NIGHT RUN OLOMOUC, 11.10.2014

16 Říj

V sobotu 11.10.2014 se pár nadšenců z Metylovic (a Příbora) „proběhlo“ v Olomouci.
sdh.jpg

Ano, vidíte správně, i mé jméno figuruje ve startovní listině. Co k tomu vedlo člověka, který neběhal? Nepočítám samozřejmě hasič, či fotbal, myslím běh, jako samostatný koníček. V letošním roce jsem doprovázel naše „běhny“ na pár závodech. Až na tom posledním v Praze, který holky absolvovaly v rámci hasičského zájezdu přišel ten pravý impuls. A to byl týpek vepřojidního vzhledu, takový jako jsem donedávna byl i já. Velké břicho, zadek atd. Jenže tento borec měl na sobě startovní číslo! Říkám si, ty bláho, to ne, to špatně vidím. I to vybavení na sobě, retro tepláky, rolák, on přece nemůže běžet. BĚŽEL !!! A v tu chvíli jsem si řekl, kámo, když to dokáže on, tak ty musíš taky. Nevím jak dopadl, ale v hlavě ho mám pořád. Pak jsem si uvědomil, že jediným jeho důvodem muselo být to, že běžel AVON běh, čili podpořil dobrou věc. Přispěl startovným na to, aby ty naše nejoblíbenější mužské hračky byly co nejvíce zdravé.

A teď už víte, že v Olomouci jsem přispěl i já. Po osudné chvíli v Praze přišel den D, a to že jsem zkusil, jestli těch PĚT kilometrů vůbec uběhnu. Nebudu to natahovat, uběhl jsem to a v docela slušném čase. (říkala teda Deny) Následovaly další čtyři pokusy a další den D, přihlášení se na závod. Řekl jsem si, že výsledkově není co ztratit a část startovného jde na dobrou věc, takže, GO EASY GO.

Přihlášeno, startovné zaplaceno a ejhle už je sobota 11.10. Dopoledne doprovázím Deny a Rudu pro první místa na TFA do Závišic a pak pokračujeme do té Olomouce. 🙂 Těsně před odjezdem se profláklo, že poběžím taky, no ale i tak se mi to podařilo docela dlouho tajit. Ruda, od kterého jsem si půjčil čelovku se spontánně rozhodl startovat taky, tak jsme si v autě mohli dělat legraci, že kdybychom náhodou doběhli do cíle oba jako první, že by mě měl pustit na první flek. Už vyhrál TFA, druhé vítězství je tajné, takže proč by měl vyhrát potřetí. 🙂

Doplním ještě zbytek odvážlivců, kteří se nebáli pokořit nástrahy PĚTIkilometrové trati. Byla to Deny, Bára a Zuzka. A před kým smekám, jsou „Kolibáči“, kteří se rozhodli po našem hecu (pojeďte taky) na konci TFA v Závisících, že teda pojedou. A to, že bude svou druhou závodní trasu absolvovat i Berenička, to stojí taky za zmínku.

Nálada byla celý výlet výborná, pouze já jsem tak hoďku před startem zažíval nervy jako prase. Jak zpívá Leoš Mareš „Svírá se ti břicho a srdce auch, Němci tomu řikaj Flugzeuge im Bauch. Dostaví se smutek a chováš se tiše, je to jako když ti lítaj letadla v břiše“

Vše se ale rychle seběhlo, a je odstartováno. Zvolili jsme společně taktiku, být na startu, co nejvíce vpředu. Akorát Martin s kočárkem musel poctivě odzadu, aby nikomu na startu nevadil. Ale stejně musel všechny nas..t , protože téměř všechny předběhl. A to musí být bomba, když Vás předběhne šikovný klučina s kočárkem.

Chvíli běžím s Rudou, ale pak mu dávám svolení, že může zdrhat, aby mu ti profíci neutekli. Běželo se dobře, jediné co jsem postrádal, že jsem nevěděl, kolik zbývá kilometrů do cíle. Takže jsem nevěděl, jestli mohu zrychlit, zvolil jsem takové rychlejší tempo, ale umřít na trati jsem nechtěl. To že jsem naprostý amatér dokazoval můj průběh občerstvovací stanicí. Hodná paní má nataženou ruku s kelímkem, já ji ho vyškubnu, půl kelímku je na ní. A když kelímek naklopím k puse, že se napiji, tak si zbylý obsah kelímku naliji do nosu. Popadám dech, ale stále běžím. Co mi ovšem šlo, jako bych byl profík, bylo odhození tohoto kelímku. Švihnul jsem ho naštvaně do trávy, prostě mimo trať, aby i nadále byla trasa, co nejvíce bezpečná.

Přibližuje se zvuk moderátora, to znamená, že bude cíl. Zkouším předběhnout co nejvíce chlapů, co kdyby náhodou patřili do mé kategorie. Probíhám cílem, samozřejmě amatérsky, protože jsem si zapomněl vypnout hodinky, na kterých jsem důležitě sledoval svůj čas. Dobré ovšem bylo, že běžím k cíli, a lidi řvou, tleskají, hulákají, tak se otáčím, že nás tam je asi víc a on nikdo nikde. Ty bláho, oni fandili mi! Pak jsem si uvědomil, že tak samo jsem řval já v Praze. Čas 22:51 je pro mě luxusní, chtěl jsem mít čas pod 23:00. Takže se mi to povedlo. Ale dost bylo Easyho! Ruda byl v cíli v čase 21:20, takže za A – je to blázen, že po vítězství v TFA, ještě našel síly na takový čas a za B – neutekl mi tak daleko. A už jsem zmiňoval Martina Kolibu, kterému se splnil sen a startoval za SDH Metylovice. 🙂 Jeho čas 24:16 je rovněž vynikající, protože ještě jednou zdůrazňuji – tlačil před sebou kočárek i s Bereničkou. A taky měl v nohách úspěšné TFA. Jsou to prostě borci Ti „letišťáci“

V ženské kategorii jsme měli největší želízko v ohni v podobě Zuzky. Čtvrté respektive nakonec páté místo z Prahy předpovídalo, že pokud by to vyšlo, mohlo by to být na bednu. A taky že ano. Čas 22:57 je podle mne brutální. Vzpomeňme, že v Praze měla Zuzka čas 23:15 a v květnu v Ostravě, kdy s během holky začínaly dokonce čas 27:41! Takže jak je vidět, stačí chvíli potrénovat a úspěchy se dostaví.

Deny v Olomouci proběhla cílem v čase 25:37, rovněž měla v nohách odpolední vítězství v TFA. Rekapitulace časů, které dokázala na Avon bězích: Praha – 25:05 a Ostrava 26:27. rovněž jde vidět rapidní zlepšení.

Čas Báry byl 28:50, v Praze de facto ten samý 28:54. Ovšem oproti Ostravě je to veliký pokrok, protože v Ostravě byla Bára pouze kustod. 🙂

Jana zde zaběhla čas 27:33, v Ostravě na RunTour 27:24. Šesti vteřinové zpoždění je způsobeno rovněž účasti na TFA v Závisících.

Musím říct, že to byla skvělá sobota a už teď se těším na další podobnou. Jestli ještě někdy poběžím netuším, chtěl jsem ukončit svou běžeckou kariéru. Michal ale taky sliboval, že poběží jen jedno TFA, a všichni víme, že byl už na dvou. Je to výzva, ale nechte se překvapit. 🙂

Pro sdh-metylovice.info Jan Izvorský.

Výsledky dle kategorií:

NIGHT RUN Olomouc, 5 km – kategorie: Z – Ženy 24 a více let – 167 účastnic
2. místo – Zuzana Bílková – 22:57,099
10. místo – Denisa Izvorská – 25:37,520
25. místo – Jana Kolibová – 27:33,721

NIGHT RUN Olomouc, 5 km – kategorie: Z23 – Ženy 19 – 23 let – 37 účastnic
11. místo – Barbora Šigutová – 28:50,903

NIGHT RUN Olomouc, 5 km – kategorie: M – Muži 24 a více let – 50 účastníků
9. místo – Rudolf Mališ – 21:20,331
14. místo – Jan Izvorský – 22:51,579
17. místo – Martin Koliba – 24:16,470

Výsledky celkově:

2014, NIGHT RUN Olomouc – 5 km – 293 účastníků
15. místo – Rudolf Mališ – 21:20,331
24. místo – Jan Izvorský – 22:51,579
27. místo – Zuzana Bílková – 22:57,099
32. místo – Martin Koliba – 24:16,470
51. místo – Denisa Izvorská – 25:37,520
85. místo – Jana Kolibová – 27:33,721
145. místo – Barbora Šigutová – 28:50,903

Jedna odpověď na „NIGHT RUN OLOMOUC, 11.10.2014“

Komentáře nejsou povoleny.