Listopadová schůze MSL

23 Lis

22.11.2018, Jistebník – Ve čtvrtek 22. listopadu se v Jistebníku uskutečnila valná hromada Moravskoslezské ligy, na které se diskutovalo především o konceptu ligových dvojkol pro sezónu 2019.

V anketě, která byla součástí hlasovacích lístků All Stars, se družstva vyjádřila poměrem 20:12 pro zavedení systému soutěžních víkendů. Očekávaným přínosem nejspíš byla úspora času pro jiné aktivity, případně nepřekrývání kol MSL s jinými soutěžemi. Následně byla na webu msliga.info na toto téma otevřena diskuze, ve které její účastníci překládali své argumenty pro zavedení dvojkol nebo proti změně současného volného systému. V této diskuzi se pokračovalo i na valné hromadě.
Představený koncept už nepočítal se striktním rozdělením 12 kol do šesti víkendů a předem stanovených termínů. Na příkladu letošních pořadatelů byl představen možný model sedmi víkendů, v podstatě s tradičními termíny:
Oprechtice
Svinov + Kozmice
Metylovice + Košatka
Vrbice
Petřvaldík + Větřkovice
Stará Ves + Mošnov
Bartovice + Jistebník

U očekávaných přínosů se diskutovalo především o možných hrozbách. Dvojkola MSL se i tak mohou překrývat s dvojkoly Moravskoslezského poháru. U dvojkol ve dvou po sobě následujících víkendech se může stát, že závodník při devítidenní dovolené nebo zranění vynechá hned 4 kola = třetinu ligy. Ne pro všechny pořadatele je také možné změnit jejich již roky zaběhlý a respektovaný termín. Třeba proto, že se nacházejí v cizím areálu, nebo z důvodu konání jiných akcí v jejich obci.
Trochu mi asi chyběly další podpůrné argumenty, když už se většina družstev v anketě vyjádřila PRO, respektive v diskuzi byly slyšet především argumenty odmítavé.
Na valné hromadě MSL na konci sezóny 2014 jsme se dohodli, že se pro další fungování ligy musí družstva vzdát pravomoci o všem rozhodovat. Z jednoho prostého důvodu – zjistili jsme, že se nedokážeme takřka na ničem shodnout a liga směřovala pozvolna k úpadku. Proto byla zvolena a ustanovena Rada MSL, která dostala pravomoc rozhodovat o ligových pravidlech. Družstva nadále 3/5 většinou rozhodují o stanovách ligy (koncept fungování), volí členy Rady a volí pořadatele ligových kol. Proto i o systému ligových dvojkol rozhoduje Rada, které požádala ligové účastníky o vyjádření svého názoru hlasováním. V něm se 27 účastníků valné hromady vyjádřilo poměrem (pokud se nemýlím) 16:11 PROTI systému dvojkol.
V čem taková změna za dva měsíce? Troufám si tipovat, že v zářijové anketě hlasovali především závodníci, možná na základě svého pocitu. Kdežto nyní šlo spíš o hlasování pořadatelů jednotlivých soutěží a jejich argumenty nebo cíle mohou být jiné.
Odmítnutí systému dvojkol samozřejmě neznamená, že takto dvojkola nemohou vzniknout přirozeně. Troufám si říct, že o pořadatelích ligových kol budou opět rozhodovat spíš závodníci. Možná, že někteří pořadatelé vyhodnotí, že zvýší svou šanci na získání ligového kola právě tím, že se přesunou ze solitérní soboty právě na některou neděli k jinému pořadateli. Do 13.12. budou jednotliví kandidáti zasílat žádosti po pořádání ligového kola, následně do 20.12. proběhne elektronická volba a do Vánoc bychom měli mít kalendář MSL pro sezónu 2019 hotový.

Pokud hlavním důvodem pro zavedení dvojkol měla být změna z důvodu pocitu, že liga stagnuje, neberme odmítnutí dvojkol jako prohru. Spíš je to příležitost zamyslet se, co mohou být skutečné důvody oné stagnace?
Je to úbytek účastníků MSL? V uplynulých dvou letech se počet účastníků z dřívějších 42-45 družstev snížil na 35, respektive letošních 36. Myslím si, že se jedná o celospolečenský problém – jiné zájmy, pracovní vytížení, nedostatek mladých závodníků. Ale pořád jsme v tomto ohledu největší liga v regionu (letos Beskydská liga 26 družstev, Moravskoslezský pohár 25 stálých účastníků, kteří objeli většinu kol, Noční hlučínská hasičská liga 23 družstev, Novojičínská liga 22 družstev, Gorolský pohár 18 týmů).
Je důvodem stagnace zavedení odečtu bodů za půjčení závodníků u ligových družstev? Některá družstva z MSL odešla, ale troufám si říct, že to byl spíš přestup do ligy, ve které se mohou lépe uplatnit. Některá družstva se zcela rozpadla a neúčastní se soutěží MSL ani jako neligoví účastníci, kterým se půjčování nezměnilo. Některá družstva naopak své sestavy doplnila a fungují dál. Pokud bychom omezení půjčování nějak zmírnili, vedlo by to k přírůstku družstev, nebo k zneužívání ze strany stávající účastníků? Myslím si, že druhá varianta je blíž realitě.
Ligu navenek reprezentují především ligoví pořadatelé. Není prostor pro zlepšení v této oblasti? Především mě zaráží minimální propagace ligových soutěží, jako by značka MSL vše vyřešila za nás. Proč se neinspirovat u úspěšných, jak lépe oslovit sponzory a vylepšit svou soutěž alespoň věcnými cenami? Určitě je prostor ve zlepšení komunikace mezi pořadateli a případnými účastníky. U našeho TFA se při více než stovce účastníků v podstatě nestává, že by nám startovní listina na místě prořídla neočekávanými a předem neohlášenými odhláškami. Taky si vezměte u kolika soutěží jsme po jejich skončení mohli najít nějaký výstup? Videa, fotogalerii, článek pořadatelů na webu nebo Facebooku? Je sice fajn, že Oprechtice oceníme jako nejlepší ligovou soutěž, ale proč se v Oprechticích alespoň trochu neinspirujeme? Ne každý, má takové možnosti, ale výše zmiňované detaily ovlivnit můžeme.

Pro sdh-metylovice info Michal Bílek.