11. 10. Totman

24 Říj

Frenštát p.R., 11.10.2019 – Na pátek 11. října 2019 pro hasiče připravil HZS Moravskoslezského kraje z Nového Jičína ve spolupráci se Sportovním klubem HZS MSK o. s. a Českou hasičskou sportovní federací tradiční extrémní běžecký závod do vrchu – Totman.

Totman se po pěti letech vrátil z Velkého Javorníku zpět na Pustevny. Sbor dobrovolných hasičů z Metylovic jsme se pro letošní rok rozhodli reprezentovat já, Martin, Zuzka a Deny. Sešli jsme se na parkovišti v Ráztoce a šli jsme se společně zaprezentovat. Milým překvapením bylo, že se letos neplatí startovné.
Poté jsme se rozběhali, protáhli a přemýšleli, jaké oblečení zvolit vzhledem k aktuálnímu počasí. Dole sice bylo hezky, ale když jsme přijížděli, viděli jsme, že vrcholky hor kolem dokola jsou v mlžném oparu, stejně jako Radhošť.
Na startovní čáru se letos postavilo 22 mužů v kategoriích do 40 a nad 40 let a my tři v nově otevřené kategorii žen.
První zahřívací kilometr vedl po asfaltu. Poté jsme v prudké zatáčce z Knížecí odbočili vpravo na zelenou turistickou značku. Kochací typy, jako já mohly po pravé straně zahlédnout krásnou čtyřčlennou rodinu praváků. Ne, nemyslete si, já je viděla až při cestě dolů.
Následující tři kilometry vedly lesem. Kamenitá cestička mi ubíhala jen pomalu, nakonec jsem skoro celé stoupání jen šla. Přemýšlela jsem, jak se něco takového vůbec běhá, užívala si ticha lesa a překrásných barev podzimní přírody, čistila si hlavu. Každý pohyb je dobrý, radši turistika v běžeckém závodě, než ležení na gauči, nebo něco podobného.
Když jsem se dostala na hřeben Radhoště, věděla jsem, že teď už to zvládnu. Celou hřebenovku jsem běžela v mlze. Bylo vidět asi tak na třicet metrů. Sem tam jsem potkala nějakou větší či menší skupinu turistů. Kolem sochy Radegasta, kde bylo lidí nejvíce, jsem přemýšlela, co si o mě asi tak můžou myslet, když se startovními čísly se tudy probíhalo už dávno. Uvažovala jsem, jak bych číslo schovala, ať se nemusím tak stydět, ale pak jsem si řekla, že to dělám pro sebe a dál si radši hlídala dech a každý krok, protože ani seběh nebyl úplně jednoduchý, sem tam, když jsem nohu moc propla mě dost píchlo v koleni.
Velkou radost mi udělal Martin, který mi po svém vyčerpávajícím výkonu přišel ještě naproti. Přeběh kolem turistických chat, stanice lanovky, kde jsem zamávala již odpočívající Zuzce. Deny scházela dolů, když já jsem teprve stoupala od lanovky. To se mi už moc běžet nechtělo. Naopak na stezce Valašce se mi běželo moc dobře, Martin mě dokonce brzdil, že co blbnu, že se to ještě pěkně táhne a cíl je daleko. Mě ale táhla myšlenka, že už tu téměř osmikilometrovou trasu s převýšením kolem 350 metrů, budu mít za sebou a časoměřiči tam nebudou muset dále mrznout.
Po doběhu jsem nechápala, kolik lidí si zaplatí nemalé vstupné na stezku, když je výhled jen do mlhy (kousek Frenštátu teda vidět bylo). Další turistická atrakce a narušení krás přírody. Myslím, že se tu podívám znovu, jen pokud tady opět někdy bude končit Totman, nebo nějaký jiný závod. Moc jsme se tam nezdržovali, radši jsme sešli dolů ohřát se a občerstvit se připraveným čajem a kyselicí. Tady jsme si také předali své dojmy ze závodu. Výsledky v ženské kategorii byly celkem předvídatelné. První Zuzka, za ní Deny a pak já.
Zuzka měla v plánu se trochu šetřit na Kateřinický trail, ale adrenalin ji přepnul do závodního módu. Navíc jí byla na hřebenovce zima, a tak se snažila nepříjemné klima kompenzovat rychlým během. Předběhla i několik mužů.
Deny běžela jako já sama, hlava jí moc nejela, takže do kopce spíše šla. Nahoře v té mlze a zimě se prý nebyla schopna vyburcovat k nějakému zrychlení. Byla ráda, že se při této příležitosti mohla podívat na stezku, protože normálně by tam asi nešla, ale dvakrát ji vidět nemusí. Byla spokojená s čepovaným pivem po doběhu a příjemnou tečkou jí bylo ocenění ženské kategorie a pěkní hasiči kolem.
Martin k běhu zvolil kraťasy a triko s krátkým rukávem, ale byla mu zima. Muži běželi více pospolu a mohli se vzájemně tahat a předbíhat. Do kopce Martin problém nemá, to vždycky někoho dožene, seběhy mu ale moc nejdou. Ke konci se dotahoval na vytrvalého Poldu Hejneše, nakonec oba skončili ve svých kategoriích čtvrtí.
V kategorii do 40 let doběhl třetí Martin Krhut (stanice Ostrava–Přívoz), druhý Lukáš Jelšík (stanice Bílovec) a první Petr Tešnar ze stanice Ostrava–Jih.
V kategorii nad 40 let patřil třetí stupínek Martinovi Tuharskému (stanice Český Těšín), druhý Davidu Tvrdoňovi (stanice Valašské Meziříčí) a z celkového prvenství se radoval Lukáš Krpec ze stanice Frýdek–Místek. Po vyhlášení výsledků jsme se pobavili s kamarády a pomalu rozcházeli. Děkujeme pořadatelům za uspořádání dalšího ročníku a společně se těšíme na další.

Pro sdh-metylovice.info Jana Kolibová.

Celkové pořadí, kategorie MUŽI DO 40 LET:
pořadí – závodník (jednotka) – výsledný čas

1. Petr Tešnar (HZS MSK, stanice Ostrava-Jih) – 44:51
2. Lukáš Jelšík (HZS MSK, stanice Bílovec) – 45:01
3. Martin Krhut (HZS MSK, stanice Ostrava-Přívoz) – 47:18
4. Martin Koliba (SDH Metylovice) – 48:20
5. Václav Tyleček (HZS MSK, stanice Ostrava-Fifejdy) – 49:30
6. Antonín Votýpka (JSDH Kopřivnice) – 50:21
7. Jan Chudík (HZS MSK, stanice Ostrava-Fifejdy) – 53:54
8. Jaroslav Hýbl (HZS OLK, stanice Šumperk) – N
9. David Řehulka (HZS MSK, stanice Vítkov) – N

Celkové pořadí, kategorie MUŽI NAD 40 LET:
pořadí – závodník (jednotka) – výsledný čas

1. Lukáš Krpec (HZS MSK, stanice Frýdek Místek) – 43:00
2. David Tvrdoň (HZS ZLK, stanice Valašské Meziříčí) – 45:43
3. Martin Tuharský (HZS MSK, stanice Český Těšín) – 46:17
4. Leopold Hejneš (HZS MSK, stanice Ostrava-Jih) – 46:42
5. Miroslav Pazdera (HZS OLK, územní odbor Olomouc) – 46:52
6. Tomáš Zobaník (HZS OLK, územní odbor Přerov) – 47:26
7. Tomáš Melčák (HZS MSK, stanice Nový Jičín) – 50:04
8. Roman Kika (HZS OLK, územní odbor Olomouc) – 51:03
9. Robert Koudelka (HZS MSK, stanice Ostrava-Fifejdy) – 51:48
10. Ivan Urban (HZS OLK, územní odbor Olomouc) – 53:50
11. Tomáš Kulčák (SOŠ PO a VOŠ PO F-M) – 54:05
12. Radovan Koutný (HZS OLK, územní odbor Přerov) – 56:58
13. Rudolf Šelepa (HZS MSK, stanice Nový Jičín) – 58:09
14. Petr Sladký (HZS ZLK, stanice Valašské Meziříčí) – 63:25
15. Zdeněk Hubáček (JSDH Uničov) – 63:51
16. Petr Teslík (HZS MSK, stanice Ostrava-Poruba) – N

Celkové pořadí, kategorie ŽENY:
pořadí – závodnice (jednotka) – výsledný čas

1. Zuzana Bílková (SDH Metylovice) – 55:44
2. Denisa Izvorská (SDH Metylovice) – 66:07
3. Jana Kolibová (SDH Metylovice) – 79:05