28. 6. Svinov

30 Čvn

Svinov, 28.6.2014 – Poslední červnovou sobotu se ve Svinově uskutečnilo 4. kolo Moravskoslezské ligy.

Jeho součástí byly i útoky výběrů All Stars, byť jen v ženské kategorii, protože u mužů bylo omluvenek přespříliš a nemělo smysl nominované nahrazovat šestými nebo sedmými v pořadí. Svinovjáci se navíc letos rozhodli uspořádat otevřené druhé kolo své soutěže, takže útoků jsme nakonec během celého dne viděli 85.
Proto byl začátek stanoven již na jedenáctou hodinu. My jsme ještě byli s mladšími žáky ve Frýdlantu n.O., takže jsme si rezervovali startovní čísla od 27 dál.
Jako první se na základně připravují svinovští muži A. Na domácí soutěži se jim příliš nedaří. Od roku 2006 kdy pořádají MSL byli nejlépe pátí v roce 2010, vloni šestí. Letos omladili na koši – Kotalíka nahrazuje Mirek Král. Martin Koběrský místo kotouče ze základny vzal jen část hadice, zaklekl před kobercem a pravý terč zůstal nesražen. Muži Nové Vsi sice na nalívce postrádají Tomáše Janka, ale jsou letos poprvé kompletní. Čas 15,835 s však stačí jen na body za účast. Podvysoká večer pořádá svou noční soutěž, takže se ve Svinově příliš nezdržují. A poměrně rychlý je i jejich pokus – i s prostřikem Dominika na pravém proudu je z toho 14,288 s. Na této relativně nové svinovské trati se soutěží teprve potřetí, takže i traťový rekord v mužské kategorii tomu odpovídal, byl vůbec nejvyšší ze všech patnácti ligových kol. Změnil to zakrátko Prchalov A časem 13,960 s. Jedinou tratí se čtrnáctkovým traťovým rekordem tak zůstávají Kozmice (Lubno v roce 2007 – 14,009 s). Muži Oprechtic už vyhráli ve Svinově na lize dvakrát, na třetí triumf si ale musí počkat – 14,674 s. Ženy Nové Vsi stále sázejí na bartovickou Lenku Hanyášovou na levém proudu a mám pocit, že tohle je jejich čtvrtá letošní soutěž celkově. S pádem rozdělovačky je jejich pokus nehodnocen. Malenovický rozdělovač Michal Šikýř cvakal béčkový spoj, proudaři byli před koberci a s porostřikem čas 15,298 s stačí jen na body za účast. Prchalov B dokončuje za 14,415 s a je jasné, že přepouštějí pozici ligového lídra svému áčku. Oprechtická Hanka Pastorková sice cvakala proudnici na základně, ale 16,845 s zaostává jen kousek za loňským traťovým rekordem Bartovic.
Druhou startovní desítku a veteránskou kategorii otevírají Malenovice. Na rozdělovači je svinovský Roman Konečný a do malenovického dresu se oblékl oprechtický Bohuš st. S bezmála vteřinovým prostřikem Saši Goly na levém proudu je z toho 17,220 s. Něco málo na shozech nechali i mošnovští proudaři, ale nejspíš od sebe čekali výrazně lepší výkon než 15,000 s. Vrbice byla oslabena účastí Adama Hrbáče a Karla Ryla na Mistrovství republiky v Českých Budějovicích, kde získali s výběrem Moravskoslezského kraje zlaté medaile, Adam navíc i individuální bronz na věžích. Takže do dresu Vrbice A se oblékl podvysocký proudař Ján Šulko. A 14,664 s je o setinu řadí před Oprechtice. Oprechtičtí pětatřicátníci poprvé nasazují Michala Stibora, který letos dorostl do veteránského věku, paradoxně však na stroj. I tak se časem 16,695 s ujímají vedení. Bez bodů nad rámec účasti bude po výrazných prostřicích i Karviná-Louky – 16,230 s. Zato nadmíru povedené shozy (14,150 s) posunují Petřvaldík na průběžnou druhou pozici. Pokus Horní Suché končí chybou rozdělovače na béčkové spojce. Větřkovice obhajují loňské vítězství, ale o traťový rekord už přišly. Po průměrných shozech za 15,017 s si odnášejí 6 ligových bodů. Bartovické ženské béčko s výraznými prostřiky dokončuje za 18,667 s, přesto i tento pokus je nakonec posune na průběžné první místo v lize.
Děhylov sice předvádí svůj nejlepší letošní čas na lize, ale 16,140 s ani tentokrát na body nestačí. Košatka sdílí proudaře s Petřvaldíkem a o trochu úspěšnější jsou při pokusu Košatka. Čas 14,019 je řadí na druhou příčku.
Jak jsem to počítal podle malenovické soutěže a konzultoval s pořadateli, dalo se předpokládat tempo 12 týmů za hodinu. Takže zhruba ve 13:10 mělo jít na start naše mužské áčko. Jenže domácí muži se začali připravovat už 10:55 a v jedenáct absolvovali svůj pokus, po první hodině bylo odběhnuto 15 týmů a začaly se dít škrty ve startovní listině, protože družstva nestíhala dojíždět. Aleš s Liborem byli sice už v Ostravě, ale stále na cestě a bylo jasné, že musíme přehazovat pořadí týmů. Takže jako startovní číslo 23 se ve 12:40 představilo naše mužské béčko. Honza na rozdělovači dresem vypomáhá Lubnu, ale Kovalíkovi se nepodařilo našroubovat koš a je z toho neplatný pokus.
Marklovické ženy si na pravý proud půjčují Sylvu Nevřelovou z Bartovic A, naopak do dresu bartovického áčka převlékají svou béčkařku. Čas 19,272 s jim vynáší 8 ligových bodů.
Sedmadvacítku mají naši pětatřicátníci. Kondes si při vítězném pokusu v Oprechticích natáhl stehenní sval, jeho potencionální náhradník Radek má problémy se zády. Takže Radima na proudu doplňuje oprechtický Stiby. Oba dva v Oprechticích v mužské kategorii zaběhli čtrnáctku, ale ambice zůstanou nenaplněny. Kovalík drobně chybuje na koši, což by jinak dohnal stroj. Alda však na chvíli ubírá plyn, jak je u veteránů zvyklý. Radimovi jde z dosud neznámých příčin o něco později voda, k tomu trochu prostříkl. Suma sumárum 16,835 s a průběžné druhé místo, ale kvalitních soupeřů ještě pojede celá řada.
Marklovičtí muži jakoby museli na posledních kolech startovat nadvakrát. V Oprechticích kvůli poruše časomíry. Tentokrát jim nebyl zapsán čas před vynulováním displeje. První útok kdoví jak povedený nebyl, takže pro Marklovice je to jen přínos. Napodruhé je z toho jejich první letošní platný pokus na lize, ale 16,904 s jim body nepřinese. Vlčovičtí veteráni zde vloni vytvořili traťový rekord své kategorie. Radek Zátopek na poněkud netradičním postu košaře, ale potíž je v prostřiku na levém proudu – 17,634 s.
Startovní číslo 33 má naše mužské áčko. Na koši tentokrát máme Aleše Vyviala, Jirku Ryšku na stroji a prohodili se i rozdělovači. Zaklekáváme na kobercích, přesto shozy mají určité rezervy. Čas 14,986 s není žádná sláva, ale vynese nám alespoň 8 ligových bodů.
Kozmické ženy dotují dresem Bartovice A, mají také drobnou změnu na pravém proudu. Přesto výrazný prostřik je nalevo – 19,466 s. Dolní Lhota není kompletní ani na čtvrtém letošním kole – chybí jim rozdělovač. Pomalá voda ze stroje nestačí na lepší čas než 16,053 s. Lehce zaimprovizovat muselo se sestavou i Lubno, když na rozdělovači mají našeho Honzu Šiguta a na pravém proudu malenovického Jindru Skopala. Čas 14,911 s jim nakonec stačí na první desítku. Zaváhání Bartovic nedokázaly využít ženy Staré Vsi. Levé proudařce Pavle Monsportové se na základně vyklopil kotouč na spojku už zřejmě před startem, ale nevšimla si toho, takže zacvakala, běžela bez kotouče a s čekáním s vodou je z toho 19,539 s.
Osmatřicítku má naše ženské béčko. Na středečním tréninku se zranila Bára Šigutová a s pěti stehy na koleni bylo jasné, že Svinov vynechá. Bohužel zatím to nevypadá vůbec dobře ani k následujícím soutěžím. Nejjednodušší by samozřejmě bylo si druhou proudařku Bářiných kvalit půjčit. Ale nakonec bylo rozhodnuto, že pravý proud si v áčku dá Denča Ryšková a Kamila Kelnerová se přesune na levý. Denča si chce dát nejdříve zahřívací pokus za béčko, proto trošku netradiční pořadí našich ženských družstev. Útok se povedl náramně, Jana má sraženo za 17,834 s, Denča 18,251 s a průběžně jsou druhé!
Kozmičtí muži v předcházejících letech obvykle okupovali spodní příčky ligové tabulky. Letos se jim zatím daří o poznání lépe a dokončují v čase 14,966 s. Ještě o něco lepší útok předvedly Bartovice a 14,558 s jim přináší 15 ligových bodů. Muži Staré Vsi A končí s nenašroubovaným košem v kádi. Bartovice ženy A měly k dispozici jen 3 vlastní závodnice! A tak si strojnici půjčily z Kozmic, levou proudařku z Marklovic a k tomu převlékly do svého dresu kozmickou rozdělovačku a marklovickou béčkařku. Snad jen nezasvěcené překvapí, že si bartovické ženské týmy půjčují závodnice spíš od „cizích“ než vzájemně. I v této namixované sestavě zajely čas 18,610 s, který je řadí průběžně na třetí příčku.
Poslední náš tým, ženské áčko, startuje jako třiačtyřicáté. Krista s Marťou se trochu sekly v kádi, takže voda je malinko opožděná. Ale nejspíš je přesně taková, jakou potřebujeme, protože Denča má sraženo za 17,665 s. Bohužel Kamča opláchla terč a 20,408 s stačí jen na body za účast. Po dvou výpadcích v Oprechticích a ve Svinově jsou naše ženy místo boje o bednu aktuálně šesté…
Osmým mužským týmem, který si půjčoval na všech dosavadních kolech, jsou Mistřovice. Napravo je to útok na solidní čtrnáctku, ale levý terč zůstal nesražen a pokus je neplatný. Těsně před naše veterány se pak dostávají Bartovice – 16,726 s. Ale vůbec nejlepší výkon dne ve své kategorii předvedli veteráni Svinova. I s prostřiky dokončili v čase 15,708 s a zaslouženě vyhráli. Staroveští pětatřicátníci to totiž napálili až přespříliš a pravý proudař prostříkl na 18,643 s, což na body nestačí. Žádný bod si nepřipsala ani Studénka za 18,047 s. Vrbice nad 35 let se tohoto kola neúčastnila vůbec, takže naše družstvo skončilo tentokrát čtvrté (ve Svinově už tradičně), přesto na domácí soutěži budou startovat v pozici ligového lídra. Stejně jako jejich muži si vedly i ženy Mistřovic – u nich zůstal nesražen pravý terč.
V dresu vrbického béčka jsme mohli, řekl bych poprvé, vidět patnáctiletého Michala Suda a také Vrbice B jde těsně před nás – 14,936 s. Zajímavý je i mužský tým Jistebníku – dva zkušenější běhají za veterány Svinova, zbytek přednedávnem vyšel ze žákovské kategorie. Výsledný čas je sice jen 17,893 s, ale levý terč byl dole za 15,076 s. Posledním ženským ligovým týmem v soutěži byly Albrechtice. Pravá proudařka Agata Kochová v domnění, že kolegyně ulijou start, aby si šly poupravit savici v podstatě ani nereagovala na výstřel. Jenže o ulitý start se nejednalo a její ztráta byla rázem příliš velká na to, aby shodila lépe než v čase 20,579 s. Devět půjčených závodnic v 10 ligových týmech je opět posun letošního maxima. Naopak jedním z 5 mužských týmů, které si letos na lize ještě závodníka nepůjčovaly, jsou Proskovice. Čas 15,062 s jim však stačí jen na první nebodovanou pozici. Marpus je název ženského týmu složeného z hasiček Martinova a Pustkovce. Na rozdělovači je tentokrát doplňuje naše Deny Izvorská, na levém proudu staroveská Pavla Monsportová a čas 18,368 s jim přináší třetí příčku. V samotném závěru se ještě představili muži Kozlovic, kteří časem 14,678 s obsazují 9. místo.
Po základním kole následovaly ženské týmy All Stars. Jejich výkony byly poněkud poznamenané nesouhrou košařky s nalívačkou, ale pořadí odpovídalo výsledkům ankety. Ve druhém kole se představila dvě ženská družstva. Při neplatném pokusu Staré Vsi, pak stačilo Kozmicím dokončit, což se jim časem 18,447 s povedlo. V mužské kategorii na první místo už už sahala Vrbice, obzvlášť, když Prchalov A prostříkl na 16,486 s. Ale prchalovské áčko zastalo jejich béčko, na proudu s Filipem Pustějovským a Tomášem Hermanem. Čas 13,887 s byl vůbec nejlepším výkonem dne.
Následující týden bude hektický už proto, že se v sobotu od 13 hodin koná 48. ročník naší pohárové soutěže, který je zároveň 5. kolem MSL. Šesté ligové kolo je na pořadu hned v neděli v Kozmicích (12:00). Vedle toho se ještě v sobotu večer zastavíme na noční soutěži v sousedních Palkovicích (21:45) a v neděli zajedeme do Janovic (14:00). Už v pátek se koná noční soutěž ve Staré Vsi (22:00).

Celkové pořadí, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Prchalov A (NJ) – 13,960 – 13,944 – 13,960 – 25
2. Košatka (OV) – 14,019 – 13,812 – 14,019 – 22
3. Petřvaldík (NJ) – 14,150 – 14,023 – 14,150 – 20
4. Podvysoká (SK) – 13,532 – 14,288 – 14,288 – 18
5. Prchalov B (NJ) – 14,244 – 14,415 – 14,415 – 16
6. Bartovice (OV) – 14,547 – 14,558 – 14,558 – 15
7. Vrbice A (KI) – 14,663 – 14,664 – 14,664 – 14
8. Oprechtice – 14,674 – 14,202 – 14,674 – 13
9. Kozlovice – 14,678 – 14,386 – 14,678 – 12
10. Lubno – 14,721 – 14,911 – 14,911 – 11
11. Vrbice B (KI) – 14,650 – 14,936 – 14,936 – 10
12. Kozmice (OP) – 14,966 – 14,748 – 14,966 – 9
13. Metylovice A – 14,986 – 14,920 – 14,986 – 8
14. Mošnov (NJ) – 15,000 – 14,958 – 15,000 – 7
15. Větřkovice (OP) – 14,913 – 15,017 – 15,017 – 6
16. Proskovice (OV) – 15,032 – 15,062 – 15,062 – 5
17. Malenovice – 15,298 – 14,882 – 15,298 – 5
18. Kujavy (NJ) – 15,155 – 15,559 – 15,559 – —
19. Vřesina (OP) – 15,568 – 14,929 – 15,568 – —
20. Závada (OP) – 15,617 – 14,718 – 15,617 – —
21. Nová Ves – 15,835 – 15,175 – 15,835 – 5
22. Dolní Lhota (OV) – 15,598 – 16,053 – 16,053 – 5
23. Děhylov (OP) – 16,140 – 15,751 – 16,140 – 5
24. Plesná B (OV) – 15,371 – 16,168 – 16,168 – —
25. Karviná-Louky (KI) – 15,883 – 16,230 – 16,230 – 5
26. Pustkovec (OV) – 16,001 – 16,484 – 16,484 – —
27. Markvartovice (OP) – 16,042 – 16,606 – 16,606 – —
28. Třebovice (OV) – 16,441 – 16,652 – 16,652 – —
29. Marklovice (KI) – 15,043 – 16,904 – 16,904 – 5
30. Jistebník (NJ) – 15,076 – 17,893 – 17,893 – —
31. Stará Ves B (OV) – 18,437 – 17,598 – 18,437 – —
32. Stachovice (NJ) – 20,299 – 15,355 – 20,299 – —
33. Bohuslavice (OP) – 21,104 – 17,396 – 21,104 – —
34. Svinov A (OV) – 14,579 – N – neplatný pokus – 5
35. Horní Suchá (KI) – N – N – neplatný pokus – 5
36. Metylovice B – N – N – neplatný pokus – —
37. Svinov B (OV) – 16,180 – N – neplatný pokus – 5
38. Stará Ves A (OV) – N – N – neplatný pokus – 5
39. Mistřovice (KI) – N – 14,563 – neplatný pokus – 5
40. Tošovice (NJ) – 18,828 – N – neplatný pokus – —
41. Butovice (NJ) – N – 38,849 – neplatný pokus – —
42. Plesná C (OV) – N – N – neplatný pokus – —

Celkové pořadí, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Oprechtice – 16,845 – 16,527 – 16,845 – 15
2. Metylovice B – 17,834 – 18,251 – 18,251 – —
3. Marpus (OV) – 18,368 – 17,549 – 18,368 – —
4. Bartovice A (OV) – 18,610 – 17,665 – 18,61 – 12
5. Bartovice B (OV) – 18,667 – 17,882 – 18,667 – 10
6. Marklovice (KI) – 18,527 – 19,272 – 19,272 – 8
7. Kozmice (OP) – 19,466 – 16,903 – 19,466 – 7
8. Stará Ves (OV) – 19,539 – 19,189 – 19,539 – 6
9. Petřvald (NJ) – 19,734 – 19,772 – 19,772 – —
10. Metylovice A – 20,408 – 17,665 – 20,408 – 5
11. Albrechtice (KI) – 18,844 – 20,579 – 20,579 – 5
12. Plesná (OV) – 27,021 – 25,198 – 27,021 – —
13. Nová Ves – N – N – neplatný pokus – 5
14. Mistřovice (KI) – 18,628 – N – neplatný pokus – 5
15. Třebovice (OV) – N – N – neplatný pokus – —

Celkové pořadí, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Svinov (OV) – 15,708 – 15,598 – 15,708 – 10
2. Oprechtice – 16,695 – 16,077 – 16,695 – 7
3. Bartovice (OV) – 16,726 – 16,118 – 16,726 – 5
4. Metylovice – 15,909 – 16,835 – 16,835 – 3
5. Malenovice – 17,220 – 16,381 – 17,220 – 2
6. Vlčovice (NJ) – 17,634 – 16,306 – 17,634 – 1
7. Studénka (NJ) – 18,047 – 17,849 – 18,047 – 0
8. Stará Ves (OV) – 15,649 – 18,643 – 18,643 – 0

Soupiska:
post – muži A – muži B – nad 35

koš – Aleš Vyvial – Pavel Koval – Pavel Koval
savice – Jan Izvorský – Martin Březina – Vladimír Bílek
stroj – Jiří Ryška – Aleš Velička – Aleš Velička
béčka – Jan Bílek – Pavel Šigut – Jiří Ryška
rozdělovač – Luděk Juřica – Jan Šigut – Luděk Juřica
levý proud – Michal Bílek – Jiří Židek – Radim Tomášek
pravý proud – Libor Rusina – Radim Tomášek – Michal Stibor

Soupiska:
post – ženy A – ženy B

koš – Kristýna Ryšková – Kateřina Pečinková
savice – Markéta Bílková – Markéta Bílková
stroj – Jana Kolibová – Jana Kolibová
béčka – Zuzana Bílková – Martina Uhrová
rozdělovač – Denisa Izvorská – Adéla Štandlová
levý proud – Kamila Kelnerová – Jana Máchová
pravý proud – Denisa Ryšková – Denisa Ryšková

All Stars MSL 2013, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas

1. All Stars ženy A – 18,098 – 18,007 – 18,098
2. All Stars ženy B – 19,208 – 18,059 – 19,208
3. All Stars ženy C – 22,101 – 19,940 – 22,101

Soupiska:
post – ženy A

koš – Zuzana Novobilská (Stará Ves)
savice – Hana Staňková (Oprechtice)
stroj – Zuzana Kunátová (Oprechtice)
béčka – Tereza Žáčková (Oprechtice)
rozdělovač – Hana Stiborová (Oprechtice)
levý proud – Hana Pastorková (Oprechtice)
pravý proud – Veronika Krejčí (Oprechtice)

Soupiska:
post – ženy B

koš – Michaela Žáčková (Oprechtice)
savice – Aneta Bielová (Bartovice A)
stroj – Zuzana Navrátilová (Albrechtice)
béčka – Markéta Kolková (Stará Ves)
rozdělovač – Michaela Palowská (Albrechtice)
levý proud – Lenka Hanyášová (Bartovice A)
pravý proud – Daniela Hamalová (Stará Ves)

Soupiska:
post – ženy C

koš – Lucie Leksovská (Bartovice B)
savice – Kateřina Galásková (Stará Ves)
stroj – Lucie Kolková (Stará Ves)
béčka – Michaela Nováková (Bartovice B)
rozdělovač – Denisa Ryšková (Metylovice)
levý proud – Pavla Monsportová (Stará Ves)
pravý proud – Agata Kochová (Albrechtice)

Druhé kolo, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas

1. Prchalov B – 13,887 – 13,540 – 13,887
2. Vrbice – 14,252 – 14,342 – 14,342
3. Výškovice – 14,82 – 14,653 – 14,82
4. Kozlovice – 14,54 – 15,070 – 15,070
5. Tísek – 15,112 – 15,511 – 15,511
6. Svinov A – 15,767 – 14,702 – 15,767
7. Prchalov A – 15,950 – 16,486 – 16,486
8. Mošnov – 18,605 – 18,598 – 18,605
9. Jistebník – 19,323 – 17,865 – 19,323
10. Svinov B – neplatný pokus
11. Větřkovice – neplatný pokus
12. Svinov nad 35 let – neplatný pokus
13. Tošovice – neplatný pokus
14. Kozmice – neplatný pokus
15. Stará Ves – neplatný pokus

Druhé kolo, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas

1. Kozmice – 18,447 – 18,030 – 18,447
2. Stará Ves – neplatný pokus

Průběžné pořadí MSL po 4. kole, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – body

1. Prchalov A – 75
2. Prchalov B – 67
3. Podvysoká – 65
4. Petřvaldík – 61
5. Vrbice A – 57
6. Košatka – 55
7. Bartovice – 52
8. Větřkovice – 49
9. Lubno – 48
10. Oprechtice – 41
11. Mošnov – 38
12. Horní Suchá – 36
13. Vrbice B – 36
14. Nová Ves – 35
15. Kozmice – 32
16. Kozlovice – 32
17. Karviná-Louky – 31
18. Svinov – 31
19. Metylovice – 31
20. Dolní Lhota – 29
21. Stará Ves – 29
22. Mistřovice – 27
23. Proskovice – 25
24. Malenovice – 23
25. Děhylov – 20
26. Marklovice – 20

Průběžné pořadí MSL po 4. kole, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – body

1. Bartovice B – 42
2. Stará Ves – 41
3. Oprechtice – 40
4. Nová Ves – 32
5. Bartovice A – 29
6. Metylovice – 26
7. Kozmice – 26
8. Mistřovice – 25
9. Marklovice – 23
10. Albrechtice – 23

Průběžné pořadí MSL po 3. kole, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – body
1. Metylovice – 23

2. Svinov – 18
3. Bartovice – 12
4. Oprechtice – 9
5. Vrbice – 7
6. Stará Ves – 5
7. Vlčovice – 4
8. Studénka – 3
9. Malenovice – 3

Pro sdh-metylovice.info Michal Bílek.