Rozdělení jednotek požární ochrany do kategorií aneb co je to JPO I až VI?

30 Led

Pro účely plošného pokrytí území ČR jednotkami požární ochrany se dle operační hodnoty dělí jednotky požární ochrany do šesti kategorií JPO I až JPO VI.

Jednotky požární ochrany kategorie JPO I až JPO III na výzvu územně příslušného operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru ČR provádí zásah i mimo katastrální území obce, v níž jsou dislokovány.

JPO I – jednotka Hasičského záchranného sboru ČR, zajišťující výjezd jednoho až tří družstev o zmenšeném početním stavu (velitel + 3 členové), družstev (velitel + 5 členů) nebo jejich kombinaci, poskytuje pomoc obcím speciální a ostatní technikou v území své působnosti, v místě dislokace plní úkoly místní jednotky PO; u početně málo obsazených stanic zpravidla v součinnosti s místní jednotkou SDH obce. Doba výjezdu z místa dislokace do 2 minut, doba příjezdu na místo zásahu do 20 min.
Na Frýdeckomístecku: Frýdek-Místek, Třinec, Nošovice

JPO II – jednotka sboru dobrovolných hasičů obce kategorie JPO II, která zabezpečuje výjezd družstva a zřizuje se zpravidla ve vybrané obci s počtem obyvatel nad 1000. Doba výjezdu z místa dislokace do 5 minut, doba příjezdu na místo zásahu do 10 min.
Na Frýdeckomístecku: Brušperk, Frýdek, Frýdlant n.O., Jablunkov, Mosty u Jablunkova, Ostravice, Paskov, Guty

JPO III – jednotka sboru dobrovolných hasičů obce kategorie JPO III, která zabezpečuje výjezd družstva a zřizuje se zpravidla ve vybrané obci s počtem obyvatel nad 1000. Doba výjezdu z místa dislokace do 10 minut, doba příjezdu na místo zásahu do 10 min.
V našem okolí: Metylovice, Baška, Čeladná, Fryčovice, Janovice, Kozlovice, Kunčice p.O., Staré Hamry

Jednotky požární ochrany kategorie JPO IV až JPO VI plní úkoly jednotky v místně příslušném katastrálním území obce nebo areálu podniku svého zřizovatele, příp. na výzvu územně příslušného operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru poskytují speciální techniku. Po dohodě se zřizovatelem mohou být jednotky kategorie JPO IV až JPO VI využívány k zásahům i mimo svůj územní obvod.

JPO IV – jednotka hasičského záchranného sboru podniku (HZSP) zřizovaná právnickou nebo fyzickou podnikající osobou; poskytuje speciální techniku na výzvu OPIS HZS ČR zpravidla na základě písemné dohody. Doba výjezdu z místa dislokace do 2 minut.
Na Frýdeckomístecku: Biocel Paskov, Třinecké železárny

JPO V – jednotka sboru dobrovolných hasičů obce kategorie JPO V, která zabezpečuje výjezd družstva a zřizuje se zpravidla v obci s počtem obyvatel více než 200. Doba výjezdu z místa dislokace do 10 minut.
V našem okolí: Hodoňovice, Lubno, Nová Ves, Bystré, Lhotka, Malenovice, Palkovice, Myslík, Pržno, Pstruží

JPO VI – jednotka sboru dobrovolných hasičů podniku (SDHP) zřizovaná právnickou nebo fyzickou podnikající osobou; poskytuje speciální techniku na výzvu OPIS HZS ČR zpravidla na základě písemné dohody.
Na Frýdeckomístecku žádná, v Moravskoslezském kraji: Al Invest Břidličná, Krnovské opravny a strojírny, Bochemie Bohumín, Tonak Nový Jičín, Brano Hradec n.M., Zemědělská Opava-Kylešovice, BorsodChem MCHZ, OKK Koksovny, Ostravské opravny a strojírny.

Jednotky PO nezařazené do plošného pokrytí – nezařazená jednotka sboru dobrovolných hasičů obce má základní početní stav jako jednotka kategorie JPO V. Nezařazené jednotky PO se zpravidla zařazují do druhého a vyššího stupně poplachu v poplachových plánech.

JPO = jednotka požární ochrany
OPIS HZS ČR = Operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru České republiky

Statistický přehled činnosti HZS MSK z října 2017