Střípky z historie XI.

9 Dub

Ještě než se nám naplno rozjede soutěžní sezóna, přináším vám pokračování naší rubriky Střípky z historie. Podařilo se nám zdigitalizovat amatérské záběry natočené na osmimilimetrový film, samozřejmě černobílé a němé. Pro střední a starší generaci budou zajímavé tím, že se na jednotlivých videích mohou poznat. Pro mladší generaci to bude jistě zajímavá exkurze do historie požárního sportu, kdy se neběhalo v tretrách a elastických dresech.

Na úvod si můžete prohlédnout dost možná nejstarší filmový šot z historie našeho sboru. Týká se oslav 75 let založení SDH v roce 1961. Průvod prochází kolem kostela na hřiště za školou, kde se oslavy konaly. Můžeme vidět naší ruční stříkačku (z r. 1887) taženou koňmi, včetně navijáku na hadice, který je nyní v rozebraném stavu uložen v garáži a nepoužívá se. Dále naši Tatru 805, kterou jsme měli ve sboru od roku 1957. Uvidíme i ukázku hašení, včetně hašení pěnou, vystoupení tanečního souboru Pilky ze Lhotky.
Další záběry jsou z oslav 100 let založení sboru v roce 1986, konkrétně slavnostní schůze v Obecním hostinci. Dá se zde identifikovat více postav, převážně z řad vyznamenaných, mladých hasičů, dalších metylovských složeka a hostů z Turzovky, Lhotky, Lubna, Nové Vsi, Janovic…
Následuje 16. ročník naší pohárové soutěže 3.7.1982 u myslivecké chaty, kde domácí družstvo zvítězilo po 7 letech, druhé skončily Kozlovice, třetí Ostravice.
Další pohárovou soutěží je Krmelín 1982, vidíme klasické krmelínské schody, po kterých se běhá ještě dnes.
Třetí pohárovou soutěží z roku 1982 je Bystré, kde jde patrné, že za uplynulých 30 let se profil tamní trati změnil jen minimálně. Metylovice skončily ta této soutěži třetí.
V závěru jsou ještě záběry z prací na fotbalovém hřišti

Video najdete na YouTube ZDE. V lepší formě si jej můžete stahovat z Uložto ZDE. Ještě podotýkám – omluvte zhoršenou kvalitu obrazu, chyba není na vašich přijímačích.