Vaříme s SDH Metylovice – díl XXVIII. (Karel Charvát)

19 Bře

Dnešní recept si pro Vás připravil Karel Charvát z Mošnova! (to je tam jak se u cesty prodává ta luxusní zmrzlina)        A Kája se s mou prosbou o recept popral taky LUXUSNĚ !!! Posuďte sami. 🙂

Ďábelské kuřecí s nádechem Holandska

Když mě firma vyslala do světa, byl jsem nucen poznat k čemu asi tak slouží vařecha, hrnec a sporák a světe div se, ale ono to není jen vaření čaje. 🙂  V hlavě jsem měl vše vymyšlené. (po emailové konverzaci s mistrem kuchařem – MÁMOU 🙂 ).
Jen mi chyběly ty správné ingredience, tudíž jsem se vydal do centra Schiedamu ( cca 4 kilometry západně od Rotterdamu).
Byla to celkem zábava chodit mezi regály a hledat vše k tomu potřebné a k tomu ještě v chrochtajícím jazyce napsané. Když přestanou zdvojovat samohlásky a vynechají všude přítomné „g“, které při jejich výslovnosti vytlačí z krku to jejich chrrrchr, zbude na etiketě kromě cenovky maximálně jedna věta.

Takže potřebujeme:
Aardappel – brambory
Kipfilet – kuřecí prsíčka
Zout – sůl
Komijn – kmín
Marjolein – majoránka – pozor, nejsme v Coffe shopu, které jsou tam všude přítomny a nekupujeme marihuanu,
i když proti gustu žádný dišputát 🙂
Duivelse kruiden – ďábelské koření
Diepvriesgroenten – mražená zelenina
Rode wijn – červené víno
Olie – olej
Bier – pivo množství záleží na trénovanosti a chuti

Tak a teď samotný postup:
Návštěva obchodu se protáhla na delší dobu, teda návštěva ani tak ne, jakožto cesta zpět. Člověk si musí dát pozor,
když si zvolí jako orientační body větrné mlýny, protože jen po cestě jsem potkal tři. Bohužel při návratu jsem si vybral ten špatný, který mi měl udávat směr. 🙂 Odtud plyne poslední zmiňovaná ingredience a množství. Po asi hodině chůze s plnou taškou jsem vypil první z pěti piv.
Už nebudu dále více napínat a opravdu přistoupím k postupu.

Otevřeme si druhé pivo. Oškrábeme brambory a dáme podle množství brambor do vhodného kastrolku vařit, mírně osolíme a v mém případě přidáme trochu kmínu. Ze samé radosti, že první část hlavního jídla už se vaří, dopijeme druhé pivo a otevřeme třetí. Přistoupíme k masu. Kuřecí maso nakrájíme na kostičky a posolíme. Na rozehřáté pánví s kapkou oleje nakrájené maso lehce orestujeme, postupně přidáme majoránku, ďábelské koření a posléze prohlídneme kredenc, zda nezbylo ještě něco z koření po předešlých obyvatelích, co by se nám mohlo hodit. Ejhle červená paprika, proč ne, aspoň to bude mít aroma a dodá to tomu trochu barvu. Smažíme, než maso pěkně změkne, přidáme mraženou zeleninu a přikryjeme a necháme cca 10-15 minut na mírném ohni za občasného míchaní vše prohřát. Mezi tím lze dopít třetí pivo a otevřít si čtvrté. Koukám, koukám 15 minut pryč, čtvrté pivo taky, jsem ve výborném rozpoložení a připadám si jako Zdenek Pohlreich, tak proč bych to ještě trochu nepodlil vínem, ať je to ještě zajímavější. A zbytek vína se ještě bude hodit, přece jen jsem to s tím pivem podcenil a žízeň stále byla. V této chvíli už jsme hotovi, dokonce i ty holandské vybledlé brambory konečně změkly a zdály se být uvařeny. Můžeme podávat.
Pro estetický vzhled a dobarvení, doporučuji přidat na brambory trochu petrželky. Já už to nezvládl, vzhledem k únavě
z nachozených kilometrů. Při hledání správného mlýna, jsem tomuto pokušení navštívit znova holandské potraviny odolal.

kajaav.JPG

Pozorní čtenáři si zajisté kladou otázku, co se stalo s tím pátým pivem. Ve zkratce, jídlo chutnalo, sedmička vína taky, večírek s kolegy a smažení bramborových placek na vedlejší apartmánu, kde se nacházela druhá část výpravy, taky klapla, bílý Rum taky chutnal ……. No prostě předtucha ranního vyproštění studeným pivem byla správná. Pozorní čtenáři si zajisté kladou otázku, co se stalo s tím pátým pivem. Ve zkratce, jídlo chutnalo, sedmička vína taky, večírek s kolegy a smažení bramborových placek na vedlejší apartmánu, kde se nacházela druhá část výpravy, taky klapla, bílý Rum taky chutnal ……. No prostě předtucha ranního vyproštění studeným pivem byla správná. 🙂

Tento příběh se zakládá na pravdivém podkladu, veškerá místa a věci jsou skutečně reálné. Jediné za co nelze ručit, jsou následky konzumace všeho výše popsaného.

S pozdravem
Karel Charvát

Recept, který jsi napsal, kolik krát jsi ho vařil?
Myslím, že třikrát. Občas se lišilo množství či složení jednotlivých ingrediencí. (zkoušel jsem různé druhy holandských piv)

Ohodnoť tři soutěže, na kterých Ti nejvíce chutná a co?
Tohle je pro mě velice těžká otázka. Před útokem jsem tak nervózní, že nejsem schopný nic na soutěži sníst, po útoku, když se zadaří, tak většinou směřuji k pivu, pokud zrovna neřídím. 🙂 Ale třeba u Vás, po páteční akci, s vidinou večerní akce v Trojanovicích jsem jídlu neodolal. Taky ve Staré Vsi je většinou opravdu super výběr, ať už na Kotli nebo denní soutěži a nesmím opomenout super výběr a taky kvalitu oprechtických kuchařů.

Jaké „nové“ jídlo a taktéž pití bys na soutěžích uvítal?
Strašně se mi zalíbil minulý recept Vaříme s SDH Metylovice od Libora, takže rozšířit takový recept a nabídku na soutěže by nebylo na škodu. 🙂

Ochutnal jsi už nějaký recept z našich stránek?
Mám strašné nutkání jeden vyzkoušet 🙂 , ale to se sem nehodí, to je spíše pro bulvární plátek a ne pro takto seriózní internetové stránky. 🙂

Která z mladých hasiček Metylovic podle Tebe nejlépe vaří?
Použiji mírně upravenou hlášku jednoho mého nejmenovaného kamaráda Filipa. Metylovicím říkáme „údolí krásných žen“, proto věřím, že všechny tyto krásné ženy umí i skvěle vařit.

Tvá nejoblíbenější restaurace?
Jednoduchá odpověď. Nejraději sedím u ohně na venku s kamarády, bečkou a masem na rožni. Ne že bych hospody nemusel, ale mám rád čerstvý vzduch, takže ještě zvládám venkovní zahrádky. V zimě hospody moc nenavštěvuji, takže žádnou vyloženě oblíbenou hospodu nemám.

Kdo z Vašeho sboru je největší jedlík?
Tak to opravdu netuším, možná by se dali vyjmenovat lidi, co vždycky ohlodávají kosti, když na jaře celý sbor opékáme berana. Sedíme za hasičárnou, popíjíme, hrajeme na kytárku, ale spíš než o jedlících je to o tom, kdo je schopen ten maratón vydržet až do konce, že Kubo? 🙂 

Napadá Tě někdo z Metylovic?
Tipoval bych Easyho? Ten se ničeho nebojí.

Budeš opět v Metylovicích koncertovat před naší soutěží?
Tato akce byla velice povedená, ale to ráno! 🙂 Nemůžu nic slibovat, mám určité závazky ke kapele, a víš jak, smlouva je smlouva, budu to muset prodiskutovat se svým producentem.  🙂

Jedna odpověď na „Vaříme s SDH Metylovice – díl XXVIII. (Karel Charvát)“

Komentáře nejsou povoleny.