2. 7. Metylovice

6 Čvc

Metylovice, 2.7.2022 – V tradiční termín – první sobotu v červenci – se v Metylovicích uskutečnil 56. ročník naší pohárové soutěže.

Letos jsme se dočkali asfaltové plochy kolem základny a startu, takže jsme mohli dát vale kobercům! Traťové rekordy u nás drží muži Prchalov A (2021 – 13,556 s), ženy Mistřovice (2016 – 16,620 s), veteráni Svinov (2018 – 14,308 s) a domácí veteránky (2020 – 19,357 s). Z posledních 11 ročníků Moravskoslezské ligy byla největší účast devětkrát právě u nás. Startovní listina letos čítala 54 družstev, což je zatím opět nejvíce z uskutečněných ligových kol. Tím rozdílem, který naši účast zvedá, jsou neligové týmy. Nemusí k nám přijet, protože body nesbírají, ale přijet chtějí. Tentokrát jich bylo 18. Velké díky!
Startovní číslo 1 měli naši veteráni. Trochu se trápíme se shozy, a přestože měl Péťa nalevo náš letošní nejlepší čas 15,306 s, výsledný byl 16,724 s. Svinovští veteráni u nás zvítězili čtyřikrát v posledních pěti letech. Proudaři si trochu stěžovali na pomalejší vodu, ale čas 15,180 jim s přehledem stačí na vedení. Trojku pak měl favorit favoritů – prchalovské mužské béčko. Letos brali plný počet bodů na všech čtyřech kolech, prchalovští muži u nás triumfovali na čtyřech posledních ročnících. Ale chybou na koši jsou obě tyto řady přerušeny a je z toho neplatný pokus. Muži Vrbice stoupají výsledkovou listinou kolo od kola a formu si drží nadále – 14,815 s. Pětku pak má naše mužské áčko. Zranění Kuby odsouvá jeho první start nejspíš až na konec července, takže si podruhé půjčujeme na pravý proud Martina Staňka. Malinko prostříkl, ale na čas 15,309 s si nemůžeme vzhledem k dalšímu vývoji vůbec stěžovat. Rovněž jistebničtí muži vyčerpávají druhé půjčení zdarma, příště už by to bylo za bodový odpočet. Čas 14,749 s je řadí na první místo. Mošnovští veteráni mají bezmála vteřinový prostřik nalevo, ale jdou na průběžnou druhou příčku za 16,052 s. Lubňané u nás nechyběli nepřetržitě od roku 1988, což je po domácích druhá nejdelší série. Jejich sestavu ovlivňují dovolené, proto si půjčili na levý proud Pavla Krpce a zapisují si 15,089 s. Muži Vyšních Lhot jsou prvním neligovým týmem ve startovní listině. Odměňujeme i nejlepší týmy mimo MSL, a to by mohlo být jejich cílem. Bohužel levý proudař si při zákleku odpojil proudnici a byl z toho neplatný pokus. První startovní desítku zavírají ženy Skalice – aktuálně vedou Moravskoslezskou ligu, Beskydskou ligu i Novojičínskou ligu. I přes pozdější vodu napravo a omytí terče si zapisují 17,401 s.
Petřvaldičtí veteráni nejsou příliš spokojeni se svým časem 14,942 s, nicméně řadí se do čela a upevňují si své vedení v lize. Ženy Tísku to rozjely na traťový rekord. Výstřiky 15,3 s, nalevo s mírným prostřikem 16,9 s, ale výsledný čas na pravém terči je až 19,908 s. Oba mošnovští proudaři měli smyčku za zády a podobné prostřiky na 15,547 s. Čtrnácté šlo na start naše ženské áčko. Skladba sestavy proudařek byl letos nekonečný příběh. Adél její zranění stále nedovoluje návrat, Markét jela se svým týmem na Moravskoslezský pohár a chyběla i Verča. Takže na levý proud se vrátila Bára Šigutová. Na pravém měla být Barča Blechová, jenže ani té nakonec nedovolilo start zranění. Využili jsme tedy služeb vítězky letošního Climart cupu – Dorotky Blahútové z Oprechtic. S vodou se muselo jet opatrněji a čas 17,720 s je příjemným překvapením (Bářina sedmnáctka po pěti letech). Ženy Rychaltic se účastnily ligy v letech 2007-2010, ale letos k nám přijel už zcela jiný tým. Čas 19,258 s nakonec stačil na 8. místo. Stachovice se mohly po výpadku Prchalova posunout do čela MSL, ale zabránil tomu čtyřvteřinový prostřik na levém proudu – 18,852 s. Ženy Vrbice u nás v předcházejících třech letech svůj pokus nedokončily. Mají půjčenou béčkařku ze Svinova a levou proudařku z Tísku, takže budou odepisovat tři body. Zapisují si čas 18,017 s a nakonec je z toho 5. místo. Osmnáctku pak má naše ženské béčko. Vloni naše ženy B na domácí soutěži chyběly, ale letos se podařilo sestavit nový tým, který bude příslibem do dalších let. Pro šestici závodnic jde o první soutěž v kategoriích dospělých a nevedly si vůbec špatně, když svůj útok dokončily za 20,638 s. Kategorii žen nad 35 let otevřely Rychaltice, které letos poprvé doplnily obvyklé duo našich a oprechtických žen, a zapsaly úvodní čas 31,613 s. Muži Svinova u nás vloni vytvořili ligový rekord (nejdelší mužský pokus). Letos proudaři čekali na vodu a byl z toho o poznání běžnější útok – 16,047 s.
Třetí startovní desítku otevíraly naše ženy nad 35 let. Chyběla Zuzka Bártková, takže ji na proudu nahradila Deny. Jenže Reňa Zuzce přišlápla hadici a vytrhla kotouč, Zuzka je daleko od terče a ani Deny nestihla zakleknout a neudržela proudnici. Útok je dokončen za 34,572 s, ale Deny má později 4 stehy na koleni. Takže i skladba sestavy žen pro Košatku bude poněkud obtížná… Muži Marklovic k nám přijeli po sedmi letech a čas 17,648 s jim vynesl cenu pro druhý nejlepší neligový tým. Svinovské ženy zatím nenaplňují svou obvyklou roli top favoritek. U nás prostříkly obě proudařky a výsledkem je 19,718 s. Bezmála dvouvteřinový prostřik na pravém terči připravil o vítězství muže Hukovic – 16,291 s. Se startovním číslem 25 se představil poslední metylovský tým – mužské béčko. Na domácí soutěži muži B nechyběli od rok 1990 a vrcholným okamžikem bylo 3. místo v roce 1998. I letos chceme tuto účastnickou tradici udržet a poprat se o nejlepší neligovou trojku. Voda je o trochu rychlejší, než bych asi v daném okamžiku potřeboval a byl z toho prostřik na 17,993 s. Aspoň ta cena pro třetí nejlepší neligový tým nakonec klapla. Muži Košatky si sice zlepšili sezónní maximum na 16,300 s, ale v lize jsou zatím předposlední. Třeba je nakopne domácí kolo, které pořádají už následující sobotu. Ženy Staré Vsi každým kolem stoupají výsledkovou listinou, ale tentokrát narazily. Bezmála dvouvteřinový prostřik na pravém terči znamenal čas 19,386 s. Po covidové pauze se k nám vrátili i muži našeho družebního sboru ze slovenské Turzovky. Ale chyba béčkaře na spojkách přinesla neplatný pokus. Tošodry si z minulého kola odnesly nulu za diskvalifikaci a bodově si příliš nepomůžou za umyté terče a čas 15,731 s. Muži Oprechtic mají na stroji půjčeného našeho Jirku Židka. Martin slušnou patnáctku z našeho pokusu nezopakoval a nalevo prostříkl na 16,445 s. Tentokrát to stačilo jen na 5 bodů za účast.
Další desítku zahajují muži Brušperku. Oba proudaři zaznamenali vcelku shodné prostřiky a časomíra se zastavuje na hodnotě 16,008 s. Ženy Turzovky doplňuje na nalívce naše Eliška Rybková. Proudařky čekaly na vodu a 24,587 s stačí jen na 15. místo. Ženy Děrného u nás startují poprvé, ale obě proudařky už tady zaznamenaly vítězství v dresu Svinova a Markvartovic. Ale opět se myly terče a výsledný čas je 18,456 s. Oprechtičtí veteráni mají dost pozměněnou sestavu – Honya na koši, Pavel Krpec na levém proudu Veverka z rozdělovače na béčkách a na rozdělovači půjčený Roman Konečný v dresu Petřvaldíku. Jenže odpojené béčko právě z rozdělovače hatí veškeré naděje a pokus je alespoň dokončen za 33,840 s. Ženy Hukovic bodovaly zatím jen v Oprechticích, kde ale vyhrály. U nás to byla šestnáctka nalevo, prostřik napravo a čas 18,341 s. Ženy Brušperku jsou v MSL zatím předposlední a žádná sláva to není ani v Beskydské lize. Jenže u nás jim to klaplo, dokázaly využít příležitost a časem 17,003 s se ujímají vedení. Čtrnáctky v mužské kategorii zatím padly jen dvě v úvodu soutěže a pak byly terče trochu zakleté. Ale třetí čtrnáctku předvedla Dolní Líštná – 14,941 s. Oprechtické ženy 35+ mají v každém svém pokusu ambici pokořit dvacetivteřinovou hranici. Na rozdělovač měly půjčenou naši Deny, kterou ale po zranění nahradila Radka Hazuchová. Napoprvé jim praskla hadice, takže útok opakovaly. Napodruhé Zuzka Kunátová napravo předvedla historicky nejlepší shoz v této kategorii na naší soutěži (19,094 s), výsledný čas 20,643 s s přehledem zajistil vítězství. Veteráni Bartovic u nás v předcházejících dvou letech stáli na pomyslné bedně. Letos však po podklouznutí béčkaře u základny svůj pokus nedokončili. Muži Děhylova měli před tímto kolem nadosah první trojku, ale po výrazném prostřiku nalevo (15,903 s) se jim naopak přiblížila pátá Vrbice.
Jednačtyřicátí šli na start muži Kozlovic. Pravý proudař už ze základny odbíhal bez kotouče a z dálky prostříkl na 20,544 s. Muži Nové Vsi mají značně omlazenou sestavu. Proudaři jsou však dál od terčů a ten levý zůstal nesražen. Muži Petřvaldíku jsou dalšími se čtrnáctkovým časem a řadí se jen o tři tisíciny za Dolní Líštnou – 14,944 s. Muži Malenovic byli vloni v lize předposlední. Letos se pohybují uprostřed tabulky a 15,199 s jim u nás jistě bude stačit na první desítku. Oprechtické ženy brzdí chyba na koši a čas 20,308 s jim vynesl 12. místo. Trojanovice se letos účastní Novojičínské ligy a Beskydské ligy. V MSL ovšem mají status neligových týmů. Využili toho jejich muži (16,009 s) i ženy (17,758 s) a v obou kategoriích si odnesli cenu pro nejlepší neligové družstvo. Ženy Těrlicka-Hradiště příliš uspěchaly vodu. Rozdělovačka zůstala daleko před značkou, proudařky před koberci a útok byl dokončen až v čase 36,217 s. Muži Větřkovic byli pátí na úvodním kole v Malenovicích, pak ale třikrát mimo desítku. Jenže stejně jako v ženské kategorii dokázali skvěle proměnit příležitost a časem 14,618 s jdou do čela. Veteránskou kategorii rozšířil z obvyklých šesti účastníků na sedm Hájov s naším košařem Kahym na nalívce. A čas 16,397 s jim stačil na 4. příčku, my jsme skončili pátí.
Ženy Markvartovic u nás zvítězily v roce 2018, ale jejich sestava se od té doby značně proměnila. Levá proudařka nestihla zakleknout a dokončuje se za 23,418 s. Ženy Krmelína mají v sestavě dvě posily z Oprechtic, ale voda je hodně pomalá a podepisuje se to na výsledném času 25,583 s. Mužskou kategorii uzavřel tým z Těrlicka-Hradiště, ale příliš povedené představení to nebylo. Proudaři byli zkráceni a levému to vytrhlo proudnici z ruky, takže výsledkem byl neplatný pokus. Se startovním číslem 54 pak celou soutěž uzavřely ženy Lhotky. Přijely k nám na poslední chvíli ze svého kola Netradiční ligy v sousedních Palkovicích. U nás už osmnáctkovými časy braly 4. a 5. místo. Jenže zastavený přívod paliva na stroji jejich útok přerušil a dokončen byl až v čase 35,104 s. V ženské kategorii jsme tak na pěti ligových kolech viděli pět různých vítězek, ale celkově vedou ty, které zatím nevyhrály. Trochu bláznivý průběh ligového ročníku.
V 17:30 je soutěž u konce a pro nás začala další směna – úklid. Ale máme radost z nové trati, která se jistě osvědčila. Bylo k vidění pár podklouznutí na startu, ale věřím, tohle se ještě do příštího roku zlepší. Máme také radost z na letošní poměry vysoké účasti družstev s především diváků. Snad se vám u nás líbilo a uvidíme se nejpozději 1. července 2023 na 57. ročníku naší pohárové soutěže.

Partnery letošního ročníku byli:
ANAJ CZECH – broušení, výroba a vývoj tvarových nástrojů – Jana a Vavřinec Pečínkovi
AUTOSERVIS-PNEUSERVIS – Martin Kocurek Palkovice
AV ELEKTRO – Aleš Velička
BESKYD ARBO s.r.o. – Jan Eliáš
CDU SPORT OSTRAVA
DANIEL PETEREK – stavební firma
DEVA – výrobce ochranných oděvů
EXTRAVÝFUK – dodavatel výfuků do aut
FAJNÉ STROJE – Lukáš Volník
HOSPŮDKA NA HŘIŠTI – Vaclavinek s.r.o.
Ing. JIŘÍ ŽÍDEK – elektroinstalace a revize
OBEC METYLOVICE
PIVOVAR RADEGAST
POTRAVINY – Milan Kulhánek
PEKAŘSTVÍ BOČEK
POTRAVINY POD ČUPKEM – Magdaléna Suchanová
RONEX – Ing. Radomír Kulhánek
SPORTOVNÍ KLUB METYLOVICE
SPORTOVNÍ ODĚVY HANAH – Ivana Peksová
TOPSI s.r.o.

Celkové pořadí, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Větřkovice (OP) – 14,345 – 14,618 – 14,618 – 25
2. Jistebník (NJ) – 14,749 – 14,367 – 14,749 – 22
3. Vrbice B (KI) – 14,490 – 14,815 – 14,815 – 20
4. Dolní Líštná – 14,941 – 14,227 – 14,941 – 18
5. Petřvaldík (NJ) – 14,862 – 14,944 – 14,944 – 16
6. Lubno – 15,089 – 14,861 – 15,089 – 15
7. Malenovice – 14,493 – 15,199 – 15,199 – 14
8. Metylovice A – 14,693 – 15,309 – 15,309 – 13
9. Mošnov (NJ) – 15,547 – 15,517 – 15,547 – 12
10. Tošodry (NJ) – 15,731 – 15,037 – 15,731 – 11
11. Děhylov (OP) – 15,903 – 14,457 – 15,903 – 10
12. Brušperk – 15,905 – 16,008 – 16,008 – 9
13. Trojanovice (NJ) – 16,009 – 15,560 – 16,009 – —
14. Svinov (OV) – 16,047 – 15,698 – 16,047 – 8
15. Hukovice (NJ) – 14,300 – 16,291 – 16,291 – 7
16. Košatka (OV) – 16,300 – 15,819 – 16,300 – 6
17. Oprechtice – 16,445 – 14,917 – 16,445 – 5
18. Marklovice (KI) – 17,648 – 17,510 – 17,648 – —
19. Metylovice B – 17,993 – 17,391 – 17,993 – —
20. Stachovice (NJ) – 18,852 – 14,573 – 18,852 – 5
21. Kozlovice – 15,020 – 20,544 – 20,544 – 5
22. Nová Ves – N – 15,916 – neplatý pokus – —
23. Vyšní Lhoty – N – 16,095 – neplatý pokus – —
24. Prchalov B (NJ) – N – N – neplatý pokus – 5
25. Turzovka (CA) – N – N – neplatý pokus – —
26. Těrlicko-Hradiště (KI) – N – N – neplatý pokus – 5

Celkové pořadí, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Brušperk – 17,003 – 16,726 – 17,003 – 17
2. Skalice – 16,436 – 17,401 – 17,401 – 14
3. Metylovice A – 17,720 – 17,232 – 17,720 – 12
4. Trojanovice (NJ) – 17,758 – 17,617 – 17,758 – —
5. Vrbice (KI) – 17,141 – 18,017 – 18,017 – 7
6. Hukovice (NJ) – 16,674 – 18,341 – 18,341 – 9
7. Děrné (NJ) – 17,639 – 18,456 – 18,456 – 8
8. Rychaltice – 19,258 – 18,858 – 19,258 – —
9. Stará Ves (OV) – 17,439 – 19,386 – 19,386 – 7
10. Svinov (OV) – 18,827 – 19,718 – 19,718 – 6
11. Tísek (NJ) – 16,900 – 19,908 – 19,908 – 5
12. Oprechtice – 20,308 – 19,972 – 20,308 – —
13. Metylovice B – 20,638 – 19,753 – 20,638 – —
14. Markvartovice (OP) – 23,418 – 22,232 – 23,418 – —
15. Turzovka (CA) – 23,542 – 24,587 – 24,587 – —
16. Krmelín – 25,583 – 24,986 – 25,583 – —
17. Lhotka – 34,905 – 35,104 – 35,104 – —
18. Těrlicko-Hradiště (KI) – 36,217 – 35,620 – 36,217 – 5

Celkové pořadí, kategorie MUŽI NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Petřvaldík (NJ) – 14,942 – 14,311 – 14,942 – 12
2. Svinov (OV) – 14,804 – 15,180 – 15,180 – 10
3. Mošnov (NJ) – 16,052 – 15,135 – 16,052 – 8
4. Hájov (NJ) – 16,397 – 16,215 – 16,397 – —
5. Metylovice – 15,306 – 16,724 – 16,724 – 7
6. Oprechtice – 33,840 – 32,240 – 33,840 – 6
7. Bartovice (OV) – N – N – neplatý pokus – 5

Celkové pořadí, kategorie ŽENY NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas

1. Oprechtice – 20,643 – 19,094 – 20,643
2. Rychaltice – 26,407 – 31,613 – 31,613
3. Metylovice – 31,279 – 34,572 – 34,572

Soupiska:
post – muži A – muži B – muži nad 35

koš – Pavel Kahánek – Aleš Vyvial – Pavel Kahánek
savice – Jan Izvorský – Jan Izvorský – Jan Izvorský
stroj – Jan Šigut – Jiří Židek – Radomír Rusina
béčka – Pavel Šigut – Jan Bílek – Michal Bílek
rozdělovač – Libor Rusina – Radim Tomášek – Luděk Juřica
levý proud – Tomáš Kaňok – Michal Bílek – Petr Ječmen
pravý proud – Martin Staněk – Petr Ječmen – Radim Tomášek

Soupiska:
post – ženy A – ženy B – ženy nad 35 let

koš – Markéta Bílková – Eliška Kalivodová – Markéta Bílková
savice – Eliška Rybková – Tereza Tomášková – Anna Bílková
stroj – Denisa Mohylová – Jana Kolibová – Jana Kolibová
béčka – Zuzana Bílková – Michaela Kovalová – Renáta Matulová
rozdělovač – Denisa Izvorská – Sofie Šigutová – Radka Hazuchová
levý proud – Barbora Šigutová – Nikola Placková – Zuzana Bílková
pravý proud – Dorota Blahútová – Lucie Hajdušková – Denisa Izvorská

Průběžné pořadí MSL po 5. kole, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – body

1. Prchalov B – 105
2. Jistebník – 98
3. Stachovice – 91
4. Děhylov – 81
5. Vrbice B – 78
6. Větřkovice – 68
7. Petřvaldík – 60
8. Metylovice – 60
9. Oprechtice – 56
10. Hukovice – 53
11. Malenovice – 53
12. Tošodry – 47
13. Dolní Líštná – 47
14. Lubno – 46
15. Mošnov – 43
16. Kozlovice – 39
17. Svinov – 38
18. Brušperk – 31
19. Košatka – 29
20. Těrlicko-Hradiště – 27

Průběžné pořadí MSL po 5. kole, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – body

1. Skalice – 62
2. Svinov – 52
3. Stará Ves – 48
4. Metylovice – 47
5. Vrbice – 47
6. Tísek – 46
7. Brušperk – 43
8. Děrné – 42
9. Hukovice – 41
10. Těrlicko-Hradiště – 27

Průběžné pořadí MSL po 4. kole, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – body

1. Petřvaldík – 46
2. Svinov – 42
3. Oprechtice – 27
3. Mošnov – 27
5. Metylovice – 27
6. Bartovice – 23

Pro sdh-metylovice.info Michal Bílek.

Napsat komentář