10. 8. Stará Ves

12 Srp

Stará Ves, 10.8.2013 – V sobotu se ve Staré Vsi nad Ondřejnicí uskutečnil 53. ročník soutěže O pohár obce Stará Ves, který byl zároveň 12. kolem Moravskoslezské ligy.

Našim mužům se zde podařilo vyhrát už šestkrát, ale většina vítězství spadá do 60. a 70. let, to poslední bylo v roce 2008, ženy zvítězily v letech 1993 a 1995. Traťové rekordy drží muži Bartovice B (2011 – 13,807 s), ženy Oprechtic (2011 – 16,949 s) a veteráni Svinova (2012 – 16,125 s). Krom svinovských veteránů svá loňská vítězství obhajují prchalovské mužské áčko a bartovické ženské béčko.
O první soutěžní pokus se krátce po jedenácté hodině postaraly domácí ženy. Voda je poměrně rychlá, takže Pavle Monsportové chybí kousek ke správnému zákleku a s přepadnutím do sedu prostříkla na 18,709 s. Prchalov A je časem 13,913 s blízko k tomu, aby mohl slavit sedmý ligový titul už po tomto kole. Levý proudař Karviné-Louk Tomáš Drobisz na dlažbě u základny zakopl a spadl, přesto dal proudnici velmi slušně. Nenašroubovaný koš ale znamená neplatný pokus. Marklovické ženy mají značné problémy na nalívce, kdy košařka příliš podržela savici, proto 23,000 s. Albrechtické ženy si časem 17,328 s vylepšují letošní ligové maximum a ujímají se vedení. Oprechtice se musí vypořádat s absencí Hanky Pastorkové, kterou nahrazuje na levém proudu bartovická Lenka Hanyášová a zraněnou Terezu Žáčkovou na béčkách naše Krista Ryšková. Vyrovnané shozy pak znamenají čas 16,929 s. Prchalov B s jejich áčkem sdílí Michala Béma na rozdělovači a 13,793 s je posunuje do čela mužské kategorie. Nesražený levý terč marklovických mužů ani na dvanáctém kole body nepřinese, přitom karvinský Tomáš Drobisz shodil v čase 14,059 s. Staroveské mužské áčko na levém proudu doplňuje prchalovský Tomáš Monsport. Na základně trochu zacvakal a vzal jen část hadice, přesto je výsledný čas ještě solidních 14,654 s.
Startovní číslo 11 mají naše ženy. Na proudech jsou Bára s Kamilou a na stroji Lenka. Vysoké rozhození hadic na rozdělovači málem vytrhne proudařkám proudnice, ale ty to ustojí a je z toho 17,516 s.
Oprechtičtí pětatřicátníci mají na rozdělovači našeho Luďka Juřicu a Třešňa chce v univerzálnosti nejspíš napodobit Honyu, takže se objevuje na koši. Čas 16,786 s je jejich letošním nejlepším výkonem na lize. Ženy Bartovice B mají na pravém proudu Sylvu Tomeškovou a její menší prostřik je časem 17,325 s řadí na druhou pozici o tři tisíciny před Albrechtice. Vlčovičtí pětatřicátníci mají levého proudaře z Mnišího. Radek Zátopek si minulý víkend zranil rameno, takže jeho výkon asi nemůže být stoprocentní. I tak je z toho čas 16,459 s. Svinov A svými nepříliš přesvědčivými výkony z poslední doby už vypadl z první ligové desítky. Nyní zůstala levá hadice pod rozdělovačem, takže Báža má o trochu později vodu, k tomu něco prostříkl a čas 15,005 s stačí právě jen na body za účast. Oprechtice se s Petřvaldíkem a Podvysokou přetahují o dvě zbylé medaile. A Stibyho více než vteřinový prostřik na 14,568 s nejspíš bude nepříjemnou ztrátou.
Sedmnácté jde na start naše áčko. Honza je v práci, takže na rozdělovači nastupuje Luděk, na pravém proudu opět Libor. Po krachu v Turzovce jsou tentokrát spojky v pohodě, jen jsem zaklekl možná o něco dřív, takže terč zasáhne až druhá voda. Libor si posunuje osobní rekord na 14,108 s, výsledný čas je 14,580 s. Po bídných výkonech poslední doby je tohle alespoň malá vzpruha.
Vrbice A má na levém proudu prchalovského Filipa Pustějovského a je to obdobné jako u Staré Vsi. Možná jiné rozložení základny a jiný postup než jaký má zažitý způsobil, že Filip zacvakal. Čas 14,441 s je drobné vylepšení propadu z dvou kol předcházejícího víkendu. Bartovické mužské áčko má letos už podruhé špatně nabráno – 17,002 s. Mistřovice na pravém proudu doplňuje oprechtický Martin Nováček. Levý terč je dole za 13,862 s, Martin prostříkl na výsledných 14,473 s, přesto na nás Mistřovice získávají další 2 body.
Třetí startovní desítku otevírá Podvysoká, která ještě potřebuje stihnout další kolo Severoslovenské ligy v Likavce, takže je čeká téměř 170kilometrový přejezd. Předvádějí třináctku, ale ta jim stačí jen na průběžné třetí místo – Ján Šulek 13,983 s. Přitom Dominik Bytčanek má levý terč dole v nejlepším času dne 13,243 s. Za vrbické béčko po delší době vidíme na pravém proudu Jana Kudlu, ale na terč si nestříkl. Vzadu šli do kádě se savicí příliš naplocho a navíc při vytahování savice na chvíli vyklouzl koš nad hladinu, takže se nepodařilo nabrat.
Třiadvacítku má naše mužské béčko. Ruda je v práci, takže na pravém proudu je podruhé Libor. Protože stále chybí druhý nalívač Easy a nyní i Honza na rozdělovač, zastupuje Honzu pro tentokrát oprechtický náhradník v našem dresu Honya. Jirka Židek napoprvé ulil start. I napodruhé měl velmi rychlou startovní reakci, takže mu Jirka Ryška nestihl zapnout spojku a byl z toho neplatný pokus.
Mošnovu se na levý proud vrací David Grus. Ze základny jde poměrně pozdě a ani shoz nebyl zcela bez chyby, takže čas 14,699 s nakonec stačí na 8 ligových bodů. Bartovické ženské áčko má na proudech Sylvu Tomeškovou a novoveskou Gabku Kubalovou. Čas 17,635 s za daných podmínek Bartovice A ze sedmé ligové pozice výš neposune. Radimovi se do týmu svinovských veteránů podařilo sestavit závodníky v mužské kategorii běžně startující za Svinov, Pustkovec, Podvysokou, Vrbici, Jistebník nebo Prchalov a vloni jim to docela klapalo až k ligovému titulu. Nyní s přivřením páčky rozdělovače na pravém proudu je z toho 18,760 s a veteránská medaile pro Svinov definitivně vzala za své. Muži Nové Vsi mají oprechtického Třešňu na savicích. Marek Fuciman se poněkud pral se zakleknutím a prostříkl téměř vteřinu na 14,860 s.
Naši pětatřicátníci mají startovní číslo 28. Jirka Ryška ač nějakou dobu vybaven tretrami s hroty i na patách na staroveské dlažbě podklouzl a spadl, výrazně se zdržel s céčkovou koncovkou a nestihl už zapnout béčka. Neplatný pokus naše družstvo nejspíš posunul k obhajobě loňského čtvrtého místa, které ještě budeme na závěrečném kole hájit před Svinovem a Mniším.
Větřkovice mají na pravém proudu mošnovského Tomáše Papaka a 14,209 s je řadí aktuálně na čtvrté místo. Pětatřicátníci Karviné-Hranic měli dva půjčené závodníky – Romana Konečného na béčka a našeho Radka Rusinu na levý proud. Za běžných okolností by měli jet mimo soutěž, ale jelikož naše i svinovské veteránské družstvo bylo v této kategorii kompletní, lze říct, že Roman nebo Radek formálně běželi v karvinském dresu a vše je v pořádku. Pravý proudař zacvakal na základně, ale svou ztrátu dohnal na 15,148 s. Radkovi přišla voda těsně před záklekem a z větší vzdálenosti prostříkal na 17,653 s.
Ženy Nové Vsi mají domácí Pavlu Monsportovou na pravém proudu a voda je poměrně rychlá, takže i Gabka Kubalová prostříkla na výsledných 19,348 s. Jistebník má opět dva mužské týmy, nejprve se představuje jejich starší áčko s prchalovským Tomášem Pěluchou na pravém proudu a s menším prostřikem nalevo je z toho 15,368 s. Košatka má na levém proudu větřkovického Lukáše Homolu, ale příliš se mu nedaří na shozu a 15,167 s na body nestačí. Kozmické ženy počtvrté v řadě se staroveskou Danielou Hamalovou na pravém proudu. V obdobné situaci se ocitly už při své ligové premiéře v roce 2011, kdy jim poslední kola za proudu odbíhala bartovická Lenka Hanyášová. Ale třeba už za dva týdny v Mošnově budou opět kompletní. Nyní se časem 17,089 s řadí na druhé místo. Jistebnické mužské béčko dokončuje za 17,721 s a třeba časem omlazený jistebnický tým opět uvidíme v lize. Mistřovické ženy s bartovickou Hankou Adamusovou na rozdělovači se nakonec časem 20,713 s stávají nejlepším neligovým družstvem. Košatka má totiž N za nezapojené béčko na rozdělovač, Jistebník za vypadnutou proudnici na levém proudu a Proskovice za dva ulité starty (ten první si vybraly pro úpravu základny). Těch ulitých startů bylo ve Staré Vsi výrazně víc než obvykle – na 66 pokusů (z toho 8 ve finále) jich připadlo 15. Buď byli závodníci nervóznější, nebo startér přísnější… Bartovické mužské béčko s vrbickým Karlem Rylem na levém proudu si zapisuje neplatný pokus, když oba proudaři měli problém se zkrocením proudnice při zákleku. Veteráni Mniší mají na rozdělovači vlčovického Martina Kahánka a po nezdarech na předcházejících kolech se nyní časem 15,869 s ujímají vedení.
Pátou startovní desítku zahajuje Lubno s malenovickým Sašou Golou na koši. Ale do lubenského dresu jsou navíc oblečení tři závodnici sousedního Bystrého (Marián Uher na stroji, Jakub Ralenovský na rozdělovači a Jiří Kutlvašr na pravém proudu), které ještě čeká jejich kolo Beskydské ligy ve Skalici. A tato řekněme provizorní sestava předvádí pokus za 14,620 s, což je druhý nejlepší výkon Lubna letos na lize. Patří se sem ještě dodat, že bystřanům se pak ve Skalici podařilo vyhrát, takže nejspíš úspěšný den pro Bystré. Dolní Lhota se svinovským Romanem Stavinohou na rozdělovači ani tentokrát na body nedosáhla, i když ji k tomu časem 15,014 s chyběl jen malý kousek. Muže Mniší na pravém proudu doplňuje prchalovský Tomáš Herman, takže všichni čtyři prchalovští proudaři si ve Staré Vsi zaběhli dvakrát. Prostřik levého proudaře na 15,316 s stačí jen na 21. místo. Pravý proudař kozmického áčka u terče spadl a vleže jej nesrazil, přitom nalevo bylo dosaženo času 14,813 s. Pětačtyřicátí se na základně připravují muži Petřvaldíku s košateckým Matějem Mynářem na pravém proudu. Čas 13,715 s trochu zklamal prchalovské béčko, protože řadí Petřvaldík před ně do vedení. V celkovém hodnocení ligy odskakují petřvaldičtí na druhém místě už na osm bodů před Podvysokou a na čtvrté Oprechtice je to dokonce čtrnáctibodový náskok. Bartovičtí veteráni po vítězství ve Vrbici předvádějí takřka identický pokus (15,966 s), který jim tentokrát stačí na průběžnou 2. pozici. Svinovské béčko má na rozdělovači Adama Strakoše, ale vteřinový prostřik Martina Koběrského ani druhému svinovskému mužskému družstvu body nepřinese.
O oprechtické náhradníky nemá zájem jen naše béčko, ale i Malenovice, které tak získávají do svého dresu Ondru Krejčího na stroj, k tomu je ještě Stiby na levém proudu. Voda je dost opatrná a čas 14,887 s stačí na 6 ligových bodů. Také Kozlovice se řadí těsně za naše áčko. S prostřikem Jana Vyviala na levém proudu dosahují času 14,673 s. Veteránskou kategorii uzavírá domácí družstvo. Velký prostřik na pravém proudu (16,606 s) však ztrátu na Vlčovice ještě navyšuje, naopak se na ně dotáhly Bartovice, takže o veteránský titul se za čtyři týdny v Bartovicích utkají hned tři týmy. Posledním družstvem základního kola jsou Proskovice A s košateckým Lukášem Machancem na béčkách. A časem 14,656 s se stávají nejlepším neligovým družstvem mužské kategorie.
Ve finále se o ceny utkala tři nejlepší ženská družstva a 5 družstev mužské kategorie (při absenci Podvysoké, následně i Vrbice a Mistřovic vyšlo i na osmé Oprechtice). Své vítězství ze základního kola zopakovali muži Petřvaldíku, mezi ženami nejméně chybovaly Bartovice.
Prchalov A má tři kola před koncem na čele mužské kategorie náskok 63 bodů a může tak s předstihem slavit sedmý ligový titul. K definitivě jim už stačí jen body za účasti.

Hodnocení nezávislých pozorovatelů:
Občerstvení: *** a půl (z 5, vloni *****)
WC: ** (z 5, vloni **)

Celkové pořadí, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Petřvaldík (NJ) – 13,622 – 13,715 – 13,715 – 25
2. Prchalov B (NJ) – 13,793 – 13,685 – 13,793 – 22
3. Prchalov A (NJ) – 13,913 – 13,546 – 13,913 – 20
4. Podvysoká (SK) – 13,243 – 13,983 – 13,983 – 18
5. Větřkovice (OP) – 14,189 – 14,209 – 14,209 – 16
6. Vrbice A (KI) – 14,441 – 14,224 – 14,441 – 15
7. Mistřovice (KI) – 13,862 – 14,473 – 14,473 – 14
8. Oprechtice – 14,568 – 13,401 – 14,568 – 13
9. Metylovice A – 14,580 – 14,108 – 14,580 – 12
10. Lubno – 14,620 – 14,233 – 14,620 – 11
11. Stará Ves A (OV) – 14,654 – 14,220 – 14,654 – 10
12. Proskovice A (OV) – 14,224 – 14,656 – 14,656 – —
13. Kozlovice – 14,673 – 14,168 – 14,673 – 9
14. Mošnov (NJ) – 14,699 – 14,446 – 14,699 – 8
15. Nová Ves – 13,954 – 14,860 – 14,860 – 7
16. Malenovice – 14,683 – 14,887 – 14,887 – 6
17. Svinov A (OV) – 15,005 – 13,829 – 15,005 – 5
18. Dolní Lhota (OV) – 14,882 – 15,014 – 15,014 – 5
19. Výškovice (NJ) – 14,697 – 15,128 – 15,128 – —
20. Košatka (OV) – 15,167 – 13,873 – 15,167 – 5
21. Mniší (NJ) – 15,316 – 14,222 – 15,316 – —
22. Jistebník A (NJ) – 15,368 – 14,864 – 15,368 – —
23. Svinov B (OV) – 14,218 – 15,396 – 15,396 – 5
24. Řepiště – 16,659 – 14,863 – 16,659 – —
25. Bartovice A (OV) – 17,002 – 16,993 – 17,002 – 5
26. Kozmice B (OP) – 15,899 – 17,206 – 17,206 – 5
27. Jistebník B (NJ) – 16,432 – 17,721 – 17,721 – —
28. Trojanovice – 18,103 – 18,021 – 18,103 – —
29. Proskovice B (OV) – 21,584 – 22,526 – 22,526 – —
30. Metylovice B – N – N – neplatný pokus – —
31. Marklovice (KI) – N – 14,059 – neplatný pokus – 5
32. Kozmice A (OP) – 14,813 – N – neplatný pokus – 5
33. Horní Suchá (KI) – N – 15,413 – neplatný pokus – 5
34. Stará Ves B (OV) – 22,640 – N – neplatný pokus – —
35. Karviná-Louky (KI) – N – N – neplatný pokus – 5
36. Vrbice B (KI) – N – N – neplatný pokus – 5
37. Bartovice B (OV) – N – N – neplatný pokus – 5

Celkové pořadí, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Oprechtice – 16,924 – 16,929 – 16,929 – 15
2. Kozmice (OP) – 17,089 – 16,649 – 17,089 – 12
3. Bartovice B (OV) – 16,520 – 17,325 – 17,325 – 10
4. Albrechtice (KI) – 17,018 – 17,328 – 17,328 – 8
5. Metylovice – 17,408 – 17,516 – 17,516 – 7
6. Bartovice A (OV) – 17,635 – 17,183 – 17,635 – 6
7. Stará Ves (OV) – 18,709 – 16,696 – 18,709 – 5
8. Nová Ves – 19,348 – 17,720 – 19,348 – 5
9. Mistřovice (KI) – 18,866 – 20,713 – 20,713 – —
10. Marklovice (KI) – 22,939 – 23,000 – 23,000 – 5
11. Proskovice – 17,874 – 18,1231 – neplatný pokus – —
12. Košatka (OV) – N – N – neplatný pokus – —
13. Jistebník – N – N – neplatný pokus – —

Celkové pořadí, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Mniší (NJ) – 15,599 – 15,869 – 15,869 – 10
2. Bartovice – 15,966 – 15,586 – 15,966 – 7
3. Vlčovice (NJ) – 16,101 – 16,459 – 16,459 – 5
4. Stará Ves – 15,274 – 16,606 – 16,606 – 3
5. Oprechtice – 16,786 – 16,100 – 16,786 – 2
6. Karviná-Hranice – 17,653 – 15,148 – 17,653 – —
7. Svinov (OV) – 14,928 – 18,760 – 18,760 – 1
8. Metylovice – N – N – neplatný pokus – 0

Finále, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas

1. Petřvaldík – 14,276 – 13,872 – 14,276
2. Prchalov A – 14,076 – 14,296 – 14,296
3. Větřkovice – 14,332 – 13,967 – 14,332
4. Oprechtice – 14,337 – 14,140 – 14,337
5. Prchalov B – 14,002 – 15,003 – 15,003

Finále, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas

1. Bartovice B – 16,446 – 17,653 – 17,653
2. Oprechtice – 18,232 – 18,330 – 18,330
3. Kozmice – 18,483 – 18,997 – 18,997

Soupiska:
post – áčko – béčko – ženy – nad 35

koš – Vladimír Konvička – Aleš Vyvial – Kristýna Ryšková – Pavel Koval
savice – Vladimír Bílek – Vladimír Bílek – Markéta Bílková – Vladimír Bílek
stroj – Radomír Rusina – Aleš Velička – Lenka Zátopková – Aleš Velička
béčka – Jan Bílek – Jiří Ryška – Zuzana Bílková – Jiří Ryška
rozdělovač – Luděk Juřica – Jan Gábor – Denisa Izvorská – Luděk Juřica
levý proud – Michal Bílek – Jiří Židek – Barbora Šigutová – Radomír Rusina
pravý proud – Libor Rusina – Libor Rusina – Kamila Kelnerová – Vladimír Konvička

Průběžné pořadí MSL po 12. kole, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – body

1. Prchalov A – 253
2. Petřvaldík – 190
3. Podvysoká – 182
4. Oprechtice – 176
5. Mošnov – 158
6. Prchalov B – 153
7. Vrbice A – 151
8. Bartovice A – 151
9. Svinov B – 148
10. Kozlovice – 124
11. Karviná-Louky – 120
12. Svinov A – 118
13. Větřkovice – 115
14. Malenovice – 114
15. Košatka – 109
16. Bartovice B – 106
17. Stará Ves – 93
18. Mistřovice – 91
19. Metylovice – 88
20. Lubno – 80
21. Nová Ves – 74
22. Vrbice B – 71
23. Horní Suchá – 68
24. Kozmice B – 63
25. Kozmice A – 61
26. Marklovice – 60
26. Dolní Lhota – 60

Průběžné pořadí MSL po 12. kole, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – body

1. Bartovice B – 131
2. Stará Ves – 119
3. Oprechtice – 107
4. Kozmice – 99
5. Metylovice – 94
6. Albrechtice – 93
7. Bartovice A – 89
8. Nová Ves – 80
9. Marklovice – 64

Průběžné pořadí MSL po 5. kole, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – body

1. Vlčovice – 28
2. Stará Ves – 25
2. Bartovice – 25
4. Metylovice – 18
5. Svinov – 13
6. Mniší – 12
7. Vrbice – 4
8. Oprechtice – 3

Pro sdh-metylovice.info Michal Bílek.