusy na úvodních dvou kolech. Strojník v průběhu útoku lehce ubral, ale zákleky proudařů trefil v podstatě správně. Shozy sice nebyly stoprocentní, ale čas 14,238 s stačí na třetí místo, my po delší době na bedně klesáme na 4. pozici. Muži Bartovic obhajují loňské vítězství na naší soutěži, ale ani jim se obhajoba nedaří. Čas 14,558 s je řadí na 7. příčku. Oprechtičtí veteráni si na pravý proud půjčují našeho Radima, takže budou odepisovat dva body. Navíc Stiby jde levý proud výjimečně na dvě spojky. S prostřiky si Oprechtice zapisují čas 15,991 s. Čtvrtou startovní desítku uzavírají muži Staré Vsi. Prostřik levého proudaře a čas 15,137 s je odsouvá o šest příček na 11. místo.
Markvartovické ženy si u nás vloni připsaly neplatný pokus za nenašroubovaný pokus po vytažení z kádě. Letos se jim při přípravě dotýká savice země, což vyřešily až zcela na konci čtyřminutového časového limitu. Samotný útok se jim pak povedl nadmíru a časem 17,155 s ujímají vedení. Hájovští muži u nás byli před pěti lety nízkou čtrnáctkou šestí, ale nyní je z toho po podklouznutí košaře neplatný pokus. Mužům Pustkovce se u nás příliš nedaří a umisťují se v rozmezí 26.-32. místa. Tentokrát jsou časem 15,165 s dvanáctí. Ženy Oprechtic mají vzadu ne zcela tradiční sestavu, ale klaplo jim to. Hanka nalevo má stejně jako při našem pokusu sraženo za 16,6 s. Výsledný čas 17,494 s je řadí na 2. pozici. Staroveští veteráni mají příležitost využít zaváhání Oprechtic a především nás. Čas 14,845 s je jejich druhým nejlepším výkonem na lize. Hájovské ženské áčko má špatně nabráno a výkon 22,109 s stačí jen na 14. pozici. Premiéru na naší soutěži mají muži Závady. Navzdory prostřiku na pravém proudu čas 15,650 s stačí na cenu pro třetí nejlepší neligové mužské družstvo. Veteráni Vlčovic si na úvodních dvou kolech MSL připsali neplatné pokusy. Nyní je z toho po chybě na koši čas 24,423 s a opět jen 5 bodů za účast. O poznání lépe si vedli v neděli ve velkých Karlovicích a Pozděchově, kde zvítězili. Tři členové oprechtického mužského áčka si u nás již zaběhli za domácí a staroveské veterány. Čas 15,289 s stačí na 8 ligových bodů. Druhými účastnicemi ženské kategorie nad 35 let jsou Oprechtice, doplněné o Hanku Pastorkovou na levém proudu. Po odpojení béčka z rozdělovače je pokus dokončen za 41,859 s. Ale vzhledem k tomu, že hájovské ženy 35+ vlivem nemocí nedorazily (Hájov tak sestavil dvě ženská družstva), Oprechticím to stačí na 2. místo.
Ženy Dolní Líštné sahaly po vydatném překvapení, když je jejich pravý terč dole za 16,850 s. Výsledný čas nalevo 17,938 s však znamená sedmou příčku. Bartovičtí veteráni mají jasný cíl – čas pod 24 vteřin jim přinese první letošní bod nad rámec účastí. Přestože příliš netaktizují, časem 16,550 s dosahují svého a třetí místo nebylo zas tak daleko. Muži Malenovic si u nás po dovolených dávají takový tréninkový pokus před jejich kolem Beskydské ligy. Tréninkový útok jim za čas 15,432 vynesl cenu pro druhý nejlepší neligový tým. Ligový útok ve Frýdku už tolik povedený nebyl – 16,487 s. Hájovskému ženskému béčku se vede o poznání lépe, než jejich áčku, a čas 17,695 s je řadí na 5. pozici. Ženskou kategorii uzavírá premiérovým startem na naší soutěži Závada. Po chybě na koši je toho jen neplatný pokus. Posledním mužským týmem soutěže je Dolní Líštná, která u nás vyhrála v roce 2003. Nyní to tak úspěšné nebylo a zapisují si čas 15,990 s. Se startovním číslem 57 celou soutěž uzavřeli veteráni Hájova. Je to čtvrté hájovské družstvo na naší soutěži, takže je jasné, že musíme pozměnit náš večerní program na 8. září a zajet se poprat s hájovskou zatáčkou. Čas 18,195 s stačí stejně jako v případě jejich žen na 5. místo.

Celkové pořadí, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Prchalov A (NJ) – 13,917 – 13,604 – 13,917 – 25
2. Prchalov B (NJ) – 13,882 – 13,962 – 13,962 – 19
3. Podvysoká (CA) – 14,024 – 14,238 – 14,238 – 20
4. Metylovice A – 14,299 – 14,370 – 14,370 – 18
5. Jistebník (NJ) – 14,298 – 14,445 – 14,445 – 16
6. Petřvaldík (NJ) – 14,523 – 14,484 – 14,523 – 15
7. Bartovice (OV) – 14,558 – 14,249 – 14,558 – 14
8. Mošnov (NJ) – 14,262 – 14,666 – 14,666 – 13
9. Lubno – 14,544 – 14,769 – 14,769 – 12
10. Větřkovice (OP) – 14,352 – 15,122 – 15,122 – 11
11. Stará Ves (OV) – 15,137 – 14,442 – 15,137 – 10
12. Pustkovec (OV) – 14,756 – 15,165 – 15,165 – 9
13. Proskovice A (OV) – 14,789 – 15,269 – 15,269 – 8
14. Kozmice (OP) – 15,033 – 15,328 – 15,328 – —
15. Malenovice – 15,432 – 15,036 – 15,432 – —
16. Oprechtice – 15,475 – 14,442 – 15,475 – 7
17. Závada (OP) – 14,743 – 15,650 – 15,650 – —
18. Markvartovice (OP) – 15,724 – 15,394 – 15,724 – 3
19. Proskovice B (OV) – 15,771 – 15,384 – 15,771 – 5
20. Děhylov (OP) – 15,211 – 15,965 – 15,965 – 5
21. Dolní Líštná – 15,990 – 15,382 – 15,990 – —
22. Metylovice B – 15,006 – 16,168 – 16,168 – —
23. Košatka (OV) – 16,440 – 16,358 – 16,440 – 5
24. Vrbice B (KI) – 16,879 – 16,354 – 16,879 – 5
25. Lhotka – 15,520 – 17,036 – 17,036 – —
26. Trojanovice (NJ) – 18,655 – 17,365 – 18,655 – 5
27. Nová Ves – N – N – neplatný pokus – —
28. Stachovice (NJ) – N – N – neplatný pokus – 5
29. Hájov (NJ) – N – N – neplatný pokus – —
30. Odry (NJ) – N – N – neplatný pokus – —

Celkové pořadí, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Markvartovice (OP) – 16,850 – 17,155 – 17,155 – 15
2. Oprechtice – 16,609 – 17,494 – 17,494 – 12
3. Albrechtice (KI) – 16,517 – 17,527 – 17,527 – —
4. Metylovice A – 16,626 – 17,658 – 17,658 – 9
5. Hájov B (NJ) – 17,695 – 17,389 – 17,695 – —
6. Stará Ves (OV) – 17,334 – 17,731 – 17,731 – 9
7. Dolní Líštná – 17,938 – 16,850 – 17,938 – —
8. Kozmice (OP) – 16,675 – 18,137 – 18,137 – 8
9. Metylovice B – 18,922 – 19,207 – 19,207 – —
10. Svinov (OV) – 19,400 – 19,224 – 19,400 – 7
11. Palkovice – 20,172 – 19,078 – 20,172 – —
12. Petřvaldík (NJ) – 20,865 – 19,962 – 20,865 – 5
13. Turzovka (CA) – 20,898 – 21,476 – 21,476 – —
14. Hájov A (NJ) – 22,109 – 20,168 – 22,109 – —
15. Lhotka – 21,109 – 22,944 – 22,944 – —
16. Proskovice (OV) – 32,335 – 31,735 – 32,335 – 5
17. Závada (OP) – N – N – neplatný pokus – —

Celkové pořadí, kategorie MUŽI NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Svinov (OV) – 14,308 – 13,896 – 14,308 – 12
2. Stará Ves (OV) – 14,540 – 14,845 – 14,845 – 10
3. Oprechtice – 15,362 – 15,991 – 15,991 – 6
4. Bartovice (OV) – 16,550 – 16,023 – 16,550 – 6
5. Hájov (NJ) – 16,692 – 18,195 – 18,195 – —
6. Vlčovice (NJ) – 24,423 – 24,035 – 24,423 – 5
7. Neplachovice (OP) – 55,550 – 16,053 – 55,550 – 5
8. Metylovice – N – N – neplatný pokus – 5

Celkové pořadí, kategorie ŽENY NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas

1. Metylovice – 20,792 – 20,026 – 20,792
2. Oprechtice – 41,859 – 34,359 – 41,859

Soupiska:
post – muži A – muži B – muži nad 35

koš – Pavel Kahánek – Pavel Koval – Pavel Koval
savice – Jan Izvorský – Vladimír Bílek – Jan Izvorský
stroj – Jiří Ryška – Aleš Velička – Jiří Ryška
béčka – Pavel Šigut – Aleš Vyvial – Aleš Vyvail
rozdělovač – Jan Šigut – Libor Rusina – David Michálek
levý proud – Michal Bílek – Martin Koliba – Michal Bílek
pravý proud – Radim Tomášek – Petr Opěla – Radim Tomášek

Soupiska:
post – ženy A – ženy B – ženy nad 35 let

koš – Markéta Bílková – Markéta Bílková – Lenka Lednická
savice – Martina Orihelová – Kateřina Michalíková – Anna Bílková
stroj – Jan Kolibová – Lenka Lednická – Gabriela Ryšková
béčka – Martina Uhrová – Radka Hazuchová – Radka Hazuchová
rozdělovač – Denisa Izvorská – Denisa Izvorská – Věra Kosňovská
levý proud – Hana Pastorková – Renáta Matulová – Renáta Matulová
pravý proud – Adéla Štandlová – Zuzana Bílková – Zuzana Bártková

Průběžné pořadí MSL po 4. kole, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – body

1. Prchalov A – 72
2. Bartovice – 66
3. Petřvaldík – 61
4. Stachovice – 58
5. Jistebník – 58
6. Podvysoká – 55
7. Oprechtice – 55
8. Prchalov B – 47
9. Trojanovice – 46
10. Mošnov – 45
11. Lubno – 44
12. Metylovice – 40
13. Větřkovice – 40
14. Proskovice A – 39
15. Děhylov – 37
16. Pustkovec – 34
17. Vrbice B – 33
18. Stará Ves – 30
19. Proskovice B – 26
20. Markvartovice – 24
21. Košatka – 21

Průběžné pořadí MSL po 4. kole, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – body

1. Metylovice – 43
2. Markvartovice – 42
3. Kozmice – 41
4. Svinov – 37
5. Petřvaldík – 31
6. Stará Ves – 30
7. Oprechtice – 29
8. Proskovice – 27

Průběžné pořadí MSL po 3. kole, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – body

1. Svinov – 36
2. Oprechtice – 26
3. Stará Ves – 23
4. Metylovice – 19
5. Bartovice – 16
5. Neplachovice – 16
7. Vlčovice – 15

Pro sdh-metylovice.info Michal Bílek.