Rozhovor s Matějem Mynářem

15 Lis

První ze dvou avizovaných rozhovorů jsem na zakončení Moravskoslezské ligy absolvoval s petřvaldickým levým proudařem Matějem Mynářem.

Petřvaldík po pěti medailích v řadě (m.j. titul v roce 2016) skončil vloni v lize pátý. Letos však v něm nezůstal kámen na kameni. Krom avizovaného přestupu Richarda Sýkory do Prchalova, odešel také Lukáš Frýdl do Bartovic a poněkud se upozadila role ostatních zkušených závodníků.

– Po 14 sezónách strávených v Petřvaldíku přestoupil do Bartovic Lukáš Frýdl. Jak dlouho jste o této změně věděli a jak jste se na to připravovali?
To byla jedna ze změn, kterou jsme se dověděli v podstatě až na přelomu května a června. A nedalo se na to připravit, protože jsme to úplně nečekali. Nejdřív jsme počítali s tím, že si budeme půjčovat proudaře a nakonec se nám podařilo sehnat Kamila Kříska, který od Svinova doběhal zbytek sezóny. Kamil běhá za Brušperk Beskydskou ligu a za nás MSL.

– Celkově se vaše sestava za poslední dva roky zásadně změnila. Strojník Vojtěch Císař a rozdělovač František Bugala poprvé na lize startovali vloni, další čtyři zažili premiéru letos. Jak náročná byla tahle přestavba týmu?
Bylo to hodně náročné. V podstatě ještě na konci dubna jsme si mysleli, že ani do ligy nepůjdeme, ale nakonec jsme ty kluky nějak sehnali. Měla to být sezóna zkoušecí, ale nakonec ukázali, že jsou i v šestnácti letech konkurenceschopní.

– Ti noví závodníci jsou vaši petřvaldičtí odchovanci? Jen zmíním, že petřvaldičtí starší žáci v MSL mladých hasičů získali v roce 2014 titul a 2017 byli bronzoví.
Savičář Mikuláš Švihora je z Jistebníku, ale je přislíbeno, že bude i příští rok běhat za nás. Tím, že Michal Svoboda a Tomáš Kudla dělají na směny, tak jsme museli hledat stabilního košaře a tím je Ladislav Wozniak. Vloni skončil v žácích s tím, že už nebude běhat, ale nakonec jsme ho ukecali. Zkusil si koš a za 14 dní mu to šlo. A béčkař Jakub Bugala taky běhal za naše žáky.

– Každopádně tentokrát se vám podařil přestup z mládežnických do dospělých kategorií lépe než kdysi v tvém případě. Jak to vyplynulo, že jsi v roce 2010 začínal v Košatce, za kterou jsi běhal až do roku 2014?
V Petřvaldíku v té době byla stabilní sestava a nikdo jim nechyběl. Oslovili mě kluci z Košatky, jestli bych si nešel k nim zaběhnout proud a už jsem tam zůstal na pět sezón. 2012 skončil Martin Čibera, tak jsem šel místo něj na pravý proud do Petřvaldíku. V sezónách 2013 a 2014 jsem kombinoval Petřvaldík a Košatku.

– Jak jste s letošním čtvrtým místem spokojeni a jaké ambice máte pro příští rok?
Já osobně jsem hodně spokojený. Myslím, že to nikdo nečekal, že v takové sestavě budeme schopni jezdit takové časy, jaké jsme zajížděli. Pro mě by byl úspěch i umístění kolem 10. místa, ale čtvrté místo hodnotím hodně kladně. A do příštího roku doufám, že všichni, kteří běhají letos, zůstanou a že minimálně do 5. místa to opět bude.

– Já jsem vás letos zaregistroval na jednadvaceti soutěžích (12 kol + Kunčice noční, Malenovice, Petřvald noční, Tošovice noční, Mniší, Pustkovec, Frýdek, Petřvald, Velké Hoštice). Možná jsem něco přehlédl, ale určitě to není zas tak moc. Nezískali by vaši mladí závodníci rychleji praxi, kdybyste toho objeli víc?
Myslím si, že by se dalo objet více nebo chtělo by toho objet více, ale buď někdo neměl čas. Já jsem byl taky asi jediný, kdo mohl řídit na soutěže. Ale do budoucna bych chtěl, abychom objeli víc soutěží.

– Tvůj brácha Zbyněk byl petřvaldickým rozdělovačem, brácha Honza byl petřvaldickým velitelem, ty jsi aktuálně také velitelem vaší jednotky? Takže je to i u vás taková rodinná tradice?
Všichni jsme vyrůstali v Petřvaldíku, kde ani nic moc jiného není, takže hasič je jasná volba. Já jsem běhal i za děcka, u Zbyně a Honzy si nejsem jistý.

– Jak jsem už zmiňoval, jsi v lize 10 sezón, Petřvaldík je tradiční ligový účastník a pořadatel. Není teď vhodná doba na to, abys třeba za týden kandidoval do Rady MSL?
Zajímavá otázka, ale myslím si, že by to měli dělat lidé, kteří jsou do toho víc zapálení, než já. Neříkám, že bych nebyl zapálený, ale už tak toho mám docela dost a času málo. Letos jsme skládali tým, bylo s tím dost starostí a nevím, jestli bych byl lize něčím přínosný.

– Jak spolupracujete s vaším ženským týmem? V klipu bylo poděkování Lukášovi, jakožto trenérovi, ale jak moc to visí na i tobě.
Většinou, když mají holky trénink, tak osloví více kluků a kdo může, ten jim přijde pomoct. Není to jen na jednom člověku, který by chodil pravidelně.

– Ale když vezmu vaše týmy a jejich věkový průměr. Tak tím lídrem, který všechno zařizuje jsi ty, ne?
Takové to zařizování techniky a materiálu většinou řeším já, ale s pomocí ženskému týmu jsme se prostřídali.

– Ty si taky teď užíváš novou roli. Vaše malá Dorotka bude jednou hasička v Petřvaldíku nebo Proskovicích?
Možná v Petřvaldíku i Proskovicích, na tom jsme se ještě neshodli. V Košatce zatím nemají dětský tým.

Pro sdh-metylovice.info Michal Bílek.