15. 6. Oprechtice

17 Čvn

Oprechtice 15.6.2013 – Máme za sebou Oprechtický hasičský víkend, během kterého jsme za zhruba osmadvacet hodin mohli vidět ligovou soutěž mužů, žen a veteránů, noční Climart cup, ligové kolo mladých hasičů a ještě soutěž mladých hasičů o nejrychlejší nalívku.

První částí bylo 3. kolo Moravskoslezské ligy, na kterém svá loňská vítězství obhajovali muži Bartovice A, ženy Bartovice B a pětatřicátníci Svinova.
My jsme startovali klasicky v úvodu soutěže, jen áčko bylo odsunuto na pětatřicátou pozici, protože jsme čekali, až se Martin Koliba vrátí z TFA ve Vratimově. Jako první se představují domácí mužské áčko a jen malinká rezerva při shozu pravého terče je dělí od třináctky – 14,010 s.
Dvojku pak má naše béčko. Útok byl rozběhnutý dobře, jen trochu divoké zákleky, po kterých Jirka prostříkl na 15,492 s, Libor bohužel svůj terč nesrazil vůbec.
Prchalovské áčko jde do přímého souboje s Oprechticemi o vedení v lize a laťka je nastavena pořádně vysoko. Bufy má na pravém proudu nepatrně později vodu, přesto je čas 13,999 s o jedenáct tisícin posouvá do čela. Větřkovice na pravém proudu doplňuje mošnovský Tomáš Papak. Béčkař výrazně zacvakal na základně, takže pak už daleko nedoběhl. Čas 15,279 s na této trati za daných podmínek není žádná sláva a po loňských zkušenostech jen těžko bude stačit na body. Malenovických 14,763 s už je o něco lepší, ale bodový výpadek z předcházejícího kola to zcela nenahradí. Bartovické béčko má na levém proudu prchalovského Tomáše Monasporta, tedy vcelku zajímavý trejd. Menší prostřik časomíru zastavuje na hodnotě 14,568 s. Zadáci Karviné měli při skládaní savice v kádi problémy, k tomu se přidaly drobné prostřiky na obou proudech – 15,049 s.
Osmičku mají naše ženy. Bára má sraženo za luxusních 17,258 s, ale Lenka při zákleku přepadla do strany a prostříkla na výsledných 23,057 s.
Následuje Prchalov B, který zatím za předsezónními předpoklady zaostává. A čas 15,073 s ani tentokrát jejich postavení nevylepší. Veteránskou kategorii otevírají pětatřicátníci Vlčovic s naším Luďkem Juřicou na rozdělovači. Radkovi Zátopkovi krátce po výběhu ze základny béčkař přišlápl hadici a vytrhl kotouč, přesto byl levý terč sražen za 15,389 s a výsledný čas Vlčovic 16,114 s.
Druhou startovní desítku otevírají muži Staré Vsi s prchalovským Tomášem Hermanem na levém proudu. Jeho dokonalé umytí terče (18,009 s) pouze podtrhuje fakt, že i po třetím kole budou mít starovesští jen body za účast. Mošnov má na levém proudu větřkovického Lukáše Homolu, ale v poslední době je trápí spíš spoje rozdělovačů a béčkařů. Tentokrát zacvakání Ondry Poláška na funkci vliv nemělo a mošnovští si zapisují 14,477 s. Ženy Mistřovic na levém proudu doplňuje naše Bára Šigutová, ale béčkařka ji nestihla zapnout spojku, takže pak už je to jen snaha o dokončení, která však končí odepnutou proudnicí.
Startovní číslo 14 mají naši pětatřicátníci. Košaře Kovalíka trápí zdravotní problémy, takže jsme byli nuceni provést změny v sestavě a doplnit ji vlčovickým Radkem Zátopkem. Nedostatek tréninkových pokusů nejspíš způsobil, že voda možná byla o trochu dřív a Radek Rusina zakleklo trochu později, což způsobilo jeho prostřik až na výsledných 19,849 s.
Oprechtické ženy v posledních letech každoročně patří mezi hlavní favoritky ligy. Tentokrát se jim ale první kola asi podle jejich představ příliš nevyvedla. Bezmála pětivteřinový prostřik Hanky Pastorkové dává čas 21,466 s, přitom pravý terč je dole za 16,662 s (nakonec nejlepší ženský sestřik dne). Staroveské ženy mají na béčkách jistebnickou Vendulu Holušovou a vyrovnané shozy obou terčů dávají naději na solidní umístění – 17,707 s. Muži Horní Suché mají košaře Karviné, ale stroj přisaje vzduch a čas 16,274 s na body stačit nebude. Petřvaldičtí muži s Matějem Mynářem na pravém proudu se časem 14,211 s řadí na průběžné třetí místo. Lubno doplňuje na béčkách malenovický Marek Valošek, ale jejich útok končí záhy nenašroubovaným košem. Kozmické béčko dokázalo bodovat hned na prvním kole v Malenovicích, ale tentokrát svou sbírku časem 15,736 s rozhodně nerozšíří.
Třetí startovní desítku zahajují pětatřicátníci Vrbice, byť vrbický generální sportovní manažer Michal Sud bude letos obhajovat ligový titul se Svinovem. Pozdní záklek pravého proudaře způsobuje prostřik na konečných 17,319 s. Košatka má na koši petřvaldického Michala Svobodu a časomíra se po jejich pokusu zastavuje na hodnotě 14,493 s. Bartovické áčko na pravém proudu tradičně doplňuje petřvaldický Lukáš Frýdl. Chybný záklek Karla Biely u levého terče sice dává prostřik na 14,236 s, ale tohle je spíš malé vítězství, protože shoz mohl dopadnout výrazně hůře. Vrbické áčko z předních míst odsouvá menší prostřik na levém proudu – 14,544 s. Muži Štôly to mají od Popradu do Oprechtic zhruba 230 kilometrů, ale jejich pokus není korunován úspěchem. Levý proudař trošku nepochopitelně před záklekem sleduje dění za sebou a prostříkává na 15,447 s. Levý proudař kozmického áčka svůj běh vzdal zhruba v polovině trati, zřejmě po přišlápnutí hadice, takže z toho byl jen neplatný pokus. Jistebnické ženy letos po osmi sezónách figurují mimo Moravskoslezskou ligu. Při svém pokusu měly drobné rezervy na nalívce a při shozech obou terčů, ale i tak jsou časem 18,620 s průběžně druhé. Košař vrbického béčka šroubuje až nad kádí, proto to nemohlo být lepší než 15,696 s. Bartovické ženské áčko má na pravém proudu Danielu Hamalovou ze Staré Vsi. Bezmála vteřinový prostřik však na vítězství jistě stačit nebude – 17,987 s.
Naše áčko mělo startovat původně až pětatřicáté, aby se Martin stihl vrátit z vratimovského TFA (skončil tam čtvrtý a v Poháru ředitele HZS MSK po dvou závodech vede). Za startovní listiny nejprve vypadla dvě družstva Paskova, snad tímhle se pak rozjela doslova lavina posunů, takže z pětatřicítky je rázem 30 a po domluvě s Martinem víme, že tohle už nestíhá. Můžeme se jako jiní posunout někam dál, ale nechtěli jsme způsobovat ještě větší problémy, než už nastaly, takže jsme z boxu zapisovatelů doslova vytáhli domácí Honyu (za Oprechtice běžel rozdělovač), ten souhlasil, přemotal si hadice a šli jsme na věc. Při výběhu ze základny periferně sleduju, že Honya nejspíš lehce zacvakal, ale u rozdělovače se už prohnal kolem mě dopředu a jen drobný prostřik nakonec dává výsledných 14,997 s. Tohle nejspíš bude na hranici bodované patnáctky.
Petřvaldické ženy v Oprechticích absolvovaly svou první letošní soutěž, ale na výkonu to nejde znát, protože jsou časem 17,310 s do vedení. Vydrží tam však jen chvíli, protože už při následujícím pokusu bartovického ženského béčka (s novoveskou Gabkou Kubalovou a oprechtickou Hankou Kunátovou v sestavě) se opět mění pořadí na čele – 17,227 s. Svinovské béčko může trochu litovat své neúčasti na prvním kole, protože další dvě se jim povedla nadmíru – v Oprechticích si zapisují 14,122 s. Kozlovjané už možná pochopili, že využití rychlosti Pavla Krpce jen na polovině trati je trochu plýtváním a tak se posunul na pravý proud. Kozlovice jsou rázem dvanáctým mužským týmem, který na ligové soutěži předvedl třináctku. Jejich čas 13,714 s je nejen novým traťovým rekordem, ale i třináctým nejlepším časem na MSL v historii. Kdo tvrdí, že tohle čekal, ať si nechá zvýšit dávku léků. Dolní Lhota je za prostřik na pravém proudu (15,250 s) i tentokrát bez bodu a následuje Svinov A. Terče padají první vodou a displej časomíry ukazuje 13,818 s! Jen vyšší startovní číslo je připravuje o chvilku slávy. Tenhle výkon znamená druhou pozici, byť marně vzpomínám, jestli jsem už někdy viděl třináctku v podání Svinova. Na lize rozhodně ne. Ani bartovičtí veteráni neodsouvají Vlčovice z nejvyšší příčky – 16,406 s. Mistřovickým mužům se dařilo v Malenovicích i na Lubně a průběžně byli v lize třetí. Ale nenašroubovaný koš tentokrát znamená jen 5 bodů za účast.
Ženy Nové Vsi jdou ke svému pokusu s bartovickým nářadím (a košařkou s nalívačkou) , protože se jejich hasičské vozidlo nestihlo včas vrátit z kola MSL MH v Nýdku. Rozdělovačka výrazně cvakala na béčkovém spoji, pravá proudařka k tomu prostříkla, takže výsledný čas je 22,019 s. Albrechtické ženy si za nezapojenou céčkovou koncovku na rozdělovači odnesou jen 5 bodů za účast. Kozmickým ženám čas 17,528 s vynáší třetí místo, na pravém terči to bylo dokonce 16,981 s. Muži Podvysoké už stihli první kolo Severoslovenské hasičské ligy, kde se prezentovali časem 13,667 s. Ale v Oprechticích to vzadu neklaplo na 100% a je z toho „jen“ 14,613 s. Marklovickým mužům po špatné nalívce jen zaskuhral stroj a čas 15,316 s ani napotřetí body nepřinese. Veteráni Staré Vsi obhajují loňský ligový bronz. A letos to na úvod není nikterak špatné – 16,379 s. U mužů Nové Vsi to nejdřív za nezapojené béčko na rozdělovač vypadá na neplatný pokus, ale dynamické odložení přilby novoveské připravuje i o těch 5 bodů. Jedná se o osmnáctou diskvalifikaci v ligové historii. Veteráni Mniší vyhráli před třemi týdny v Malenovicích a letos jsou stejně jako Vlčovice ligovými nováčky. Levý proudař zhruba 50 metrů běžel na pravý terč, pak sice zahnul na svou stranu, ale zřejmě zlomená hadice natolik narušovala proud vody, že svůj terč nesrazil. Přitom pravý byl dole za 15,180 s.
Marklovická pravá proudařka zacvakala na základně, u terče špatně zaklekla, takže čas 23,170 s stačí opět jen na 5 bodů za účast. Mužům Mniší se vedlo o poznání lépe než jejich veteránům a časem 14,516 s nakonec uzavírají první desítku. Po útoku Svinova si vlčovičtí pětatřicátníci odškrtávají předposledního soupeře, protože Svinov je časem 16,209 s až za nimi. Oprechtičtí muži na domácí soutěži sestavili i béčko, které je časem 15,293 s třetím nejlepším neligovým družstvem za Mniší a Proskovicemi. Proudaři Oprechtic nad 35 let pozdě zaklekávají a prostřik na levém proudu zastavuje časomíru až v čase 25,503 s. Vlčovice tak hned při své premiéře na lize vítězí. Překvapivý je i triumf mužů Kozlovic, jen bartovické ženské béčko obhajuje svůj loňský výsledek.
Naši veteráni si připisují 1 bod za 6. místo, ženy 5 bodů za účast a mužské áčko 7 bodů za 14. pozici v lize. Výsledek tedy nic moc, reparát máme už za dva týdny ve Svinově.
Poslední osmapadesáté družstvo svůj pokus absolvuje v 17:08 a už ve 21:21 začíná noční Climart cup.
Během soutěže jsem na popud oprechtických pořadatelů podnikl několik online rozhovorů, takže bych chtěl poděkovat všem dotazovaným, že mě rovnou neposlali do míst, kam slunce nesvítí a mohli jsme se někdy dovědět i vcelku zajímavé věci (Maroš Slíž z Podvysoké – účastnice MSL jsou hezčí než ty ze SSHL). A našim kameramanům (především Zuzka a Easy) patří dík, že to tentokrát vzali za mě.

Hodnocení nezávislých pozorovatelů:
Občerstvení: ***** (z 5, vloni *****)
WC: **** (z 5, vloni ****)

Celkové pořadí, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Kozlovice – 13,714 – 13,411 – 13,714 – 25
2. Svinov A (OV) – 13,818 – 13,706 – 13,818 – 22
3. Prchalov A (NJ) – 13,402 – 13,999 – 13,999 – 20
4. Oprechtice A – 13,814 – 14,010 – 14,010 – 18
5. Svinov B (OV) – 14,122 – 14,083 – 14,122 – 16
6. Petřvaldík (NJ) – 14,211 – 14,094 – 14,211 – 15
7. Bartovice A (OV) – 14,236 – 13,439 – 14,236 – 14
8. Mošnov (NJ) – 14,477 – 14,198 – 14,477 – 13
9. Košatka (OV) – 14,493 – 14,368 – 14,493 – 12
10. Mniší (NJ) – 14,516 – 14,489 – 14,516 – —
11. Vrbice A (KI) – 14,544 – 14,049 – 14,544 – 11
12. Bartovice B (OV) – 13,895 – 14,568 – 14,568 – 10
13. Podvysoká (SK) – 14,233 – 14,613 – 14,613 – 9
14. Malenovice – 14,476 – 14,763 – 14,763 – 8
15. Metylovice A – 14,270 – 14,997 – 14,997 – 7
16. Proskovice (OV) – 14,46 – 15,022 – 15,022 – —
17. Karviná-Louky (KI) – 15,049 – 14,942 – 15,049 – 6
18. Prchalov B (NJ) – 15,073 – 14,584 – 15,073 – 5
19. Dolní Lhota (OV) – 14,600 – 15,250 – 15,250 – 5
20. Větřkovice (OP) – 15,279 – 14,747 – 15,279 – 5
21. Oprechtice B – 15,293 – 15,227 – 15,293 – —
22. Marklovice (KI) – 15,271 – 15,316 – 15,316 – 5
23. Štôla (SK) – 15,447 – 14,274 – 15,447 – —
24. Vrbice B (KI) – 15,649 – 15,696 – 15,696 – 5
25. Kozmice B (OP) – 15,320 – 15,736 – 15,736 – 5
26. Horní Suchá (KI) – 16,274 – 16,014 – 16,274 – 5
27. Paskov – 16,615 – 16,538 – 16,615 – —
28. Fryčovice – 16,631 – 17,091 – 17,091 – —
29. Stará Ves (OV) – 18,009 – 15,071 – 18,009 – 5
30. Milíkov – 20,833 – 16,782 – 20,833 – —
31. Metylovice B – 15,492 – N – neplatný pokus – —
32. Lubno – N – N – neplatný pokus – 5
33. Kozmice A (OP) – N – N – neplatný pokus – 5
34. Mistřovice (KI) – N – N – neplatný pokus – 5
35. Stará Bělá (OV) – N – N – neplatný pokus – —
36. Nová Ves – D – D – diskvalifikace – 0

Celkové pořadí, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Bartovice B (OV) – 17,227 – 16,929 – 17,227 – 15
2. Petřvaldík (NJ) – 17,313 – 16,880 – 17,313 – —
3. Kozmice (OP) – 17,528 – 16,981 – 17,528 – 12
4. Stará Ves (OV) – 17,707 – 17,699 – 17,707 – 10
5. Bartovice A (OV) – 17,026 – 17,987 – 17,987 – 8
6. Jistebník (NJ) – 18,235 – 18,620 – 18,620 – —
7. Oprechtice – 21,466 – 16,662 – 21,466 – 7
8. Nová Ves – 20,527 – 22,019 – 22,019 – 6
9. Metylovice – 17,258 – 23,057 – 23,057 – 5
10. Marklovice (KI) – 18,832 – 23,170 – 23,170 – 5
11. Krmelín – 29,342 – 27,387 – 29,342 – —
12. Paskov – 28,683 – 31,132 – 31,132 – —
13. Mistřovice (KI) – N – 29,565 – neplatný pokus – —
14. Albrechtice (KI) – N – N – neplatný pokus – 5

Celkové pořadí, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Vlčovice (NJ) – 15,389 – 16,114 – 16,114 – 10
2. Svinov (OV) – 15,713 – 16,209 – 16,209 – 7
3. Stará Ves (OV) – 16,372 – 16,379 – 16,379 – 5
4. Bartovice (OV) – 15,659 – 16,406 – 16,406 – 3
5. Vrbice (KI) – 15,637 – 17,319 – 17,319 – 2
6. Metylovice – 19,849 – 16,452 – 19,849 – 1
7. Oprechtice – 25,503 – 19,173 – 25,503 – 0
8. Mniší (NJ) – N – 15,180 – neplatný pokus – 0

Soupiska:
post – áčko – béčko – ženy – nad 35

koš – Vladimír Konvička – Aleš Vyvial – Kristýna Ryšková – Vladimír Konvička
savice – Jan Izvorský – Vladimír Bílek – Markéta Bílková – Vladimír Bílek
stroj – Aleš Velička – Radomír Rusina – Jana Kolibová – Aleš Velička
béčka – Jiří Ryška – Jan Bílek – Zuzana Bílková – Jiří Ryška
rozdělovač – Jan Šigut – Luděk Juřica– Denisa Ryšková – Luděk Juřica
levý proud – Michal Bílek – Jiří Židek – Barbora Šigutová – Radomír Rusina
pravý proud – Jan Gábor – Libor Rusina – Lenka Zátopková – Radomír Zátopek

Průběžné pořadí MSL po 3. kole, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – body

1. Prchalov A – 65
2. Oprechtice – 63
3. Svinov A – 45
4. Bartovice A – 42
5. Vrbice A – 40
6. Petřvaldík – 38
7. Podvysoká – 36
8. Kozlovice – 35
9. Mistřovice – 34
10. Svinov B – 32
11. Metylovice – 31
12. Mošnov – 30
13. Karviná-Louky – 29
14. Větřkovice – 28
15. Košatka – 28
16. Bartovice B – 25
17. Lubno – 24
18. Malenovice – 22
19. Kozmice B – 18
20. Prchalov B – 17
21. Nová Ves – 16
22. Marklovice – 15
22. Dolní Lhota – 15
22. Vrbice B – 15
22. Kozmice A – 15
22. Horní Suchá – 15
22. Stará Ves – 15

Průběžné pořadí MSL po 3. kole, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – body

1. Bartovice B – 40
2. Stará Ves – 35
3. Metylovice – 25
4. Oprechtice – 24
5. Kozmice – 24
6. Albrechtice – 20
6. Bartovice A – 20
8. Nová Ves – 16
9. Marklovice – 15

Průběžné pořadí MSL po 1. kole, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – body

1. Vlčovice – 10
2. Svinov – 7
3. Stará Ves – 5
4. Bartovice – 3
5. Vrbice – 2
6. Metylovice – 1
7. Mniší – 0
7. Oprechtice – 0

Pro sdh-metylovice.info Michal Bílek.

2 odpovědi na “15. 6. Oprechtice

  1. „Jeho dokonalé umytí terče (18,009 s)“.. musím podotknout že jsem terč v pátek dokonale umyl vodou s jarem 😀

  2. Dík za videa patří POUZE Zuzce, já si střihl tak tři kousky, než Zuzka něco málo snědla !!!

Komentáře nejsou povoleny.