Vaříme s SDH Metylovice – díl XI. (Pavel Koval)

27 Zář

Langoše

Jak píšu i v odpovědi na 5. otázku mám hodně rád langoše, které jsem asi dvakrát, ale to ještě za svobodna, protože teď doma vůbec nic kromě čaje nevařím, smažil. Na jejich přípravu je třeba minimum surovin a pokud jich člověk sní kolem 15 ( o velikosti menšího talíře) tak jako já, tak většinou na chvíli i zažene hlad Ti, kteří nemají rádi mastná a sytá jídla, si sice na nich moc nepochutnají, ale myslím, že jednou za čas nikomu neublíží.

Na přípravu těsta potřebujeme:

1 kg hladké mouky
0,5 l mléka (někdy lehce více podle mouky)
3 dkg droždí
1 lžička soli
špetku cukru na kvásek

Na potření usmažených langošů dle chuti např.: prolisovaný česnek (toho není nikdy dost ), kečup, tatarku a na posypání strouhaný tvrdý sýr

Do větší mísy nasypeme hladkou mouku a sůl. Pak si připravíme kvásek z vlažného mléka, špetky cukru a droždí. Ten necháme vzejít. Potom uhněteme těsto z hladké mouky, kvásku a soli. Těsto odložíme cca na půl hodiny při pokojové teplotě a pak z něj uděláme bochánky. Ty pak necháme ještě chvíli kynout a poté z nich tvarujeme placičky, které smažíme v rozpáleném oleji. Langoše musí v oleji plavat a musí se osmažit rychle! Když je máme hotové potřeme je dle chuti lisovaným česnekem, kečupem, tatarkou nebo posypeme nastrouhaným sýrem.

Dobrou chuť přeji a předávám tímto štafetový kolík v naší rubrice „Vaříme s SDH Metylovice“ Pavle Rusinové.

1. Kdo je podle Tebe nejlepší kuchtík z našeho SDH? Vyjmenuj tři a seřaď je podle umístění.

To je opravdu velmi těžké posoudit, protože člověk těch jídel uvařených členy načeho SDH zas až tak moc neochutná, ale samozřejmě první je má manželka Ivetka, od které toho konzumuji nejvíce a většinou je všechno výborné, dále určitě paní Jana Juřicová a podle toho jak mluví o jídle (teda hlavně o mase a jeho úpravách) určitě i David Pavelek.

2. Kdo je podle Tebe největší jedlík z našeho SDH? Vyjmenuj tři a seřaď je podle umístění.

David, já (hlavně přes vše sladké) a Easy.

3. Které je Tvé nejoblíbenější jídlo a pití?

Rohlíky s česnekovou pomazánkou. Alko – pivo desítka, nealko – grepový, pomerančový džus nebo voda se šťávou. Pokud je nějaká rodinná oslava, tak místo piva nepohrdnu ani bílým vínkem.

4. V které restauraci jsi se nejlépe najedl?

V poslední době jsem se moc dobře najedl v Restauraci U Hučky ve Frýdku. Byla tam profesionální a navíc příjemná obsluha, celkem pěkné a klidné prostředí a jídlo bylo taky velmi chutné.

5. Na které soutěži Ti nejvíce chutná? Vyjmenuj tři a seřaď je podle umístění.

I když maso moc nemusím na první místo bych určitě zařadil kýtu z noční soutěže v Kunčicích p. O., dále guláš na naší soutěži a jelikož mám hodně rád langoše tak na třetí místo bych zařadil ty – a to z Kojkovic.

6. Je pravda, že láska prochází žaludkem?

Myslím, že láska je o něčem jiném než o žrádle.

7. Jaké bylo Tvé nejoblíbenější jídlo v dětství?

Palačinky od mojí kunčické babičky. Dělávala je s nastrouhanýma jabkama v tvarohu a byla to lahoda.

8. Jaké „nové“ jídlo a taktéž pití bys na soutěžích uvítal?

Myslím, že na soutěžích pořadatelé chystají k jídlu to co jim vyhovuje a já osobně nic „nového“ nepotřebuji ani k jídlu ani k pití. Většinou si něco vyberu i ze stávající nabídky. Důležité je pro mě dostat aspoň něco do žaludku tak cca 1 hodinu před startem, takže bych spíše apeloval na pořadatele, aby příprava jídel začínala podle toho.

9. Co nejčastěji snídáš?

Většinou chleba nebo rohlíky s máslem a někdy i s marmeládou a k tomu černý čaj s citrónem nebo kakao.

10. Dokázal bys držet nějakou dietu?

Nějakou dietu bych potřeboval držet jako sůl, protože moje váha se pohybuje neustále na rozhraní zapsání na porážkový list (což je 100kg) , ale popravdě řečeno, jakmile se přede mě postaví talíř např. s koláči nebo jinýma laskominama, tak jím a jím dokud ho nevymetu. Takže dieta a já moc nejde dohromady.

11. Jaké je oblíbené jídlo Mišky a jaké Peti ?

No tak u dvouměsíčního Peťky je to celkem jasné – jídlo i pití v jednom od maminky je zatím to jediné, ale jde mu to moc k duhu. A u tříleté Mišky to je těžší – ale na přímý dotaz odpovídá že má nejraději polívky, jogurt a šunku.

Jedna odpověď na „Vaříme s SDH Metylovice – díl XI. (Pavel Koval)“

  1. Super recept, brzo vyzkoušíme … dneska jsme měli na oběd Zuzčino Kuřecí maso v pivním těstě.

    TÍMTO CHCEME MIŠCE POBLAHOPŘÁT K TŘETÍM NAROZENINÁM.
    MIŠKO, buď hodná, nezlob Peťu, posíláme pusinky, teta Deny a strejda Easy.

Komentáře nejsou povoleny.