5. 7. Metylovice

7 Čvc

Metylovice, 5.7.2014 – 48. ročník naší pohárové soutěže je za námi, nezbývá než rekapitulovat.

Už v pátek večer po přípravách areálu proběhla v Hospůdce na hřišti komorní předsoutěžní akce za účasti domácích, Prchalova, Mošnova a Oprechtic. Především mošnovjáci a prchalovjané ráno vypadali, že mají trať dokonale načtenou.
V sobotu dopoledne byly přípravy dokončeny a v jednu hodinu mohlo vše vypuknout. Startovní listina čítala už přes šedesát přihlášených družstev. Vloni jsme vytvořili účastnický ligový rekord, kdy k nám dorazilo 70 týmů, letos byl konečný počet 74!
Po úvodním nástupu se jako první na základně připravuje naše mužské áčko. Na trénincích nás Easy s Kondesem docela zalívali, takže dohoda byla, že Easy trochu počká v kádi. Voda nakonec byla načasovaná skvěle, i když Easy mě upozorňoval, že to takhle vůbec nechtěl. Jak se pral se savicí, je nejlépe patrné z videa. Libor bohužel cvakal na základně, zaklekl kousek před kobercem a s nesraženým pravým terčem si zapisujeme jen neplatný pokus.
S větrem se musel potýkat i Prchalov A, takže nejspíš nejdou do maximálního rizika. Navíc mají už bodový náskok z dřívějška. Čas 14,169 s sice o půlvteřinu zaostává za jejich traťovým rekordem, ale Prchalov si jistí průběžné vedení v MSL. Ženy Palkovic večer pořádají jejich noční soutěž, kam ještě pojedeme vrátit účast. A ženskou kategorii otevírají časem 20,619 s. Prvním veteránským týmem, který se představí, budou Malenovice s naším Radkem Rusinou na pravém proudu. I přes rozpojená béčka se sice podaří dokončit, čas 27,141 s však body nepřinese.
Startovní číslo 5 má naše ženské áčko. Minimálně ještě po celý červenec se bude muset obejít bez Báry, takže na proudech jsou Kamila a Denča. Kristě bohužel krutě nesedl koš, takže 26,143 s stačí jen na body za účast.
Proudařky Marklovic zůstávají před koberci a především levá prostříkla na 21,420 s. Oprechtičtí veteráni mají na pravém proudu našeho Radima Tomáška a v silném větru si zapisují 16,588 s. Prchalov B má sice i přes vteřinový prostřik oba terče sraženy v čase 14,879 s. Filip Pustějovský však na levém proudu přešlápl čáru stříkání a pokus je neplatný.
Devítku má naše mužské béčko. Je to premiéra na domácí soutěži pro béčkaře Pavla Šiguta, bohužel ne jeho vinou nepříliš vydařená. Koš v kádi upadl ze savice, nepodařilo se nabrat a také pro béčko je to neplatný pokus.
Muži Marklovic mají na pravém proudu našeho Libora Rusinu, který sice opět trochu zacvakal. Ale nepodařilo se nabrat vodu a vidíme další neplatný pokus. Vrbice je třetí veteránský tým s metylovským závodníkem v sestavě – na stroji je doplňuje Jirka Ryška. Útok předvádějí nadmíru podařený, takže se časem 15,683 s ujímají vedení.
Třináctí se pak připravují i naši pětatřicátníci. Po pauze zaviněné zraněním se na pravý proud vrací Kondes. Jirka z béček poslal vlnu na rozdělovač, takže Luďovi pravé céčko vylétlo vysoko do vzduchu, Kondes je poněkud zkrácen a s vydatným bočním větrem lehce prostříkl na 16,158 s. I tak to stačí na druhou pozici.
Petřvaldík se po slušném výkonu dostává časem 14,336 s na druhé místo. Také v případě mužů Mistřovic plápolající praporky u terčů neznačí pro proudaře nic dobrého. Levý zaklekával před kobercem, takže svůj terč nesrazil. Ženy Albrechtic mají svou proudařku Magdu na nalívce. Přes prostřik na pravém proudu si zapisují 17,804 s. Vrbice A u nás obhajuje své loňské vítězství a zrovna je postihuje krátká přeháňka. S prostřikem na levém terči se však obhajoba nekoná – 14,581 s. Mistřovické proudařky čekaly na vodu, přesto je pravý terč dole za 17,973 s. Levá však prostříkla na konečných 19,444 s. Na to, jak daleko je mošnovský pravý proudař Radek Polášek od terče, je čas 14,973 s ještě slušný výsledek.
Obhájkyně vítězství v ženské kategorii jsou Bartovice B a časem 17,599 s se dostávají do čela. Větřkovický Lukáš Homola zapojoval proudnici vepředu poměrně pozdě, nestihl správně zakleknout a prostříkl na 16,356 s. Vrbické béčko sice nepokořuje patnáctivteřinovou hranici (15,090 s), ale při všech chybách soupeřů to nakonec stačí na první desítku. Nová Ves má svého proudaře Tomáše Kocicha na koši a na levém proudu jej nahrazuje Jiří Motyka. Zacvakal však na základně, voda ze stroje je pomalejší, takže 16,644 s na body nestačí.
Startovní číslo 26 má naše ženské béčko, které se vyměňovalo s Albrechticemi. V tomto týmu je těch premiérových startů na domácí soutěži vícero, přesto výsledných 18,383 s (Jana nalevo dokonce 17,667 s) bude aspirovat na cenu pro nejlepší neligový ženský tým.
Svinovský rozdělovač Roman Stavinoha cvakal béčkový spoj do poslední chvíle, přesto úspěšný nebyl a pro Svinov A je to neplatný pokus. Máme tady první letošní ligový víkend, kdy v neděli po naší soutěži následuje další kolo v Kozmicích. Zastánci tohoto modelu argumentovali, že se sníží půjčování, protože se budou snadněji plánovat dovolené. Ale jde vidět, že dovolené nebo zranění nejsou problémem MSL. Ani 6-7 ligových víkendů by nepomohlo Petřvaldíku s Košatkou, Větřkovicím, bartovickým ženám B, Prchalovu B nebo ženám Nové Vsi. Tedy těm, kteří rovnou vstupují do sezóny v šesti. Šestičlenným družstvům současný stav pochopitelně vyhovuje, ostatní by se měli zamyslet, jestli ligu neposuneme aspoň o malý krůček dál. Možnost máme na nejbližší valné hromadě MSL. Ale zpět k ženám Nové Vsi, které jak to vypadá už pro letošek druhou proudařku hledat nebudou. Čas 17,474 s jim stačí na průběžné vedení.
Čtvrtou startovní desítku otevírají ženy Oprechtic. Bez nějakého velkého riskování dokončují za 17,086 s. Traťový rekord Petřvaldíku z roku 2004 (17,004 s) tak stále odolává. Obě kozmické proudařky zůstávají dál od koberců, navíc obě mají poměrně zlomené hadice u proudnic. Takže je z toho takřka shodný prostřik na 20,637 s. První červencovou sobotu na naší soutěž tradičně probíhá ve Wimbledonu finále ženské dvouhry. Když v roce 2011 vyhrála Petra Kvitová, mužskou kategorii u nás ovládly Oprechtice. Petra po třech letech opět ve finále drtila tentokrát Eugenie Bouchardovou a řada teď byla na oprechtických mužích 🙂 Jenže přivřený pravý proud na rozdělovači zapříčinil, že Martin Nováček shodil svůj terč až za 15,588 s, takže tady wimbledonská paralela končí. Muži Dolní Lhoty zatím nedokážou navázat na svůj výkon z Lubna. Čas 16,208 s i tam nakonec stačí na 6 ligových bodů. Svinov k nám přivezl i své neligové béčko, ale dvouvteřinový prostřik na pravém proudu (17,495 s) na oceněnou trojici neligových nestačí. Kdo by na neligovou trojku pomýšlet mohl, jsou muži Vyšních Lhot za čas 15,874 s. Kozmičtí muži chybují na rozdělovači a 18,005 s stačí jen na body za účast. Odpojené béčko z rozdělovače pak končí pokus mužského áčka Košatky.
Podvysoká patří minimálně k medailovým kandidátům, ale tentokrát by potřebovala snad o trochu rychlejší vodu a vyvarovat se prostřiku na pravém terči. Čas 14,506 s je řadí na 3. příčku. O mírné překvapení se postaral Děhylov. Zatím sbírali jen body za účast, ale u nás dokončili v čase 15,399 s a tentokrát si místo obvyklých pěti připíšou jedenáct. Svinovští veteráni jsou stále jedni z největších favoritů MSL ve své kategorii. Pravý proudař Roman Stavinoha však běžel poměrně dlouho příliš doleva, u terče zabočoval a prostříkl na 17,008 s. Lubno opět řešilo trampoty se sestavou. Na rozdělovači mají ve frýdeckém dresu Adama Gromnicu, takže na pravý proud se převlékl do lubenského Ján Šulek z Podvysoké. Povedené shozy je pak časem 14,587 s řadí jen o šest tisícin za Vrbici. Horní Suchou o větší bodový příděl připravuje prostřik na pravém proudu – 15,809 s. Malenovice mají Standu Pyška na stroji, takže jej na levém proudu nahrazuje oprechtický Martin Nováček. A je z toho další čtrnáctka – 14,677 s. Vlčovické veterány kosí zranění. Radek Zátopek si před plánovanou operací menisku ještě zaběhl čas 15,095 s, ale výrazný prostřik na pravém proudu zastavuje časomíru na hodnotě 19,424 s, což nakonec stačí na jeden bod. Muži Bystrého umí krom překážkových závodů Beskydské ligy i solidně rovinky. S více než vteřinovým prostřikem na pravém proudu (15,837 s) se dostávají o 4 setiny před Vyšní Lhoty a odnášejí si nakonec cenu pro třetí neligový tým.
Šestou startovní desítku otevírají ženy Frýdku s naší Marťou Uhrovou na béčkách. V minulosti už u nás byly třetí a sedmnáctkový čas je v jejich silách. S velkým prostřikem na pravém proudu si však zapisují čas 21,978 s. Bartovické ženské áčko je po Svinovu opět kompletní a 17,140 s je řadí jen těsně na druhou pozici. Veteráni Studénky s odpojeným béčkem na rozdělovači svůj pokus nedokončují a zůstanou tak bez bodu. Ženy Marpus (Martinov+Pustkovec) skončily před týdnem ve Svinově třetí a na bednu útočily i tentokrát. Jenže jen na pravém proudu (17,137 s), vlevo byl prostřik na 19,921 s. Také muže Kozlovic z případné první trojky odsouvá vteřinový prostřik na levém proudu (15,470 s). Pravý proudař Bartovic na základně zacvakal, takže u terče prostříkl na 18,115 s. Podklouznutí levého proudaře Proskovic způsobilo jeho špatný záklek a prostříknutí na 15,450 s, což stačí na 10 ligových bodů.
Bartovičtí veteráni u nás vyhráli už dvakrát, ale letos třetí vítězství nepřidají. Bob Hala totiž špatně zaklekl a prostříkl na 19,649 s. Staroveské ženy se rozhodly své půjčování rozdělovačky vyřešit angažováním Zuzky Vyvialové (na Lubně za ně běžela koš). První ligový pokus se jí příliš nepovedl, takže z toho byl čas 25,228 s, ale odvaha se cení. Jiné dvoje soupeřky, které se se Starou Vsí přetahují o bednu, tu odvahu dosud nenašly. Jedním ze čtyř slovenských účastníků naší soutěže jsou muži Rudinky, kteří se časem 14,652 s stali nejlepším neligovým týmem. Nebýt prostřiku na pravém proudu, brali by dokonce vítězství celkové. Veteráni Staré Vsi vloni u nás startovali jako poslední sedmdesátí, letos „již“ osmašedesátí. Před svým pokusem spekulovali, jestli už nějací veteráni na lize zaběhli čtrnáctku. A nebyli daleko od toho, aby byli první, jenže spíš zopakovali svůj útok z Oprechtic. Na levém proudu je z toho první veteránská čtrnáctka na naší trati (14,880 s), ale uzel na hadici pravého proudu umožňuje srazit terč až v čase 18,123 s. Nejvzdálenějším týmem na naší soutěži jsou hasiči Stúpne, od Považské Bystrice to k nám mají zhruba 80 kilometrů. Zaváhání strojníka na spojce bohužel dává čas 17,625 s. Musím uznat, že v případě mužů Staré Vsi jsem přehlédl krátké kalhoty levého proudaře – tohle pravidlo je na MSL účinné „teprve“ dva roky, takže je možné, že někteří závodníci jej ještě nezaregistrovali. Každopádně 15,362 s stačí na 12 ligových bodů. Na konec první desítky a mezi tři nejlepší neligové týmy se ještě dostaly Trojanovice časem 15,203 s.
Čtyřiasedmdesátým a posledním družstvem na startu bylo domácí mužské céčko. Možná se jednalo o alespoň částečné vylepšení reputace našich mužů, kteří zajeli dvě N. Možná trénink Easyho s Honyou na nalívce, možná o poukázání, jak se dá na lize půjčovat (18 závodníků na 3 týmy, respektive 14 + 4). Péťa Bílek svou poslední soutěž běžel bezmála před třemi lety v Petřvaldíku, takže 15,528 s není vůbec špatné, Radim lehce prostříkl a bylo z toho 16,079 s, což stačí na 19. místo. A tím naše soutěž o půl osmé končí.
Nebývale kompletní tentokrát byla ženská ligová kategorie – až na dva chronicky šestičlenné týmy, bylo zbylých osm družstev se sedmi vlastními závodnicemi. U veteránů byli ve všech třech družstvech na bedně přítomni domácí pětatřicátníci. Mužská ligová kategorie byla půjčená zhruba z poloviny.
Večer jsme zajeli na noční soutěž do Palkovic, v neděli nás pak čekalo další ligové kolo v Kozmicích a poté ještě pohárová soutěž v Janovicích.

Poděkovat se patří naším sponzorům, kterými byli:
Vavřinec a Jana Pečinkovi – ANAJ
Milan a Jiřina Kulhánkovi – Potraviny MAJ
Elektro Aleš Velička
Pohřební služba Karel Hradil
Autodoprava Vladimír Sobčák
Lukáš Volník – LV servis
Ing. Radomír Kulhánek – Ronex
Potraviny Fulneková
www.biosfera.cz
David Pavelek – Hospůdka na hřišti
Miloš Volný – Autodílna Metylovice
Radim Tomášek – alkohol-lihoviny.cz
PPS12 servis

Celkové pořadí, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Prchalov A (NJ) – 14,169 – 13,868 – 14,169 – 25
2. Petřvaldík (NJ) – 14,210 – 14,336 – 14,336 – 22
3. Podvysoká (SK) – 13,958 – 14,506 – 14,506 – 20
4. Vrbice A (KI) – 14,581 – 14,157 – 14,581 – 18
5. Lubno – 14,587 – 14,579 – 14,587 – 16
6. Rudinka (SK) – 14,031 – 14,652 – 14,652 – —
7. Malenovice – 14,257 – 14,677 – 14,677 – 15
8. Mošnov (NJ) – 14,257 – 14,973 – 14,973 – 14
9. Vrbice B (KI) – 15,090 – 14,438 – 15,090 – 13
10. Trojanovice (NJ) – 14,542 – 15,203 – 15,203 – —
11. Stará Ves (OV) – 15,362 – 15,032 – 15,362 – 12
12. Děhylov (OP) – 15,399 – 15,221 – 15,399 – 11
13. Proskovice (OV) – 15,450 – 14,614 – 15,450 – 10
14. Kozlovice – 15,470 – 14,353 – 15,470 – 9
15. Oprechtice – 14,422 – 15,588 – 15,588 – 8
16. Horní Suchá (KI) – 14,540 – 15,809 – 15,809 – 7
17. Bystré – 14,796 – 15,837 – 15,837 – —
18. Vyšní Lhoty – 15,711 – 15,874 – 15,874 – —
19. Metylovice C – 15,528 – 16,079 – 16,079 – —
20. Český Těšín-Mosty (KI) – 16,151 – 15,392 – 16,151 – —
21. Dolní Lhota (OV) – 15,158 – 16,208 – 16,208 – 6
22. Větřkovice (OP) – 16,356 – 14,377 – 16,356 – 5
23. Nová Ves – 16,644 – 16,388 – 16,644 – 5
24. Lhotka – 17,042 – 17,375 – 17,375 – —
25. Svinov B (OV) – 15,449 – 17,495 – 17,495 – —
26. Stupné (SK) – 17,625 – 17,143 – 17,625 – —
27. Karviná-Louky (KI) – 17,746 – 15,830 – 17,746 – 5
28. Frýdek A – 15,998 – 17,829 – 17,829 – —
29. Kozmice (OP) – 18,005 – 17,476 – 18,005 – 5
30. Bartovice (OV) – 15,228 – 18,115 – 18,115 – 5
31. Frýdek B – 18,535 – 18,095 – 18,535 – —
32. Pustkovec (OV) – 20,170 – 16,743 – 20,170 – —
33. Studénka-Butovice (NJ) – 21,439 – 20,631 – 21,439 – —
34. Turzovka (SK) – 21,352 – 21,715 – 21,715 – —
35. Kunčice p.O. – 22,011 – 22,262 – 22,262 – —
36. Janovice – 36,357 – 41,422 – neplatný pokus – —
37. Metylovice A – 14,313 – N – neplatný pokus – 5
38. Prchalov B (NJ) – 13,820 – 14,879 – neplatný pokus – 5
39. Metylovice B – N – N – neplatný pokus – —
40. Marklovice (KI) – N – N – neplatný pokus – 5
41. Jistebník (NJ) – N – N – neplatný pokus – —
42. Mistřovice (KI) – N – 14,941 – neplatný pokus – 5
43. Svinov A (OV) – N – N – neplatný pokus – 5
44. Košatka A (OV) – N – N – neplatný pokus – 5
45. Košatka B (OV) – 15,227 – N – neplatný pokus – —
46. Studénka-město (NJ) – 21,555 – N – neplatný pokus – —
47. Hájov (NJ) – N – N – neplatný pokus – —

Celkové pořadí, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Oprechtice – 17,086 – 16,752 – 17,086 – 15
2. Bartovice A (OV) – 17,140 – 17,052 – 17,140 – 12
3. Nová Ves – 16,951 – 17,474 – 17,474 – 10
4. Bartovice B (OV) – 17,599 – 17,327 – 17,599 – 8
5. Albrechtice (KI) – 17,019 – 17,804 – 17,804 – 7
6. Metylovice B – 17,667 – 18,383 – 18,383 – —
7. Vyšní Lhoty – 19,335 – 19,125 – 19,335 – —
8. Mistřovice (KI) – 19,444 – 17,973 – 19,444 – 6
9. Marpus (OV) – 19,921 – 17,137 – 19,921 – —
10. Palkovice – 20,619 – 20,045 – 20,619 – —
11. Kozmice (OP) – 20,609 – 20,637 – 20,637 – 5
12. Marklovice (KI) – 21,420 – 18,775 – 21,420 – 5
13. Frýdek – 18,179 – 21,978 – 21,978 – —
14. Lhotka – 22,179 – 20,233 – 22,179 – —
15. Stará Ves (OV) – 25,228 – 24,077 – 25,228 – 5
16. Metylovice A – 26,143 – 25,979 – 26,143 – 5
17. Petřvald (NJ) – N – N – neplatný pokus – —
18. Proskovice (OV) – N – N – neplatný pokus – —

Celkové pořadí, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Vrbice (KI) – 15,228 – 15,683 – 15,683 – 10
2. Metylovice – 15,204 – 16,158 – 16,158 – 7
3. Oprechtice – 16,588 – 15,957 – 16,588 – 5
4. Svinov (OV) – 15,073 – 17,008 – 17,008 – 3
5. Stará Ves (OV) – 14,880 – 18,123 – 18,123 – 2
6. Vlčovice (NJ) – 15,095 – 19,424 – 19,424 – 1
7. Bartovice (OV) – 19,649 – 16,576 – 19,649 – 0
8. Malenovice – 27,141 – 26,156 – 27,141 – 0
9. Studénka-nádraží (NJ) – N – N – neplatný pokus – 0

Soupiska:
post – muži A – muži B – muži C

koš – Vladimír Konvička – Aleš Vyvial – Jan Gábor
savice – Jan Izvorský – Martin Březina – Jan Izvorský
stroj – Radomír Rusina – Aleš Velička – Jiří Ryška
béčka – Jan Bílek – Pavel Šigut – Jan Bílek
rozdělovač – Jan Šigut – Luděk Juřica – Luděk Juřica
levý proud – Michal Bílek – Jiří Židek – Petr Bílek
pravý proud – Libor Rusina – Rudolf Mališ – Radim Tomášek

Soupiska:
post – ženy A – ženy B – nad 35

koš – Kristýna Ryšková – Kateřina Pečinková – Pavel Koval
savice – Markéta Bílková – Martina Orihelová – Vladimír Bílek
stroj – Jana Kolibová – Lenka Zátopková – Aleš Velička
béčka – Zuzana Bílková – Martina Uhrová – Jiří Ryška
rozdělovač – Denisa Izvorská – Adéla Štandlová – Luděk Juřica
levý proud – Kamila Kelnerová – Jana Máchová – Radim Tomášek
pravý proud – Denisa Ryšková – Denisa Ryšková – Vladimír Konvička

Průběžné pořadí MSL po 5. kole, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – body

1. Prchalov A – 100
2. Podvysoká – 85
3. Petřvaldík – 83
4. Vrbice A – 75
5. Prchalov B – 72
6. Lubno – 64
7. Košatka – 60
8. Bartovice – 57
9. Větřkovice – 54
10. Mošnov – 52
11. Oprechtice – 49
12. Vrbice B – 49
13. Horní Suchá – 43
14. Kozlovice – 41
15. Stará Ves – 41
16. Nová Ves – 40
17. Malenovice – 38
18. Kozmice – 37
19. Karviná-Louky – 36
20. Svinov – 36
21. Metylovice – 36
22. Dolní Lhota – 35
23. Proskovice – 35
24. Mistřovice – 32
25. Děhylov – 31
26. Marklovice – 25

Průběžné pořadí MSL po 5. kole, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – body

1. Oprechtice – 55
2. Bartovice B – 50
3. Stará Ves – 46
4. Nová Ves – 42
5. Bartovice A – 41
6. Metylovice – 31
7. Kozmice – 31
8. Mistřovice – 31
9. Albrechtice – 30
10. Marklovice – 28

Průběžné pořadí MSL po 4. kole, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – body
1. Metylovice – 30

2. Svinov – 21
3. Vrbice – 17
4. Oprechtice – 14
5. Bartovice – 12
6. Stará Ves – 7
7. Vlčovice – 5
8. Studénka – 3
9. Malenovice – 3

Pro sdh-metylovice.info Michal Bílek.