6. 7. Bartovice

8 Zář

Bartovice, 6.9.2014 – První zářijovou sobotu v Bartovicích vyvrcholil 12. ročník Moravskoslezské ligy v požárním útoku.

Již předem se daly očekávat značné nervy, protože ani v jedné kategorii nebylo o vítězích rozhodnuto. Nejjednoznačněji se jevila ženská kategorie. Oprechtice měly účastí na závěrečném kole jisté bronzové medaile, stejně tak Bartovice B stříbro. Stará Ves, aby si udržela vedení, potřebovala alespoň 6 bodů za 6. místo. V mužské kategorii stačila Prchalovu A k titulu 13. příčka, Petřvaldík měl své stříbro jisté, ale o bronz se utkali Vrbice A, Prchalov B a Podvysoká. Nejzamotanější tak byla kategorie nad 35 let. Naši pětatřicátníci hájili sedmibodový náskok na Svinov, který potřeboval k udržení nadějí vyhrát. My bychom pak museli být nejhůř třetí. Za předpokladu vítězství Svinova a čtvrtého místa Metylovic by se titul dělil. Pokud bychom skončili hůř a Svinov by zároveň vyhrál, brali bychom „jen“ stříbro. Zároveň o bronz se dal očekávat souboj Vrbice, Staré Vsi a případně i Oprechtic a Bartovic.
Začátek soutěže byl už v jedenáct hodin a jako první se představily domácí ženy A. Ještě se mohly v celkovém hodnocení posunout na 4. pozici, ale po vteřinovém prostřiku na levém terči je z toho 17,826 s. Dvojku má Prchalov A. Ještě nikdy se lídr mužské kategorie neměnil na posledním kole a po jejich pokusu je jasné, že ani letos tomu tak nebude. Čas 13,822 s zajišťuje osmý ligový titul pro Prchalov. Petřvaldickým mužům už je jasné, že budou potřetí stříbrní, ale na dílčí úspěch na posledním kole útočili velmi dobře nebýt prostřiku Matěje Mynáře na pravém proudu – 14,295 s. Svinov nejprve staví na start své ligové mužské áčko. Radim Zdražila však prostříkává na 15,077 a místo útoku na první desítku z toho nakonec bude pokles na 12. místo. Lubňané byli potřetí letos kompletní a po vyrovnaných shozech je z toho čas 14,562 s. V celkovém hodnocení jsou hned za Svinovem třináctí jen díky horšímu bodovému zápisu. Podvysoká byla průběžně pátá, ale při zaváhání prchalovského béčka a Vrbice by se ještě mohla posunout na bronzový stupínek. I přes absenci Jána Šulka, který byl se slovenskou reprezentací na Mistrovství světa v Kazachstánu, předvedli výkon za 13,870 s. Veteránskou kategorii otevírají domácí Bartovice. Bob Hala výrazně zacvakal na základně, prostříkl na 23,168 s a bartovičtí skončí letos v lize šestí. Kozmické ženy si letos půjčovaly závodnici jen na předcházejícím ligovém víkendu v Mošnově a Prchalově a také nyní jsou v sedmi. Vidíme sice šestnáctku na pravém proudu, ale výrazný prostřik nalevo na 20,331 s. Takže tohle posun z devátého místa jistě nepřinese. Ženy Nové Vsi měly naopak na 15 ligových kolech šestnáct půjčení, přesto v konečném hodnocení MSL obsadí 4. příčku. Poslední kola v jejich podání už příliš povedená nejsou a s prostřikem na levém proudu dokončují za 19,028 s.
Druhou startovní desítku otevírá další ze šestičlenných týmů (na lize jich je letos sedm) – Košatka. Čas 14,470 s je řadí bezprostředně za Petřvaldík, v konečném hodnocení je to šestá příčka. Následují Větřkovice. Už tak mají dlouhodobě jen jednoho proudaře a ten se jim teď navíc zranil. Takže mají proudaře z Podvysoké a do větřkovického dresu se obléká Martin Nevřela. První start je ulitý, ale je to využito k opravě spadlé koncovky. Jenže i napodruhé je start chybný a pokus Větřkovic končí velmi záhy. Startovní číslo 13 mají veteráni Svinova. Béčkař sice velmi dlouho cvaká spojku na stroj, ale shozy z první vody zastavují časomíru na hodnotě 15,262 s – nový veteránský ligový rekord (ale nejedná se o traťový rekord – vloni neligová Karviná-Hranice 15,246 s). Takhle se bojuje o titul, ale stále máme vše ve svých rukou. Kozmičtí muži aktuálně podávají o poznání lepší výkony než vloni a přidávají jejich pátou letošní ligovou čtrnáctku – 14,920 s. A o čtyři tisíciny se před Kozmice za chvíli dostává Nová Ves (14,916 s). V konečném pořadí ligy je však jejich pořadí přesně opačné. Malenovickým veteránům na béčkách vypomáhá náš Jirka Ryška. Letos takhle s Vrbicí vyhrál naší soutěž, ale tentokrát Saša Gola prostříkl na 18,924 s, takže Malenovice zůstanou na konečném devátém místě. Staroveské ženy nemusí při svém útoku zbytečně riskovat, přesto vidíme chybu na koši. Tu však dožene výkon stroje a solidní shozy za 17,656 s určují, že i ženská kategorie je rozhodnuta. Prchalov má jisté zlato, ale jejich béčko čeká nelehký úkol v boji o bronz. Nenechávají však nic náhodě a čas 13,956 s je řadí na průběžné třetí místo za Podvysokou. Podvysoké se tak ztrátu vymazat nepodaří a o třetím místu se rozhodně mezi Prchalovem a Vrbicí. Karviná-Louky má sice trochu opožděnou vodu na levém terči, ale i tak je z toho slušných 14,605 s.
Muži Staré Vsi mají na pravém proudu prchalovského béčkaře Tomáše Hermana, ale vypadá to, že si u terče odpojil proudnici. Nalevo je sice čas 14,541 s, ve výsledku jen neplatný pokus a pokles o jednu příčku. Malenovický Jindra Skopal nestihl včas zakleknout a lehce prostříkl na 15,016 s. I tak Malenovice nakonec poskočí o jednu pozici výš na 16. příčku.
Startovní číslo 24 má naše ženské áčko. Na stroji je Lenka Zátopková a tak všech 14 závodnic se alespoň jednou objevilo v ligovém týmu. Při jejich útoku vše klaplo tak jak má a na závěr je z toho náš letošní nejlepší výkon na lize – 17,442 s.
Oprechtičtí veteráni vyhráli ligu již v roce 2011. Tentokrát mají v sestavě i své juniory Třešňu a Stibyho. Oba proudaři něco na terčích nechali, přesto je z toho 16,140 s. Teď už opravdu potřebujeme zajet patnáctku.
Osmadvacátí jdou na start naši pětatřicátníci. Kondesovo zranění jej už pustí na koš (v mužském áčku), ale proud to stále není. Takže jej nahrazuje stejně jako ve Staré Vsi oprechtický Michal Stibor. Sestava je zhruba ze dvou třetin stejná s týmem, který v roce 2004 získal druhé místo v mužské kategorii. Po deseti letech je to opět velmi blízko. Snažím se nemyslet na to, že v posledních dvou letech se na posledním veteránském kole měnil lídr této kategorie. Na trénincích padaly nízké patnáctky, tak proč by neměla být i teď? Útok je rozjetý dobře. Stiby sice lehce zacvakal, ale jeho běžecký potenciál drobné zaváhání dožene. Oba terče jsou dole a časomíra ukazuje 15,858 s. Tohle by mohlo stačit, ale budou to nervy až do konce…
Obzvlášť, když o čtvrthodinu později veteráni Staré Vsi předvádějí čas 15,714 s a odsouvají nás na třetí příčku. Vteřinový prostřik na levém proudu (15,879 s) o body obral Horní Suchou. Dolní Lhotě napoprvé prasklo béčko, takže svůj pokus opakovali, ale příliš se jim nevedlo ani napodruhé. Čas 15,699 s stačí jen na body za účast.
Třiatřicítku má naše mužské áčko. Na koši je Kondes, naopak záda nepustila na stroj Radka, kterého tak střídá Jirka. Bohužel Libor prostříkl na 15,615 s a z tohohle body nebudou. V celkovém hodnocení klesáme na 17. příčku a obhajujeme tak loňské umístění.
Marklovické ženy se sice z 10. místa už výš neposunou, ale 18,749 s je jejich letošní druhý nejlepší výkon na lize. Krátce před druhou hodinou jde na start Vrbice A, takže za chvíli bude o mužských medailistech rozhodnuto. Vrbici chybí Karel Ryl, který je s českou reprezentací na Mistrovství světa, přesto pravý terč je dole za 13,879 s. Adam Hrbáč stanovuje nalevo výsledný čas 14,016 s a prchalovská radost může propuknout. O šest setin a jeden bod bere bronzové medaile Prchalov B. Michal Stibor i při pokusu oprechtických mužů zacvakal na základně, proudnici už vepředu nezapojil a byl z toho neplatný pokus. Přesto při zaváhání Větřkovic Oprechtice udržely sedmou pozici.
Sedmatřicáté startuje naše ženské béčko. Bohužel Katce se nepovedl koš, takže výsledný čas byl jen 23,846 s. Přesto letošní účast na čtrnácti ligových kolech, druhé místo ve Svinově a pátá místa v Prchalově a na Lubně jsou cennou zkušeností.
Pět bodů za účast si po chybě na rozdělovači odnáší i Vrbice B za čas 15,562 s. I tak se vrbickému béčku podařilo alespoň udržet první desítku celkového pořadí MSL. Oprechtické ženy letos dosud vyhrály čtyři ligová kola. Nevyrovnanost formy je však odsouvá na celkovou třetí příčku. Hance Pastorkové to tentokrát sedlo tak, že předvádí nejlepší shoz soutěže (16,089 s) a výsledných 16,586 s je řadí na první místo. Zřejmě ne náhodou už v Bartovicích vyhrály v letech 2008, 2010, 2011 a 2013.
Čtvrtou startovní desítku uzavírá naše mužské béčko. Radim i napodruhé zaběhl na pravém proudu nízkou patnáctku, Jirka stanovuje výsledný čas 15,309 s, který stačí na 18. pozici.
A poté už netrpělivě sledujeme pokus veteránů Vrbice. Samotným jim lehce teče do bot, protože Stará Ves je v této chvíli odsouvá z medailových míst. Oba terče jsou dole takřka současně, ale 16,096 s na bednu nestačí. Ve startovní listině jsou poslední dvě veteránská družstva a my jsme stále třetí. Marklovičtí muži si po chybě béčkaře připisují neplatný pokus a jejich jediné letošní body zůstávají ty ze Staré Vsi. Veteráni Studénky mají na rozdělovači staroveského Petra Ječmena a předvádějí svůj nejlepší letošní výkon, přesto jejich 16,448 s nám už přináší definitivní jistotu – maximálně se budeme o zlaté medaile dělit se Svinovem. Oba mošnovští proudaři takřka shodně prostříkli na 14,791 s, i tak je z toho posun na konečné jedenácté místo v lize. Domácí muži startují až jako pětačtyřicátí. Vyhráli sice svou soutěž v letech 2006 a 2008, ale letos časem 14,846 s uzavírají první desítku, v celkovém hodnocení se posouvají na 9. příčku. A poté už jdou na start Vlčovice, poslední veteránský tým letošního ligového ročníku. Radek Zátopek má sice terč dole za 15,503 s, ale Radim má na pravém proudu o něco později vodu, takže výsledný čas je 16,055 s. V Oprechticích by to stačilo na vítězství, tentokrát je to jen 4. místo. Albrechtické ženy jsou na posledních čtyřech kolech v pěti. Zacvakání na pravém proudu a prostřik na 19,236 s stačí jen na body za účast. Pro naše ženy to však znamená posun na konečné šesté místo. Stejně jako naši muži i ženy obhajují své loňské umístění. Bartovické ženské béčko si už tím, že nastoupilo na start, zajistilo po dvou zlatech letošní stříbro. Výrazný prostřik na pravém proudu (20,802 s) stačí jen na body za účast. Petřvaldské ženy, stejně jako naše béčko, absolvovaly letos 14 ligových kol. A na závěr dokončují v čase 20,298 s.
Po pětileté pauze se letos do ligy vrátili muži Proskovic. Na závěrečném kole si zapisují neplatný pokus, když se jim vyvléklo béčko z koncovky. V konečném hodnocení ligy pak obsazují 19. místo. Muži Mistřovic možná trochu překvapili vítězstvím před týdnem na noční soutěži v Malenovicích. Nyní je čas 14,913 s o tisíciny řadí před Novou Ves a Kozmice, v lize letos končí čtrnáctí. Jediným úplným nováčkem mužské kategorie byl letos Děhylov. Po úvodním trápení dokázali zabodovat během víkendu u nás a v Kozmicích, čtrnáctkový čas předvedli v Mošnově. Na závěr si zapisují 5 bodů za čas 15,701 s a ve své premiérové sezóně v lize končí čtyřiadvacátí. Ženskou kategorii ukončí časem 18,208 s Mistřovice. A poslední tečku za letošní ligou udělají muži Kozlovic. S výrazným prostřikem dokončují za 19,969 s a tak třiadvacáté místo je jejich nejhorší výsledek od vstupu do ligy v roce 2010.
V následné soutěži o nejrychlejší zadek byli nejúspěšnější muži Větřkovic a ženy Staré Vsi. Příští týden nás čeká soutěž čtyřicátníků na Pstruží (FM, 9:00) a Memoriál Josefa Konečného v Jistebníku (NJ, 11:00). Moravskoslezská liga mladých hasičů se v sobotu zakončí dvěma koly v Bruzovicích (FM, 9:00) a Brušperku (FM, 14:00). Beskydská liga pokračuje v Brušperku (FM, 9:00) a na Pstruží (FM, 14:00). Moravskoslezský pohár se zakončí v sobotu ve Skrochovicích (OP, 14:00).
V roce 2004 se konal druhý ročník MSL a až do začátku prázdnin jsme v mužské kategorii figurovali na prvním místě. Pak se před nás dostal v té době těžko porazitelný Prchalov a nakonec jsme byli rádi, že jsme alespoň udrželi druhou příčku. Ale poměrně často se u nás tenkrát zpívalo, že „tu ligu stejně vyhrajem“. Kdo by to byl řekl, že se to naplní za 10 let…

Celkové pořadí, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – výsledný čas – body MSL

1. Prchalov A (NJ) – 13,822 – 13,640 – 13,822 – 25
2. Podvysoká (SK) – 13,833 – 13,870 – 13,870 – 22
3. Prchalov B (NJ) – 13,585 – 13,956 – 13,956 – 20
4. Vrbice A (KI) – 14,016 – 13,879 – 14,016 – 18
5. Petřvaldík (NJ) – 13,552 – 14,295 – 14,295 – 16
6. Košatka (OV) – 14,415 – 14,470 – 14,470 – 15
7. Lubno – 14,541 – 14,562 – 14,562 – 14
8. Karviná-Louky (KI) – 14,605 – 14,089 – 14,605 – 13
9. Mošnov (NJ) – 14,791 – 14,679 – 14,791 – 12
10. Bartovice (OV) – 14,846 – 14,411 – 14,846 – 11
11. Mistřovice (KI) – 14,624 – 14,913 – 14,913 – 10
12. Nová Ves – 14,716 – 14,916 – 14,916 – 9
13. Kozmice (OP) – 14,505 – 14,920 – 14,920 – 8
14. Malenovice – 14,495 – 15,016 – 15,016 – 7
15. Svinov A (OV) – 15,077 – 14,192 – 15,077 – 6
16. Staškov (SK) – 15,042 – 15,136 – 15,136 – —
17. Český Těšín-Mosty (KI) – 14,531 – 15,288 – 15,288 – —
18. Metylovice B – 15,309 – 15,155 – 15,309 – —
19. Nýdek – 15,519 – 15,318 – 15,519 – —
20. Vrbice B (KI) – 15,281 – 15,562 – 15,562 – 5
21. Metylovice A – 14,357 – 15,615 – 15,615 – 5
22. Dolní Lhota (OV) – 15,470 – 15,699 – 15,699 – 5
23. Děhylov (OP) – 15,198 – 15,701 – 15,701 – 5
24. Jistebník (NJ) – 15,580 – 15,862 – 15,862 – —
25. Horní Suchá (KI) – 15,879 – 14,978 – 15,879 – 5
26. Horní Žukov (KI) – 16,112 – 16,706 – 16,706 – —
27. Svinov B (OV) – 15,581 – 17,465 – 17,465 – —
28. Proskovice B (OV) – 16,609 – 17,731 – 17,731 – —
29. Stará Ves B (OV) – 18,066 – 17,089 – 18,066 – —
30. Kozlovice – 14,725 – 19,969 – 19,969 – 5
31. Větřkovice (OP) – N – N – neplatný pokus – 5
32. Stará Ves A (OV) – 14,541 – N – neplatný pokus – 5
33. Oprechtice – N – N – neplatný pokus – 5
34. Marklovice (KI) – N – N – neplatný pokus – 5
35. Proskovice A (OV) – N – N – neplatný pokus – 5
36. Vřesina A (OP) – N – N – neplatný pokus – —
37. Vřesina B (OP) – 15,928 – N – neplatný pokus – —

Celkové pořadí, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas – body MSL

1. Oprechtice – 16,089 – 16,586 – 16,586 – 15
2. Metylovice A – 17,319 – 17,442 – 17,442 – 12
3. Stará Ves (OV) – 17,656 – 17,491 – 17,656 – 10
4. Bartovice A (OV) – 17,826 – 16,769 – 17,826 – 8
5. Mistřovice (KI) – 17,718 – 18,208 – 18,208 – 7
6. Marklovice (KI) – 18,277 – 18,749 – 18,749 – 6
7. Nová Ves – 19,028 – 17,645 – 19,028 – 5
8. Albrechtice (KI) – 17,628 – 19,236 – 19,236 – 5
9. Petřvaldík (NJ) – 19,870 – 19,166 – 19,870 – —
10. Nýdek – 20,012 – 18,712 – 20,012 – —
11. Petřvald (NJ) – 19,546 – 20,298 – 20,298 – —
12. Kozmice (OP) – 20,331 – 16,844 – 20,331 – 5
13. Bartovice B (OV) – 17,808 – 20,802 – 20,802 – 5
14. Metylovice B – 23,846 – 22,936 – 23,846 – —

Celkové pořadí, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – levý terč – pravý terč – výsledný čas

1. Svinov (OV) – 15,262 – 15,240 – 15,262 – 10
2. Stará Ves (OV) – 14,865 – 15,714 – 15,714 – 7
3. Metylovice – 15,858 – 15,073 – 15,858 – 5
4. Vlčovice (NJ) – 15,503 – 16,055 – 16,055 – 3
5. Vrbice (KI) – 16,096 – 16,048 – 16,096 – 2
6. Oprechtice – 16,140 – 16,132 – 16,140 – 1
7. Studénka (NJ) – 16,448 – 16,109 – 16,448 – 0
8. Malenovice – 16,808 – 18,924 – 18,924 – 0
9. Bartovice (OV) – 23,168 – 19,205 – 23,168 – 0

Soupiska:
post – muži A – muži B – nad 35

koš – Vladimír Konvička – Pavel Koval – Pavel Koval
savice – Jan Izvorský – Martin Březina – Vladimír Bílek
stroj – Jiří Ryška – Aleš Velička – Aleš Velička
béčka – Pavel Šigut – Pavel Šigut – Jiří Ryška
rozdělovač – Luděk Juřica – Jan Šigut – Luděk Juřica
levý proud – Michal Bílek – Jiří Židek – Michal Stibor
pravý proud – Libor Rusina – Radim Tomášek – Radim Tomášek

Soupiska:
post – ženy A – ženy B

koš – Kristýna Ryšková – Kateřina Pečinková
savice – Markéta Bílková – Martina Orihelová
stroj – Lenka Zátopková – Lenka Zátopková
béčka – Zuzana Bílková – Zuzana Bílková
rozdělovač – Denisa Izvorská – Adéla Štandlová
levý proud – Barbora Šigutová – Jana Máchová
pravý proud – Kamila Kelnerová – Denisa Ryšková

Soutěž o nejrychlejší zadek, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – výsledný čas

1. Větřkovice – 8,426
2. Marklovice – 8,441
3. Bartovice – 8,549
4. Vřesina A – 8,652
5. Mošnov – 8,678
6. Proskovice B – 8,858
7. Děhylov A – 9,005
8. Vřesina B – 9,075
9. Kozmice KL HS – 9,362
10. Kozmice B – 9,533
11. Proskovice A – 10,013
12. Děhylov B – 10,265
13. Mosty – 10,495
14. Kozmice A – neplatný pokus

Soutěž o nejrychlejší zadek, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – výsledný čas

1. Stará Ves – 9,700
2. Kozmice B – 9,884
3. Bartovice A – 9,987
4. Kozmice A – 10,383
5. Bartovice B – neplatný pokus
6. Marklovice A – neplatný pokus
7. Marklovice B – neplatný pokus
8. Albrechtice – neplatný pokus

Konečné pořadí MSL, kategorie MUŽI:
pořadí – družstvo – body

1. Prchalov A – 289
2. Petřvaldík – 263
3. Prchalov B – 215
4. Vrbice A – 214
5. Podvysoká – 210
6. Košatka – 182
7. Oprechtice – 166
8. Větřkovice – 161
9. Bartovice – 145
10. Vrbice B – 140
11. Mošnov – 138
12. Svinov – 133
13. Lubno – 133
14. Mistřovice – 112
15. Stará Ves – 112
16. Malenovice – 104
17. Metylovice – 104
18. Karviná-Louky – 103
19. Proskovice – 103
20. Horní Suchá – 100
21. Kozmice – 93
22. Nová Ves – 92
23. Kozlovice – 92
24. Děhylov – 87
25. Dolní Lhota – 83
26. Marklovice – 76

Konečné pořadí MSL, kategorie ŽENY:
pořadí – družstvo – body

1. Stará Ves – 150
2. Bartovice B – 136
3. Oprechtice – 133
4. Nová Ves – 111
5. Bartovice A – 108
6. Metylovice – 98
7. Albrechtice – 97
8. Mistřovice – 88
9. Kozmice – 86
10. Marklovice – 80

Konečné pořadí MSL, kategorie NAD 35 LET:
pořadí – družstvo – body
1. Metylovice – 40

2. Svinov – 38
3. Stará Ves – 24
4. Vrbice – 22
5. Oprechtice – 16
6. Bartovice – 14
7. Vlčovice – 8
8. Studénka – 3
9. Malenovice – 3

Pro sdh-metylovice.info Michal Bílek.