Zprávy z valné hromady sboru

17 Led

Zpráva o činnosti SDH Metylovice za rok 2010
Činnost mladých hasičů SDH Metylovice v roce 2010
Zpráva o soutěžní sezóně 2010 seniorských družstev SDH Metylovice

Zpráva o činnosti SDH Metylovice za rok 2010 (Milan Pečinka, starosta SDH Metylovice)

Před několika dny skončil rok 2010 a jako každoročně se scházíme, abychom si společně některé události připomněli a také zhodnotili, co všechno se nám podařilo, ale i nepodařilo vykonat.

K těm významným událostem bezesporu patří Shromáždění delegátů sborů dobrovolných hasičů okresu Frýdek – Místek, které se uskutečnilo dne 20.3.2010 v kulturním domě ve Staříči.
Ve zprávě o činnosti OSH za období 2005-2010 byla zhodnocena činnost dobrovolných hasičů okresu Frýdek – Místek, posoudil se vývoj Sdružení hasičů Čech, Moravy Slezska (SH ČMS) před IV. řádným sjezdem a vytyčil se postup rozvoje OSH na další období. Bylo připomenuto, že si stále musíme být vědomi našeho historického poslání a významu dobrovolné činnosti na úseku ochrany zdraví a životů spoluobčanů, na ochraně majetku, živelných pohrom, požárů a jiných havárií v duchu historického poslání a našeho hesla „Bohu ku cti, bližnímu ku pomoci a vlasti ku prospěchu“.
Mezi projednávanými body byla volba starosty Okresního sdružení hasičů Frýdek – Místek (OSH FM) za odstupujícího starostu Ing. Lea Kuběnu. Jeho nástupcem byl zvolen Petr Domčík. Náměstky byli zvolení Šárka Čerňáková, Libor Král a Pavel Kubala. Byli potvrzeni a zvoleni členové do funkcí vedoucích odborných rad velitelů, mládeže a prevence. Delegáti se shodli na navržených kandidátech do vyšších orgánů SH ČMS a na delegátech sjezdu SH ČMS. Bylo přijato hlavní zaměření činnosti OSH FM na období do roku 2015. Vychází z poslání a tradic dobrovolného hasičstva, současných potřeb obcí a měst pro zabezpečení požární ochrany.
Jednání mělo i slavnostní část, kdy primátorka města Frýdek – Místek Ing. Richterová předala okresnímu sdružení nový hasičský prapor.
Tou druhou významnou událostí pro hasiče byl IV. sjezd SH ČMS, který se konal ve dnech 3. a 4. července v aule Vysoké školy báňské – Technické univerzity v Ostravě. Sjezd zahájil starosta SH ČMS Ing. Karel Richter, který přivítal hosty – náměstka ministra vnitra Jaroslava Salivara, generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky Ing. Miroslava Štěpána a zahraniční delegace hasičů ze Slovenska, Polska, Saska a Chorvatska. Ve svém vystoupení zhodnotil období po III. řádném sjezdu, zejména ty úkoly, které byly obsaženy v Programu činnosti SH ČMS do roku 2010, jakož i celý další vývoj sdružení do roku 2015.
Sjezd zvolil nové členy do vedení SH ČMS. Post starosty obhájil Ing. Karel Richter.
Sjezd schválil Program činnosti Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska do roku 2015. Tento program stanovil 8 základních oblastí zaměření.
První oblastí je „Postavení hasičů ve společnosti a na mezinárodní úrovni“. To znamená vyvíjet úzkou spolupráci s představiteli obcí, státní správy, poslanci, senátory a dalšími orgány, institucemi, občanskými sdruženími a podnikateli o zlepšení podmínek nutných k zabezpečení činnosti dobrovolných hasičů. Sledovat navrhované změny právních předpisů v požární ochraně i v dalších oblastech s cílem prosazovat zájmy hasičů. Rozvíjet přímou spolupráci se zahraničními hasičskými svazy, zejména se svazy států sousedících s Českou republikou.
Druhou oblastí je „Výstavba sdružení“, kde se jedná o systému přenosu informací uvnitř SH ČMS s přihlédnutím na www stránky na KSH, OSH, SDH.
Třetí oblastí je „Podpora činnosti jednotek SDH obcí a jejich odborná příprava“ zaměřená na získávání členů pro činnost v hasičských jednotkách, požárních hlídkách, zlepšení systému odborné přípravy velitelů, strojníků a dalších funkcí s cílem zastupitelnosti.
Čtvrtou oblastí je „Preventivně výchovná oblast“ s cílem propagovat a informovat veřejnost o činnosti hasičů (např. tiskové zprávy, články apod.).
Pátou oblastí je „Oblast ochrany obyvatelstva“.
Šestou oblastí je „Práce s mládeží“. Je třeba nadále se věnovat činnosti mladých hasičů, získávání znalostí a dovedností v oblasti požární ochrany a její historie pomocí celostátní hry Plamen. Uvést do praxe aktualizovaný vzdělávací systém pro mládež – odznaky odborností, specializací atd.
Sedmou oblastí je „Oblast společenského dění historie a muzejnictví“, tzn. zachovávat hasičské tradice.
Osmou oblastí je „Ekonomika“. Rozvíjet Nadaci pro podporu hasičského hnutí v ČR, zachovávat pojištění členů pro případ úrazu, trvalých následků, smrti.

Bratři, sestry, vážení hosté, pokládal jsem za povinnost seznámit Vás s přijatým usnesením IV. sjezdu SH ČMS konaného ve dnech 3.-4.7.2010 v Ostravě. A nyní se vraťme k našemu sboru.

Letošní rok je pro sbor významný tím, že slaví jubileum 125 let svého založení. Akce pořádané v tomto roce budou směřovat k tomuto výročí.
Samotnou akci k oslavě 125 let založení sboru plánujeme na 28. květen 2010 v prostorech a okolí Sokolovny.
Valná hromada 9. ledna 2010 přijala Plán práce z něhož jsme vycházeli. První akcí po výroční valné hromadě bývá příprava a pořádání tradičního plesu, který se konal 30. ledna 2010 ve všech prostorách místní Sokolovny. Ples byl dobře připraven a také hojně navštíven místními i přespolními občany, ale i hosty z Turzovky. Tradičně všechny služby od přípravy, pohoštění a úklidu jsme si zajišťovali sami vlastními členy. ještě jednou chci poděkovat všem, kteří přiložili ruku k dílu.
5. února na Nové Vsi probíhá výroční valná hromada okrsku. Ve zprávě se hovoří o působení okrsku, průběhu valných hromad, volí se vedení okrsku, je předložen návrh do Výkonného výboru OSH za okrsek. Nastává změna vedoucí ve vedení okrskové Odborné rady mládeže za odstupující Denisu Bílkovou. 7. února se početná delegace zúčastňuje výroční členské schůze v družební organizaci hasičů v Turzovce. 7. února také probíhá valná hromada Tělocvičné jednoty Sokola Metylovice, za náš spolek se této valné hromady účastnil místostarosta Slávek Juřica.
v průběhu měsíce února výbor zpracovává návrh na udělení titulu Zasloužilý hasič pro bratra Jaroslava Herota a návrh na udělení Řádu svatého Floriána pro bratra Silvestra Pavláska. Oběma těmto návrhům bylo jak se později ukázalo vyhověno.
Začátkem měsíce března probíhá školení členů výjezdové jednotky, školení členů, kteří jsou oprávněni používat dýchací techniku a proškolení řidičů zásahových vozidel. Nově je zařazeno školení motorových pil. V březnu byla provedena tématická kontrola. Cílem kontroly bylo prověřit akceschopnost jednotky, plnění základních úkolů vyplývajících ze zákona o požární ochraně. Tuto kontrolu prováděl Ing. Maroš Šimko, velitel stanice ve Frýdku – Místku a Starosta obce Ing. Lukáš Halata. Kontrola byla důkladná, nebyly shledány žádné nedostatky. 20. března probíhá ve Staříči Shromáždění delegátů představitelů sborů okresu Frýdek – Místek za účasti zasloužilých hasičů. Zúčastnil se starosta, velitel a za zasloužilé hasiče pan František Michalec. 20. března zároveň probíhá i Valná hromada Sportovního klubu Metylovice, za spolek se valné hromady zúčastnil bratr Vavřín Michalec.
Měsíc duben je pro hasiče výzvou zintenzivnit cvičení jednotlivých družstev mužů, žen a mládeže. Do Moravskoslezské ligy se od nás přihlásilo jedno družstvo mužů. S hodnocením výsledků mládeže za uplynulý rok Vás seznámí jejich vedoucí Denisa Izvorská a zhodnocení roku 2010 u mužů a žen Vás seznámí Michal Bílek.

Výjezdy jednotky k požárům a živelným událostem:
17.4.2010, 21:10 – požár, saze v komíně, vyjelo 5 členů
27.4.2010, 21:50 – požár, pálení dřeva, demolice bez dozoru, plameny ohrožovaly sousedy, vyjelo 8 členů
U ostatních událostí byl charakter zásahu zaměřen na technickou pomoc:
17.5.2010, 7:45 – povodeň, čerpání vody, čištění propustí, vyjelo 7 členů
31.8.2010, 16:45 – povětrnostní vlivy, odstranění překážky, spadlý strom na hlavní silnici, vyjelo 9 členů
Poslední prověrkou připravenosti výjezdové jednotky bylo plánované námětové cvičení okrsku č. 11, které se uskutečnilo v Hodoňovicích dne 30.10.2010. Tématem byla simulace požáru lesa za použití dýchací techniky, prováděla se dálková doprava vody pomocí cisteren. Tohoto cvičení se zúčastnilo 10 našich členů. Jako pozorovatel byl přítomen starosta obce Metylovice Ing. Lukáš Halata. Z našeho pohledu můžeme konstatovat, že to splnilo svůj účel. Při tomto cvičení jsme také vyzkoušeli nové plovoucí motorové čerpadlo. Velký dík patří starostovi obce za vyřízení a zajištění plovoucího čerpadla, stoprocentně financovaného z kraje a Evropské unie.
Je třeba také vědět, že ke všem těmto událostem jsou členové výjezdové jednotky svoláváni pomocí systému AMDS, který funguje na principu SMS zprávy a hlasové zprávy na mobil.

Na přelomu dubna května se v zahradě u školy staví máj. V rámci oslav 65. výročí osvobození Československa a konce 2. světové války jsme se zúčastnili kladení věnců na třech místech v obci. 8. května na Pržně probíhá okrsková soutěž. Družstvo žen vítězí, muži nedokončili. Odpoledne odjíždí delegace našeho sboru do Turzovky na tradiční oslavu svátku svatého Floriána, patrona hasičů. Na konci měsíce je plánována akce, tradiční smažení vaječiny, spojeno s kácením máje. Rozjíždí se soutěžní sezona.
v červnu u příležitosti oslav 75. výročí založení oddílu kopané v Metylovicích bylo sehráno prestižní utkání mezi starými pány z Metylovic a hasiči. Výsledek 1:0 pro hasiče je velmi dobrý, branku vsítil Martin Koliba. Lví podíl na tomto výsledku měl náš brankář č. 1 Luděk Juřica. Pochvalu zaslouží i ostatní hráči a nejen hráči, celý realizační tým od kustoda, maséra, psychologa, ale i fanklub roztleskávaček. Šlo hlavně o zábavu, ale také bylo důležité toto utkání vyhrát.
První červencová sobota je ve znamení uspořádání tradiční pohárové soutěže v Metylovicích. jedná se již o 44. ročník, soutěž je zařazena do seriálu Moravskoslezské ligy. Soutěž probíhá na místním fotbalovém hřišti. Samotná příprava, organizace, průběh soutěže je pro všechny velkou zkouškou, co jsme pro tuto soutěž schopni obětovat, ale je třeba i mít štěstí na počasí. Odměnou nám byla účast 55 družstev. Mužskou kategorii vyhrálo družstvo z Prchalova, ženy Bartovice a v kategorii nad 35 let opět Bartovice. Průběh soutěže byl velmi dobrý. Patří se zde poděkovat všem pořadatelům a sponzorům, kteří svým vstřícným přístupem pomohli soutěž cenami. Poděkování patří i místnímu Sportovnímu klubu, že jsme mohli na plochu hřiště. A poděkování patří i týmu kuchařek a kuchařů, kteří se starali nejen o závodníky, ale i o ostatní diváky, kteří využívali náš servis.
5. července se naše minidelegace zúčastňuje oslav 80 let založení sboru v Palkovicích. Při této příležitosti byl starostovi SDH Palkovice bratru Krčovi předán finanční dar. Bohužel smutnou událostí v životě našeho sboru bylo úmrtí našeho člena Josefa Svobody. 31. července odjíždí početná delegace na oslavu 120 let založení dobrovolného hasičského sboru v Turzovce. Je zde ukázka hašení starou i novou technikou, prezentace sbírky přileb a předmětů p. Jozefa Malíka a slavnostní schůze k tomuto významnému výročí. Při této příležitosti ze z rukou starosty našeho sboru předán pamětní list a věcný dar.
1. srpna odjíždí početná skupina nejen závodních družstev (muži, ženy), ale i sympatizující občané do Turzovky na 38. ročník mezinárodní soutěže hasičských družstev o Beskydský pohár Slovensko – České vzájemnosti. Připravuje se 18. ročník soutěže Netradičních družstev. Každý ročník této recesní soutěže vždy přinese něco nového, neobvyklého. O šokující úvod pro všechny přítomné se postarali Honza Izvorský s Denisou Bílkovou svou vlastní svatbou. Někteří si myslí, že se jedná opět o nějakou recesi, ale starosta s matrikářkou jsou tentokrát skuteční. Po tomto neobvyklém a neočekávaném úvodu již začíná soutěž. Přehlídka výkonů jednotlivých družstev a nápaditost kostýmů předčila očekávání. Každá soutěž má svého vítěze, ale já si myslím, že vítězi jsou všichni ti, kteří se této soutěže zúčastnili. Velké poděkování patří manželům Kahánkovým, kteří nám poskytli prostor pro tuto akci.
A máme zde znovu svatbu, ale ta již byla plánovaná. 28. srpna Markéta Zajícová a Honza Bílek řekli své „ano“ a uzavřeli manželství v kostele Všech svatých v Metylovicích.
8. září pořádáme pro děti naší školy a školky v rámci získávání nových členů hasičské dopoledne, spojené s přednáškou o historii sboru, poznáváním hasičské techniky, zkouškou uzlů a topografie. Vše vyvrcholilo požárním útokem s možností stříkání na terč. Akce měla u dětí velký ohlas, doufejme, že přitáhne i nové mladé hasiče. Dle počasí započaly práce na garáži – jedná se o nátěr střechy. Soutěžní sezona vrcholí a před námi je sběr železného šrotu, v plánu je 9. října. Sběru se účastnilo 16 členů. 9. října se naše delegace účastní oslav 80 let sboru na lubně. 9.-10. října se dvě mladé členky, Krista Ryšková a Bára Šigutová, zúčastnily školení na funkci nových vedoucích mládeže. Původní místo bylo na Morávce, nakonec školení proběhlo v Malenovicích. Došlo k uzavření pojistné smlouvy s Pojišťovnou České spořitelny, a.s., Vienna Insurance Group. Předmětem smlouvy je úrazové pojištění v našem případě dětí.
4. listopadu je svoláno shromáždění starostů SDH okresu Frýdek – Místek na Střelnici ve Frýdku. 12. listopadu v Přibyslavi pan Jaroslav Herot přebírá nejvyšší hasičské vyznamenání, titul Zasloužilý hasič. Po Františku Michalcovi a Františku Židkovi je to třetí takto oceněný člen našeho sboru. Jménem výboru chci poděkovat Slávkovi Juřicovi za postoj a vstřícnost k našim hasičům. Jednalo se o cestu do Přibyslavi a zpět a samotné účasti na slavnostním předávání vyznamenání. Ještě jednou děkuji.
Činnost spolku hasičů není orientovaná jen na hašení, soutěže, ale během roku se účastníme či spoluorganizujeme různé oslavy a akce, např. u příležitosti slavnostního otevření muzea „Kožané město“, kdy jsme poskytovali občerstvení, napomáhali jsme při průjezdu cyklistického závodu Metylovicemi, kdy jsme regulovali dopravu, naši členové se účastní zahájení a ukončení školního roku. Nadále pokračuje spolupráce s organizací Náš svět na Pržně na netradiční soutěži. V průběhu roku navštěvujeme naše členy, kteří se dožívají životních výročí 50, 60, 70, 75 a 80 let. Hasiči tvoří kolektiv a kolektiv se upevňuje různými společensko-kulturními a sportovními akcemi. Například se slaví společné narozeniny, loučí se svobodou, narodí se dítě, smaží se vaječina, hodnotí se sezona, griluje se atd. Důvodů se sejít je mnoho.
Poděkování patří všem, kteří po celý rok pečovali o hasičskou techniku, věnovali mnoho neviditelných , ale jak se ukázalo i viditelných, hodin údržbě stroje a i veškerého pomocného materiálu. Řádně připravili vozy na technickou prohlídku, účastnili se soutěží, ať v roli rozhodčích, či pomohli s časomírou. s přibývajícími dny se blíží konec roku a na Mikuláše se rozsvěcuje stromek u zbrojnice. Za krásného počasí a velkého zájmu členů a dětí je organizován tradiční povánoční výšlap na Solárku. Kdo šel, nelitoval. Poslední společnou akcí sboru byl silvestrovský výplaz na Monte Čupelo. Počasí nic moc, ale dobrá nálada neodradila ať již členy, děti, ale i ostatní občany obce od společného výplazu.
Tolik ke zprávě o činnosti Sboru dobrovolných hasičů v Metylovicích za rok 2010. Ještě jednou děkuji členům výboru, všem mužům, ženám a mladým hasičům, kteří přiložili ruku k dílu, že se spolku věnují, že pro něj i pro veřejnost organizují a pořádají akce, účastní se soutěží a tím reprezentují nejen sebe, ale i obec. Obecnímu úřadu děkuji za přízeň a dobrou spolupráci a Vám všem přeji hodně štěstí a zdraví v novém roce 2011.

Činnost mladých hasičů SDH Metylovice v roce 2010 (Denisa Izvorská, vedoucí mladých hasičů SDH Metylovice)

Dovolte mi, abych vás v krátkosti seznámila se sportovními výsledky i mimosoutěžní činností našich mladých hasičů v roce 2010.
Nejprve k soutěžím. Sezonu vždy zahajujeme první březnovou sobotu na uzlové a hadicové štafetě, která je součástí celoroční hry Plamen. Těchto štafet se loni zúčastnila obě naše družstva, čili mladší i starší žáci. Starší obsadili v obou disciplínách neslavné 16. místo, mladším se moc nedařilo při spojování hadic (18. místo), za to zaperlili 3. místem v uzlování.
Na jaře děti plní zkoušky odbornosti. Po několika letech, kdy se tyto zkoušky konaly u nás v Metylovicích, se loni přesunuly na Pstruží. (Důvodem je to, že už nejsem členkou OORM a pořádání odborek není v mé kompetenci. V této funkci mě nahradila slečna Ranáta Vašutová ze Pstruží.) Všechny naše děti svoje povinnosti splnily, dokonce s velmi dobrou úspěšností (nikdo neměl v testu více než jednu chybu), proto jsme si u této povinné disciplíny v rámci Plamenu mohli udělat fajfku.
V květnu celoroční hra Plamen vrcholí, ale my se potýkáme s personální krizí, kdy nejsme schopni poskládat družstva na všechny disciplíny. Proto se musíme spokojit s celkovým 17. místem pro starší a 8. místem pro mladší žáky. Tato personální krize, kdy starší žáci odrostli své kategorii a mladší do ní ještě nedorostli, způsobila, že zbytek soutěží v sezoně objíždíme jen s mladším družstvem. A ani tam nebyla situace nijak slavná, byli jsme pouze na třech pohárovkách a dvou závodech požárnické všestrannosti. Nejlepšího umístění jsme dosáhli ve Fryčovicích (ZPV), odkud jsme si odvezli bronzovou medaili a na Lubně, kde jsme skončili 4. za čas 17,431 s.
Na podzim dochází k velmi potřebné obrodě kolektivu mladých hasičů. Pořádáme akci s místní školou a školkou, která je jak vyplněním jednoho vyučovacího dopoledne, tak i náborem do našich mladých řad. Děti si při této akci vyzkoušeli různé činnosti, kterými se během celého roku zabýváme, od zjednodušeného požárního útoku přes vázání uzlů, poznávání značek až po prohlídku hasičské techniky. Nábor se velmi vydařil, protože hned na následující schůzku přišlo asi deset nových dětí, a co je nejvíce potěšující, většina z nich vydržela až do dneška.
S novým týmem vyrážíme v říjnu na Závod požárnické všestrannosti, nejdříve na generálku do Vratimova, a pak i na první kolo nového ročníku Plamenu na Pstruží. Na obou kláních se projevuje nezkušenost nováčků i málo tréninkových dávek matadorů a my si z Vratimova odvážíme 7. (mladší), resp. 11. místo (starší) a ze Pstruží 15. (mladší), resp. 24. místo (starší). Na Pstruží jsme měli i jednoho reprezentanta v kategorii dorostenců jednotlivců, a to Libora Rusinu, který vybojoval pěkné 6. místo, i když asi myslel na víc. Zastoupení jsme měli i v kategorii dorostenek, když za družstvo Frýdku běžely Denča a Krista Ryškovy a obsadily s ním 2. místo.
Po zimní, jarní a podzimní zátěži jsme za odměnu vyrazili na mimohasičskou akci. V únoru jsme navštívili sportovní centrum v Ostravě Výškovicích, kde jsme si zahráli badminton, squash, stolní tenis, zalozili na umělé stěně a zrelaxovali v solné jeskyni. V létě a na podzim jsme vyrazili do aquaparku Olešná, kde jsme si dosyta užili vodních radovánek. V prosinci jsme měli v plánu mikulášskou akci ve sportovním centru ve Frenštátu, ale počasí a různé rodinné akce nám plán zhatily. Tak to snad někdy… brzy … napravíme!
A dostávám se k poslednímu bodu své zprávy, a to nezbytné poděkování.
V prvé řadě děkuji panu Silvestru Pavláskovi za to, že s námi absolvuje všechny letní tréninky a přípravu na pohárové soutěže v požárním útoku, že nás vozí na každou soutěž a akci a že má s námi takovou trpělivost.
Dále děkuji dětem za jejich nadšení a zapálení pro hasič a přeju jim, ať jim to co nejdéle vydrží.
A v neposlední řadě děkuji svým kolegyním Zuzce a hlavně Kristě Ryškové, Báře Šigutové a Nadě Kopřivové. Mně a Zuzce zbývá na mlaďochy čím dál méně času, hromadí se nám rodinné, pracovní a studijní povinnosti, proto je třeba, aby nás pomalu (nebo spíš rychle) někdo nahradil. Holky byly na podzim hozeny do vody a plavou zdatně, jak jsme mohli vidět podle úvodní kulturní vložky, protože ta je jen a jen jejich vizitkou. Doufejme, že jim elán vydrží a že s podporou nás všech nenechají metylovské mladé hasiče zaniknout. Takže, holky, ještě jednou – moc Vám děkuju a přeju hodně síly do dalších týdnů, měsíců a let.
To je ode mě vše, děkuji za pozornost.

Zpráva o soutěžní sezóně 2010 seniorských družstev SDH Metylovice (Michal Bílek)

V roce 2010 se do pohárových soutěží zapojilo v šesti družstvech dospělých 35 metylovských hasičů ve věkovém rozmezí 15 – 51 let.

Začnu od mužů. Sestavy se podařilo doplnit od dva nové členy a přestože nás v především druhé půli roku trápila různá zranění, většinou jsme startovali s dvěma týmy.
Áčko absolvovalo 31 soutěží, ze kterých si odneslo tři vítězství (ve Svinově, v Janovicích a na Ostravici) a čtyři třetí místa. Celkově patnáctkrát jsme byli v první desítce. Na poslední soutěži sezony na Ostravici se navíc podařilo pokořit náš sedm let starý rekord na 3B – ten nový má hodnotu 16,990 s. Nejlepším výkonem na 2B pak byl čas 14,340 s ze Svinova. Vedle pohárových soutěží se áčko účastnilo i Moravskoslezské ligy v požárním útoku, do které je zařazena také naše soutěž.
Loňské vítězství v tomto seriálu obhajovali muži Bartovic, ale Liga se zřejmě vrací do starých kolejí a už pošesté se titul stěhoval do Prchalova. Navíc třetí skončilo prchalovské béčko. V ženské kategorii zvítězily Bartovice. Pro nás se první kola vyvíjela nadmíru dobře. Na Lubně bereme třetí místo, ve Svinově dokonce vítězíme. Po čtyřech kolech tak figurujeme na průběžné druhé příčce. Následně přichází nezdar na domácí soutěži, pak sice třetí místo v Kojkovicích, závěr ligy je však bodově velmi chudý. Celkovým pořadím se pomalu propadáme a v konkurenci šestadvaceti družstev se zastavujeme až na 11. místě. Předsezonní cíl – být do desítky – nám sice nevyšel, ale na druhou stranu žádnou ostudu jsme neudělali.
Výkony našeho béčka byly lehce ovlivněny zdravotními výpadky a zaučováním nových závodníků. Absolvovali 23 soutěží, ze kterých si odnesli 6. místo z Nové Vsi, 7. místo z Trojanovic, na dvou ligových kolech v Kojkovicích a ve Vrbici byli v absolutní konkurenci jedenáctí. Nejlepším časem bylo 15,010 s z Vrbice – rekord odolal od dvě setiny vteřiny…
Člen našeho mužského družstva Ruda Mališ absolvoval také několik individuálních soutěží TFA (= nejtvrdší hasič přežije) simulujících práci při skutečných zásazích. Byl šestý ve Štramberku, čtvrtý ve Vratimově. V celkovém hodnocení Poháru ředitele Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje skončil šestý. Většinu těchto soutěží absolvoval coby zaměstnanec HZS letiště Mošnov, ale jako reprezentant SDH Metylovice vyhrál ve Stonavě.

Naše ženy opět lehce pozměnily sestavu, ale jejich kádr se rozrůstá, a tak mohla na domácí soutěži startovat rovnou dvě metylovská ženská družstva. V průběhu roku se zúčastnily 26 soutěží, na kterých byly třikrát první (v Jistebníku, Trojanovicicíh a na okrskové soutěži), jednou druhé a jednou třetí. Celkově jedenáctkrát byly v první pětce. Nejlepším časem sezony bylo 17,740 s z Jistebníku.

V obou kategoriích máme kádr poměrně široký, nyní nezbývá než zapracovat na kvalitě. Ale našim bezkonkurenčně nejúspěšnějším týmem jsou pětatřicátníci. Sezona jim začala vítězstvím v Malenovicích, následně neplatný pokus ve Velkých Karlovicích, vítězství v Oprechticích. Doma však jen čtvrté místo. Pak již čtyři první místa – na Nové Vsi, ve Vrbici, v Bartovicích a na soutěži čtyřicátníků na Pstruží. Celkově tedy 6 vítězství z osmi pokusů… Navíc v Bartovicích by svým časem 16,099 s byli 13. mezi mužskými ligovými družstvy.

Naším vrcholem sezony byl jistě 44. ročník domácí pohárové soutěže. Pořadatelsky se nám nadmíru povedl, o čemž jistě svědčí nejen účast 55 družstev, ale i ocenění v anketě All Stars MSL, kdy samotná družstva hodnotila naší soutěž jako druhou nejlepší ze všech 15 ligových kol. Výkonnostně to pro nás bylo už míň povzbudivé.
Mužskou kategorii v novém traťovém rekordu 13,637 s vyhrál Prchalov A, před Petřvaldíkem a Mošnovem. Naše áčko si připisuje neplatný pokus a béčko dokončuje na jednatřicáté pozici. Náš široký mužský kádr nakonec umožňuje poprvé sestavit i tým C. Definitivně se domlouvají na posledním tréninku a pak předvádějí nejlepší výkon domácích družstev. Časem 14,785 s obsazují 10. místo, na jednom terči to dokonce bylo na pomyslný bronz.
Kategorii žen ovládly časem 17,207 s Bartovice, před Petřvaldíkem a Jistebníkem. Naše áčko si odnáší 12. místo, béčko bohužel jen neplatný pokus.
Již potřetí je naše soutěž obohacena i o kategorii nad 35 let. Své loňské prvenství nakonec obhajují časem 17,222 s Bartovice, druhé jsou Oprechtice, třetí Malenovice. Naši pětatřicátníci jsou v pětičlenné konkurenci čtvrtí.

Závěrem bych se ještě chtěl zmínit o našem webu sdh-metylovice.info. Od jeho založení 16. dubna 2007 jej shlédlo přes 150 tisíc návštěvníků. Přes léto jsou průměrné návštěvy 230 lidí denně. Za rok 2010 na něm přibylo zhruba 80 článků, nejen ze soutěží, přes 13 tisíc fotek a 967 videí. Za toto kvantum patří dík hlavně naší kameramance Kristě Ryškové, ale i dalším, kteří mě neposlali k šípku a fotili, natáčeli, psali. Aktuálně jsme jasně nejčtenější, nezbývá než se snažit na této pozici setrvat…

Děkuji za pozornost.

Jedna odpověď na „Zprávy z valné hromady sboru“

  1. Dobrý den,

    rádi bychom Vás pozvali na nově otevřený výtvarný kurz v prostorách rehabilitace NEREST ve Frýdku, tentokrát na téma „SAVOVÁ TECHNIKA NA TEXTIL“.

    U savové techniky se jedná o dekorování textilu (triček, prostírání, povlaků na polštář, apod.) pomocí přípravku Savo.

    Kurz se uskuteční v pondělí 24.1.2011 od 16.00 do 18.00 hod, v 2. patře budovy rehabilitace NEREST, J. Kavky 648, Frýdek (Kostíkovo náměstí).

    Cena kurzu: 100,- (v ceně je materiál potřebný k dané technice – savo, fólie, barvy na textil + malé občerstvení)

    Vzít s sebou: textil tmavé barvy nejlépe bavlněný – tričko, mikinu, potah na polštář, apod.; přezůvky

    DŮLEŽITÉ: do kurzu je nutno se přihlásit předem nejpozději do čtvrtku 20.1.2011 buď na tel.č. rehabilitace: 558 622 484, 603 849 953 nebo na emailové adrese ambulance@nerest.eu

    Těšíme se na barevnou atmosféru při vyrábění 🙂 Kolektiv NERESTU

Komentáře nejsou povoleny.