12. 6. NoMen Run

24 Čvn

Nové Město na Moravě, 12.6.2021 – Po třech odložených termínech jsme se 12. června 2021 dočkaly, a popáté vyběhly na trasu jedinečného závodu Nomen Run. (Čtyřčlenná holčičí štafeta brázdí 88 krásných kilometrů mezi Novým Městem na Moravě a Velkou Bíteší.)

Původní sestavu bohužel koncem dubna ze zdravotních důvodů opouští Jana, a tak oslovujeme Kristu, která naštěstí souhlasí a těší se.
Máme ověřeno, že je lepší mít i řidiče a kustoda, aby mezi úseky nemusela sedat za volant žádná běžkyně. Nominaci jednoznačně získává a naštěstí i přijímá Easy.
Začátkem června je zveřejněna startovní listina. Máme vybíhat 8:40, docela pozdě, asi nám bossky věří a zařazují nás mezi rychlejší štafety. I přesto jedeme na místo činu o den dříve, tentokrát bydlíme přímo v Novém Městě. Večerní soustředění „narušuje“ fakt, že se nemáme kde najíst – jedna hospoda plná, ve druhé mají tolik objednávek, že nás odmítají… Ale kebab a kluci snědí šikovní to jistí. Ráno už máme parádní snídani v hotelu, stíháme kávičku i všechny potřebné předzávodní rituály.

Po osmé přijíždíme do Vysočina Areny, Zuza se jde rozběhat, my se rozkoukáváme. Pak nějaké foto, TFUJ TFUJ TFUJ a Zuza jde na to! Má určitou motivaci, takže na prvním meeting pointu už je první z její čtveřice, s docela slušným náskokem. Na druhém meeting pointu identická situace, předávka totéž.
Vybíhám já. Dvojku jsem nikdy neběžela, a v rámci organizace jiných záležitostí jsem si ji zapomněla nastudovat. Jelikož běžím sama, občas chvílemi znejistím, jestli jsem správně. Ale fáborky mě vzápětí přesvědčí, že ano. Na meeting pointu mě předbíhá jedna borka, pár kilometrů na to druhá v oranžovém tílku z týmu O106. Té se snažím držet, do kopce totiž občas jde. Jenže to mě i trochu demotivuje, takže stoupák z Lísku (hnusný!) taky jdu. Pak už vyhlížím Easyho a blížící se konec úseku, ale ještě několik zatáček. Oranžové tílko mám na dohled. Pak už je poslední kopec, na něm čeká Easy, pak seběh a předávka. Borku nestíhám, ale jsem kousek za ní. Děkuji jí za „tahanec“, zaběhla jsem to tak nějak podle představ. (Pod šest na kilometr.)
Třetí úsek kolem přehrady Vír běží Krista. Já se celou dobu vzpamatovávám z dvojky. Ale přece jen jí jdu kousek naproti, za chvíli už valí v Easyho doprovodu – je mokrá, je vedro, tak jí Easy nesl vodu nejen na napití, ale i na polití.
Čtyřku jsme tentokrát přiřadili Radce. Je kopcovitá, tak jí moc nechutná. Prská už na meeting pointu a po předávce použije dokonce jedno sprosté slovo. Uklidňuju ji, že osmička bude o hodně lehčí.
A už jsme v druhé půlce závodu. Pětka je překopaná, delší, o dost těžší, taky samé kopce – takže ji pochopitelně vyfasovala Zuza. A pere se s ní perfektně, na meeting pointu nenadává ani nepláče.
Šestka je taky trochu změněná, už se neběží kolem hradu Pernštějn, ale pořád je to dvakrát, resp. třikrát hodně nahoru a hodně dolů. Běžím sama, první kopec dávám „běžmo“. Předbíhá mě jedna mladice, která jede bomby, úplně jiná liga, takže mě to ani neštve. Seběh do Věžné je trochu nuda, začíná kapat. Vidím Easyho, blíží se meeting point na nádraží. Už prší dost a holky ani nevystupují z auta. Druhý kopec, dost prudký, popadané stromy a lije jak z konve. Nevadí, nechávám se promočit a jdu. Kousek pod vrcholem mě dohání oranžové tílko: „Tak zase spolu, co?“ Tentokrát se jí držím „jak hovno košule“. Jakmile se rozbíhá, rozbíhám se taky. Pak je dlooouhý seběh, stačí uviset tempo, ha ha. Už neprší. V terénu mám výhodu, jelikož mám trailovky, kdežto kolegyně pětiprstky, klouže jí to. Tak jdu na chvilinku před ni. Easy nás táhne do posledního kopce. Jdeme ho, Easy nám něco povídá, oranžové tílko mu dokonce odpovídá, já jen astmaticky funím. Borka se rozbíhá, já po pár metrech taky. Poslední seběh kolem kravína, sprint a předávka. Objímám oranžové tílko, bez ní bych to tak rychle nedala! Díky! (Soukromý cíl splněn, pod sedm na kilometr.)
Sedmičku rube Krista, jedeme celkem hned na meeting point a v autě zjišťujeme, že to možná ani nestihneme. Vzápětí telefon – Krista. „Deny já jsem asi seběhla, už dlouho jsem neviděla fábory.“ O ou. Ještě že existují chytré telefony, mapy v mobilu, sdílení polohy atd. Sice to chvilku trvá, ale navádíme Kristu, že musí prostě doprava a hodně do kopce. Povzbudivé, že? Čekáme na meeting pointu a Easy jí jde naproti. Je to dobré, našli se a za nedlouho Krista probíhá kolem nás. Povzbuzujeme ji, že ji teď čeká krásná pasáž kolem říčky Libochovky. O jejích potížích s kotníkem nemáme tušení. Jedeme na předávku, a Easy jde opět naproti, co to jde. Krista je hrdinka, dobíhá v dobré náladě, a v autě se pak maluje a upravuje.
Raduš má osmičku za odměnu. Meeting point je na kopci, tak je její úsměv trochu kyselý, ale je! V Bíteši rychlá zastávka v obchodě a pak už čekání na společný finiš. Vyzvedáváme medaile, ať si pak máme co předat, a Raduš už je tu. Ona je neskutečná! (11. místo z cca 90!) Probíháme bránu a máme radost.
Medaile, šampáňo, pivo, jídlo, kafe, foto. To vše v pohodové a komorní atmosféře (vyhlášení proběhlo chvíli před naším příjezdem, takže jsme v areálu jen s pořadateli a několika málo týmy, jejichž „finišerky“ ještě ukusují poslední kilometry osmého úseku). Opouštíme Velkou Bíteš spokojené a hrdé na sebe, a hlavně na své spoluběžkyně.
Děkuji holky! Plus jeden obrovský dík za všechny služby (řidič, hecíř, kustod, doprovod, atd. atd.) EASYMU!

Zuza:
Během covidového roku 2020 jsem zjistila, že mi vůbec nechybí běžecké závody. Ale na NMR jsem se ještě připravovala, hlavně psychicky. Byly mi přiděleny úseky, které jsem ještě nikdy neběžela. Jednička byla pro mě za odměnu. Kopečky, les a klid. Držela jsem si rozestupy. Pátý úsek letos vedl na nové trase. Sice jen 9 km, ale několik kopců. Teplota přibývá, sluníčko pere. Dle očekávání je to dřina. Ale skvělá podpora Easyho a holek mě žene kupředu.
NMR jsem letos běžela popáté. Zážitků mám za těch let spoustu, i nějaké slzičky. Ale v nejlepším je třeba končit.

Krista:
Když mě holky nominovaly do sestavy po odpadnutí Jany kvůli zdravotním problémům, říkala jsem si, že to bude náročné. Že to ale bude až tak (napsala bych sprosté slovo) náročné, to jsem fakt nečekala! První úsek po asfaltu v tom pařáku nebyl výkonnostně úplně dle mých představ, ale na to, že nejsem zrovna běžecká hvězda, jsem už holky připravila. Takže jsem se smířila s tím, že holky připravím o nějaké ty minuty. Ovšem korunku jsem tomu dala ve druhém úseku, kde jsem si hned po druhém kilometru zvrtla kotník tak, že jsem chviličku váhala, jestli se na něj ještě postavím. Ale přece bych Radku nepřipravila o její druhý úsek, a tak jsem se nohu snažila rozeběhnout a připravit ji na dalších 11 km. Při té snaze jsem však zapomněla sledovat fáborky, takže jsem se ještě k tomu všemu ztratila – to se může stát jen mi! Sorry holky! Z té vší hrůzy jsem se ale nějak vymotala, a hlavně se nevzdala (Easy může potvrdit, že jsem si asi tak tisíckrát řekla v duchu i nahlas, že už se na to vykváknu! A že už v životě nepoběžím ani na autobus!) Nicméně ten pocit v cíli, že jste to zvládli, je k nezaplacení!! Děkuji, holky, za zkušenost!

Radka:
I když už jsem běžela tento závod několikrát, je to stále těžší a těžší . . .
Ale opět se mi potvrdilo, že:
1. Jak říká Zuzka, každý kopec má svůj konec. (A že ten Zuzčin letos byl!)
2. Holky z Metylovic vydrží všechno. Prostě všechno! Náš benjamínek týmu – Krista, zbloudí z trati, podvrtne si kotník, ale běží a běží dál. Ani jadrného slova od ní neuslyšíte! Ani žádné stěžování! Zastaví ji až předávka další běžkyni. Dokonce zatají svůj zdravotní stav! (Ne že by to na stavu věci něco změnilo, ale aspoň jsme ji mohli politovat.)
3. Denčina organizace, navigace a nasazení opět na 250%.
4. Easy je nejlepší.

Easy:
Když mě holky oslovily, jestli jim po čtvrté pojedu pomoci na NoMen Run, neváhal jsem ani minutu. Věděl jsem, že nejspíše již situace okolo pandemie bude v pořádku a přijdu tak o první ligové kolo v Malenovicích. Ale kdo z Vás by vyměnil 2 x 16 vteřin za dvoudenní pomoc šikovným běžkyním z našeho sboru? Tímto děkuji za záskok jak Adélce, tak Démonovi. Zhostil jsem se role řidiče, poradce, doprovodu, hecíře a nosiče vody, a to bez nároku na honorář, a hlavně moc rád.
Když holky někomu řeknou, že poběží NoMenRun, plus mínus 90 km, z Nového Města na Moravě do Velké Bíteše, nezní to tak drsně, jaké to ve skutečnosti je. Všichni většinou použijí matematiku, podělí čtyřma, poté dvěma a vychází jim zcela normální úsek cca 11 km. Nikdo neřeší terén, výškové převýšení, počasí, množství alergenů v ovzduší ani celkovou náročnost. O zkušenostech na této trati už vůbec nemluvím. O to více bych označil výkon Kristy za veleúspěšný. I když detailní čísla tomu neodpovídají, poprat se s jednotlivými úseky poprvé musí být mazec. Můžete mít mapu nastudovanou sebelépe, ale na startu jen víte, že Vás čekají dva kopce velké jako svině, a někde v dáli cíl prvního či druhého úseku. A do toho bláznivý Easy, který Vás furt hecuje a nedá Vám vydechnout. (v polovině a na konci úseku) Domluva „můžu jít chvíli pěšky“ neexistuje. To, že si Krista „omylem“ zlikvidovala kotník, díky tomu zabloudila, musela uběhnout více kilometrů, aby se vrátila na oficiální trať, a přesto dokončila svůj druhý úsek, beru jako největší hrdinský počin našich čtyř bojovnic.
Ostatní tři matadorky této tratě, pětinásobné účastnice, si vedly znamenitě, zkušeně a mazácky. Zuzka rychlost, Deny síla, a Radka – co Vám budu vykládat… když někdo nahlíží do TOP TEN na jednotlivém úseku, z necelé stovky štafet, to je prostě výkon par excellence.
NoMenRun 2021 v kostce = super „věc“, o tom se nedá vyprávět, to musíte zažít. A je jedno jestli jako závodnice, doprovod či divák. Přímo na místě pochopíte, jak velké výkony předvádějí všechny účastnice. Jak říkám holkám vždy, chtěl bych být součástí týmu, kdyby existovala mužská verze, ale NIKDY bych to nechtěl běžet.
A také – hořčík s Vámi.

Celkové pořadí:
Pořadí – družstvo – výsledný čas

1. RUNaMUM – 7:28:54
2. DrTi tým – 8:01:47
3. Ultimátní svištišťáci – 8:05:10
4. Maminky v běhu – 8:14:50
5. Čarokrásné Čakry – 8:28:33
6. Nedostižné – 8:29:34
7. Jeden měsíc běžce – 8:32:11
8. CSG TRI TEAM Ruzovky 2 – 8:34:27
9. RůžOFFky v běhu – 8:39:50
10. Splašený coury – 8:54:15
11. VŠICHNI ZA MNOU! – 9:05:06
12. Predator Workout Brno – 9:06:33
13. Běhničky – 9:08:01
14. AC Gomango Högner Women elite – 9:08:49
15. Fantastická čtyřka – 9:13:18
16. Prostěběhny – 9:21:23
17. O 106 – 9:21:53
18. MAJkerky – 9:22:55
19. Jdu běhat D – 9:23:32
20. SK Meteor Brno – Chicken Run – 9:24:33
21. Advenťačky – 9:26:18
22. Chyť nás když to dokážeš – 9:30:12
23. Šternberské hvězdy – 9:30:53
24. Fór run girls – 9:30:55
25. AK Tišnov – Rolling Women – 9:30:58
26. Hopsalenky – 9:31:24
27. Cvilínské schodařky Krnov II – 9:31:35
28. PrIMA Advenťačky – 9:34:23
29. Dragonflies – 9:37:39
30. Matky v tahu – 9:38:31
31. SPORT design store – 9:43:11
32. To rozběháme! – 9:45:51
33. DURAS team – 9:49:05
34. Oil´s team – 9:51:42
35. Bylo nás 5 – 9:52:51
36. Wildcats – 9:53:40
37. Vyriony – 9:53:41
38. Bez nás to neběží – 9:53:48
39. Ladies gang – 9:54:56
40. WINNERS Nový Šaldorf – 9:57:12
41. aMATérky – 9:58:00
42. Lakros Paka – 9:58:01
43. SDH Metylovice – 9:58:54
44. Top4Running Club – 9:59:22
45. Terénkozy – 10:01:05
46. PERUN TEAM BLANSKO 1 – 10:02:47
47. +-40KY – 10:03:45
48. Tchičína-run – 10:04:28
49. Limitovaná edice – 10:05:56
50. Bohemky – 10:07:52
51. Šífky z Davle – 10:09:44
52. Tevačky – 10:10:26
53. KILI team – 10:11:24
54. Cvilínské schodařky 1 – 10:13:54
55. Semilské běhničky – 10:17:51
56. Jdu běhat A – 10:17:53
57. Šnečkyně – 10:20:14
58. Dream Team – 10:21:31
59. Valachiarun – 10:23:23
60. Rychlé želvy – 10:24:12
61. Měly jsme křečka – 10:24:35
62. Poběhlice – 10:26:09
63. Už tu zase lítáme – 10:29:13
64. Trilobitky – 10:31:01
65. Běžící čtyřky – 10:32:10
66. Tak nějak sama – 10:32:25
67. Mrskličačky z Mrsklic – 10:33:47
68. MPC System-ky – 10:34:46
69. #ibalginy – 10:36:34
70. Bábovky – 10:38:27
71. Růžové mašle – 10:38:50
72. Želvem tempím – 10:40:00
73. Líné Veverky Zaženou Nudu – 10:44:21
74. Běhalky – 10:50:54
75. Prostě běž Ostrava – 10:55:40
76. PROTOŽE TO NEVZDÁM – 10:56:22
77. I běhání můžete mít rádi I. – 10:57:05
78. CSG TRI TEAM Růžovky 1 – 10:57:21
79. Nebul a běž – 11:02:41
80. Prostě želvičky – 11:04:11
81. vopice na tahu – 11:04:25
82. KUMPAČKA – 11:11:20
83. Vysmáté kecky – 11:12:21
84. Seveřanky – 11:17:45
85. Bezinky – 11:20:41
86. Running rebels – 11:29:42
87. #narcisrunners – 11:34:49
88. Jdu běhat B – 11:39:36
89. Plzeň Forever – 11:45:39
90. GymTým – 12:02:08
91. Slowly Ladies – 12:08:21

Pro sdh-metylovice.info Denisa Izvorská.