Vaříme s SDH Metylovice – díl 45. („Bohuš“ Honza Krejčí)

9 Čvc

V dnešním díle Vaření s SDH Metylovice zabrousíme opět do klubu VIP kuchařů. A rovnou do pater nejvyšších. Recept, který celá MSL touží číst je tady! A my můžeme poděkovat Bohušovi z Oprechtic. 🙂

TORTILLY

Suroviny na placky:
250g hladké mouky
150ml horké vody
50g rozpuštěného sádla
půl lžičky soli
Suroviny na masovou směs
500g kuřecího masa
půl červené papriky
dvě oloupaná rajčata nakrájená na kostky
100g naložené kukuřice
koření na gyros
trocha chilli omáčky

Suroviny na dresing:
75g bílého jogurtu
stroužek česneku
lžíce zakysané smetany
lžíce majonézy
trochu zelené cibulky na obarvení
špetku soli

Dále do tortill přidáváme nakrouhané bílé zelí.

Postup:
Začneme výrobou těsta na placky. Smícháme suroviny, umícháme těsto. To by se prý mělo nechat odpočinout pod utěrkou cca 30 minut. Doma jsem z těsta udělal placky hned a šlo to. Takže záleží na vás. Z těsta si uděláme válec, který rozdělíme na patřičný počet porcí. Z těch vyválíme tenké placky, které opečeme na suché rozpálené pánvi. Až se na tortille objeví puchýřky a hnědé fleky, otočíme na druhou stranu a také opečeme. Při výrobě dresingu pouze smícháme uvedené suroviny. Směs do tortill připravíme následovně. Na pánvi osmahneme kuřecí prsa nakrájená na nudličky, která posolíme a posypeme kořením. Přidáme rajčata, která trochu podusíme společně s kuřecím masem. Těsně před sundáním pánve přidáme kukuřici a papriku nakrájenou na větší kousky. Počkáme až se paprika a kukuřice prohřeje – zelenina by se neměla rozpadat. Podle chuti můžeme přidat chilli omáčku pro pikantnější chuť. Opečenou tortillu potřeme dresingem, posypeme masovou směsí. Dále směs přikryjeme čerstvým nakrouhaným zelím a znovu pokapeme dresingem. Nyní zbývá pouze tortillu zatočit a sníst.

Bohušu, exkluzivní recept? Koho napadlo na soutěž připravit tortilly?
Začalo to tím, že jsme chtěli náš hasičský víkend zatraktivnit pro lidi z okolních obcí. Závodníků se u nás schází opravdu hodně, návštěvníků z Paskova a okolí je poskrovnu. Proto jsme zkusili udělat OHV v mexickém stylu. S tím samozřejmě souvisela změna sortimentu jídla a pití. Když jsme se doma bavili o nějakém novém jídle, napadly nás právě tortilly. Takže to byl spíše „rodinný“ nápad. A jestli byl exkluzivní? To si posuď sám … 🙂

Slyšel jsem na ně samou chválu, dostalo se to i k Tobě?
Chválu si zaslouží obsluha kuchyně, která je připravovala a vydávala. Já se tomu nijak nepřičinil. Rozhodně mě ale těší, že tortilly byly prvním jídlem, které došlo. Takže lidem asi chutnaly.

Mohl bys potvrdit, že jsme měli tento recept k publikování na naše stránky domluvený dříve? Jako že po Tobě nechci recept ve chvíli, kdy se ještě teď sbíhají sliny 80% hasičům, co u Vás byli.
To potvrdit můžu. Nějaký recept jsi po mě chtěl před více než rokem a já se na tebe vykašlal. Když jsme doma s mámou připravovali pár testovacích tortill, abychom udělali cenovou kalkulaci, vzpomněl jsem si na tebe a vše to sepsal.

Váš soutěžní víkend byl opět luxusní. Máte pro další rok v záloze další novinku?
Jsem rád, že se u nás závodníkům líbí. O nějakém překvapení se zatím nemluví. Prozatím jsme každým rokem přidávali něco navíc. Pomalu se začínáme blížit k hranici, kdy bychom to nemuseli zvládnout. Proto je možné, že příštím rokem nepřidáme nic nového, ale budeme pracovat na udržení letošní úrovně.

Na aklimatizačním předsoutěžním posezení v Metylovicích jsem si všiml, že pěkně zpíváš. Nechodil si do sboru?
Pěkně? Já to střízlivý nemůžu poslouchat. Do sboru jsem nikdy nechodil, ale když někdo na akci vytáhne kytaru, snažím se přidat.

Jak se Ti líbilo u nás na soutěži? Co všechno jsi ochutnal?
Vaše soutěž se mi moc libí. Je fajn, že holky organizují předsoutěžní akci po stylu extraligových závodů. Dostanu se do kontaktu s lidmi, se kterými většinou nejsem. Z jídel jsem si dal výbornou klobásku, těstovinový salát, kousek kýty a bramborák. Ještě jsem si chtěl dát topinku, kterou mi doporučil Kotalík. Naneštěstí jsem došel pozdě a už nebyla.

Jak bys ohodnotil Honyův výkon za Metylovice „C“?
Z hlediska techniky to hodnotit nemůžu, nikdy jsem koš neběhal. Ale je chlapák, že to po celodenním hašení žízně zvládl.

Jaká je Marťa kuchařka?
Je lepší kuchařka než jsem zprvu očekával. Zatím jsem si vždy pochutnal. Sice mi již delší dobu vyhrožuje dýňovou polévkou, které jsem se zatím vyhýbal. Ale kdo ví, třeba mi od Marti zachutná.

V Kozmicích Vám to jen ulítlo nebo to tak bude nadále?
Čekal jsem, že zajedeme už v Metylovicích. Start sezóny se nám většinou nedaří, začíná se to lámat právě v tomto období. Kozmice sice byl trochu úlet, ale doufám, že na dalších kolech předvedeme další 14tkové časy. Liga je v plném proudu a nám se moc nedařilo. Body by se nám určitě hodily.

Je pravda, že láska prochází žaludkem?
Já v jídle nejsem moc vybíravý, takže pokud mi Martina nezačne pravidelně vařit celerovou polévku, kterou nemusím, nemusí se ničeho bát. 🙂