Start pohárových soutěží mladých hasičů

27 Kvě

Soutěže: 26.5. Krmelín, 27.5. Nošovice

Tento víkend jsme odstartovali „pohárovkovou“ sezonu i s mladými hasiči. Dosud jsme za sebou letos měli jen Plamen, kde se nám příliš nedařilo, tak jsme doufali, že si spravíme chuť v sobotu v Krmelíně na pohárové soutěži, kde se cvičí náš oblíbený požární útok. Předcházelo tomu několik tréninků, kde se muselo sehrát družstvo mladších žáků, kde v sestavě po loňsku nezůstal prakticky kámen na kameni, jelikož většina už této věkové kategorii odrostla a přesunula se do starších. Ve starších se zase změnil strojník, což je dost stěžejní úloha, a v neposlední řadě jsme se museli sžít i s novou – silnější mašinou, takže nás před prvním tréninkem čekal, a do budoucna ještě čeká, velký kus práce. Do Krmelína jsme odjeli s kompletními družstvy mladších i starších žáků. Soutěž začínala kategorie mladších, kde jsme si vylosovali 8. startovní pozici. O to větší bylo naše překvapení, když po třetím útoku ohlásili, že se na základnu mají připravovat Metylovice. Naštěstí hadice byly přemotány a stroj zahřátý, takže nebyl problém se do toho pustit. Aspoň nebyl čas na nervozitu. „Malým“ všechno sedlo parádně a výsledkem byl čas 20,658 s (na pravém proudu byl sestřik dokonce v 18,973 s), který znamenal průběžné vedení. Tím neotřásly ani pokusy takových družstev jako je Lubno, Kunčice p. O. nebo Oprechtice. Až Lučina s krásným časem 16,548 s. nás z pomyslného trůnu sesadila. Ale celkové 2. místo je pro nás na začátek skvělý úspěch. Pak přišla na řadu kategorie starších, kterou jsme navzdory domluvenému startovnímu číslu 2 otevřeli my. 🙂 Ve starších dělá 75% úspěchu rychlý „zadek“ (koš, nálivka, stroj), a jelikož si holky vůbec nevěřily, měli jsme trochu obavy všichni. Ale ty se nakonec ukázaly zcela liché, protože jim to sedlo na jedničku, což mělo za následek čas 19,702 s (v tréninku jsme se nedostali pod 20 s, a to ještě na pravém proudu byl shoz 18,067 s). Jenže bohužel i takový čas je pro velice silnou konkurenci nízko položenou laťkou, takže ji překonaly hned 4 týmy a my byli nakonec rádi za 5. místo. Obzvlášť bych chtěla pogratulovat Kunčicím za téměř kosmický čas 12,277 s! O takovém se nám zatím může jenom zdát, ale jestli vydrží ctižádost a chuť trénovat, mohli bychom se mu letos aspoň malinko přiblížit.

V neděli jsme jeli obhajovat sobotní výsledky do Nošovic. Tam se do celkového hodnocení počítá vedle požárního útoku i štafeta požárních dvojic. Mladší se museli obejít bez béčkařky Adi Karteczkové. Proti původnímu plánu někoho si půjčit jsme nakonec dali přednost pomoct si vlastními zdroji. Jel se s námi totiž „podívat“ Kuba Konvička – kluk jak buk z hasičské rodiny 🙂 . Zapojili jsme ho stylem „hození do vody“, ale nutno říct, že se s tím vypořádal statečně. Začalo se „dvojičkami“, kde naši sice nezklamali, ale ani neoslnili. Mladší i starší si odnesli 7. místo. Pak už se pokračovalo útokem, kam jsme vstupovali ze soboty trošku namlsaní. Startovní číslo 1 měli naši mladší žáci. Bohužel Pájovi moc nesedly tři spoje (Kubovi jsme jeden ubrali), proto potom musel tahat hadice naplněné vodou, aby vůbec sestříkl. Čas byl asi milion, ale při sklízení nám organizátoři sdělili radostnou novinu, že pojedeme ještě jednou, jelikož nachystali moc dlouhou trať a musí ji zkrátit. Druhý pokus už se vydařil lépe, ale malý problém byl pro změnu na pravém proudu, kdy Danďu překvapil tlak vody a s ní to slušně zamávalo, takže se ubralo a pak zas přidalo a čas byl nakonec 26 s. Problémy sice měly i jiné týmy, ale nám to v konečném pořadí stačilo na 4. místo. V celkovém součtu se štafetou z toho bylo místo 6. Obdobně to bylo i u starších, ale tam na 4. místo „stačil“ bezchybný útok a čas 19,52. První v útoku byla družstva mladších žáků z Lubna a starších žáků z Paskova. Celkově zvítězilo „mladší“ Lubno a „starší“ Lučina.

Pro www.sdh-metylovice.info Denisa Bílková 🙂

PS: Nemohu si odpustit vyjádřit obdiv nad výkony a výdrží Denči Ryškové, pro kterou byl tento víkend takovým hasičským maratonem – v pátek noční soutěž za ženy v Kozlovicích, v sobotu ráno dětská soutež, odpoledne dvě „dospělácké“ a v neděli ráno opět dětská. Deny, díky!