5. 9. Bartovice

6 Zář

Bartovice, 5.9.2009 – Tak nám v sobotu v Bartovicích skončil sedmý ročník Moravskoslezské ligy…

Na posledním kole se daly očekávat souboje snad o každou pozici, s jedinou výjimkou – jistým vítězem mužské kategorie byly již domácí Bartovice A. Novinkou na této soutěži byla také kategorii „nad 35 let“, ve které mohli v družstvu startovat dva mladší závodníci. Takže naše největší ambice byly zřejmě právě mezi pětatřicátníky.

Krátce po třinácté hodině se jako první na základně připravovaly domácí ženy. K celkovému ligovému triumfu jim „stačilo“ 12 bodů za 2. místo. Ale nenechávají nic náhodě a časem 16,516 s nasazují Oprechticím laťku hodně vysoko. Mistřovice vs. Kozmice B – to byl duel o předposlední 25. ligovou pozici. Ale časem 16,250 s nezbývá Mistřovicím nic jiného, než čekat na pokus Kozmic. Bartovické céčko letos prožívá svou nejslabší sezónu, ale 15,710 s jejich 18. místo nejspíš už nevylepší. Naopak nejlepší sezónu nyní zažívají muži Rychaltic. Čas 15,408 s už jen jistí jejich 16. pozici.
Startovní číslo 6 mají ženy Vlčovic s kojkovickou Gabrielou Gazdovou na stroji, aktuálně 2 body před naším družstvem na 8. místě. Velký prostřik na levém terči a čas 18,845 s nám ještě dává naději na posun v celkovém hodnocení. Následuje Petřvaldík a k vidění je první dějství dramatu o stříbrné medaile. Občanovi je už spojka v podstatě vytržena z rukou, Radek Szufnarowski musí trochu počkat v kádi na položení savice, ale stroj toto zaváhání s přehledem smazává. Skvělé shozy pak dávají čas 13,813 s – nejlepší letošní petřvaldický výkon na lize a čekání na to, co předvede Prchalov. Bartovické áčko obhajuje své loňské domácí vítězství, ale časem 13,887 s za Petřvaldíkem nepatrně zaostává. Mošnov se chce dostat do první desítky celkového hodnocení, takže musí smazat jedenáctibodovou ztrátu na Oprechtice. Tomáš Papák v nepravou chvíli kazí spojku, následují pak velké prostřiky na obou terčích a s 15,394 s je po nadějích. První startovní desítku uzavírají ženy Rychaltic s vlčovickou Lenkou Matúšovou na béčkách, které se s Jistebníkem a Starou Vsí přetahují o bronzové medaile, a zapisují si 17,154 s.
Lesní Albrechtice byly loni v lize třinácté, a že to nebyl jen nějaký úlet, potvrzují i letos. Časem 15,432 s ale musejí čekat na výkony svých nejbližších sousedů v tabulce – Malenovic a Svinova. Startovní číslo 12 pak mají Bartovice B, které na naše 5. místo průběžně ztrácejí 5 bodů. Závěr sezóny absolvují bez svých proudařů Ondřeje Kakeše a Martina Náhlého, které tentokrát nahrazují Tomáš Kudla a petřvaldický Lukáš Frýdl. Čas 13,750 s je vynáší do vedení a pro nás to znamená, že pro udržení ligové 5. příčky potřebujeme zhruba o jednu desetinu vylepšit náš rekord… Dále jdou na start Dobroslavice, jejichž dresy jsme mohli vidět na soutěži v Trojanovicích. Ale dva ulité starty znamenají neplatný pokus. Lubno ztrácí jeden bod na Písečnou a tři body na sedmé Kojkovice. Roman Viej byl na TFA Iron Fireman v Praze, takže jej nahradil prchalovský Tomáš Pělucha, a lubenský dres si také oblékl malenovický košař Saša Gola. Menší prostřiky dávají 14,899 s a opět čekání na výkony soupeřů.
Kategorii nad 35 let otevírá domácí družstvo. Rychaltický Petr Domčík na levém proudu chybuje na základně a Bob Hala na pravém běží bez kotouče. Prostřiky na obou terčích pak dávají čas 18,160 s. Souboj mezi Kojkovicemi, Písečnou a Lubnem je o to zajímavější, že Kojkovice mají na levém proudu z Písečné půjčeného Jaroslava Čmiela a připisují si 14,626 s.
Startovní číslo 18 pak má naše áčko. Výkon Bartovic B nám zřejmě předurčil konečné 6. místo, ale byla tu ještě meta 200 bodů. Při našem 5bodovém zisku a vítězství Písečné bychom byli dokonce sedmí. Pokus byl rozběhnutý vcelku solidně. Mám sice o něco později vodu, ale povedlo se mi ještě slušných 14,452 s, Ruda bohužel prostříkává na 15,239 s. Dvoustovka je tak silně ohrožená.
Druhou startovní desítku uzavírají ženy Petřvaldíku a čas 16,699 s je řadí na druhé místo za domácí družstvo. Nevím, jestli to dokonce není rekord petřvaldických žen. Pětatřicátníci Jistebníku s karvinským Edou Sznapkou na rozdělovači své proudaře zalívají a výsledkem je neplatný pokus. Kojkovické ženy s bartovickými Sylvou Tomeškovou a Ivanou Vašňovskou zaznamenávají prostřik na levém terči a časem 20,236 s padají v lize na 7. místo za Petřvaldík. Šesté místo našeho áčka v lize může ještě ohrozit Písečná A, ale prostřik na pravém proudu stačí jen na 15,612 s a 1 bod nad rámec účasti. Oprechtice mají jedenáctibodový náskok na Mošnov a devítibodovou ztrátu na Lubno. V podstatě si už jen jistí obhajobu své 10. pozice, ale nalívka má tentokrát značné rezervy a čas 16,494 s je pro oprechtické jistě neuspokojivý.
Pětadvacáté jdou pak na start naše ženy, které se potřebují co nejvíc dostat pod vlčovický čas 18,845 s. Zuzka sráží pravý terč za 17,187 s, výsledný čas je však 18,733 s. K posunu na 8. místo se teď musí alespoň jedno družstvo dostat mezi nás a Vlčovice. Kunčice mají na koši svinovského Radima Kotalu, na béčkách bartovického Pavla Bartoše a na rozdělovači oprechtického Lukáše Vojkovského, ale nenabraná voda dala jen neplatný pokus.
Osmadvacátí se připravují naši pětatřicátníci. Tím, že můžou být v týmu dva mladší závodníci, družstvo nad 35 let kopíruje sestavu našeho áčka, pouze na postu béčkaře Hanse Bílka nahradil Radek Rusina. Na bednu stačí dokončit a k průběžnému vedení čas pod 18,160 s. I s pozdním záklekem se mi daří shoz za 14,895 s, Ruda si zlomil hadici, terč sráží až po čtyřiadvaceti vteřinách. Následně neudrží na uzdě své emoce a červený praporek signalizuje diskvalifikaci. Když k tomu připočtu Lubno 2006, komu se už kromě Rudy v sedmileté historii MSL povedlo dvakrát D?
Oprechtické ženy mají jisté stříbrné medaile, ale ke zlatu potřebují nyní zvítězit a vzhledem k většímu počtu lepších umístění Bartovic, odsunutí Bartovic na jejich soutěži na 3. příčku. Vzhledem k tomu, že domácí tým zajel čas 16,516 s, se tato skutečnost jeví značně nereálně. Časomíra se zastavuje na hodnotě 16,578 s a mohou propuknout oslavy druhého letošního bartovického titulu. Ale jistebnická Lenka Lednická na pravém proudu zaběhla neuvěřitelných 15,879!
Startovní číslo 32 pak má naše béčko. Na pravém proudu Aleše nahrazuje mošnovský Martin Koliba, ale bezprostředně před výstřelem mu na spojku padá kotouč. Spojku se ještě podaří zapnout, kotouč vzít už ne a následuje heroická stíhací jízda. Martin i přes tyto peripetie sráží terč za 15,283 s, Easy prostříkává na výsledných 16,292 s.
O Bartovickém zlatu v mužské kategorii se rozhodlo už v Mošnově, o stříbru se rozhodovalo právě teď. Petřvaldík už měl zajeto 13,813 a na start šel Prchalov. Libor Mrozovski sráží levý terč za 13,640 s, Bufymu na pravém proudu jde o něco později voda a výsledný čas je 14,053 s. Stříbrné medaile putují do Petřvaldíku, bronzové do Prchalova. Karviné na 12. příčce na záda dýchají Malenovice (-3 b.), L.A. (-6 b.) a Svinov (-9 b.). Nebezpečně se jeví především svinovských 14,592 s. Karviná s oprechtickým Michalem Stiborem na levém proudu předvádí čas 15,018 s. Osmatřicátá jde na startovní čáru Vrbice a po loňských stříbrných z toho letos jsou medaile „bramborové“. Na posledním ligovém kole mají na koši kojkovického Martina Konečného a s přehledem terče srážejí za 14,384 s. Malenovice loni překvapily osmým místem, za což si vysloužily cenu „Černý kůň pro sezónu 2009“. Tenhle titul se ale v minulosti ukázal „polibkem smrti“, kdy takto oceněná družstva šla rok na to s formou dolů. A tenhle úděl potkal i Malenovice. V Bartovicích si po obrovském prostřiku Standy Pyšky na levém proudu 15,541 s a v celkovém hodnocení jim vytoužená meta 150 bodů uniká. Se 146 body jsou čtrnáctí, dva body před Lesními Albrechticemi a dva za Svinovem.
Ale vrcholí přetahování o ženské bronzové medaile. Nejblíže jim jsou zatím časem 17,154 s rychaltice a na start jde Stará Ves s kojkovickou Zuzanou Szmekovou na nalívce a petřvaldickou Marcelou Kelnerovou na levém proudu. Zatopené proudařky srážejí terče za 26,192 s a Stará Ves je v celkovém hodnocení pátá. Ve startovní listině zbývá poslední ženské ligové družstvo – Jistebník. Obhajoba loňského titulu se nezdařila, ale třetí být ještě můžou. Kdyby se jim podařilo trefit mezi naše ženy (18,733 s) a Vlčovice (18,845 s), posunulo by nás to na 8. pozici. Alena Vašková se přesouvá na stroj a na levém proudu ji nahrazuje oprechtická Veronika Krejčí. Bohužel při vytahování savice z kádi jde koš nad hladinu, voda je ze stroje podstatně opožděná a časomíra se zastavuje na hodnotě 20,364 s. Jistebnické proudařky berou s Bartovicemi a Oprechticemi zlatou a stříbrnou medaili, samotný Jistebník je však až čtvrtý. Z bronzu se mohou radovat Rychaltice, naše ženy zůstávají bod za Vlčovicemi deváté.
Kozmice B po neplatném pokusu zůstávají na posledním 26. místě. Kategorii nad 35 let vyhrávají časem 16,936 s Malenovice.
Letošní liga je za námi, ale už 14.11. nás čeká ukončení MSL a hned 17.11. hlasování o pravidlech a pořadatelích pro ročník příští.
Tento víkend byl poněkud náročnější. Už v sobotu před Bartovicemi naši mladí stihli zajet na soutěž do Bruzovic (článek píše Lenka), Ruda s mošnovskými letištními hasiči absolvoval Velkou cenu ČR v požárním útoku (podrobnosti připravuje Andrea). V sobotu pak ještě mladí hasiči jeli na noční soutěž do Oprechtic (článek píše Deny) a v neděli jsme se vypravili na pohárovku do Proskovic. Neméně náročný bude i víkend příští. V pátek nás čeká noční soutěž na Hukvaldech. V sobotu se pak tým nad 40 let vypraví na Pstruží, ostatní čeká Jistebník, Beskydská liga na Pstruží a snad i Místek.

Hodnocení nezávislých pozorovatelů:
Občerstvení: *** (z 5, vloni ***)
WC: *** (z 5, vloni ***)

Celkové pořadí, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Bartovice B (OV) – 13,662 – 13,750 – 13,750 – 25
2. Petřvaldík (NJ) – 13,580 – 13,813 – 13,813 – 22
3. Bartovice A (OV) – 13,566 – 13,887 – 13,887 – 20
4. Prchalov (NJ) – 13,640 – 14,053 – 14,053 – 18
5. Vrbice (KI) – 14,384 – 14,343 – 14,384 – 16
6. Svinov A (OV) – 14,536 – 14,592 – 14,592 – 15
7. Kojkovice – 14,626 – 14,519 – 14,626 – 14
8. Lubno – 14,376 – 14,899 – 14,899 – 13
9. Karviná-Hranice (KI) – 15,018 – 14,845 – 15,018 – 12
10. Metylovice A – 14,452 – 15,239 – 15,239 – 11
11. Karviná-Louky (KI) – 15,388 – 15,146 – 15,388 – —
12. Mošnov (NJ) – 15,394 – 15,179 – 15,394 – 10
13. Rychaltice – 15,024 – 15,408 – 15,408 – 9
14. Lesní Albrechtice (OP) – 15,432 – 14,668 – 15,432 – 8
15. Svinov B (OV) – 15,442 – 15,106 – 15,442 – —
16. Malenovice – 15,541 – 14,092 – 15,541 – 7
17. Písečná A – 13,841 – 15,612 – 15,612 – 6
18. Bartovice C (OV) – 15,126 – 15,710 – 15,710 – 5
19. Nová Ves – 15,984 – 15,239 – 15,984 – —
20. Mistřovice (KI) – 16,250 – 14,640 – 16,250 – 5
21. Marklovice (KI) – 14,802 – 16,265 – 16,265 – 5
22. Metylovice B – 16,292 – 15,283 – 16,292 – —
23. Stará Ves A (OV) – 16,482 – 15,396 – 16,482 – 5
24. Oprechtice – 15,770 – 16,494 – 16,494 – 5
25. Fryčovice – 16,873 – 16,590 – 16,873 – —
26. Hrádek – 25,073 – 24,130 – 25,073 – —
27. Proskovice (OV) – N – 15,144 – neplatný pokus – —
28. Kozmice A (OP) – N – 15,348 – neplatný pokus – 5
29. Dobroslavice (OP) – N – N – neplatný pokus – —
30. Větřkovice (OP) – N – N – neplatný pokus – 5
31. Košatka A (OV) – N – N – neplatný pokus – 5
32. Košatka B (OV) – N – N – neplatný pokus – —
33. Kunčice p.O. – N – N – neplatný pokus – 5
34. Výškovice (NJ) – N – N – neplatný pokus – —
35. Jistebník (NJ) – N – N – neplatný pokus – —
36. Hukovice (NJ) – N – N – neplatný pokus – —
37. Písečná B – N – N – neplatný pokus – —
38. Stará Ves B (OV) – N – N – neplatný pokus – —
39. Kozmice B (OP) – N – N – neplatný pokus – 5

Celkové pořadí, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Bartovice (OV) – 16,516 – 16,385 – 16,516 – 15
2. Oprechtice – 16,578 – 15,879 – 16,578 – 12
3. Petřvaldík (NJ) – 16,699 – 16,665 – 16,699 – 10
4. Rychaltice – 16,966 – 17,154 – 17,154 – 8
5. Metylovice – 18,733 – 17,187 – 18,733 – 7
6. Vlčovice (NJ) – 18,845 – 17,432 – 18,845 – 6
7. Marklovice (KI) – 19,496 – 19,610 – 19,610 – —
8. Kojkovice – 20,236 – 17,444 – 20,236 – 5
9. Jistebník (NJ) – 20,364 – 18,325 – 20,364 – 5
10. Muglinov (OV) – 24,292 – 25,618 – 25,618 – —
11. Stará Ves (OV) – 26,192 – 22,616 – 26,192 – 5
12. Václavovice (OV) – 29,804 – 29,195 – 29,804 – —
13. Nová Ves – N – 23,309 – neplatný pokus – —

Celkové pořadí, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas

1. Malenovice – 16,936 – 16,340 – 16,936
2. Bartovice (OV) – 18,160 – 16,712 – 18,160
3. Jistebník (NJ) – 19,304 – N – neplatný pokus
4. Metylovice – 14,895 – 24,854 – diskvalifikace

Soupiska:
post – áčko – béčko – ženy – nad 35 let

koš – Vladimír Konvička – Pavel Koval – Markéta Wolfová – Vladimír Konvička
savice – Vladimír Bílek – Vladimír Bílek – Anna Bílková – Vladimír Bílek
stroj – Aleš Velička – Radomír Rusina – Gabriela Ryšková – Aleš Velička
béčka – Jan Bílek – Martin Březina – Lenka Uhlářová – Radomír Rusina
rozdělovač – Luděk Juřica – Jan Šigut – Denisa Bílková – Luděk Juřica
levý proud – Michal Bílek – Jan Izvorský – Jana Biskupová – Michal Bílek
pravý proud – Rudolf Mališ – Martin Koliba – Zuzana Bílková – Rudolf Mališ

Konečné pořadí MSL, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – body

1. Bartovice A – 273
2. Petřvaldík – 246
3. Prchalov – 242
4. Vrbice – 226
5. Bartovice B – 212
6. Metylovice – 203
7. Kojkovice – 189
8. Lubno – 185
9. Písečná – 179
10. Oprechtice – 168
11. Mošnov – 162
12. Karviná-Hranice – 154
13. Svinov – 148
14. Malenovice – 146
15. Lesní Albrechtice – 144
16. Rychaltice – 125
17. Stará Ves – 105
18. Bartovice C – 103
19. Kunčice p.O. – 101
20. Marklovice – 92
21. Větřkovice – 89
22. Košatka – 88
23. Kozmice A – 86
24. Bukovec – 80
25. Mistřovice – 78
26. Kozmice B – 77

Konečné pořadí MSL, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – body

1. Bartovice – 160
2. Oprechtice – 154
3. Rychaltice – 129
4. Jistebník – 126
5. Stará Ves – 125
6. Petřvaldík – 109
7. Kojkovice – 105
8. Vlčovice – 94
9. Metylovice – 93

Pro sdh-metylovice.info Michal Bílek.

6 odpovědí na “5. 9. Bartovice

  1. Ahoj, jen malá oprava, za tým Stará Ves ženy běžela na levém proudu petřvaldická Kamila Kelnerová;-)

  2. Opět kvalitní reportérská práce. Bych k vůli tebe Michale založil i anketu v ALL STARS 😀

  3. Opravena chyba ve výsledcích – nějak jsem v nich nezodpovědně vynechal Písečnou A i B. Písečná A bere 6 ligových bodů. Mírně se tím i mění body (ne pořadí) v celkové tabulce MSL.

Komentáře nejsou povoleny.