23. 8. Mošnov

25 Srp

Mošnov, 23.8.2014 – Třinácté kolo Moravskoslezské ligy se odehrálo v sobotu v Mošnově.

Mošnovská soutěž probíhá na dvou paralelních tratích dvoukolově. Ač je poměrně vysoko hodnocena v anketě All Stars, myslím si, že negativ vyplývajících z dvoukolovosti je víc než přínosů. Rozhodně je to náročnější pro pořadatele nejen přípravou dvou tratí, ale více než dvojnásobným počtem rozhodčích a pracovní čety. A samozřejmě při dvojnásobném počtu terčů a elektroniky časomíry je mnohem větší šance, že se něco porouchá, což se letos projevilo. Pro diváky je to jistě ozvláštnění, ale nevím, jestli je někdo schopen pozorně sledovat oba probíhající pokusy. Přínos paralelních útoků by se projevil, kdyby proti sobě nastupovali přímí soupeři v daných ligových tabulkách. To by však museli mít pořadatelé absolutní moc při tvorbě startovní listiny, což je vzhledem k různým požadavkům družstev nereálné. Takhle je přínosem možnost si vylepšit případný nezdar, na druhou stranu se hůř plánují mimosoutěžní aktivity, protože v Mošnově hold strávíte delší dobu.
Vítězství z loňska obhajují muži Bartovic (v traťovém rekordu 13,518 s) a ženy Staré Vsi (staroveské ženy drží traťový rekord z roku 2004 – 16,37 s).
V prvním rozběhu vidíme muže Marklovic a mošnovské áčko. Marklovice předvedly vícero chyb a je z toho 16,961 s, zato Mošnovu se jejich útok povedl a oba terče jsou dole v čase 14,333 s.
Druhý rozběh absolvuje Prchalov A, s nimi pak naše ženské áčko. Jenže oba pokusy se budou opakovat, protože se nerozjela časomíra. Bohužel ač je na zde startér a po dvou pomocnících startéra na každé trati, nikdo obě družstva nezastavil dřív, než byly všechny terče sraženy. Podle videa měla Bára čas 16,92 s, Kamila trošku prostříkla na 18,36 s.
Ve třetím rozběhu se proti sobě staví Dolní Lhota a Košatka. Dolní Lhota si z prvního kola zapisuje neplatný pokus, Košatce časomíra ukazuje 14,300 s, vlevo 14,225. Jenže levý terč během útoku jen zablikal, na konci nesvítí a válec terče dokonce stojí. Evidentně došlo k poruše terče a Košatka si svůj pokus zopakuje.
Po odzkoušení časomíry se pokračuje čtvrtým rozběhem, ve kterém proti sobě nastupují Lubno a Větřkovice. Lubenský pokus chybou rozdělovače příliš vyvedený není, ale u Větřkovic došlo ke stejné situaci jako v případě Košatky – čas 13,549 s vlevo, 14,201 s vpravo, ale levý terč na dráze B opět jen zablikal a na konci pokusu stojí. Také Větřkovice budou opakovat, ale nervozita především u pořadatelů je již značná. Větřkovice si napodruhé zapisují 14,413 s, Košatka 14,516 s.
V pátém rozběhu jsou ženy Marklovic a naše ženské béčko. V případě Marklovic je z toho 19,885 s. V našem pokusu bohužel Katka chybuje na koši a ani Marti se nalívka příliš nepovedla, takže časem z prvního kola je pro nás 25,458 s.
Oprechtičtí muži v šestém rozběhu nastupují sami, protože původně nahlášené Janovice nedorazily. Stibymu po nepatrném zacvakání chyběl i kousek ke zdárnému včasnému zákleku, takže prostříkl na 15,977. V sedmém rozběhu nastupuje Petřvaldík a místo prchalovského béčka k opakovanému pokusu jejich áčko. Náhoda tak chtěla, že vidíme souboj prvního a druhého mužské kategorie MSL. Petřvaldíku sice časomíra ukazuje 13,937 s, ale Prchalov A vylepšuje traťový rekord na 13,438 s. Rychlejší na lize byla už jen Podvysoká vloni v Petřvaldíku a Košatce. V osmém rozběhu jdou proti sobě Děhylov a Frýdek A. Frýdek má na levém proudu pěknou čtrnáctku, ale na pravém prostřik na 17,683 s. Zato v podání Děhylova vidíme jejich první ligový čas pod patnáct vteřin – 14,759 s.
V devátém rozběhu nastupuje bartovické ženské áčko a naši muži. V případě Bartovic se vůbec nedaří Lence Hanyášové, která se zkroucenou hadicí prostříkla na 24,105 s. My máme na koši Mirka Mikuše, ale Easy dostal pokyn, aby trochu počkal v kádi. Na pravém proudu po dlouhé době Libora nahrazuje Ruda Mališ. Rudovy tréninkové pokusy příliš optimismu nepřinášely, ale Ruda si zřejmě šetřil formu na sobotu. Zaklekával totiž dokonce vedle mě a jeho terč je dole za 14,874 s. Můj shoz nebyl vůbec povedený a za první kolo máme čas 15,456 s.
První desítku uzavírají ženy Oprechtic a mošnovské béčko. Při neúčasti našeho béčka jsme Mošnovu pronajali Jirku Židka na levý proud, ale protože praskla savice, na terč si nestříkl. Oprechtické ženy jen o dvě setiny zaostaly za traťovým rekordem a dokončují v čase 16,391 s, Verča Krejčí má dokonce čas 15,827 s.
Horní Suchá má tak trochu „bartovický zadek“, ale voda má značné rezervy. Pokus však končí nezapojená proudnice vlevo. A tak jsou v jejich rozběhu úspěšnější muži Horního Žukova časem 15,979 s. Poté je vložen pokus prchalovského béčka. Jde vidět, že už se jede o medaile, takže od předcházejícího kola opět sdílejí oba proudaře s áčkem. Za první kolo si zapisují 14,332 s.
Dvanáctý rozběh je ryze ženský – Bartovice A proti Frýdku. Jenže opět se nerozjede časomíra a opět družstva doběhnou celý útok.
Poté se ke svému opakovanému pokusu připravuje naše ženské áčko. Katce příliš nesedl koš a Markétě při naražení ujela savice do strany, proto výsledkem je 21,163 s.
Ve třináctém rozběhu vidíme ženy Staré Vsi a Vrbické áčko. Staroveské ženy v Mošnově vyhrály v posledních dvou letech, ale v prvním kole si po problémech na rozdělovači zapisují 20,068 s. Příliš přesvědčivá není ani Vrbice časem 14,759 s. Následují Oprechtice B s Kozlovicemi. Kozlovicím sice Ján Šulek sráží levý terč za 13,786 s, ale výsledný čas je 15,924 s. Oprechtické béčko má neplatný pokus, když strojnice nestihla včas narazit savici.
V šestnáctém rozběhu vidíme staroveské áčko a s nimi k opakovanému pokusu nastupují frýdecké ženy. Pro Starou Ves je z toho po prostřiku na pravém proudu 16,463 s, Frýdek si odnáší čas 17,695 s, napravo dokonce 16,766 s. Sedmnáctý rozběh je ligový – Kozmice a Malenovice. Kozmice se řadí časem 15,470 s těsně za nás. Malenovice mají svého mladého košaře a Sašu Golu na nalívce, ale bez našroubovaného koše je z toho neplatný pokus. Bartovické ženské áčko si v opakovaném pokusu po problémech s naražením savice za první kolo zapisuje 18,361 s. Vcelku podobné útoky v devatenáctém rozběhu předvádí muži Mistřovic a Vrbice B. Vrbičtí dokončují za 14,827 s, Mistřovice jsou jen o desetinu horší – 14,929 s. Bartovičtí muži sice obhajují loňské vítězství, ale jejich sestava od té doby doznala několika změn a čas 14,637 s je o více než vteřinu horší než loňský vítězný.
Jednadvacátý rozběh je opět ženský. Petřvald s naší Denčou Ryškovou na rozdělovači si nejspíš posouvá osobní rekord na 19,152 s. Albrechtice jsou tento víkend dokonce pětičlenné, přesto 17,106 s je řadí na průběžné druhé místo. Proskovice A svým dresem dotují pětičlenný mužský tým Větřkovic, ale nedaří se jim na koši – 18,549 s. To Karviná-Louky předvádí povedenější pokus a je z toho 14,534 s.
Třiadvacátý rozběh proti sobě staví ženy Mistřovic a Kozmic. Kozmice postrádají hned dvě ze svých tří poudařek, takže se doplňují o staroveskou Danielu Hamalovou. Do toho kola byly posledním ženským ligovým družstvem, které si nemuselo půjčovat. Odpojené béčko z rozdělovače jim přináší neplatný pokus. Mistřovicím prasklo béčko a budou tak svůj pokus opakovat. Napodruhé je od výraznějšího úspěchu vzdaluje prostřik na levém proudu – 18,439 s. Dále vidíme Svinov a Podvysokou. Svinov má na pravém proudu větřkovického Lukáše Homolu a zapisuje si 14,526 s. Podvysoká se těsně dostává před Prchalov B – 14,292 s. V závěru prvního kola ještě pojedou oba novoveské ligové týmy. Muži si s prostřiky odnášejí čas 15,517 s, ženy mají pomalou vodu a proudařky prostříkávají – 21,662 s. Pod hranici 15 vteřin se povedeným pokusem dostávají muži Hukovic a čas 14,711 s jim nakonec zajišťuje cenu pro nejlepší neligové družstvo. Ještě ke konci prvního kola už svůj druhý pokus na druhé trati absolvuje Lubno. Lubňané se výrazně zlepšují na 14,655 s.
Ve druhém kole už bude jen jeden opakovaný pokus a to vinou prasklé hadice. Přesto nejrůznějšími přesuny družstev startovní listina doznala mnoha změn a nebylo vůbec jednoduché se v ní orientovat.
Druhé kolo opět zahajují muži Marklovic a Mošnov A. Mošnovjáci sice předvádějí další čtrnáctku, ale už se nezlepšují. To Marklovice si z druhého kola zapisují finální čas 15,267 s. Ani ten však nepřinese víc než 5 bodů za účast.
Prchalov A po výkonu z prvního kola ke druhému pokusu už nenastupuje, v této chvíli je přednější příprava jejich soutěže. A tak naše ženské áčko doplňuje Prchalov B. Prchalovjané útočí na bronzové medaile a čas 13,707 s je na tomto kole řadí na druhé místo. Našim ženám se nedaří ani tentokrát. Kamila sice svůj terč srazila za 17,529 s, Bára bohužel prostříkla na 19,957 s. Tenhle čas stačí jen na body za účast.
V dalším rozběhu jde proti sobě Dolní Lhota s Petřvaldíkem. Dolní Lhota si po N v prvním kole zapisuje alespoň 16,056 s, byť pravý terč je dole za 14,808 s. Naopak Petřvaldík o desetinu zaostává za svým prvním výkonem – 14,003 s. S Větřkovicemi jdou do dalšího rozběhu ženy Nové Vsi. Větřkovice mají ve druhém kole na pravém proudu místo Tomáše Papaka svinovského Radima Zdražilu, oba proudaři však prostříkávají až na 15,041 s. Novoveské ženy mají opět příliš pomalou vodu a 19,865 s znamená pět bodů za účast. Oprechtice si tak dělají výrazný náskok v souboji o bronzové medaile.
V pátém, ženském, rozběhu se prosti sobě staví Marklovice a naše béčko. Marklovice se sice zlepšují na 18,430 s, ale na body je tentokrát zapotřebí alespoň sedmnáctka. Béčku to vzadu klaplo o poznání lépe, než napoprvé, Denča srazila pravý terč za 18,922 s, Jana prostříkla na výsledných 20,332 s.
Martin Nováček za oprechtické áčko i napodruhé předvádí třináctku, ale nyní se k němu přidává i Stiby a 13,862 s stačí na třetí příčku. V sedmém rozběhu na sebe narazí Košatka a Nová Ves. Košatka se oproti prvnímu kolu zlepšuje – čas 14,007 s je řadí na průběžné páté místo. Naopak muži Nové Vsi předvádějí jen 16,772 s a čas 15,517 s z prvního kola stačí jen na body za účast. V osmém rozběhu se pod hranici 15 vteřin dostává i druhý neligový tým. Frýdek A si totiž zapisuje čas 14,844 s. A Děhylov se ještě o setinu zlepšuje na 14,741 s.
V devátém rozběhu vidíme naše muže a bartovické ženské béčko. Bartovicím se výrazně přibližuje Stará Ves. Pravý terč je sice dole za 16,891 s, ale Lenka Hanyášová prostříkává na 17,970 s, což nakonec stačí jen na 6 ligových bodů. My se zlepšujeme jen nepatrně na 15,097 s, ale nutno dodat, že ani jeden z našich čtyř shozů by na body nestačil. Zkrátka v sobotu to bylo nějak bez energie.
Po nás jde na start Mošnov B napravo a Oprechtice ženy nalevo. Jirka šel na spojku docela opatrně, takže jak přiznal Verču na vedlejší dráze předběhl až zhruba u rozdělovače. Vyrovnané shozy Mošnovu přinášejí čas 15,365 s, Oprechtice se sice nezlepšují, ale i tak předvádějí druhý nejlepší čas – 16,538 s. Horní Suché se ani napodruhé nalívka příliš nepovedla, přesto je z toho mírné zlepšení na 15,415 s. Horní Žukov dvakrát ulil start a zapisují si tak 15,979 s z kola prvního. Frýdecké ženy mají i napodruhé šestnáctku na pravém terči. Nalevo je to však prostřik na 18,218 s a ke zlepšení nedošlo. Bartovické ženské áčko ve druhém kole předvedlo čas 17,758 s, kterým se dostávají bezprostředně před jejich béčko. Medailově zajímavý je třináctý rozběh, ve kterém se představí muži Vrbice A a ženy Staré Vsi. Vrbické áčko se oproti prvnímu kolu nezlepšuje, takže je z toho výrazná bodová ztráta na Prchalov B. Naopak staroveské ženy dokončují v čase 17,053 s, což je řadí na druhou příčku a v celkovém hodnocení MSL už jdou dokonce o jeden bod do čela před Bartovice B! Kozlovice v obou kolech předvádějí velmi podobný útok – Ján Šulek nalevo třináctka, ale výsledný s prostřikem napravo až za patnáctivteřinovou hranicí. Výsledný čas z druhého kola je 15,085 s. Oprechtické béčko si sice zapisuje čas 16,109 s, ale Martin Nováček při tomto pokusu špatně zaklekl a zranění jej pak vyřadilo z účasti na nedělním Prchalově.
Staroveskému mužskému áčku chybuje béčkař na spojce a je z toho neplatný pokus. Bez bodů zůstanou s časem 16,316 s i Malenovice. Muži Kozmic se zlepšují dokonce na 14,864 s, ale ani tohle těsně na body nestačí. Neplatným pokusem se nezlepší muži Mistřovic, takže 14,929 s z prvního kola jim body nepřinese. Vrbické béčko ve druhém kole vůbec nestartuje a nezlepšují se ani muži Bartovic. Před Albrechtické ženy se ve druhém kole dostala Stará Ves, ale na tohle už Albrechtice nedokážou zareagovat, byť i napodruhé je z toho sedmnáctka (17,680 s). K žádnému zlepšení nedojde v rozběhu Proskovice A – Karviná-Louky, ani u žen Mistřovic. Kozmické ženy si po neplatném pokusu zapisují 17,633 s, což jim přinese 8 bodů. Daniela Hamalová má napravo sraženo dokonce v čase 17,182 s. V posledním ligovém rozběhu jdou spolu Svinov a Podvysoká. Svinov má tentokrát na levém proudu oprechtického Stibyho, ale časem 14,790 s ke zlepšení nedošlo. A po výrazném prostřiku na pravém proudu se nezlepšuje ani Podvysoká. Oba jejich proudaři předvedli třináctku, bohužel pro ně v různých kolech, případně za jiný tým. Čas 14,292 s z prvního kola jim stačí na šesté místo.
52 družstev je stejná účast jako vloni, přibylo výrazně ženských družstev na úkor mužských. Prchalovský náskok na Petřvaldík je už čtrnáctibodový, naopak ke střídání lídra došlo k ženské kategorii. Za určitých okolností tak už následující den mohlo dojít k vyjasnění o titulu v obou těchto kategoriích.

Celkové pořadí, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – 1. kolo (levý-pravý) – 2. kolo (levý-pravý) – výsledný čas – body MSL

1. Prchalov A (NJ) – (13,352-13,438) – (x-x) – 13,438 – 25
2. Prchalov B (NJ) – (14,146-14,332) – (13,674-13,707) – 13,707 – 22
3. Oprechtice – (15,977-13,882) – (13,862-13,802) – 13,862 – 20
4. Petřvaldík (NJ) – (13,790-13,937) – (13,710-14,003) – 13,937 – 18
5. Košatka (OV) – (14,343-14,516) – (14,007-13,924) – 14,007 – 16
6. Podvysoká (SK) – (14,292-13,996) – (13,703-15,166) – 14,292 – 15
7. Mošnov A (NJ) – (13,923-14,333) – (14,767-14,670) – 14,333 – 14
8. Větřkovice (OP) – (14,391-14,413) – (15,041-15,013) – 14,413 – 13
9. Svinov (OV) – (14,652-14,790) – (14,210-14,526) – 14,526 – 12
10. Karviná-Louky (KI) – (14,503-14,534) – (15,116-14,839) – 14,534 – 11
11. Bartovice (OV) – (14,304-14,637) – (15,183-14,564) – 14,637 – 10
12. Lubno – (16,240-15,582) – (14,655-14,585) – 14,655 – 9
13. Hukovice (NJ) – (14,711-14,610) – (N-N) – 14,711 – —
14. Děhylov (OP) – (14,676-14,759) – (14,741-14,605) – 14,741 – 8
15. Vrbice A (KI) – (14,441-14,759) – (15,049-14,443) – 14,759 – 7
16. Vrbice B (KI) – (14,827-14,527) – (x-x) – 14,827 – 6
17. Frýdek A – (14,493-17,683) – (14,844-14,409) – 14,844 – —
18. Kozmice (OP) – (15,470-15,150) – (14,840-14,864) – 14,864 – 5
19. Mistřovice (KI) – (14,162-14,929) – (N-N) – 14,929 – 5
20. Kozlovice – (13,786-15,924) – (13,612-15,085) – 15,085 – 5
21. Metylovice – (15,456-14,874) – (14,940-15,097) – 15,097 – 5
22. Marklovice (KI) – (16,961-16,806) – (15,267-15,002) – 15,267 – 5
23. Frýdek B – (N-N) – (15,286-14,855) – 15,286 – —
24. Mošnov B (NJ) – (N-N) – (15,332-15,365) – 15,365 – —
25. Horní Suchá (KI) – (N-15,935) – (15,415-15,162) – 15,415 – 5
26. Nová Ves – (15,517-15,100) – (16,772-15,255) – 15,517 – 5
27. Horní Žukov (KI) – (15,601-15,979) – (N-N) – 15,979 – —
28. Dolní Lhota (OP) – (18,194-N) – (16,056-14,808) – 16,056 – 5
29. Oprechtice B – (N-N) – (15,443-16,109) – 16,109 – —
30. Jistebník (NJ) – (15,110-16,235) – (15,729-16,909) – 16,235 – —
31. Malenovice – (N-N) – (16,316-15,589) – 16,316 – 5
32. Stará Ves A (OV) – (14,687-16,463) – (N-N) – 16,463 – 5
33. Stará Ves B (OV) – (16,778-17,127) – (20,816-19,783) – 17,127 – —
34. Markvartovice (OP) – (17,569-15,432) – (N-N) – 17,569 – —
35. Proskovice A (OV) – (18,067-18,549) – (16,926-18,248) – 18,248 – 5
36. Proskovice B (OV) – (18,051-N) – (19,762-16,533) – 19,762 – —

Celkové pořadí, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – 1. kolo (levý-pravý) – 2. kolo (levý-pravý) – výsledný čas – body MSL

1. Oprechtice – (16,391-15,827) – (16,538-16,112) – 16,391 – 15
2. Stará Ves (OV) – (18,442-20,068) – (17,053-16,675) – 17,053 – 12
3. Albrechtice (KI) – (17,082-17,106) – (17,680-17,244) – 17,106 – 10
4. Kozmice (OP) – (N-N) – (17,633-17,182) – 17,633 – 8
5. Frýdek – (17,695-16,766) – (18,218-16,518) – 17,695 – —
6. Bartovice A (OV) – (18,030-18,361) – (17,758-17,724) – 17,758 – 7
7. Bartovice B (OV) – (24,105-16,795) – (17,970-16,891) – 17,97 – 6
8. Marklovice (KI) – (19,692-19,885) – (18,430-18,378) – 18,43 – 5
9. Mistřovice (KI) – (17,153-18,439) – (21,228-17,709) – 18,439 – 5
10. Hukovice (NJ) – (18,438-18,602) – (N-N) – 18,602 – —
11. Petřvald (NJ) – (19,152-19,152) – (x-x) – 19,152 – —
12. Proskovice (OV) – (20,311-18,434) – (18,578-19,210) – 19,210 – —
13. Nová Ves – (20,763-21,662) – (19,865-19,804) – 19,865 – 5
14. Metylovice A – (20,943-21,163) – (19,957-17,529) – 19,957 – 5
15. Metylovice B – (25,458-24,691) – (20,332-18,922) – 20,332 – —

16. Horní Žukov (KI) – (N-N) – (18,206-23,295) – 23,295 – —

Soupiska:
post – muži – ženy A – ženy B

koš – Miroslav Mikuš – Kateřina Pečinková – Kateřina Pečinková
savice – Jan Izvorský – Markéta Bílková – Martina Orihelová
stroj – Jiří Ryška – Jana Kolibová – Lenka Zátopková
béčka – Pavel Šigut – Martina Uhrová – Zuzana Bílková
rozdělovač – Luděk Juřica – Denisa Izvorská – Adéla Štandlová
levý proud – Michal Bílek – Barbora Šigutová – Jana Máchová
pravý proud – Rudolf Mališ – Kamila Kelnerová – Denisa Ryšková

Průběžné pořadí MSL po 13. kole, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – body

1. Prchalov A – 239
2. Petřvaldík – 225
3. Prchalov B – 190
4. Podvysoká – 183
5. Vrbice A – 178
6. Košatka – 162
7. Oprechtice – 156
8. Větřkovice – 136
9. Bartovice – 123
10. Vrbice B – 119
11. Mošnov – 118
12. Svinov – 114
13. Lubno – 110
14. Stará Ves – 97
15. Proskovice – 93
16. Horní Suchá – 90
17. Mistřovice – 88
18. Malenovice – 85
19. Karviná-Louky – 84
20. Metylovice – 84
21. Kozlovice – 82
22. Kozmice – 80
23. Nová Ves – 78
24. Děhylov – 77
25. Dolní Lhota – 71
26. Marklovice – 66

Průběžné pořadí MSL po 13. kole, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – body

1. Stará Ves – 125
2. Bartovice B – 124
3. Oprechtice – 113
4. Nová Ves – 100
5. Bartovice A – 95
6. Albrechtice – 80
7. Mistřovice – 76
8. Metylovice – 76
9. Kozmice – 76
10. Marklovice – 66

Průběžné pořadí MSL po 6. kole, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – body
1. Metylovice – 35

2. Svinov – 28
3. Vrbice – 20
4. Stará Ves – 17
5. Oprechtice – 15
6. Bartovice – 14
7. Vlčovice – 5
8. Studénka – 3
9. Malenovice – 3

Pro sdh-metylovice.info Michal Bílek.