13. 7. Košatka

15 Čvc

Košatka, 13.7.2013 – Sedmé kolo Moravskoslezské ligy zavítalo v sobotu do Košatky.

Zároveň se jednalo o 12. ročník tamější pohárové soutěže. My jsme na předcházejících jedenácti dosud nechyběli, muži zde v roce 2008 vyhráli, ženy byly v roce 2004 druhé. Nejúspěšnější jsou s pěti vítězstvími muži Prchalova, třikrát vyhrály ženy Oprechtic. Traťové rekordy drží muži Bartovic (13,786 s) a oprechtické ženy (17,002 s). Košatka už delší dobu patří mezi ligová kola s nejnižší účastí družstev. Nyní se jich zde sjelo 48, což je letos zatím nejméně, ale oproti předcházejícím letům v Košatce se jedná o mírný vzestup.
Jako první se krátce po jedenácté hodině představuje domácí mužské áčko. V jejich sestavě došlo ke změně na nalívce, ale Filip Marčišovský umyl levý terč a bylo z toho 17,024 s. Následuje Prchalov A a ligová premiéra na rozdělovači pro Michala Béma. Bufy sice něco málo přes půl vteřiny prostříkl, ale 14,107 s je takový prchalovský standard.
Trojku pak mají naši muži. Vzhledem k absencím máme tentokrát jen jeden mužský tým a neuspokojivé výkony na posledních kolech dávají příležitost pro Libora Rusinu na pravém proudu. Po delší době se také na stroji objevuje Jirka Ryška. Nic nenasvědčuje tomu, že by mělo být něco v nepořádku, přesto náš pokus byl velmi krátký. Na základně jsem jen protočil koncovku, která mi navíc vypadla z ruky. Přestože se obvykle snažím bojovat až do konce, nyní je jasné, že tohle je bez šance a končím už po výběhu ze základny. Druhé letošní N vinou mé nezapojené proudnice je zhruba o dva takové případy víc, než na co jsem z loňska zvyklý. Prostě fatal error…
Mistřovický rozdělovač nechal pravé céčko na základně a už se pro něj nestihl vrátit, takže další neplatný pokus. Kozlovice mají v sestavě nalívače Staré Vsi a čas 14,702 s dává naději na slušný výsledek.
Naše ženy se na základně připravují jako šesté. Krista je na koši v petřvaldickém dresu, na nalívce Deny a na pravém proudu Kamila Kelnerová. Bohužel souhra Kristy s Deny neklapla, nepodařilo se dobře poskládat savici do kádě, takže voda je dost opožděná. Čas 21,201 s stačí jen na body za účast.
Mistřovická pravá proudařka zaklekávala s vodou a proudnice s ní smekla, takže i pro mistřovické ženy je z toho neplatný pokus. Startovní číslo 8 má Podvysoká a kdo by to byl řekl, že se budou opět přepisovat rekordy MSL. 31. července 2010 zaběhl Prchalov ve Vrbici čas 13,527 s, který až do soboty platil za nejlepší výkon Moravskoslezské ligy na regulérní trati (13,507 s zaběhl v roce 2009 Prchalov v Petřvaldíku na kratší náběh). V podání Podvysoké to byl takový běžný požární útok, jen na časomíře se sražení obou terčů svítilo 13,367 s! Veteránský rekord padl před týdnem u nás, mužský nyní v Košatce, tak že by za týden v Karviné přišly na řadu ženy (16,40 s)? Prchalovské béčko na posledních kolech prožívá výrazný vzestup a přestože Tomáš Herman na pravém proudu něco prostříkl, čas 14,108 s je řadí na třetí místo o tisícinu za jejich áčko. První desítku uzavírá první neligový mužský tým – Zpupná Lhota. Pravý proudař je z Karviné, ale oba prostříkali na 16,624 s.
Frýdečtí muži měli nalívače z Kozlovic, problémy na koši zpožďují vodu a výsledný čas je jen 20,501 s. Ale výprava z Frýdku už odjela do Mulhouse na olympiádu CTIF, takže jejich pozornost se v těchto dnech upíná spíš do Francie. Staroveská Pavla Monsportová prostříkla na 18,018 s, ale i tak jim to nakonec stačí na umístění na bedně. Oprechtické ženy konečně zabraly i na ligovém kole a časem 17,390 s jdou do vedení. Naopak obě proudařky bartovického ženského áčka prostříkávají, Sylva Tomešková až na 20,233 s. Patnáctku mají muži Nové Vsi a na pravém proudu vidíme nalívače Tomáše Janka. Za odvahu palec nahoru! Tomáš Kocich má sraženo za 14,257 s, Fazol je od terče o něco dál, takže Nová Ves si zapisuje 17,358 s. Malenovice mají na stroji Radima Švrčinu v novoveském dresu, ale Standa Pyško vinou špatného zákleku prostříkává na 15,888 s – i tento čas ještě stačí na 6 ligových bodů. Muži Staré Vsi mají nalevo proudaře z Vrbice a předvádějí velmi solidní výkon za 14,295 s. Rozdělovačka bartovického ženského béčka se vytočila trochu do strany, lehce zkrátila Gabku Kubalovou na pravém proudu, ale prostříkávají obě proudařky – 18,798 s. Dolní Lhota má strojníka ze Svinova. Rozdělovač dával béčkový spoj v běhu, pravý proudař výrazně prostříkl, takže čas 15,923 s ani tentokrát těsně na body nestačí.
Svinovské áčko z předních pozic odsouvá více než vteřinový prostřik Báži na levém proudu – 15,376 s. Obdobný pokus předvádí i Mošnov. Pravý terč je dole za 13,960 s, David Grus na levém proudu 15,241 s. Gabka Kubalová má při pokusu Nové Vsi má na základně problémy se spojkou, koš je dlouho šroubován až nad kádí, takže je z toho 31,171 s. Bartovické mužské béčko sdílí levého proudaře Karla Bielu s áčkem, mladý pravý proudař ale prostříkává na 15,553 s. Pravý proudař vrbického áčka byl dobře zakleknutý, přesto svůj terč rozprašující proudnicí nesrazil a je to neplatný pokus. Svinov B předvádí podobný útok jako jejich áčko, jen je tentokrát prostřik na pravém proudu – 15,638 s. Lubno má nalevo ve svém dresu proudaře Vrbice, napravo Mariána Satinského a na rozdělovači frýdeckého Adama Gromnicu. Levému proudaři se i z dobré pozice terč shodit nepodařilo a je to další N. Horní Suchá má na rozdělovači petřvaldického Richarda Sýkoru a čas 15,331 s jim přináší první letošní ligové body.
Čtvrtou startovní desítku otevírají bartovičtí muži A. Na pravém proudu opět petřvaldický Lukáš Frýdl, ale vybírá si svou slabší chvilku a jeho prostřik zastavuje časomíru na hodnotě 14,968 s. Pokus Vrbice B hatí rozpojená béčka. Muži Marklovic mají nalevo proudaře Horní Suché a ten prostříkl na 16,138 s, takže je z toho i na sedmý pokus jen pětibodový příděl. Větřkovicím se před týdnem u nás povedla první ligová třináctka. Nyní je jejich útok ještě o něco kratší – končí však nenašroubovaným košem vedle kádě. Kozmické ženy mají na koši jistebnickou Simonu Vykydalovou, ale levá proudařka má o něco později vodu a k tomu ještě prostříkává – 19,058 s. Marklovická pravá proudařka lehce omyla terč, přesto čas 19,313 s stačí alespoň na 7 ligových bodů. Karviná má pravého proudaře ze Staré Vsi a čas 14,439 s je řadí na 5. pozici. Útok mužů Slatiny končí nenašroubovaným košem. Pravý proudař kozmického áčka nevzal na základně kotouč, ale slušně tuhle ztrátu doběhl. Kolega nalevo však prostříkal na 16,267 s, takže ani v Košatce to na body nestačí. Jistebničtí muži jsou, krom Romana Konečného na nalívce, odrostlí straší žáci a předvádějí slušný čas 17,438 s, se kterým jsou spokojení.
Petřvaldičtí muži mají na béčkách Tomáše Valu a na pravém proudu klasicky košateckého Matěje Mynáře. Matějův vteřinový prostřik a čas 14,820 s je nakonec řadí na 8. místo. Dalo by se říct, že sedmé ligové kolo bylo zkázou půjčených proudařů… Domácí ženy mají na stroji Petru Krejčí a rozdělovačku z Proskovic. Levá proudařka však prostříkla na 21,161 s. Vznikají větší potíže se startovní listinou, Albrechtické ženy čekají na dojezd své závodnice, takže se chtějí přesunout až na samotný závěr, ale jdou narychlo na start s jistebnickou Janou Máchovou na béčkách a kozmickou rozdělovačkou – ta však cvakala na spojkách a skončila na základně. Kozmické mužské béčko má pravého proudaře z Louk a s jeho menším prostřikem jim ligový bod utekl o 11 tisícin – 15,899 s. Košatka B má na pravém proudu dřívějšího petřvaldického rozdělovače Zbyňka Mynáře, který svůj terč srazil za 15,239 s, výsledných 16,024 s je řadí na pozici nejlepšího neligového týmu. Petřvaldické ženy mají krom naší Kristy na koši, Denču na rozdělovači a Báru na levém proudu. Ale neklapla souhra v kádi, nepodařilo se dobře nabrat a tak výsledný čas je jen 37,588 s. To jistebnickým ženám se vedlo podstatně lépe. Na proudech mají Janu Máchovou a Lenku Lednickou. Béčkařka sice cvakala spojku na stroj, ale 17,854 s jim vynáší druhé místo. Pravý proudař Výškovic zůstal před kobercem a svůj terč neshodil. Ženskou kategorii uzavírá aktuální lídr Novojičínské ligy Tísek. Prostřiky na obou proudech, o něco větší nalevo, dávají čas 19,738 s. Osmačtyřicáté a poslední jdou na start muži Proskovice B, kteří jsou věkově podobní Jistebníku. Proudaři čekají na vodu, levý pak prostříkává na 25,261 s.
Po skončení soutěže následuje druhé kolo o ceny, ve kterém se na závěr představují svatebčané z Proskovic i s ženichem na levém proudu.
Příští sobotu se MSL přehoupne do své druhé poloviny 8. kolem v Karviné-Loukách (13:00), od 15 hodin se koná 42. ročník Poháru Lysé hory na Nové Vsi (FM). Severoslovenská hasičská liga pokračuje v sobotu v Bytči (13:00), Moravskoslezský pohár v sobotu v Hněvošicích a neděli Služovicích. Z pohárových soutěží ještě vybírám sobotní Zpupnou Lhotu (14:30) a v neděli Karviná-Hranice (14:00) nebo Korňa (11:00).

Rozhovor Zuzky s Johanou Palowskou (Albrechtice):
– Na soutěže MSL jezdíte už několik let. Ale do ligy jste se přihlásily až letos. Proč?
O účasti v lize jsme uvažovaly už loni, ale nějak jsme se k tomu nerozhoupaly. Tento rok se nám podařilo společnými silami sehnat novou mašinu a když už je ta nová mašina, tak jsme si řekly, že teda zkusíme i tu ligu 🙂
– Jak jste v lize spokojené? Naplnily se vaše očekávání?
V lize jsme zatím celkem spokojené, sice se nám smůla lepí tak trošku na paty, ale my jsme šli do ligy s tím, že to prostě zkusíme, takže to zatím nějak neřešíme. Moc nás potěšil náš úspěch v Kozmicích 🙂 tak jen doufáme, že se nám zase takto zadaří.
– Vloni jste často pomáhaly doplňovat sestavu ligových holek z Mistřovic. Ty se letos do ligy nepřihlásily, vy ano. Probíhá spolupráce i z druhé strany? 🙂
Mistřovické holky bereme jako součást našeho týmu. Kdykoliv potřebujeme pomoct, víme, že se na ně můžeme obrátit a takto to funguje i obráceně.
– Jste pouze ženský tým. Kdo vám pomáhá na trénincích či soutěžích s vercajkem?
Na tréninkách si většinou vše chystáme samy, pokud tedy netrénujeme spolu s nějakým týmem. Na soutěžích se většinou najde nějaké to hodné dušičky, které nám pomůžou, jsou to zejména kluci z Louk či Horní Suché.
– Sedm (možná i více) ženských pohromadě není jednoduché společenství. Kdo má u vás hlavní slovo, takovou roli kapitánky? 🙂
Naše družstvo čítá osm holek a nedá se říct, že bychom měli nějakou kapitánku. Jsme tým. Co se týče tréninků a závodů tak většinou jen domlouvám řidiče a takové ty věci kolem 🙂

Hodnocení nezávislých pozorovatelů:
Občerstvení: *** (z 5, vloni ***)
WC: *** (z 5, vloni ***)

Celkové pořadí, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Podvysoká (SK) – 13,313 – 13,367 – 13,367 – 25
2. Prchalov A (NJ) – 13,499 – 14,107 – 14,107 – 22
3. Prchalov B (NJ) – 13,485 – 14,108 – 14,108 – 20
4. Stará Ves (OV) – 14,295 – 14,234 – 14,295 – 18
5. Karviná-Louky – 14,439 – 14,212 – 14,439 – 16
6. Oprechtice – 14,500 – 14,043 – 14,500 – 15
7. Kozlovice – 14,702 – 14,549 – 14,702 – 14
8. Petřvaldík (NJ) – 13,841 – 14,820 – 14,820 – 13
9. Bartovice A (OV) – 13,615 – 14,968 – 14,968 – 12
10. Mošnov (NJ) – 15,241 – 13,960 – 15,241 – 11
11. Horní Suchá (KI) – 14,927 – 15,331 – 15,331 – 10
12. Svinov A (OV) – 15,376 – 14,219 – 15,376 – 9
13. Bartovice B (OV) – 14,822 – 15,553 – 15,553 – 8
14. Svinov B (OV) – 14,187 – 15,638 – 15,638 – 7
15. Malenovice – 15,888 – 14,063 – 15,888 – 6
16. Kozmice B (OP) – 15,257 – 15,899 – 15,899 – 5
17. Dolní Lhota (OV) – 14,530 – 15,923 – 15,923 – 5
18. Košatka B (OV) – 16,024 – 15,239 – 16,024 – —
19. Marklovice (KI) – 16,138 – 14,764 – 16,138 – 5
20. Kozmice A (OP) – 16,267 – 15,386 – 16,267 – 5
21. Zpupná Lhota (KI) – 16,444 – 16,624 – 16,624 – —
22. Košatka A (OV) – 17,024 – 14,384 – 17,024 – 5
23. Nová Ves – 14,257 – 17,358 – 17,358 – 5
24. Jistebník (NJ) – 16,990 – 17,438 – 17,438 – —
25. Frýdek – 20,501 – 20,335 – 20,501 – —
26. Proskovice B (OV) – 25,261 – 19,598 – 25,261 – —
27. Vrbice A (OV) – neplatný pokus – 5
28. Lubno – neplatný pokus – 5
29. Větřkovice (OP) – neplatný pokus – 5
30. Mistřovice (KI) – neplatný pokus – 5
31. Metylovice – neplatný pokus – 5
32. Slatina (NJ) – neplatný pokus – —
33. Výškovice (NJ) – neplatný pokus – —
34. Vrbice B (KI) – neplatný pokus – 5

Celkové pořadí, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Oprechtice – 17,390 – 17,025 – 17,390 – 15
2. Jistebník (NJ) – 17,810 – 17,854 – 17,854 – —
3. Stará Ves (OV) – 18,018 – 16,915 – 18,018 – 12
4. Bartovice B (OV) – 18,570 – 18,798 – 18,798 – 10
5. Kozmice (OP) – 19,058 – 17,295 – 19,058 – 8
6. Marklovice (KI) – 18,443 – 19,313 – 19,313 – 7
7. Tísek (NJ) – 19,738 – 18,602 – 19,738 – —
8. Bartovice A (OV) – 18,875 – 20,233 – 20,233 – 6
9. Košatka (OV) – 21,161 – 19,148 – 21,161 – —
10. Metylovice – 20,986 – 21,201 – 21,201 – 5
11. Nová Ves – 31,171 – 29,739 – 31,171 – 5
12. Petřvaldík (NJ) – 37,588 – 37,042 – 37,588 – —
13. Albrechtice (KI) – neplatný pokus – 5
14. Mistřovice (KI) – neplatný pokus – —

Soupiska:
post – muži – ženy

koš – Vladimír Konvička – Kristýna Ryšková
savice – Vladimír Bílek – Denisa Izvorská
stroj – Jiří Ryška – Jana Kolibová
béčka – Jan Bílek – Zuzana Bílková
rozdělovač – Luděk Juřica – Denisa Ryšková
levý proud – Michal Bílek – Barbora Šigutová
pravý proud – Libor Rusina – Kamila Kelnerová

Průběžné pořadí MSL po 7. kole, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – body

1. Prchalov A – 152
2. Oprechtice – 113
3. Petřvaldík – 97
4. Vrbice A – 95
5. Podvysoká – 89
6. Bartovice A – 88
7. Kozlovice – 83
8. Prchalov B – 83
9. Svinov B – 82
10. Svinov A – 81
11. Mošnov – 76
12. Karviná-Louky – 72
13. Větřkovice – 66
14. Malenovice – 65
15. Košatka – 61
16. Stará Ves – 60
17. Bartovice B – 59
18. Mistřovice – 54
19. Metylovice – 53
20. Vrbice B – 51
21. Lubno – 47
22. Nová Ves – 42
23. Horní Suchá – 40
24. Kozmice B – 38
25. Marklovice – 35
25. Dolní Lhota – 35
25. Kozmice A – 35

Průběžné pořadí MSL po 7. kole, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – body

1. Bartovice B – 87
2. Stará Ves – 76
3. Metylovice – 55
4. Oprechtice – 54
5. Albrechtice – 53
6. Kozmice – 51
7. Bartovice A – 51
8. Nová Ves – 45
9. Marklovice – 39

Průběžné pořadí MSL po 3. kole, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – body

1. Vlčovice – 23
2. Stará Ves – 22
3. Svinov – 12
4. Metylovice – 11
5. Bartovice – 8
6. Vrbice – 4
7. Mniší – 2
8. Oprechtice – 1

Pro sdh-metylovice.info Michal Bílek.